Társoldalunk:

A sors akarta a Fradi-Kijev BL-meccset, a Fradi legyőzheti az ukránokat

2020.10.27. 06:27

Szabó József a szovjet labdarúgó-válogatott tagjaként részt vett az 1966-os, angliai világbajnokságon, bronzérmet szerzett az 1972-es müncheni olimpián. Játékosként és edzőként egyaránt négyszer nyert bajnoki címet a Dinamo Kijevvel, s felfedezte Andrej Sevcsenkót és Szergej Rebrovot. Az Origónak adott interjújában elmondta, mit nem szabad tennie a Fradinak a szerda esti BL-meccsen és azt is, hogy mit üzen a Ferencváros edzőjének, Szergej Rebrovnak.

Nem titok, többször is egyeztettük a beszélgetést, legutóbb azért kellett halasztanunk, mert orvosnál volt. Hogy van?
Őszinte választ vár?

Igen.
Sajnos, nem túl jól, mert kicsit megfáztam, vasárnap 38 fokos lázam volt, ez most csökkent 37,5-re. Nem nagy dolog, tudom, de az én koromban minden nyavalyával vigyázni kell, pláne a koronavírus idején. Ukrajnában is igen rémisztőek a számok. Szóval, nem túl jó a kedvem, kicsit meg is ijedtem. De azért nyugodtan kérdezzen.

Talán nem sokan tudják, de már régóta a Sahtar Donyeck milliárdos tulajdonosa, Rinat Ahmetov tévéjében kommentálja a labdarúgó-mérkőzéseket. Miként került kapcsolatba a nagyhatalmú üzletemberrel?
Egészen pontosan 11 éve dolgozom ott, nem csak azért, mert valamicskét talán értek a futballhoz, hanem mert az újságíró-diplomát is megszereztem az egyetemen.

Szabó József, a Dinamo Kijev volt edzője egy 2004-es Real Madrid-Dinamo Kijev BL-meccs előttForrás: AFP/Sergey Supinski

Nem titok, az elmúlt években gyakran hívtak máshová is dolgozni, de Ahmetov igazán megbecsül, jó fizetést ad, így semmi okom a váltásra. Legutóbb a Sahtar Vorszkla Poltava elleni bajnokiját a helyszínen kommentáltam, elég hideg volt, és csak egy kiskabát volt rajtam. Minden bizonnyal ott fáztam meg.

Mi volt az első reakciója, amikor megtudta, hogy a Dinamo és a Fradi egy csoportba került a Bajnokok Ligája főtábláján?
Ezt nyilván a sors akarta így. Szergej Rebrovval korábban rendszeresen beszéltem, amióta a Fradi vezetőedzője lett, ez megszűnt, nyilván nincs túl sok ideje rám. Legutóbb nyáron találkoztunk, az ukrán futball egyik legendája, Vlagyimir Troskin temetésén. Drukkolok Rebrovnak, de nem tudom, szabad-e őt kritizálni?

Ha valakitől, öntől biztosan elfogadja.
Nagyon tetszett a Ferencváros Barcelona elleni teljesítménye, de Szergej egy hibát elkövetett. Amikor Pique-t kiállították, és 3-1-re módosult az állás, nem lett volna szabad ennyire kinyílni és nekirontani a falnak, azaz a katalánoknak. Hiszen a Barcelona – még tíz emberrel is – sokkal jobb és rutinosabb együttes annál, hogy egy ilyen lehetőséget ne használjon ki könyörtelenül.

Mint szakkommentátort és mint Ukrajna egyik legnevesebb labdarúgó-szakemberét is kérdezem: hogy játszott a Dinamo Kijev a Juventus ellen?
Nagyon nem tetszik a Dinamo. Mircea Lucescu egy szerencsevadász, legalábbis abban az értelemben, hogy minden meccsen behúzódnak a kapujuk elé, és csak arra várnak, hogy mikor hibázik az ellenfél. Erre könyörtelenül lecsapnak.

A fehér mezes Dinamo Kijev az első fordulóban hazai pályán 2-0-ra kikapott a JuventustólForrás: AFP/Sergei Supinsky

De pont a Juventus elleni találkozó bizonyította be, ha a rivális nem teszi meg azt a szívességet, hogy hibázik, rém unalmassá válik a meccs, mert improvizálni egyáltalán nem tudnak.

Erre mondhatja Lucescu, „az eredmények engem igazolnak", hiszen a Kijev veretlenül vezeti az ukrán bajnokságot.
Szerintem ez csak átmeneti állapot, hiszen a Sahtar sokkal jobb csapat náluk, nem véletlen, hogy az első fordulóban ők okozták a legnagyobb szenzációt a Real Madrid idegenbeli legyőzésével. Mindezt tették úgy, hogy 11 játékosuk lett koronavírus-gyanús. Nincs rá jobb kifejezés, Zinedine Zidane-ék – talán kicsit tudat alatt is – lebecsülték őket.

Adjon tanácsot egykori játékosának, Szergej Rebrovnak, miként győzheti le a Ferencváros a Dinamo Kijevet?
Ha nem hibáznak nagyot, biztos, hogy nem kapnak ki. Mint utaltam rá, a Dinamo játéka elég statikus, a védelme meglepően bizonytalan és a középpályás játékuk sem tetszik. Biztos, hogy Budapesten is mélyen behúzódnak majd a kapujuk elé, és abból próbálnak majd kontrázni. Szerintem egyértelműen döntetlenre játszanak majd, mert a Juventus elleni hazai vereség után tökéletesen elégedettek lesznek az egy ponttal.

A Fradi az Újpest elleni győzelemmel hangol a Dinamo elleni csatáraFotó: Csudai Sándor - Origo

De még egyszer hangsúlyozom, a Fradi hátul egyetlen hibát sem követhet el, mert azt könyörtelenül kihasználják. Amiben a magyar bajnok feltétlenül jobb lehet, ha veszélyes szabadrúgásokkal és jól elvégzett szögletekkel zavarba hozzák a kijeviek gyakran bizonytalankodó hátsó alakzatát.

Jelenleg nem játszik magyar labdarúgó az ukrán élvonalban, a Premier Leauge-ben, legutóbb Kádár Tamás, előtte a válogatott Farkas II Balázs és Bodnár László szerepelt a Dinamo Kijevnél. Ráadásul Kádár kissé viharos körülmények között távozott a bajnokcsapattól. Nem fekszik az ukrán stílus a mieinknek vagy egyéb ok is lehet, hogy az utóbbi időben nem nagyon kíváncsiak ránk?
Azt nem tudom megítélni, hogy mennyire éri meg a magyar labdarúgóknak Ukrajnában futballozni, mert, ahogy hallom, az NB I-ben is szép pénzt lehet keresni. Kádár sajnos magának kereste a bajt, érezni lehetett, hogy előbb-utóbb kenyértörés lesz a történet vége. Végül az tette be neki a kaput, hogy a Dinamo törökországi edzőtáborában összeszólalkozott Olekszij Mihajlicsenko vezetőedzővel, ezután pedig már nem volt számára visszaút. De mint magyar ember, nekem elhiheti, Kádárral az is probléma volt, hogy kicsit sokat képzelt magáról. Hogy is mondják ezt Magyarországon? Kicsit felvágós volt, na!

Milyen a magyar labdarúgás megítélése Ukrajnában? Mit szóltak például a válogatott törökországi és szerbiai győzelméhez illetve a moszkvai pontszerzéshez?
Egyértelműen látszik, hogy feljövőben a magyar futball, egyre több a tehetséges fiatal, Szoboszlai Dominik nevét már itt is ismerik, mint ahogy Sallai Rolandét úgy szintén. Ez nem kis büszkeséggel tölt el engem, mert bárhol is jártam a nagyvilágban, mindig magyarnak vallottam magam.

Miként telik manapság egy napja?
Éppen a közelmúltban ért egy nagy megtiszteltetés, ugyanis szülőhelyemen, Ungváron megnyitották a Szabó József Múzeumot, amelyben természetesen a pályafutásommal kapcsolatos ereklyék, emlékek lettek kiállítva. Ott volt csomó fejes, a kárpátaljai miniszter is. Nem tagadom, nagyon meghatódtam, többször is elsírtam magam, hiszen számomra ez egy óriási megtiszteltetés. Egy olyan sportembernek, aki magyarként játszhatott a szovjet válogatottban, és ért el negyedik helyezést egy világbajnokságon, vagy éppen bronzérmet a müncheni olimpián, no, és az is felejthetetlen, hogy a Dinamo Moszkvával egészen a KEK-döntőig meneteltünk 1972-ben, ahol a skót Glasgow Rangers ellen csak nagy csatában, 3-2-re kaptunk ki.

Mit vár a Ferencváros – Dinamo Kijev összecsapástól?
Leírja, amit üzenek Szergejnek?

Persze.
Nem győzöm hangsúlyozni, ne rontsatok neki a Dinamónak, rúgjatok sok szabadrúgást és szögletet, mert a kijevi védelem összevissza rugdossa a labdát, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb úgyis hibáznak majd. Türelem, türelem és akkor meglesz az első győzelem.

A 80 éves kiváló edző őszintén szurkol a Fradinak és Szergej RebrovnakForrás: AFP/Sergey Supinski

Őszintén szurkolok a Fradinak és Rebrovnak, akit fel is hívok majd a meccs után. Szeretnék gratulálni neki. S biztos vagyok benne, hogy ez a diadal az én nyavalyámra is jó hatással lesz majd. Kicsit izgulok, de remélem, hamarosan újra teljesen egészséges leszek.