Társoldalunk:

60 meccsről kitiltották, mert egy fekete játékossal ordított

2020.10.27. 18:21

A norvég labdarúgó élvonalban (Eliteserien) szereplő Start futballcsapata 60 mérkőzésre eltiltotta a mérkőzések látogatásától az egyik szurkolóját, aki egy fekete játékosnak kiabált be egy durva megjegyzést.

Az Aftenposten című norvég lapnak nyilatkozó szurkoló állítja, nem volt rasszista éle a Sandefjord játékosának, Wembangomónak címzett "menj vissza oda, ahonnan jöttél" felszólításnak.

"Nem vagyok rasszista – jelentette ki határozottan a tettes. – Egy-két sör után mond ilyeneket az ember, ez mindig is így volt. Ugyanígy kapnak a parasztok és számik is. Persze sajnálom és megbántam, de hát egy focimeccsen, ahol sok az érzelem, történnek ilyen dolgok."

Brice Wembangomo, aki norvég állampolgár, nem biztos, hogy egyetért ezzel:

A férfi egyetért a rendkívül szigorú büntetéssel is, pedig évek óta ott volt a Start valamennyi hazai meccsén. Ezentúl viszont soha többé nem teszi be a lábát egyetlen focimeccsre sem.

"Ez így van rendjén, nem akarunk rasszista szurkolókat a lelátóinkra – mondta Christopher MacConnacher, a Start klubigazgatója, hozzátéve, szeretnék látni, hogy a renitens drukker megváltozik, és akkor örömmel látják újra a stadionban.