Vágólapra másolva!
Szerdán este 21 órakor jön a Ferencváros számára az a BL-mérkőzés, amelyen a legreálisabb esélye van a magyar bajnoknak a pontszerzésre. Még a Dianmo Kijev legendás magyar edzője, Szabó József szerint is komoly sansza lehet a Fradinak, a Kijevvel négy bajnokságot nyerő mester a hazai győzelmet sem tartja elképzelhetetlennek. Ha pedig így lesz, akkor a Fradi pontszámban többet gyűjt majd két forduló után, mint a 13 BEK/BL-győzelemmel rendelkező Real Madrid. A spanyolok ugyanis két meccsből 1 ponttal állnak saját csoportjukban - azt az egy pontot is őrületes mázlival érték el kedden este a német Mönchengladbach ellen. A keddi nap krónikájához tartozik még Szoboszlai Dominik nagy gólja Madridban az Atlético ellen, de ez a gól nem ért pontot, mert Diego Simenone csapata 3-2-re verte a Salzburgot.

Óvatos bizakodással készül a Ferencváros

A BL történetében eddig egyetlen magyar győzelmet jegyezhetünk fel a főtáblán, azt is a Fradi érte el 25 éve a Grasshoppers otthonában, amikor Novák Dezső csapata 3-0-ra nyert idegenben.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a Fradi számára ez a meccs az a BL-sorozatban, ahol maximális koncentrációval és jó játékkal sikerülhet egy tényleg világraszóló bravúr.

A mostani csoportban mindenki úgy számolt, hogy a két óriás (a Barcelona és a Juventus) oda-vissza megveri a Kijevet és a Fradit, éppen ezért az ukrán és a magyar bajnoknak a két egymás elleni mérkőzése dönthet a csoport harmadik helyéről, amely 2021 tavaszán az Európa-ligában való szereplést ér.

A Fradi az Újpest 2-0-s legyőzésével melegített a Kijev elleni BL-csatára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Másképpen fogalmazva: a Fradinak most kellene olyan eredményt elérnie, amely alapot adhat arra, hogy a december 8-án Kijevben rendezendő utolsó fordulós meccsnek számunkra komoly tétje legyen.

Egy biztos: mind a játékosok, mind Szergej Rebrov edző rendkívüli óvatossággal és mértéktartással közelít a szerda esti meccshez, de azt egyikük sem tagadta, hogy ha valamikor, akkor most el lehetne csípni a Kijevet.

Azt a Kijevet, amely az első körben hazai pályán 2-0-s vereséget szenvedett a Cristiano Ronaldo nélkül felálló Juventustól. Ha már a portugál klasszis szóba került: ő biztosan nem játszik szerdán 21 órakor a Barcelona ellen, mert a harmadik koronavírustesztje is pozitív lett.

Feszült kijevi edző Budapesten

Nem mondhatni, hogy kellemes hangulatban telt Mircea Lucescu kedd esti, budapesti sajtótájékoztatója, amely egy nappal a szerdai Ferencváros-Dinamo Kijev BL-mérkőzés előtt egyik kevés nyilvános médiaeseménye volt.

A Dinamo Kijev román edzője, Mircea Lucescu nem volt hajlandó minden kérdésre válaszolni a keddi budapesti sajtótájékoztatón Fotó: Polyák Attila - Origo

A Dinamo 75 éves román mestere kifejezetten ingerlékeny hangulatban viselte a magyar és az ukrán kollégák kérdéseit, s olyan is volt, amire nem akart válaszolni. Hogy a mesternek mi baja van, azt csak találgatni lehet, nagyon bízunk abban, hogy előre érzi a vesztét a Fradi ellen.

Mit jelentene egy Fradi-győzelem?

A 2020-21-es európai kupaszezon legnagyobb szenzációja volt, hogy a selejtező első köréből induló és négy bajnokcsapatot (Djurgardens, Celtic, Dinamo Zagreb, Molde) kiejtő Fradi eljutott a főtáblára.

Mondanunk sem kell, hogy a sorsolás ismeretében ebben a csoportban minden egyes megszerzett pont maga lenne a csoda.

A győzelem pedig valami olyan dolog lenne, amire kevés példát találunk ennek a sorozatnak a történetében.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője óvatos bizakodással készül a Kijev ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Az biztos, hogy a Fradi edzőjének, Szergej Rebrovnak a szokásosnál is nagyobb emóciós töltetet ad ez a csata. Ahogy Szabó József az Origónak adott interjújában fogalmazott: a sors akarta azt, hogy a BL-ben összejöjjön a Fradi és a Dinamo Kijev csatája. Azt gondolom, az összes magyar futballszerető a legnagyobb érdeklődéssel várja, mire megy egymással az ukrán és a magyar együttes. A szerda este 21 órakor kezdődő találkozót az Origo élőben közvetíti.

EZ TÖRTÉNT KEDDEN A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN

Térjünk most ezek után rá a kedd este történtekre. A legnagyobb szenzáció továbbra is a Real Madrid pocsék BL-teljesítménye, a magyarok számára a legnagyobb öröm Szoboszlai Dominik gólja volt.

Jól döntött Szoboszlai?

A nyári átigazolási időszak egyik főszereplője Szoboszlai Dominik volt, akiért európai topcsapatok versengtek.

A magyar válogatott középpályás állítólag nagyon közel volt ahhoz, hogy az AC Milanba igazoljon, de arról is lehetett hallani, hogy a Premier League-ben szereplő Arsenaltól érkezett a legkomolyabb ajánlat érte.

Angol sajtóértesülések szerint a Salzburg és az Arsenal megegyezett egymással, az osztrákok elfogadták az észak-londoniak 30 millió eurós ajánlatát, de Szoboszlai meghiúsította az üzletet, ugyanis ő Bajnokok Ligájában akart futballozni, az Arsenalnak azonban már sorozatban ez a negyedik szezonja, amikor nem szerepel a legrangosabb európai kupasorozatban.

Szoboszlai Dominik a szezonbeli második BL-meccsén a második gólját lőtte Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 20 éves futballista ugyan nem igazolt a világ legerősebb bajnokságába, de a Bajnokok Ligájában két forduló alatt két gólt lőtt, ezzel pedig új rekordot állított fel: 20 évesen és két naposan ő lett a legfiatalabb magyar játékos, aki egymás után két Bajnokok Ligája-mérkőzésen is betalált. Nem mellesleg azt a listát is vezeti, amelyen a BL-góllövőket lajstromozzák. Szoboszlai 3 góllal áll ennek a listának az élén - egyedüli magyar játékosként.

Szoboszlai csapata ugyan 3-2-re kikapott az Atléticótól, de a magyar játékos ismét feljebb tornázta a piaci értékét, és ha tartja a kirobbanó formáját, könnyen lehet, hogy már télen kivásárolja egy topcsapat – ahogy azt jó barátjával, Erling Haalanddal tette a Borussia Dortmund.

„Többet érdemeltünk, de büszkék lehetünk arra, ahogy játszottunk.

Rengeteg pozitívuma van a mérkőzésnek. A védekezés terén még javulnunk kell, de nagyon büszkék lehetünk magunkra" – nyilatkozta az Atlético elleni mérkőzés után Jesse Marsch, a Salzburg amerikai edzője.

Szavazzon!

Jól döntött Szoboszlai, amikor Salzburgban maradt?

Az A csoport másik mérkőzésén a címvédő Bayern München a vártnál nehezebben, 2-1-re nyert a Lokomotiv Moszkva otthonában.

„Küzdelmes meccs volt. Nem játszottunk rosszul, de hamarabb le kellett volna zárnunk a találkozót. Gyorsan gólt szereztünk, utána viszont nem nagyon voltak helyzeteink.

– nyilatkozta a DAZN-nak Joshua Kimmich, aki minden bizonnyal a játéknap legszebb gólját lőtte Moszkvában.

„Nehéz, küzdelmes meccs volt. A Moszkva jól teljesített, mélyen védekezett, és a hosszú labdáikkal megnehezítették a helyzetünket.

- mondta a lefújás után Hansi Flick, aki kitért a Bayern München első góljára is, amikor Corentin Tolisso keresztlabdáját Benjamin Pavard kapásból középre lőtte, az érkező Leon Goretzka pedig öt méterről a bal alsó sarokba fejelt.

„Ez az egyik módja annak, hogy megbontsuk a betömörülő, mélyen védekező csapatokat.

– tette hozzá a Bayern edzője.

A Lokomotiv Moszkva edzője, a Videoton FC-t 2018-ban az Európa-liga csoportköréig juttató Marko Nikolics csalódott a végeredmény miatt, de a játékkal elégedett volt.

A MOL Fehérvár korábbi edzője, Marko Nikolics most a Lokomotiv Moszkvát irányítja Forrás: AFP/Maxim Shipenkov

„Nagyon jó meccsünk volt. Nagyon sok helyzetet kialakítottunk a Bayern München ellen, kár hogy ezekből nem tudtunk többet értékesíteni.

– értékelt a szerb szakember, aki júniusban vette át a moszkvai csapat irányítását.

A sírból jött vissza a Real Madrid

A B csoportban a Real Madrid az első fordulós hazai vereség után most kétgólos hátrányba került a Borussia Mönchengladbach otthonában, de a hajrában egyenlíteni tudott.

Zinédine Zidane csapata az előző szezont is úgy kezdte, hogy az első két mérkőzésén nyeretlen volt – vereség a PSG-től, majd döntetlen a Club Brugge ellen –, majd a hátralévő négy mérkőzésén tíz pontot szerzett, így látszólag könnyedén jutott tovább a csoportjából.

„Nem gondoltuk, hogy ilyen drámai meccs lesz, de a csapatom megmutatta, hogyan kell reagálni. Az első félidőben azt hittem, nagyon jók vagyunk, de az első góljuknál súlyos hibát követtünk el. Sokat birtokoltuk a labdát, de nem alakítottunk ki helyzeteket. A mérkőzés tapasztalatából megtudtam hogyan reagálnak a játékosok, és ez most a legfontosabb szempont.

– értékelt a mérkőzés után Zidane, aki hangsúlyozta, hogy a Real Madridnál sosem elégednek meg a döntetlennel.

Zidane csapata egyelőre nem sziporkázik Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

„Nagyon jó érzés, hogy megszereztem az első két gólomat a Bajnokok Ligájában, de jobban szerettem volna, ha inkább megnyerjük a meccset. A Real Madrid a világ egyik legjobb csapata, tudhattunk volna, hogy a meccs végén minden erejükkel ránk jönnek. Tanulnunk kell ebből a tapasztalatból.

Annak örülhetünk, hogy két meccsen két pontot szereztünk, de belül tudjuk, hogy ez lehetett volna több is.

A játékunkból a pozitívumokra kell koncentrálnunk, és bízunk benne, hogy a Sahtar Donyeck ellen már más lesz az eredmény" – mondta a francia világ- és Európa-bajnok Lilian Thuram fia, a két gólt lövő Marcus.

Marcus Thuram már több gólt lőtt az BL-ben, mint az édesapja Forrás: AFP/Ina Fassbender

Szavazzon!

Továbbjut a csoportjából a Real Madrid?

A csoport másik mérkőzésén az olasz Internazionale 0-0-s döntetlent játszott az ukrán Sahtar Donyeck otthonában, így továbbra is nyeretlen, akárcsak a Real Madrid. Az olaszok végig irányították a mérkőzést, több nagy helyzetet is kialakítottak, és még egy elmaradt tizenegyest is számon kérhetnek a bolgár Georgi Kabakov játékvezetőn.

Sétagalopp Guardiolának

A C csoportban az előző szezonban negyeddöntős Manchester City 3-0-ra nyert az Olympique Marseille otthonában, így Pep Guardiola csapata két meccs után hibátlan a leggyengébbnek vélt négyesben.

Nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével, és a győzelemmel is, ami mindig nehéz" – értékelt a meccs után Pep Guardiola, aki külön kiemelte a sérüléséből visszatérő, két gólpasszt adó Kevin De Bryune-t.

Pep Guardiola és a Marseille legnagyobb sztárja, Dimitri Payet Forrás: AFP/Christophe Simon

„Az első húsz percben nagyon jól játszottunk, és megérdemelten szereztünk vezetést. A folytatásban kicsit visszavettünk, de a második félidőben ismét nagyon jól játszottunk. Szinte teljes mértékben uraltuk a meccset, és esélyt sem adtunk nekik. Nagyon szép győzelmet arattunk idegenben" – mondta a belga középpályás, aki 2015 nyarán szerződött a Manchester Cityhez, azóta pedig már 87 gólpasszt adott – 18-cal többet, mint bármelyik játékos a Premier League-ből.

A csoport másik mérkőzésén az FC Porto 2-0-ra legyőzte az Olympiakosz Pireusz csapatát az Estádio do Dragaóban, ezzel feljött tabella második helyére.

A Liverpool már 10 ezer gólnál jár

Az angol bajnok Liverpool tartalékos összeállításban fogadta a dán Midtjylland csapatát. Jürgen Klopp együttesében a komplett támadóhármas, vagyis Mohamed Szalah, Roberto Firmino és Sadio Mané is a kispadon kezdte a találkozót. A Mersey-parti csapat a vártnál nehezebb nyert, de százszázalékos a D csoportban, ráadásul a portugál Diogo Jota belőtte a klub fennállásának 10 ezredik gólját. Klopp azonban nem lehet teljesen elégedett, mert Virgil van Dijk után újabb fontos játékosa sérült meg.

Ritka pillanat: Szalah és Mané sem kezdett a Liverpoolban Forrás: AFP/Peter Powell

„Nehéz meccs volt, és nagyon mozgalmas.

A Midtjylland rengeteget tanult az első elvesztett meccséből, ezért tiszteletet érdemel. Labda nélkül hihetetlenül szervezettek voltak.

Nem számítottam könnyű meccsre, hatalmas küzdelem volt a végéig – mondta a Liverpool edzője, Jürgen Klopp, akit a találkozó után a brazil Fabinho sérüléséről is kérdeztek.

Még nem tudjuk pontosan, mennyit kell kihagynia" – tette hozzá a német szakember, aki a térdszalag-szakadás miatt a teljes szezonra elvesztette a védelem vezérét, a holland Virgil van Dijkot.

A csoport másik mérkőzésén az új holland bajnoki gólrekordot felállító, a hétvégén 13-0-s győzelmet arató Ajax az első félidőben kétgólos előnyre tett szert az Atalanta otthonában, azonban a bergamói csapat a második félidőben a kolumbiai Duván Zapata két góljával egyenlíteni tudott, így továbbra is tartja a második helyét a Liverpool mögött.

Duván Zapata megállíthatatlan volt az Ajax ellen Forrás: AFP/Miguel Medina

„Jól játszottunk az első félidőben, de a támadóharmadban nem voltunk elég pontosak.

Tudtuk, hogy jól játszunk, csak türelemre és szerencsére volt szükségünk. Találtunk egy gólt, és utána már a magunk javára fordítottuk a dolgot, mert nem adtuk fel, és végig pozitívak maradtunk. Ez a karrierem legfontosabb duplázása. Büszkének kell lennünk arra, hogy egyre nagyobb csapat vagyunk" – mondta Duván Zapata a lefújás után.

HOSSZABBÍTÁS

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Mohamed Szalah 10 Bajnokok Ligája-csoportmeccset játszott az Anfielden, ez alatt kilenc gólt lőtt és egy gólpasszt adott, vagyis tíz gólban vett részt.
  • Az egyiptomi Szalah Steven Gerrard után a Liverpool történetének második játékosa, aki elérte a 20 gólt a Bajnokok Ligájában.
  • A Manchester City csapatának sorozatban ez a negyedik BL-szezonja, amikor megnyerte az első két csoportmérkőzését.
  • A Borussia Mönchengladbach a 30. különböző csapat, amely ellen Karim Benzema gólt lőtt, ezzel a Real Madrid támadója Lionel Messi, Raúl és Cristiano Ronaldo mellett a negyedik játékos, aki átlépte ezt az álomhatárt.
  • A portugál Diogo Jota lőtte a Liverpool FC 128 éves fennállásának 10 ezredik gólját. Az elsőt Jock Smith lőtte 1892 szeptemberében.
    A portugál Diogo Jota gólöröme Forrás: AFP/Michael Regan
  • A Real Madrid a legutóbbi 11 Bajnokok Ligája-meccséből kilencet elvesztett, amikor hátránnyal ment félidőre.
  • A Liverpoolnak a Midtjylland elleni mérkőzés első félidejében egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt. Ilyenre legutóbb 51 mérkőzéssel ezelőtt, 2018 októberében volt példa egy Manchester City elleni Premier League-meccsen.
  • Mario Balotelli után a spanyol Ferrán Torres a Manchester City történetének második játékosa, aki az első két BL-meccsén gólt lőtt.
  • A világ- és Európa-bajnok Lilian Thuram 69 BL-meccsen egy gólt lőtt. A fia, Marcus két meccsen kettőnél jár.
  • Diego Simeone edzősködése óta a Salzburg a negyedik csapat, amely legálabb két gólt lőtt az Atlético Madrid otthonában.
  • A Sahtar Donyeck a Bajnokok Ligája történetének második csapata, amely két egymást követő mérkőzésen hét 21 éves vagy fiatalabb játékost nevezett a kezdőcsapatba. Korábban ezt a CSZKA Moszkva csinálta meg 1993 áprilisában.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:

A csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-Salzburg (osztrák) 3-2 (1-1)
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Bayern München (német) 1-2 (0-1)

B csoport:
Borussia Mönchengladbach (német)-Real Madrid (spanyol) 2-2 (1-0)
Sahtar Donyeck (ukrán)-Internazionale (olasz) 0-0

C csoport:
FC Porto (portugál)-Olimpiakosz (görög) 2-0 (1-0)
Olympique Marseille (francia)-Manchester City (angol) 0-3 (0-1)

D csoport:
Atalanta (olasz)-Ajax Amsterdam (holland) 2-2 (0-2)
FC Liverpool (angol)-Midtjylland (dán) 2-0 (0-0)