Társoldalunk:

Csak egy alulértékelt csatár tudja tartani a lépést Lionel Messivel a BL-ben - videó

2020.10.28. 11:11

A Borussia Mönchengladbachnak lőtt góljával kedden este Karim Benzema lett a Bajnokok Ligája történetének második futballistája, aki 16 egymást követő idényben is a kapuba tudott találni.

A 32 éves francia csatár ezzel a góllal szépített a 86. percben a német csapat otthonában, megteremtve így a lehetőséget az egyenlítésre, ami a 90+3. percben össze is jött a Real Madridnak.

Így éppen egy héttel azt követően, hogy Lionel Messi, az FC Barcelona hatszoros aranylabdás argentin zsenije büntetőből gólt lőtt Dibusz Dénesnek a Ferencváros elleni találkozón, Benzema lett a második olyan futballista, aki sorozatban a 16. BL-idényében is eredményes tudott lenni. 

A 32 éves csatárt kevesen tartják igazán sokra, de a kevesek között a legnagyobb szerencséjére ott vannak az edzői, akik mindig megadták neki a lehetőséget, ő pedig érdekes módon mindig élni is tudott ezzel. Legyen szó lyoni mestereiről, Gerrard Houllierről, Alain Perrinről vagy Claude Puelről, vagy éppen a Real Madrid kispadján ülő edzők sokaságáról, köztük olyan nevekkel, mint José Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafa Benítez, vagy éppen Zinedine Zidane.

Benzema az első BL-gólját még 2005. december 7-én a Rosenborg elleni csoportmeccsen szerezte. Még nem volt 18 éves (december 19-én töltötte be), és az volt élete első BL-meccse, valamint az első gólja tétmérkőzésen a felnőttek között.

Az első 60 BL-gól:

Abban az idényben többet nem talált kapuba a BL-ben, viszont a következő három lyoni idényében mindannyiszor eredményes volt, 2, 4, illetve 5 gólt szerezve.

2009 nyara óta a Real Madrid játékosa, és hű maradt jó szokásához, azaz legalább egyszer minden idényben gólt rúg a BL-ben. A legeredményesebb idénye a 2011-12-es volt, amikor hét gólt szerzett a sorozatban. Nem is mutat rosszul ez a statisztika:

Most 66 gólnál jár, ennél többet csak négyen szereztek a BL történetében, jelesül Cristiano Ronaldo (130), Lionel Messi (116), Raúl (71) és Robert Lewandowski (68). És az első három mellett ő az egyetlen, aki legalább 30 különböző csapat ellen tudott eredményes lenni.

Azt nem mondjuk, hogy minden gólja élményszámba ment (ilyen is van azért), de tény, ahogy a jó kapusnak, úgy a jó csatárnak is megvan a maga szerencséje, ahogy a Liverpool elleni 2018-as BL-döntőben láthattuk:

Ezeket a számokat elnézegetve, senki sem mondhatja, hogy érdemtelenül lett négyszeres BL-győztes 2014 és 2018 között.