Vágólapra másolva!
Szerdán este 21 órakor a második csoportmérkőzését játssza a Ferencváros labdarúgócsapata a Bajnokok Ligájában, a magyar bajnok együttes az ukrán Dinamo Kijevet látja vendégül a Groupama Arénában. A párosítás legérdekesebb szereplője Szergej Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője ugyanis a pályán és a kispadon is nagy sikereket ért el az ukrán klubbal, amely ellen papíron a legnagyobb esélye van a Fradinak a pontszerzése a legrangosabb európai kupasorozatban.

Az FTC múlt kedden a nyitófordulóban 5-1-re kapott ki az FC Barcelona otthonában, míg a Dinamo hazai pályán szenvedett 2-0-s vereséget a Juventustól, így

szerdán két egyelőre pontm nélküli csapat találkozik a magyar fővárosban.

A Fradi bátran játszott a Barcelona otthonában is Forrás: AFP/Lluis Gene

Az FTC ukrán trénere számára igazán különleges összecsapás következik.

A 46 esztendős Rebrov futballistaként 1992 és 2000, valamint 2005 és 2008 között erősítette a kijevieket, akikkel kilenc bajnoki címet nyert,

az 1998/99-es idényben pedig az elődöntőig jutott a legrangosabb európai kupasorozatban. A szakember vezetőedzőként 2014 és 2017 között irányította az együttest, amellyel egymást követő két évben is elhódította a bajnoki címet, és a BL-ben is eljutott az egyenes kieséses szakaszig.

„Természetesen a saját érzelmeim szerepet játszanak majd a mérkőzésen, de profiként ez nem befolyásolja a munkámat.

Szeretek ilyen komoly csapatok ellen játszani. Ezért dolgoztunk, hogy itt legyünk" – mondta Rebrov a korábbi klubjáról.

Ebben az időszakban Rebrov és a Dinamo Kijev legfőbb riválisa a Sahtar Donyeck volt, amelyet akkor a kijeviek jelenlegi vezetőedzője, Mircea Lucescu irányított. A román trénerrel nyolc alkalommal került szembe, ezeken a találkozókon három győzelem, egy döntetlen és négy vereség Rebrov mérlege.

Szergej Rebrov erre a meccsre félreteszi az érzelmeit Fotó: Polyák Attila - Origo

de nemcsak ellene, hanem a Dinamo Kijev ellen készülünk" – árulta el Lucescuval kapcsolatban az ukrán edző, aki az esélyekről is beszélt.

„A Barcelona elleni mérkőzés előtt feltették a kérdést, hogy mennyire kell majd alkalmazkodnunk a katalán csapat játékához. Akkor azt mondtam, hogy 25 éve nem voltunk a BL-ben, így biztosan kell majd. Most mivel hazai pályán játszunk, szeretnénk, ha a saját játékunk érvényesülne. Az elvárásaim ugyanazok lesznek, mint a Barca ellen, kompetitív játékot várok el. Mindig győzni akarunk, de

nem a pontokat helyezem ezúttal az előtérbe. Szeretném, mindenki a lehető legtöbbet hozná ki magából. Maximális koncentrációt, és nagy motivációt várok el mindenkitől.

A fejemben a következő három meccs jár. Ennek ellenére a játékosokat csak a következő mérkőzésre készítjük fel. Nehéz megtartani az egyensúlyt, fontos elosztanunk a terhelést. Ha ezt nem tesszük, a BL-ben és az NB I-ben is bukhatunk. Nehéz találkozókon vagyunk túl, de nehéz meccsek vannak még előttünk."

Szergej Rebrovot az UEFA a sorozat honlapján is fő helyre helyezte:

A két csapat korábban

csak egyszer találkozott egymással, a Kupagyőztesek Európa Kupájának 1975-ös döntőjében a legendás Valerij Lobanovszkij által dirigált Dinamo 3-0-ra diadalmaskodott.

A kijeviek ezen kívül magyar csapattal még kétszer játszottak a nemzetközi kupaporondon, 1989-ben az UEFA Kupa első fordulójában az MTK-t kettős győzelemmel búcsúztatták.

Dibusz Dénes, Sigér Dávid és Botka Endre, a Ferencváros három magyar válogatott futballistája arra kéri a szerda este a Groupama Arénába kilátogató szurkolókat, hogy mindig, minden körülmények között viseljenek maszkot, a saját és mindenki biztonsága érdekében.

A Dinamo Kijev két labdarúgója koronavírusos megbetegedés miatt nem léphet pályára a Ferencváros ellen.

Az ukrán klub honlapjának közleménye szerint a kapus Hrihorij Buscsan és a hátvéd Vitalij Mikolenko tesztje lett pozitív,

és bár az állapotuk kielégítő, mindketten karanténba vonultak. Szintén nem tartott a csapattal Budapestre Vitalij Kuliba, a szakmai stáb egyik tagja, aki ugyancsak megfertőződött.

Szabó József – aki játékosként és edzőként egyaránt négyszer nyert bajnoki címet a Dinamo Kijevvel, s felfedezte Andrej Sevcsenkót és Szergej Rebrovot – az Origónak adott interjújában elmondta, ha nem hibázik nagyot a Fradi, biztos, hogy nem kap ki.

Szabó József, a Dinamo Kijev volt edzője egy 2004-es Real Madrid-Dinamo Kijev BL-meccs előtt Forrás: AFP/Sergey Supinski

„A Dinamo játéka elég statikus, a védelme meglepően bizonytalan és a középpályás játékuk sem tetszik. Biztos, hogy Budapesten is mélyen behúzódnak majd a kapujuk elé,

és abból próbálnak majd kontrázni. Szerintem egyértelműen döntetlenre játszanak majd, mert a Juventus elleni hazai vereség után tökéletesen elégedettek lesznek az egy ponttal" – árulta el a szakember, aki hozzátette, a Fradi hátul egyetlen hibát sem követhet el, mert azt könyörtelenül kihasználják. Amiben a magyar bajnok feltétlenül jobb lehet, ha veszélyes szabadrúgásokkal és jól elvégzett szögletekkel zavarba hozzák a kijeviek gyakran bizonytalankodó hátsó alakzatát.

Az 1927-ben alapított Dinamo Kijev 15 alkalommal nyerte meg az ukrán illetve 13-szor a szovjet labdarúgó-bajnokságot, 12 alkalommal hódította el a ukrán és 9-szer a szovjet kupát, 9 alkalommal nyerte meg az ukrán és a 3 alkalommal a szovjet szuperkupát.

Az európai kupaporondon is számos sikert könyvelt el: kétszeres KEK-, illetve egyszeres UEFA-szuperkupa-győztes.

A Ferencváros ukrán válogatott középpályása, Ihor Haratin már nagyon várja a szerdai mérkőzést, amely szerinte nagyon érdekesnek ígérkezik.

„Ukrajnában is nagy figyelem övezi a mérkőzést, de Magyarországon is. Érdekes összecsapás lesz, az biztos. Akármennyit is érnek a csapatok,

Nagyon fontos lesz, hogy sikeresek legyünk. Folyamatosan követem a Dinamót, mivel az anyaklubomról van szó, ennek alapján nagyon érdekes meccsre van kilátás."

Ihor Haratin figyelemmel kíséri a korábbi csapatát Fotó: Polyák Attila - Origo

A Barcelona elleni meccsre is visszatekintett az ukrán focista.

„Nagyon boldog vagyok, hogy gólt szereztem. De még boldogabb lennék, ha a csapat pontokat szerezne" – majd a Dinamóról is ejtett még pár szót. „Folyamatosan követem a Dinamót, ennek alapján

nagyon érdekes meccsre van kilátás. Vannak olyan játékosok, akikkel korábban játszottam együtt, sok labdarúgóval tartom a kapcsolatot."

A Fradi kemény edzésekkel készült a Dinamo Kijev ellen:

Az ullo129.hu portál szerint

a Dinamo 2011 és 2017 közt 324 millió dollárt (100 milliárd forintot) költött 82 labdarúgó átigazolására

egy Newport nevű cégen keresztül, úgyhogy nem éppen szegény csapatról van szó.

A mai Dinamo fiatal és legfőképp sajátnevelésű labdarúgókra épít: a bő, 33-as keretéből 9 nem ilyen. Közülük csak a lengyel Tomasz Kedziora, az argentin Carlos de Pena, a portugál Gerson, a szlovén Verbic játszott idén számottevő "mennyiséget". A keretben több U20-as világbajnok is szerepel.

A csapat legnagyobb sztárja a jobbszélső, 22 éves Viktor Cigankov, aki egymaga 19 millió eurót ér.

És bár elképesztően megemelkedett a Fradi játékosállományának az értéke, még így sem éri el a 30 millió eurót. Érdemes kiemelni a 22 éves középpályás Mikola Sarapenkót, a 20 éves csatárt, Vladiszlav Szuprjagát. A Dinamo egyébként fiatal, sajátnevelésű labdarúgókra épít, de a lengyel Tomasz Kedziora, az argentin Carlos de Pena, a portugál Gerson, a szlovén Verbic azért fontos láncszeme a csapatnak.

Viktor Cigankov (balra) a Dinamo kijev legnagyob értéke Forrás: AFP/Aris Messinis

Meghatározó még a koronavírusos válogatott kapus, a 26 éves Georgij Buscsan, valamint a szintén a járvány miatt kiesett 21 éves balhátvéd, Vitalij Mikolenko is, utóbbit egyébként 13 millió euróra értékelik. Sérülés miatt Vladimir Kosztevics, és a középhátvéd Mikita Burda is hiányozni fog a Fradi ellen.

Lucescu idén 4-2-3-1-ben, 4-1-4-1-ben, 4-4-1-1-ben és 4-4-2-ben is pályára küldte már a Dinamót,

így nehéz lenne megjósolni, melyik felállásban játszik majd az ukrán sztárcsapat a Ferencváros ellen.

A Dinamo Kijev vezetőedzője, Mircea Lucescu szerint a Ferencváros minőségileg óriásit javult, a saját csapatában pedig a hiányzók helyére beugró játékosok bizonyíthatna.

hiszen a Bajnokok Ligájában mutathatják meg magukat" - válaszolta a román szakember arra a kérdésre, hogy mekkora problémát okoz a koronavírus-fertőzés miatt kidőlt ukrán válogatottak, a kapus Heorhij Buscsan és a hátvéd Vitalij Mikolenko hiánya.

A Ferencvárosról szólva a tréner kiemelte, hogy minőségileg rendkívül sokat javult a csapat, amelybe a klub jelentős összegeket fektetett, a gárda pedig ütőképes lett.

Mircea Lucescu mogorva volt az újságírókkal Fotó: Polyák Attila - Origo

Lucescu kifejezetten mogorván viselkedett a magyar és az ukrán újságírókkal is. Nem igazán akart Rebrovról sem beszélni.

"Szó sincs versengésről Szergej Rebrovval. Nem arról van szó, hogy mint két edző egymással szemben áll majd,

a két csapat küzd majd egymással."

A Dinamo vezetőedzője nem szeretett volna egy játékost kiemelni a Fradiból.

"Nem szeretnék neveket kiemelni, de

minőségi labdarúgók alkotják. Sok pénzt fektettek a klubba, jó játékosokat, kiváló légiósokat igazoltak.

A csapatban két-három magyar játékos van" - árulta el Lucescu, aki a csapatáról is beszélt. "A Dinamo Kijev nehéz utat járt be, elsősorban pénzügyi problémák miatt. Sok játékost vesztettünk el, akik külföldre igazoltak. Viszont az utánpótlás-akadémiánkról kiváló labdarúgók érkeztek, akikkel erősödött a csapat."

Vitalij Bujalszkij nem tart a Fraditól Fotó: Polyák Attila - Origo

A Dinamo játékosai közül Vitalij Bujalszkij vett részt a sajtótájékoztatón. A középpályás elmondta, reméli, hogy szerdán a legjobb játékukat tudják nyújtani, hiszen csak a győzelem elfogadható számukra. Hozzátette: a futballistáknak csak plusz motivációt jelent, hogy nézők előtt léphetnek pályára,

nem félnek sem a szurkolótábortól, sem a Ferencvárostól.

A mérkőzés 21 órakor a szlovák Ivan Kruzliak sípjelére kezdődik.

A szlovák bíró egyik asszisztense a honfitársa, Tomas Somolani, míg a másik segítője a francia Cyril Gringore lesz. A videós szobában a német Christian Dingert lesz VAR-bíró, míg a segédje az a Bibiana Steinhaus lesz, aki első női bíróként vezetett meccset a Bundesligában.

A szlovák Ivan Kruzliak először fog meccset vezetni a Fradinak Forrás: NurPhoto via AFP/Danil Shamkin/NurPhoto/Danil Shamkin

Ivan Kruzliak 2011 óta FIFA-bíró, magyar klubcsapatnak még soha sem vezetett meccset, a válogatottnak azonban már 2012 augusztusában már dirigált egy Izrael elleni barátságos meccset, ami 1-1-re végződött.

A meccsen végre újra lehetnek majd nézők. A Groupama Arénában a lezárások és az UEFA különböző előírásai miatt 5200 bérletet értékesíthetett a klub.

A vírusveszély miatt a legfontosabb szabály, hogy a stadion befogadóképességének csak a harminc százalékát használhatja ki a klub, emellett a létesítményt zónákra osztják, így például a játéktérre és az öltözőbe csak negatív teszt birtokában lehet belépni. A stadion területén 60 darab kézfertőtlenítő pontot állítanak fel és maszkokat is osztanak majd, ugyanakkor mindenkinek azt javasolja, hogy már abban érkezzen az összecsapásra.

A csoport másik mérkőzésén a két sztárcsapat, a Juventus és a Barcelona csap össze. Az olasz együttes dupla jubileumra készül, ugyanis ez lesz a klub történetének 200. fellépése a Bajnokok Ligájában, ahol a 100. sikerét gyűjtheti be. Az El Clásicót szombaton hazai pályán elveszítő katalánok még soha nem nyertek Torinóban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló
G csoport, Budapest, Groupama Aréna
21.00: Ferencváros-Dinamo Kijev
Vezeti: Ivan Kruzliak (szlovák)

A G csoport további programja:

szerda:
Juventus-FC Barcelona 21.00
november 4.:
FC Barcelona-Dinamo Kijev 21.00
FERENCVÁROS-Juventus 21.00
november 24.:
Dinamo Kijev-FC Barcelona 21.00
Juventus-FERENCVÁROS 21.00
december 2.:
Juventus-Dinamo Kijev 21.00
FERENCVÁROS-FC Barcelona 21.00
december 8.:
Dinamo Kijev-FERENCVÁROS 21.00
FC Barcelona-Juventus 21.00

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V