Társoldalunk:

Koszorúzással emlékeztek a Ferencvárosi Torna Club első elnökére

2020.10.29. 16:50

A száz éve elhunyt Springer Ferencre, a Ferencvárosi Torna Club első elnökére, a klub alapítójára emlékeztek sírjánál, a Fiumei úti sírkertben csütörtökön.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport sokkal több mint játék, már a 19. századtól a nemzeti identitás szerves része, a magyar sportsikerek pedig mindig is fontos szerepet töltöttek be a nemzetépítésben. Hozzátette: a Fradi több mint egy klub, ezért fradistának lenni életérzést, családhoz tartozást jelent.

Éppen a sport általi összetartozás érzését köszönhetjük a ma száz éve elhunyt Springer Ferencnek, aki állítólag az avató beszédét azzal fejezte be, hogy nagy lesz az FTC – és milyen igaza lett – hangsúlyozta Radnainé Fogarasi Katalin.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke beszédet mond Springer Ferenc sírjánál az FTC első, klubalapító elnöke halálának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2020. október 29-énForrás: MTI/Kovács Tamás

A főigazgató kiemelte: a görög kultúrában a költészet és a sport, a szellem és a test tisztelete a legnagyobb harmóniában van egymással, a Nemzeti Örökség Intézete ezért fektet nagy hangsúlyt a szellemi örökség ápolására is, és feladata olyan példaképeket állítani a jövő generációi számára, mint Puskás Ferenc vagy éppen Springer Ferenc.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke a klubalapító Springer Ferencet az elnökök elnökének nevezte, aki példamutató sportvezetői tevékenységével olyan egyesületté tette a Ferencvárost, amelyben rang volt sportolni, amelynek kiváltság volt szurkolni.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke Springer Ferenc sírjánál az FTC első, klubalapító elnöke halálának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2020. október 29-énForrás: MTI/Kovács Tamás

Felidézte a sportvezető életútját, hangsúlyozva, hogy minden családi segítség nélkül tudott önálló ügyvédi irodát nyitni, és tehetségével, szorgalmával vált a zárt "úri világ" illusztris tagjává, elsöprő többséggel választották országgyűlési képviselőnek.

Kiemelte, hogy Springer aprólékos munkája nem volt hiábavaló, amit az a páratlan fejlődés is bizonyít, ami elnöksége alatt a Ferencvárost jellemezte. Az ő szervezőmunkájának eredményeként állt össze az a mecénási kör, amelynek finanszírozásával megépült a Ferencváros első, Soroksári úti stadionja.

Egy szurkoló koszorút tesz Springer Ferenc sírjára az FTC első, klubalapító elnöke halálának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2020. október 29-énForrás: MTI/Kovács Tamás

Springer Ferenc olyan alapelveket fektetett le, amelyek százhúsz év múltán is megkérdőjelezhetetlenek. Nekünk egyetlen dolgunk van, folytatni a klub springeri hagyományait" - zárta szavait Kubatov Gábor.

Az évforduló alkalmából Springer Ferenc sírjánál koszorút helyezett el többek között Radnainé Fogarasi Katalin, Kubatov Gábor, Orbán Viktor miniszterelnök képviseletében Jakab János, a Puskás Akadémia felügyelő bizottságának elnöke, valamint Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Springer Ferenc sírja az FTC első, klubalapító elnöke halálának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2020. október 29-énForrás: MTI/Kovács Tamás