Vágólapra másolva!
A MOL Fehérvár – Ferencváros mérkőzést nyugodtan nevezhetjük az NB I szuperrangadójának. A két veretlen csapat találkozójára szombat este fél nyolckor kerül sor a Székesfehérváron. Figyelemre méltó, hogy ritkán játszik döntetlent egymással a két csapat. A Fradi két BL-meccs között érkezik az első számú kihívó otthonába, nagyon izgalmas mérkőzésre van kilátás.

Mindenekelőtt egy kis statisztika: immár a 102. élvonalbeli mérkőzésre kerül sor a két együttes között, a Fradi jelentős fölényben van, hiszen 46-szor győzött, 28 mérkőzésen döntetlen eredmény született, a fehérváriak pedig 27-szer nyertek.

Legutóbb ebben a párosításban 2020. június 23-án találkozott a két együttes, és a búcsúmérkőzését játszó Juhász Roland büntetőjével a Fehérvár 1-0-ra legyőzte az akkor már bajnok Ferencvárost.

Juhász Roland júniusban a Ferencváros elleni győztes góllal búcsúzott Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel kapcsolatban a korábbi válogatott védő a klub honlapján a következőket mondta:

Érdekesség, hogy e mérkőzés előtt sorozatban háromszor a zöld-fehérek nyertek, valamint, hogy az utolsó tíz mérkőzés közül mindössze kettő végződött döntetlenre. A statisztikákat kedvelőknek még egy adat, a fehérváriak legnagyobb gólkülönbségű győzelme (5-0 az Üllői úton) 2011. március 12-én született, a jelenlegi keretekből mindössze Nikolics Nemanja maradt hírmondónak, aki akkor a 65. percben állt be csereként (gólt nem szerzett), míg a Ferencváros jobbhátvédje a Budafok jelenlegi vezetőedzője, Csizmadia Csaba volt, aki korábban éveken át játszott Székesfehérváron is.

A Ferencváros csúcsgyőzelme is egy 5-0-s siker, erre 2001. április 18-án került sor szintén az Üllői úton, a maiakhoz annyi a kapcsolódási pont, hogy a vendégeknél a félidőben pályára lépett Szalai Tamás, aki ma a MOL Fehérvár egyik edzőjeként dolgozik.

Egyébként a házigazdák nem véletlenül nyitják már este hatkor a kapukat, hiszen hatalmas az érdeklődés a rangadó iránt.

Fontos tudnivalók a mérkőzéssel kapcsolatban

Székesfehérvár önkormányzata október 31-ére és november 1-jére ingyenessé tette a helyi közösségi közlekedést, így a klub vezetői javasolják, hogy aki teheti, autóbusszal közelítse meg a helyszínt, már csak azért is, mert a MOL Aréna Sóstó felé sűrített buszjáratokkal igyekeznek segíteni abban, hogy a helyi lakosok minél könnyebben közelíthessék meg az arénát.


Az október 23-i kormányrendelet értelmében a stadion egész területén kötelező a maszkviselés, akinek esetleg nincs, a VidiShopban online és a meccsnapon is van lehetőség a vásárlásra.

Nem meglepő, hogy a két klub honlapja is kiemelten foglalkozik az aranyrangadónak minősített találkozóval. A Fehérvár házi gólkirálya, Nemanja Nikolics a következő elvárásokat fogalmazta meg a meccsel kapcsolatban:

Természetesen a védekezésben és a támadásban is vannak kijavítandó dolgok, de bizakodóak vagyunk, és reméljük, nagyon sok szurkoló is kilátogat a stadionba, mert szükség van a segítségükre, a cél, természetesen a három pont megszerzése."

Nikolics Nemanja hét meccsen négy gólt lőtt az NB I idei szezonjában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nikolics személyes motivációiról a következőket nyilatkozta: „Természetesen nagyon jó lenne egy ilyen fontos mérkőzésen betalálni és eldönteni,

Egy ilyen találkozón egy apró hiba is sorsdöntő lehet, ezért végig koncentrálni kell majd védekezésben és támadásban egyaránt.

A zöld-fehér klub honlapján Szergej Rebrov vezetőedző a következő gondolatait osztotta meg: „Mindig csak a következő találkozóra koncentrálunk, és bár kevés időnk volt a Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után, igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni ellenfelünkre.

A keret összes tagja tisztában van vele, mi a feladata. Biztos vagyok benne, hogy szombaton minden pályára lépő játékos a maximumra törekszik majd."

Szergej Rebrovnak fontos a Fehérvár elleni mérkőzés Fotó: Polyák Attila - Origo

A két klub két legendáját is megkértünk, hogy elevenítsék fel emlékeiket a korábbi Videoton-Ferencváros rangadókról. A Vidi gólkirálya, Szabó József szerint azért is fontos lenne a hazai győzelem, mert egy esetleges Ferencváros-siker a bajnoki címet is döntően befolyásolhatja. „Elég sok jó mérkőzést játszottunk a Fradival, igaz, váltakozó sikerrel. A számomra egyik legemlékezetesebb találkozóra az 1983-84-es szezon utolsó fordulójában került sor. Akkor 1-0-ra győztünk, s én szereztem az egyetlen gólt. Ezzel a sikerrel harmadik helyen zártuk a bajnokságot, és természetesen ekkor még nem sejthettük: a következő idényben történelmet írunk az UEFA Kupa-menetelésünkkel.

Mit vár a szombati rangadótól?
Természetesen bízom a hazai sikerben, de nem lesz egyszerű, hiszen a Fradi remek formában van. Ebben a párosításban mindig 25 ezer néző előtt játszottunk, most nem lesznek ennyien, de bízom benne, hogy remek lesz a hangulat. Sok mérkőzés hátra van még a bajnokságból, de azért is fontos lenne a győzelem, mert nem szabad hagyni, hogy a Ferencváros már ilyen korán négy ponttal ellépjen tőlünk, mert ez akár a bajnoki címet is befolyásolhatja. A helyszínen szurkolok az utódoknak, szerintem 2-1-re nyerünk.

Szokolai Lászlónak (balszélen) szép emlékei vannak az 1982-es meccsről Forrás: MTI/Németh Ferenc

A Fradi korábbi válogatott csatára, Szokolai László egy 1982-es Ferencváros – Videoton bajnokira emlékszik legszívesebben.

Egy szögletet követően hiába csüngött rajtam szinte a teljes Vidi-védelem, Baranyi Sándorral a nyakamban a rövid sarokra érkeztem, és Disztl Pétert is megelőzve a hálóba fejeltem.

Mire számít a szombati mérkőzésen?
Természetesen a Fradinak muszáj nyernie, 3-1-re győzünk.

A MOL Fehérvár-Ferencváros rangadót az Origo élőben közvetíti, az eseményről pedig a helyszínről számolunk be.