Vágólapra másolva!
Elfeledett futballnemzedékek címmel írtunk arról, hogy a régi labdarúgónagyságok közül néhányan pályafutásuk befejezése után anyagi vagy egészségügyi okból hátrányosabb helyzetben élnek honfitársaiknál – a korábban alkoholproblémákkal küzdő Törőcsik András jelenleg is Budakeszin gyógyul.
Összjáték: a Magyar Nemzet, az Origo és Nemzeti Sport közös projektje Forrás: Origo

„Kétezer-tizennégy, András második agyműtétje óta alakult úgy, hogy otthonban éli az életét. Először a berceli gondozóintézményben volt, majd Óbudán egy idősotthonban – kezdte a legendás Törő újkori történetét a nővére Éva az nso.hu-nak. – Ezt egy újpesti intézmény követte, utána került jelenlegi helyére, Budakeszire, a Honvéd Rehabilitációs Intézetbe."

A szanatóriumi ellátást – havi 25 ezer forintot – az MLSZ fizeti, a Focisegély Alapítvány nyáron ötszázezer forintot utalt át, akárcsak néhány évvel ezelőtt. Éva asszony még hozzátette, András kilencvenezer forintos nyugdíja vajmi kevés, s hiába érkezik több helyről is anyagi támogatás, a hathatós segítség az lenne, ha a klub vagy a szövetség törvénybe foglalt, szervezett keretek között járadékot utalna a rászorulóknak. Amíg ez nem történik meg, a támogatottak máról holnapra élnek.

„Doktor Komócsin Márta alezredes, főorvos asszony, aki a budakeszi kórházban osztályvezető, egyúttal – remek ápolói csapattal – András kezelőorvosa, rendszeresen tájékoztat öcsém állapotáról. Nagy biztonságot jelent az állandó orvosi felügyelet" – mondta Törőcsik Éva.

Az Újpest legendája, Törőcsik András Budakeszin gyógyul Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha szükséges, vérképző, gyomorvédő gyógyszereket, vitaminokat kap András. A főorvos asszony véleménye szerint is állandó felügyeletre szorul Törő, de fizikai állóképessége feltétlenül javítható, legalábbis nem romlik, ha egyéni foglalkozásai folyamatosak. A koronavírus okozta nehézségek miatt a jelenlegi helyzetben a kórházon kívül van lehetőség arra, hogy a látogatási tilalom feloldásáig András rendszeres „edzésben" maradjon.

A szakorvosi véleménnyel egyetértve Éva most azt tervezi, a gyúró VIII. kerületi lakásában ápolják Törőt, csakhogy ez rengeteg pénzt emésztene fel: a huszonnégy órás felügyelet, a gyógyszerek, a rezsi, mintegy félmillió forintot tesznek ki.

A teljes cikket a linkre kattintva tudják elolvasni!