Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szívét-lelkét kitéve a pályára óriási harcolt, és Gulácsi Péter balszerencsés mozdulatát követően ugyan hátrányba került, de az utolsó percekben Nego Loic és Szoboszlai Dominik révén két gólt szerezve 2-1-re megfordította az Izland elleni mérkőzést, és kijutott a részben hazai rendezésű jövő nyári Európa-bajnokságra. Marco Rossi csapata így a Puskás Arénában játszhat Portugália és Franciaország ellen.

Míg az izlandiak a 2018-as világbajnokság, addig a magyar válogatott a 2016-os Európa-bajnokság óta játszott legfontosabb mérkőzésére készült az Eb-pótselejtezőn. Sok kérdés nem volt: amelyik csapat győzni tud bármilyen módon is – 90 perc, hosszabbítás vagy éppen tizenegyesek után – az 2021 júniusában ott lehet az Európa-bajnokság 24 csapatos mezőnyében. A mieink számára extra motivációt jelenthetett, hogy egyik házigazdaként a Puskás Arénában léphetnének pályára az Eb-címvédő portugálok, valamint az aktuális világbajnok franciák ellen.

A találkozót a hétfőn meghozott szigorú járványügyi intézkedések miatt zárt kapuk mögött, azaz szurkolók nélkül rendezték meg. Ez persze nem jelentette azt, hogy a magyar drukkerek ne lettek volna lélekben a csapattal, amit az egyik kapu mögött kifeszített drapériával jeleztek.

A Szózat első sora egyszerre felemelő és lelkesítő Fotó: Csudai Sándor - Origo

A koronavírusos Marco Rossi távollétében – ahogy 2018 októberében Észtország, illetve 2019 márciusában Wales ellen – Cosimo Inguscio vette át a vezér szerepét, akihez az U21-es válogatottat irányító Gera Zoltán csatlakozott segítőként.

Jó egy órával a kezdés előtt Marco Rossi kihirdette a kezdőcsapatot, amelyben gyakorlatilag semmilyen meglepetés nem volt, legfeljebb annyi, hogy a kapitány a középpályán, ahogy az az elmúlt napokban szóba került, egyszerre ad lehetőséget két jól szervező középpályásnak, Szoboszlai Dominiknak és Kalmár Zsoltnak. Utóbbi védekezésben is nagyon hasznos lehetett, illetve fontos szempont volt, hogy mindkét játékos kiválóan lövi a szabadrúgásokat. A támadósorban pedig, ahogy azt várni lehetett a két Bundesliga-csatár, Sallai Roland, valamint a szakvezető által a csapat legfontosabb játékosának nevezett Szalai Ádám kapott helyet.

Az izlandiak svéd szakvezetője, Erik Hamrén egyetlen helyen változtatott a Románia elleni októberi mérkőzéshez képest: a Malmö játékosa, Arnór Traustason nem tarthatott a csapattal, ő a svédországi karanténból követte a mérkőzést, a helyére Runar Sigúrjonsson került a kezdőbe.

A kezdés előtt a hangszórókból bömbölő Tankcsapda-szám, a Mennyország tourist mintegy ki is jelölte az utat: egy győzelem után minden magyar szurkoló a mennyekben érezheti majd magát.

A két válogatott percekkel a mérkőzés kezdete előtt az üres Puskás Arénában Fotó: Polyák Attila - Origo

Első félidő

Egy percet sem kellett várni az első tekintélyt parancsoló összecsapásra: Szalai Ádám ütközte le keményen egy fejpárbajban a félpályánál az izlandi csapatkapitányt, Aron Gunnarssont. A vendégek léptek fel valamivel aktívabban az első percekben, igyekeztek letámadással megzavarni a labdakihozatalainkat, és még Gulácsi Péternek is résen kellett lennie, amikor hozzá került a labda. A magyar kapus a 4. percben is résen volt, amikor az első izlandi szöglet után Pálsson öt méterről fejelhetett, de Gulácsi fogta a veszélyes próbálkozást. Ez mindenesetre figyelmeztető jel volt, hogy nem szabad az izlandiaknak ennyire átadni a kezdeményezés lehetőségét.

Izlandi helyzetekkel indult a mérkőzés Fotó: Polyák Attila - Origo

A szöglet után jól hoztuk ki a labdát, de az izlandiak is tudták, hogy nem szabad hagyni felgyorsítani a magyar támadókat – Gylfi Sigurdsson vállalta magára a piszkos munkát és egy sárga lapért cserébe kőkemény szabálytalansággal állította meg Sallai Rolandot.

És pont, amikor kezdtünk volna megnyugodni, egy előrevágott labdával Sigurdsson tudott kilépni, akit Szalai Attila sodort el a tizenhatos vonalától egy méterre. A megítélt szabadrúgást az Everton támadója végezte el, és a sorfal fölött eltekert, igazából veszélytelen labdáját Gulácsi Péter beejtette a kapuba – 0-1 Izland javára.

Hidegzuhany volt a javából, csak a sajtólelátón ülő két izlandi kolléga örült, számunkra bántóan hangosan, sajnos.

Gulácsi Péter pályafutása egyik legbalszerencsésebb gólját kapta Fotó: Polyák Attila - Origo

A 17. percig kellett várni az első olyan magyar akcióra, amilyenekből az októberi meccseken többet is láthattunk, de Holender Filip lövését biztosan fogta Halldórsson. De végre felvettük a meccs ritmusát, és ekkortól már inkább mi voltunk mezőnyfölényben, elkezdtük járatni a labdát, pontosabbak lettek a passzok, és többször is sikerült bevonni a széleket a támadásokba. Egy ilyen akció végén Szoboszlai szöglete után Willi Orbán fejesét követően kellett nagyot védenie Halldórssonnak.

Sigurdsson egymást követő második válogatott meccsén már a harmadik góját szerezte:

A 29. percben kis híján megszületett a második izlandi gól, de Finnbogason beadása után

Botka Endre valami emberfelettit mentett a kapu torkából Bjarnasson elől.

Négy perccel később Sallai Roland indulhatott meg az izlandi kapu felé, húsz méterről lőhetett, de nem volt igazán erős a lövés, így Halldórsson egy vetődéssel védeni tudott. Két percre rá egy jó labdakihozatal után Kalmár indította a jobb szélen felfutó Holendert, aki betört a tizenhatoson belülre, de tíz méterről leadott lövését megintcsak hárította az izlandi kapus.

Willi Orbán (6) mindkát kapu előtt komoly fejpárbajokat vívott az izlandi játékosokkal Fotó: Polyák Attila - Origo

Végre voltak veszélyes akcióink, és, ha a 37. percben Szalai Ádám labdája csak egy hajszállal pontosabb Holendernek, akár az egyenlítés is meglehetett volna. A 41. percben aztán hatalmas lehetőséget kaptunk, Kalmárt lökték fel a védők 20 méterre az izlandi kaputól, de a remek helyről járó szabadrúgást Szoboszlai a kapu fölé tekerte. Válaszul Gudmundsson léphetett ki egy jó indítással,

de Gulácsi ezúttal a szokott magabiztossággal fogta a közeli lövést.

Érezhető volt, hogy a magyar csapat nagyon szeretne még a szünet előtt kiegyenlíteni, a 45. percben Szoboszlai küldött váratlanul kapura jó harminc méterről egy szabadrúgást, az izlandi kapusnak bravúrral kellett védeni. De ugyanígy kellett Gulácsinak is, aki a ráadás egy percében védte Sigurdsson nagy lövését.

Második félidő

A szünetben Marco Rossi videón jelentkezett be az öltözőbe, hogy ellássa tanáccsal a hátrányban lévő csapatot, egyúttal lelket öntsön a magyar játékosokba.

Nagy iramban kezdődött a másodk 45 perc, az egyik oldalon Szalai Attilának, a másik Pálssonnak kellett mentenie a saját tizenhatosán belül. Az 52. percben egy gyönyörű magyar támadás végén Szalai Attila lövésébe tudott belenyúlni Pálsson, így épphogy a kapu fölé szállt a labda a magyar védő remek lövése után. Ezt nem szedte volna ki Halldórsson, ha kaput talál, az biztos.

Alaposan megdolgoztatták a mieink az izlandi kapust Fotó: Polyák Attila - Origo

A 60. percben kettős cserével frissített a magyar szakvezetés: Fiola és Kalmár helyére Lovrencsics Gergő és Sigér Dávid érkezett. A ferencávoris duó frissessége és a Bajnokok Ligájában szerzett rutinja sokat érhetett a hátralévő bő félórában.

A 65. percben Nagy Ádám tűnt el az öt és felesen az izlandi védők között, miután Szalai Ádám nem kis küzdelem árán elé tette a labdát, de Björn Kuipers játékvezető szerint az izlandiak nem szabálytalankodtak a magyar középpályással szemben. Vannak azért efelől kétségeink...

Két perccel később Botka Endre megpattanó lövése ment el centikkel a jobb kapufa mellett.

Sokkal veszélyesebb volt, mint, ahogy azt lassan mozduló izlandi kapus gondolta.

A 72. percben újra cseréltünk, Holender Filip helyére Nikolics Nemanja érkezett, így Szalai Ádám mellett még egy klasszikus ékkel támadhattunk a továbbiakban az egyenlítő gólért. Az izlandiak ebben az időszakban teljesen beszorultak, szinte mindig a vendégek térfelén folyt a játék, akik láthatóan nagyon bíztak a stabil védelmükben és a gyors kontráikban.

Az utolsó pillanatban mindig odaért egy izlandi láb Fotó: Polyák Attila - Origo

Az utolsó tíz percre kanyarodva többször is előfordult, hogy csak Gulácsi Péter maradt a magyar térfélen. Ekkor sokat már nem lehetett vacillálni, vállalni kellett a rizikót, hogy kitámadunk, de inkább ez, mint, hogy meg se próbáljunk egyenlíteni. Bízhattunk a szögletek után a jól fejelő játékosainkban, a pontrúgásainkban és akár egy-egy villanásban is.

A 84. percben még Nego Loic és a szerbek ellen a válogatottban góllal bemutatkozó Könyves Norbert is pályára lépett. És az emberfeletti küzdésnek meg lett az eredménye! A mieink valósággal átköltöztek az izlandi térfélre, és a sokadik beadás után a percekkel korábban beálló Nego Loic közelről a kapuba lőtte az egyenlítő gólunkat – 1-1! Az a legkevesebb, hogy ezt megérdemeltük.

És még nem volt vége a mérkőzésnek: a 90. percben Szoboszlai indult meg az izlandi kapu felé, két embert kicselezett, majd húsz méterről kilőtte a bal alsó sarkot, a labda a kapufa tövéről vágódott a hálóba – 2-1 Magyarország javára!

Szoboszlai Dominik lőtte a magyar csapat győztes gólját Fotó: Polyák Attila - Origo

Egészen hihetetlen dolog, amit a magyar válogatott ezen a mérkőzésen bemutatott. Szoboszlai vezető gólja után ólomlábakon peregtek a másodpercek.

Majd a hosszabbítás 6. percében, azaz a 96. percben a holland bíró végre lefújta a meccset. Ezzel eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 2016 után újra Eb-résztvevő lesz és Budapesten fogadhatja a világbajnok francia és az Európa-bajnok portugál válogatottat.

Eredmény, Eb-pótselejtező:
Magyarország–Izland 2-1 (0-1)
Puskás Aréna, zárt kapuk mögött, vezette: Björn Kuipers (holland)
Magyarország: Gulácsi - Fiola (Lovrencsics G. 60.), Orbán, Szalai A., - Botka, Kalmár (Sigér 60.), Nagy Á. (Nego 84.), Holender (Nikolics 72.) - Szoboszlai - Sallai, Szalai (Könyves 84.); megbízott szakvezető: Cosimo Inguscio
Izland: Halldórsson - Magnússon, R. Sigurdsson, Árnason, Pálsson - A. Gunnarson (Skúlasson 83.), Sigurjónsson (Ingasson 88.), Bjarnasson, J. Gudmundson (Bódvarsson) - Finnbogason (A. Gudmundsson), G. Sigurdsson; szövetségi kapitány: Erik Hamrén
gólszerző: Nego Loic 88., Szoboszlai 90., ill. G. Sigurdsson 11.