Vágólapra másolva!
A magyar válogatott egy egészen drámai mérkőzésen, Nego Loic és Szoboszlai Dominik góljaival hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Izlandot és sorozatban második alkalommal kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra. A hihetetlen győzelmet követő pezsgős ünneplés után először a Marco Rossit helyettesítő Cosimo Inguscio nyilatkozott.

„Nincs abban semmi nagy titok, hogy Marcóval folyamatosan kapcsolatban álltunk. Ez így természetes, hiszen az ő vállán nyugszik a felelősség, ő hozza meg a döntéseket. Megbeszéltük, hogy min kell változtatni, ahogy a cseréket is. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot telefonon, mert minden észrevétel hasznos lehet, amit a vezetőedzőnk mond. És látszik, hogy ennek milyen eredménye lett."

A szakvezető elmondta, gyakorolták a 11-eseket az edzéseken, és meg is volt a szakvezetés fejében, hogy kik fognak rúgni, ha arra kerül a sor, de ezt nem mondták meg a játékosoknak, hiszen a meccs alakulásától függött, hogy adott esetben ki lesz még pályán a 120. perc után.

Cosimo Inguscio arcáról rendszerint nagyon nehéz érzelmeket leolvasni, ezúttal is szinte már pókerarcccal ült a mikrofon mögött. De, mint elmondta, szó sincs arról, hogy ne élné át az óriási sikert.

Hárman vagyunk olaszok, próbáltunk is megtanulni magyarul, de beletört a bicskánk, viszont

Tudjuk, hogy a személyesebb kontaktus miatt mindenki számára jobb lenne, ha magyarul tudnánk beszélni önökkel és a szurkolókkal. Nagyon messziről indult ez a projekt, egy munka gyümölcse érett be, amiért nagyon sokat dolgoztunk. Hálásak vagyunk azoknak, akik bizalmat szavaztak nekünk. Igaz, hogy ma nem kezdtük jól a meccset,

Arra a kérdésre, hogy Marco Rossi távollétében háromból három mérkőzést (korábban Észtországot 2-0-ra, Walest 1-0-ra verte vezetése mellett a magyar csapat) nyert meg Cosimo Inguscio irányításával a magyar válogatott, az olasz szakember roppant szerényen így válaszolt.

Cosimo Inguscio nem csak kiváló szakember, de úgy tűnik, hogy jó kabala is a magyar válogatott számára Fotó: Polyák Attila - Origo

„Viccből ezt már Marco orra alá dörgöltem. Az, hogy történetesen éppen én irányítottam, csupán véletlen. Ha Marco lett volna a kispadon, akkor is ugyanígy alakulnak ezek a meccsek.

Az olasz szakember, aki már kilenc éve dolgozik Marco Rossi mellett, míg harmadik honfitársuk, Giovanni Constantino négy éve csatlakozott hozzájuk, zárásként még szót kért, hogy kifejezze háláját nem csak a magyar szövetség vezetésének, hanem, mondhatni az egész országnak.

„Marco és a teljes stáb nevében szeretném megköszönni mindenkinek, aki annak idején bizalmat szavazott nekünk, mert úgy tűnik, hogy igazuk volt. Köszönöm az orvosi stáb munkáját, a csapatmenedzser, a szertárosok munkáját, és Gera Zolinak is szívből köszönöm a segítséget, aki a kedvünkért az U21-es válogatottat hagyta ott.

Egy válogatottat irányítani óriási felelősség, hiszen a vezetők mindig rizikót vállalnak, amikor egy külföldi stábot bíznak meg. Szóval köszönünk mindent."