Generációváltást hozhat Izlandon a magyarok elleni vereség

Budapest, 2020. november 12. Az izlandi Gylfi Sigurdsson a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Matus Sándor 1999-ben állt légiósnak, Finnországból még hazatért rövid időre, aztán Izland felé vette az irányt és azóta is ott él és dolgozik, ma már kapusedzőként. A csütörtöki meccsen a magyaroknak szurkolt, de szerinte Izlandon sem történt tragédia a kieséssel.

„Természetesen mindenki el van keseredve, főleg ahogy alakult a meccs. Sokan írták már a meccs előtt, hogy fiatalokat is kellene a csapatba állítani, de Erik Hamrén ragaszkodott a nagy öregekhez. Így sem sokon múlt, hogy Izland zsinórban a harmadik nagy tornájára is kijusson, de azt elismerték a játékosok és az edzők is, hogy a magyar válogatott – főleg fizikálisan – föléjük nőtt és az utolsó tíz percben teljesen beszorította" – mondta Matus Sándor.

Matus Sándor egy izlandi bajnokin Forrás: Matus Sándor Facebook

„Nem éli meg senki tragédiaként a kiesést, az izlandi foci így is nagyot fejlődött az elmúlt nyolc-tíz évben. Annyi történt, hogy az aranygeneráció ezzel minden bizonnyal befejezte a szereplését. Sok játékos ebből a kezdőből már nem lesz a válogatottban, meg fog kezdődni a fiatalítás, talán már a következő két meccsen is lehetnek új arcok a kezdőben. A kapitány szerződése hamarosan lejár, nem lennék meglepve, ha izlandi kapitánya lenne a válogatottnak."

Matus Sándor azt is elmondta, hogy van megfelelő utánpótlása a mostani generációnak, így nem fog eltűnni a süllyesztőben az izlandi válogatott.

„Vannak fiatal tehetségek, akik már most külföldön játszanak. A 16 éves Kristian Hlynsson az Ajax csapatával készül, de vannak még ifjú reménységek. Nem biztos, hogy egy-két éven belül, de újra lesz jó izlandi csapat" – mondta Matus, aki a HK csapatánál és az izlandi utánpótlásban dolgozik kapusedzőként.