Eurómilliókért is küzd a magyar válogatott a labdarúgó Eb halálcsoportjában

Budapest, 2020. november 12. A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. Elöl Sigér Dávid, Szalai Ádám és a gólszerző Szoboszlai Dominik (b-j). MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott sokáig emlékezetes hajrával az utolsó percekben szerezte meg a győzelmet (2-1) az Izland elleni Eb-pótselejtezőn, és így a válogatott történelme során negyedszer jutott ki az Európa-bajnokságra. A 2021-re halasztott Eb halálcsoportjának nevezett négyesébe kerültünk az Európa-bajnok Portugáliával, a világbajnok Franciaországgal, és az előző, 2014-es világbajnok Németországgal. A világfutball elitjéhez tartozó csapatok elleni mérkőzések igazi futballünnepnek ígérkeznek, mindamellett az Eb-részvétel sok pénzt is jelenthet, főleg, ha a magyar csapatnak sikerül felülteljesíteni az előzetes várakozásokat.

A négy évvel ezelőtti franciaországi tornán szerepelt válogatottak közül Albánia, Észak-írország, Írország, Izland és Románia most nem lesz résztvevő. Ellenben Hollandia, Dánia, Skócia, Finnország és Észak-Macedónia kijutott. Utóbbi kettő újonc az Európa-bajnokságok történetében.

A magyar válogatott szereplésével 11,5 millió eurót keresett a 2016-os Európa-bajnokságon:

a huszonnégy fős mezőnyben az elért pénzdíjakat tekintve Spanyolországgal, Angliával, és Svájccal végzett holtversenyben.

A magyar válogatott fennállása során először jutott ki egymás után két Európa-bajnokságra Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt nem lesz egyszerű újra elérni a 2021-es tornán,

mivel minimum egy győzelmet és egy döntetlent kellene játszania a válogatottnak a legnehezebb csoportban.

A franciaországi Eb-n az összes, négy pontot szerző együttes továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. Így feltehetően még több bevételre számíthatna a magyar csapat egy kiváló szereplés esetén.

A labdarúgás gazdasági oldalával foglalkozó financefootball adatai szerint

az Európa-bajnokságra kijutó csapatok 9,25 millió eurót kapnak,

ami körülbelül 3,2 milliárd forint. A csoportkörben másfél millió euró jár egy győzelemért, 750 ezer euró a döntetlenért. A nyolcaddöntőbe jutást további kétmillió euróval díjazzák. Ha egy válogatott hétből hét (csoportmeccs és egyenes kieséses szakasz) meccset nyerve lenne Európa-bajnok, akkor

34 millió eurót kapna.

Ez forintra átszámolva 12 milliárdot jelent. Négy évvel korábban Portugália 25,5 millió eurót nyert, vereség nélkül lettek Európa-bajnokok Cristiano Ronaldóék.

A portugál válogatott 2016-ban 25,5 millió eurót nyert, vereség nélkül lettek Európa-bajnokok Cristiano Ronaldóék Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lars Baron

Az idei torna összdíjazása 71 millióval több, mint a 2016-os franciaországi tornáé: 371 millió euró, ami körülbelül 132 milliárd forintot ér.

Még ebben a digitális korban sem létezhet a foci rajongók nélkül, és a milliók által követett sportág szurkolóinak helyszíni jelenléte teszi a labdarúgást annyira vonzóvá a befektetők, a közszereplők, a média, a szponzorok és a hirdetők számára.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke szerint lehetnek majd nézők a jövő nyárra halasztott Európa-bajnokságon.

A Bajnokok Ligája teljesen más

Az európai klubfutball királykategóriájának számító Bajnokok Ligája idei kiírásában szereplő magyar bajnok, a Ferencváros 15,25 millió eurót kapott a főtáblára kerüléssel.

A Ferencváros 15,25 millió eurót kasszírozott a BL-főtáblára kerüléssel Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Európai Labdarúgó Szövetség adatai alapján a szervezet

összesen közel 2 milliárd eurót oszt szét a főtáblán szereplő 32 csapat között,

ebből a legnagyobb összeget a végső győztes kaphatja. A Bajnokok Ligája esetében majdnem félmilliárd eurót kap meg a 32 résztvevő csapat, mégpedig egyenlő arányban.

Az UEFA egy csoportkörös győzelem után 2,7 millió eurót, a Dinamo Kijev ellen döntetlen után majdnem egymillió eurót (0,9 millió euró) fizetett a zöld-fehéreknek. Ehhez hozzájön még egy, az UEFA rangsorában elfoglalt helyezés alapján kiosztott támogatás (minimum 1,1 millió euró.)

Visszacsorgatna az UEFA

Szeptemberben Andrea Agnelli, az európai futballklubokat tömörítő szövetség (ECA) elnöke közölte, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség 575 millió eurót (207,3 milliárd forintot) fizet vissza a közvetítési jogdíjakból amiatt, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa-liga félbeszakadt a koronavírus-járványban. Az viszont nem tisztázott, hogy az UEFA a kieső bevételt a kluboknak visszaosztásra szánt összegből vonja-e le, vagy magára vállalja a veszteséget, illetve annak legalább egy részét.

Forrás

Ha csak a tavalyi BL szezon győztesének a bevételeiből indulunk ki, akkor nagyságrendekkel jobb üzlet a Bajnokok Ligája. A Bayern München több mint 115 millió euró prémiumra számíthatott az Európai Labdarúgó-szövetségtől, miután első csapatként az összes mérkőzésüket megnyerték. Egyedül a PSG elleni döntőben 19 millió eurót kerestek a bajorok. A hazai nézőszámok alapján is oszt pénzeket az UEFA, ez várhatóan kétmillió euró körül lesz.

A BL-győztes Bayern München több mint 115 millió euró prémiumra számíthat az Európai Labdarúgó-szövetségtől Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Julian Finney / Uefa / Handout

Az európai futballklubokat tömörítő szövetség (ECA) előrejelzése szerint a következő egy-másfél évben akár négymilliárd eurós veszteséggel számolhatnak az egyesületek a járvány miatt.

A lépéskényszerbe került UEFA-nak át kell vizsgálnia a bevételek elosztását a következő években. Az előző idényben (2019/2020) az Európai Labdarúgó Szövetség rekordnak számító kétmilliárd eurót osztott szét a kontinens legjobb csapatai között.

Az UEFA a Bajnokok Ligája, az Európa Liga, és a Szuperkupa bevételeiből 3,86 milliárd eurót remélt. Ebből 295 millió eurót elkülönített működési költségekre. 275,5 millió eurót a BL-ben vagy az Európa Ligában nem szereplő csapatok szövetségei javára számolt el utánpótlás fejlesztés címen. Az összbevétel 6,5 százalékát fejlesztési célokra különítette el, és a maradék 2,55 milliárd eurót három részre osztotta.

  • 2,04 milliárd euró a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott csapatok között oszlott meg
  • 510 millió eurót az Európa Liga és a Szuperkupában résztvevő csapatok kapták meg.

A főtábláról kiesett csapatok között 30 millió eurót osztanak szét, fejenként 5 millió eurós díjazással vigasztalódhatnak.

Meccsjegyek és pénz - minden e két dolog körül forog Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Maksim Bogodvid

A fennmaradó 1,95 milliárd eurót pedig a csoportkörben osztják el az alábbiak alapján:

  • 25 százalékát a csoportkörben pályára lépő klubok részarányosan megkapják (488 millió euró)
  • 30 százalékát a csoportkörben nyújtott teljesítmény (győzelem, döntetlen) különítik el (585 millió euró)
  • 30 százalékát a csapatoknak az elmúlt tíz évet számba vevő koefficiens-együtthatón alapuló rangsor alapján osztják el (585 millió euró)
  • 15 százalékát pedig a csoportkörben szereplő klubok TV-s piaci viszonyain alapuló rangsor alapján kiosztott összegek teszik ki (292 millió euró)

Azonos súlycsoportban a Celtic és a Kijev

Maradjunk még mindig a Bajnokok Ligájában, annál is inkább, mert a Ferencváros az idei szezonban felkerült a főtáblára. A skót Celtic csapata a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája kieséssel közel 30 millió fontos bevételtől esett el.

A Celtic csapatának piaci értéke a Transfermarkt szerint 102,73 millió euró, azaz több mint három és félszerese a Fradiénak (28,65 millió euró).

A skót együttes legértékesebb tagja a 22 éves francia középcsatár, Odsonne Edouard, aki 15 millió eurót ért a nemzetközi játékospiacon.

Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa (j) gólt szerez a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgowban 2020. augusztus 26-án Forrás: MTI/EPA/Reuters/Russel Cheyne

A csapat házi góllövőlistáját a svájci Albian Ajeti vezeti, aki a nyáron a West Ham United-től érkezett, és már több mint félmilliót vesztett az árából, ami még így is 4,8 millió euró.

Az ukrán Dinamo Kijev értéke több mint százmillió euró (100,45 millió),

alig marad el a Ferencváros korábbi skót ellenfelének piaci értékétől (102,73 millió euró).

Ezzel a Kijevvel versenyez a Fradi

A Dinamo Kijev az utóbbi időszakban rendszeres résztvevő volt valamelyik európai kupasorozatban. A Bajnokok Ligájában legutóbb a 2016/17-es szezonban szerepelhetett. Ezt követően minden évben az Európa Ligában indultak az ukránok, és a 2019/20-as szezont leszámítva mindig továbbjutottak a csoportjukból. A Dinamo első embere a milliárdos Ihor Surkis ukrán üzletember. A kijeviek 61 éves elnöke 2002 júliusától tölti be ezt a szerepkört a klub életében.
A keret átlagéletkora 24,7, csupán két játékosuk töltötte be a 30. életévét. A legértékesebb labdarúgójuk a jobbszélső Viktor Tsygankov is csak pár napja töltötte be a huszonhármat, értéke 19 millió euró. A második legnagyobb kincs Mircea Lucescu csapatának a balhátvéd Vitaliy Mykolenko (21 éves), aki 13 millióba kerül. Ennek a két játékosnak az értéke közel négymillió euróval előzi meg a Ferencváros piaci értékét (28,65 millió euró).

A Fradi legnagyobb értéke Tokmac Nguen, akit mindössze 400 ezer euróért igazoltak Norvégiából, de a kiváló szereplés miatt mára már 2,5 millió eurót ér. A kétmilliós határt rajta kívül két mezőnyjátékos (Blazic, Zubkov), és a válogatott kapus, Dibusz Dénes érte el.

Nagy sztárok az Eb-n az F-csoportban

A német labdarúgó válogatott keret összértéke a Transfermarkt adatai alapján 737,5 millió euró.

A legdrágább játékosuk 90 millió euróval a Bayern München idei sikereiben oroszlánrészt vállaló Serge Gnabry.

A Chelsea középcsatára, Timo Werner, és a BL-győztes Bayern München baloldali támadó-középpályása, Leroy Sané holtversenyben végzett a második helyen(70 millió euró). Őket a német válogatott középpályájának két gyémántja Leon Goretzka, és a Real Madrid klasszisa, Toni Kroos követi, előbbi 60 millió eurót, utóbbi 50 millió eurót ér a nemzetközi futballpiacon.

Serge Gnabry a német válogatott legértékesebb játékosa Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Markus Gilliar

Az Eb-címvédő Portugália válogatottjának összértéke 762,5 millió eurót tesz ki.

A keret legdrágább játékosa már nem Cristiano Ronaldo:

a Manchester United házi góllövőlistáját vezető Bruno Fernandes, a City mostanság kegyvesztettnek tűnő középpályása, Bernardo Silva, és az Atletico Madrid ifjú sztárja, Joao Felix is megelőzi a válogatott gólrekordert, mindhárman jelenleg az első helyen állnak 80 millió euróval a Transfermarkt listáján. A Juventus klasszisa így csak a negyedik helyre fér fel 60 millió euróval, és

valószínűleg pályafutásának utolsó Európa-bajnokságára készülhet a nyáron.

Ronaldo mögött a Wolverhampton Wanderers hátvédje, Ruben Neves egyelőre (még) 50 millió euróval áll a lista ötödik helyén.

A franciák csapatának legértékesebb tagja Kylian Mbappé 180 millió euróval, mögötte két csapattársa 80 millióval áll holtversenyben a második helyen: a Manchester United kezdőjéből mostanság gyakran kiszoruló világbajnok Paul Pogba és a Barcelona játékosa, Antoine Griezmann. A legértékesebbek rangsorában a negyedik és az ötödik helyre egy hátvéd és egy vérbeli védekező középpályás került. Sergio Ramos belső védőtársa, a világbajnok Raphael Varane évek óta megbízható teljesítményt nyújt a Realban. Előtte pedig a Chelsea szűrője, N'Golo Kanté játszik a középpályán, akit mostanában újra egyre több európai csapat környékez meg. Az elitbe tartozó védőjátékukról ismert labdarúgók ára egyaránt 70 millió euró.

Kylian Mbappe piaci értéke 180 millió euro Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A magyar keret egymillió euró híján eléri a 70 milliót (68,9 millió euró),

nagy különbség van tehát anyagi szempontból a csoportunkban lévő másik három futballválogatott javára. A lista ötödik helyén a Ferencváros kapuját védő Dibusz Dénes szerepel, kétmillió euróval. Negyedik a Freiburg szélsője, Sallai Roland, értéke 3,5 millió euró. A dobogó harmadik fokán Gulácsi Péter, aki Európa legjobb kapusai közé került, 11 millió eurós vételára még emelkedhet is a jövőben. A válogatott védősor oszlopa, Willi Orbán egymillió euróval kerül többe, mint lipcsei csapattársa Gulácsi, a fejjátékban is erős középhátvéd 12 millió eurót ér. A legértékesebb a 25 millió euróra becsült Szoboszlai Dominik, akire lejjebb még visszatérünk.

Eurómilliók a csoportban, tízezrek az utcán

2015 decemberében sorsolták ki a franciaországi Eb-csoportjait, ahol az F-csoportban Portugália, Ausztria és Izland volt az ellenfele a 44 év szünet után ismét Eb-re jutó magyar válogatottnak.

A csoport legszerényebb keretével rendelkező Izland játékosaink összértéke 57,65 millió euró volt, a magyar csapat labdarúgói 13,25 millió euróval értek többet a skandináv válogatottnál a 2016-os torna idején.

Az izlandi keret akkor legértékesebb játékosa Gylfi Sigurdsson volt a maga 13 millió eurójával, de akkor még a Swansea csapatában játszott a középpályás a Premier League-ben. Azóta már az Everton színeiben futballozik, bár mostanság kevésbé tűnik ki jó teljesítménnyel az olasz Carlo Ancelotti vezette liverpool-i csapatban. November 12-én magyar válogatott ellen is pályára lépett az Izland számára vesztes Európa-bajnoki selejtezőn.

Dzsudzsák Balázs a magyar válogatott legértékesebb játékosa volt a 2016-os Európa-bajnokságon Fotó: Polyák Attila - Origo

Az osztrák keret összértéke több mint 186 millió euróval ért többet (257,65 millió euró) négy éve mint a magyar válogatott értéke, ami akkor 70,9 millió euró volt. A franciaországi tornán Ausztria csapatának legértékesebb tagja az a David Alaba volt (45 millió euró), aki huszonnyolc évesen karrierje utolsó nagy fizetéssel kecsegtető szerződésére áhítozik Európa egyik elitklubjánál. A BL-győztes Bayern München hosszabbítási ajánlatát nem fogadta el a balhátvéd.

Bernd Storck csapatában csupán tíz labdarúgó értéke volt magasabb egymillió eurónál.

Kétmillió euró felett is csak a Liverpoolban a kapuba kerülésért küzdő Bogdán Ádám (2 millió euró), legutóbb a Nemzetek Ligájában Szerbia ellen gólpasszt adó Nemanja Nikolics (Legia Warszawa, 3,5 millió euró), és Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva, 4,25 millió euró) állt.

A végős győztes Portugália válogatottjának értéke több mint tizenháromszorosa volt Izland csapatának. A keret legértékesebbje természetesen

a karrierje csúcsidőszakában lévő Cristiano Ronaldo volt,

a 30 éves játékos értéke 110 millió euró körül volt akkoriban. A keret egyetlen 1 millió alatti értékű tagja (500 ezer euró) a már 37 éves rutinos középhátvéd, Ricardo Carvalho volt, akit az Eb után a francia Monaco elküldött a csapattól. A magyar keretben ekkoriban a portugálok elleni csoportrangadón kapásgólt szerző Gera Zoltán és a Puskás Akadémia játékosa, Lencse László ért ennyit. A piaci értéket tekintve a portugál gárda 762,5 millió eurót ért.

Portugália ellen felejthetetlen meccsen ért el 3-3-as döntetlent Magyarország Forrás: NurPhoto via AFP/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

Egyébként a felejthetetlen magyar-portugál mérkőzést a franciaországi Európa-bajnokság legjobb öt mérkőzése közé választotta az UEFA.

Az Eb-szereplés hatása Szoboszlai Dominik pályafutására

A Salzburg játékosának fantasztikus győztes gólja EB-szereplést hozott Magyarország válogatottjának, ami

nemcsak az árát és az ázsióját emelte meg az európai elitklubok játékosmegfigyelőinek körében.

A még mindig nagyon fiatal focista értéke jelenleg 25 millió euró. Ezzel ő a magyar válogatott legértékesebb játékosa. Technikai képzettségét tekintve korábban több elemző hasonlította a német válogatott Kai Havertz-hez (81 millió euró), a sérülése miatt csak jövő márciusban visszatérő olasz Nicolo Zaniolóhoz (45 millió euró), vagy az angolok középpályásához, Phil Fodenhez (60 millió euró). Játékstílusát tekintve példaként felvetődött még a szintén angol Delle Ali neve (52 millió euró) illetve a német klasszis, Toni Kroos (50 millió euró)

Szoboszlai Dominik egész pályafutására nagy hatással lehet az Eb-szereplés Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szoboszlai teljesítménye függ a csapata által alkalmazott stílustól és meccstaktikától is,

ezért is lenne fontos olyan klubot találnia magának, ahol egy minőségi keretben kevésbé kell majd a komfortzónáján kívül játszania. Bár a magyar válogatottban néha többfajta poszton és szerepkörben kell segítenie a csapatot, de Szoboszlai baloldali középpályásként játszik klubcsapatában, és az Eb mezőnyében csupán két játékos piaci értéke magasabb ezen a poszton: a portugál Raphael Guerreiro (35 millió euró) és az angol válogatott Bukayo Saka (40 millió euró.)

Soha ne mondd, hogy soha

Minden idők talán legjobb északmacedón labdarúgója, Goran Pandev 19 évnyi válogatott szereplés után jutott ki országa nemzeti csapatával az Európa-bajnokságra azzal, hogy csapata 1-0-ra győzött Georgia ellen. A kijutást jelentő találatot - ez lesz az északmacedónok első nagy nemzetközi tornája - a 37 éves támadó szerezte. A csapatkapitánynak 114. mérkőzésén ez volt a 36. gólja a válogatottban, mindkettővel csúcstartó hazájában.
"Több mint tizenkilenc éve viselem a világ legszebb mezét. Volt részem vereségekben, győzelmekben, örömben és szomorúságban, de most nagy sikert arattunk a népünkért" - mondta a sikerrel megvívott pótselejtező után a támadó.

Ha az Eb-csoportellenfeleink játékosainak piaci értékét nézzük, akkor Szoboszlai Dominik a 40. legértékesebb játékosnak számít 25 millió eurójával.

Az első a PSG támadója, Kylian Mbappé (180 millió euró), őt követi a német Serge Gnabry (90 millió euró) és a francia Antoine Griezmann (80 millió euró).

A 20. évüket betöltött játékosok közül a Salzburg légiósa a 11. helyet foglalja el piaci értéket tekintve.

Az (abszolút) első az angol gólpasszkirály Jadon Sancho 117 millió euróval. A korábban említett Foden a második (60 millió), a bronzérmes pedig a spanyol Ferran Torres (45 millió euró).