Rossi: Nyerni akarunk a törökök ellen és feljutni a Nemzetek Ligája A osztályába

Budapest, 2020. november 12. A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. Elöl balról Szalai Attila, középen Szalai Ádám, jobbról a gólszerző Szoboszlai Dominik. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
November 18-án, szerdán este 20.45-től a Puskás Arénában Törökország ellen utolsó idei mérkőzését játssza a magyar válogatott a Nemzetek Ligája 6. fordulójában. A mérkőzést megelőző online sajtóeseményen, a találkozót ezúttal is csak otthonról követő szövetségi kapitány, Marco Rossi kijelentette, a válogatottnak határozott célja, hogy feljusson a Nemzetek Ligája A osztályába, a legjobbak közé. A válogatott középpályása, Sigér Dávid pedig többek között arról is beszélt, hogy a Puskás Arénának milyen szerepe van a magyar válogatott kiváló szereplésében.

A magyar válogatottól előzetesen nagyon kevesen várták, hogy a Nemzetek Ligája utolsó fordulójában még reális eséllyel küzdhet a B osztály 3. csoportjának megnyeréséért. Pedig a helyzet pontosan ez, hiszen a mieinkhez hasonlóan szintén 8 ponttal az élen álló orosz csapat csak jobb gólkülönbségével előzi meg a magyart. Ki már biztosan nem eshetünk a B osztályból, így akár tét nélkülinek is mondhatnánk a találkozót, de ez koránt sincs így.

"A lehető legjobb pszichés állapotban várjuk a meccset az Izland elleni győzelem és a Szerbia elleni pontszerzés után. Utóbbi mérkőzésen az első félidőben kifejezetten jól játszottunk, összességében abszolút elégedett vagyok.

A török csapat erős, a legjobb játékosai mindannyian topligás klubokban játszanak. Tudjuk, hogy erősek, így is készülünk ellenük, igyekszünk csapatjátékkal kiegyensúlyozni a kiváló egyéni teljesítményeiket, mert, ha jól játszunk csapatként, akkor a mi futballistáink is ki tudják hozni magukból a legjobbjukat" – mondta Marco Rossi.

A vasárnapi, Szerbia elleni találkozóról a kapitány elmondta, hogy nem talált olyan aspektust a mérkőzésen, ami miatt panasza lehetne a csapatra, hiszen mindenki nagy akarással és odaadással játszott.

Nagyszerűen harcolt a magyar válogatott, értékes döntetlen a szerbek ellen

A magyar labdarúgó válogatott a Puskás Arénában zárt kapuk mögött rendezett mérkőzésen 1-1-es döntetlent játszott Szerbiával a Nemzetek Ligája B osztályának ötödik fordulójában. Az eltiltások és sérülések miatt alaposan felforgatott magyar csapat különösen az első félidőben játszott jól, amikor a szerbek vezető gólja után több helyzetet is kidolgozott, mielőtt Kalmár Zsolt egyenlített volna.

"Ha kérhetnék valamit a játékosoktól, az az lenne, hogy 90 percen át tartsák fenn az ellenfélre gyakorolt nyomást, de tudom, hogy ez nem csak rajtuk múlik, ahogy az is nyilvánvaló, hogy hat napon belül a harmadik meccsünket fogjuk játszani, azaz mindenki érthetően fáradt már." Rossi szerint a csapatnak még azt kell megtanulnia, hogy beossza az erejét az ilyen erőltetett menetek során.

"Büszkeséggel tölt el, hogy most már eljutottunk oda, hogy egyre többen tisztelnek bennünket, nagyon örülök, hogy sikerült ezt elérnünk."

A keretből az Izland ellen sikerrel megvívott, azaz jövő nyáron Európa-bajnoki szereplést érő pótselejtező után több meghatározó játékosnak – Gulácsi Péternek, Willi Orbánnak, Szalai Ádámnak, Sallai Rolandnak és Szoboszlai Dominiknak – is vissza kellett térnie a klubjához. Ez azonban nem okoz különösebb fejtörést a kapitánynak a törökök elleni kezdőcsapat összeállításában, és várhatóan azok a játékosok is szerepet kaphatnak, akik nem léptek pályára az előző két találkozón.

"Most, hogy már túl vagyunk két meccsen, szinte mindenki kapott játéklehetőséget, ki többet, ki kevesebbet. Az újoncok közül például Kecskés Ákos 90 percet kapott, egyszer hibázott, de jól játszott, és teljes a belé vetett bizalmam. Azt hiszem, hogy a világ legértelmetlenebb dolga lenne, ha a hiányzók miatt most az utolsó meccsnapra behívnánk valakit, aki korábban még soha nem készült velünk. Ez a keretünk, ezekkel a játékosokkal játszunk tovább. Nem elég egy válogatott összeállításához, hogy újabb és újabb játékosokat hívjunk be, nekünk nem ez a feladatunk, és nem is így dolgozunk" – mondta nagyon határozottan Rossi, aki az esetleges folytatásról szólva így nyilatkozott:

"Először is a jelenlegi szerződésem 2021 decemberéig van érvényben,

Jelen pillanatban azonban csak egyetlen dolog érdekel, mégpedig a szerdai mérkőzés. Ettől függetlenül a meccs után leülhetünk a szövetség vezetőivel és tárgyalhatunk a folytatásról. Én már többször is jeleztem, hogy készen állok, ha úgy döntenek, hogy velem képzelik el a folytatást" – mondta el Marco Rossi, hozzátéve, hogy hazájában, Olaszországban is rengeteget foglalkoztak a magyar válogatott sikereivel, és biztos benne, hogy jó szereplés esetén lesznek ajánlatai a Serie A-ból.

"De, aki azt hiszi, hogy ebben a csoportban, a franciák, a németek és a portugálok ellen nekünk reális esélyünk lehet a győzelemre, annak orvosi kezelésre van szüksége. Ettől függetlenül persze minden mérkőzésre győztes mentalitással fogunk kivonulni" – mondta Rossi, leszögezve, hogy a magyar válogatott sikerén kívül most semmi más nem érdekli.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, ezúttal is csak az otthonából követheti majd a mérkőzést Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A válogatott szereplése nemcsak labdarúgók belügye, a jó szerepléshez nagyon sok külső szereplőnek is komoly köze van. A válogatott találkozóit közvetítő MTVA-tól kapott technikai segítséggel Marco Rossi otthonából követhette a taktikai kamerák felvételeit, ami nagyon komoly segítséget jelentett az olasz szakembernek.

"Ezúton szeretném is megköszönni az M4 Sportnak ezt a segítséget. A jel azonban némi fáziskéséssel érkezett, így ugyan valós időben nem tudtam látni az eseményeket, így valójában mindig a tévéadásra kellett hagyatkoznom. De ismétlem: nagyon hálás vagyok a segítségért."

Rossi és szintén koronavírusos segítője, az Izland ellen remek munkát végző Cosimo Inguscio távollétében ezúttal ismét Gera Zoltán lesz a megbízott szakvezető, mellette pedig állandó segítője, Sándor György ül majd. A válogatott korábbi kiváló játékosáról, az U21-es nemzeti csapat jelenlegi szövetségi edzőjéről Marco Rossi kiváló véleménnyel van.

Gera Zoltán komoly tétmérkőzéseken szerezhetett tapasztalatokat edzőként az idei évben Fotó: Polyák Attila - Origo

"Zoli edzői munkáját elsősorban az U21-es csapat élén nyújtott munkája alapján kell most még megítélni. Egyelőre csak az első tapasztalatokon vagyunk túl, még időre van szüksége, hogy értékelni tudjunk. Zoli és Sándor György gyakorlatilag telefonos kapcsolatban állt az olasz stábbal, amit megkönnyített, hogy a játékosokkal is napi kapcsolatban voltunk, így könnyen át tudtuk adni az instrukciókat.

– osztotta meg véleményét helyetteséről Rossi.

Az Origo kérdésére, hogy a szerdai mérkőzés eredményétől függetlenül az Európa-bajnoki szereplés kiharcolásának fényében maradéktalanul elégedetten zárja-e a 2020-as évet, Marco Rossi így válaszolt:

"Elégedett leszek, az biztos, de hogy teljesen elégedett leszek-e, az a holnapi mérkőzéstől függ.

Lehet, hogy ehhez egy pont is elég lesz, de az is lehet, hogy győznünk kell. Az viszont biztos, hogy nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy kikapjunk, szeretnénk ugyanis a feljutással megkoronázni a 2020-as teljesítményünket."

A magyar csapattal elért sikerek után rengetegen gratuláltak a kapitánynak, melyek közül egy bizonyos fajta üzenet különösen megérintette a szakembert.

"Valóban rengeteg baráttól és ismerőstől kaptam gratuláló üzenetet, akik a távolból szurkoltak nekem és a csapatnak. Ha egy típusú üzenetet ki kell emelnem, akkor az azoknak a magyar szurkolóknak a gratulációja lenne, akik ismeretlenül köszönték meg a munkámat, és gratuláltak egyúttal a stábnak is az elvégzett munkához.

A Ferencváros és a válogatott védekező középpályásának, Sigér Dávidnak a törökök elleni lehet a 20. tétmérkőzése az idei szezonban, de mint mondja, ez egyáltalán nem zavarja, éppen ellenkezőleg.

"Ez egy igazán édes teher egy labdarúgó életében. Legyen bármilyen fáradt is, mindig plusz erőket tud mozgósítani, amikor újabb és újabb mérkőzéseken léphet pályára. Szerintem egy sportoló számára más cél nem is lehet."

A fiatal játékos már válogatott és BL-meccsen is pályára lépett a Puskás Arénában, és most bevallotta, hogy egy nagy álma teljesült ezzel.

A hozzánk érkező csapatok is le vannak nyűgözve. Azt viszont soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd néma csendben kell itt fociznom, de most sajnos ezt is el kellett fogadnunk."

Sigér Dávid (18) is kivette a részét a válogatott idei nagy sikeriből Fotó: Polyák Attila - Origo

A remek távoli lövéseiről ismert Sigér elmondta, hogy nem kifejezetten taktikai elem, hogy ő vegye célba a kaput, inkább abban van szerepe, hogy kiszámíthatatlanabbá tegye a támadójátékunkat, hogy az ellenfelek számára kiszámíthatatlanabb legyen a támadójátékunk.

Sigér Dávid az idei szezonban igazán nem panaszkodhat, hiszen a Ferencvárossal a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott, míg a válogatott tagjaként kiharcolta az Eb-szereplést. A játékos így vont párhuzamot a két óriási siker között:

– válaszolta az Origo kérdésére.

Sigér Dávid elmondta, hogy az egyik közös étkezés előtt együtt köszöntötték fel Dibusz Dénest, hozzátéve azért, hogy "nem akarunk minden napra beiktatni egy ünneplést".