Társoldalunk:

Csak egyszer lépett pályára fiatalabb csapattal az USA, mint amivel kiütötték Panamát

2020.11.17. 12:26

Az amerikai labdarúgó-válogatott történetében a második legfiatalabb kezdőcsapattal felállva hétfőn 6-2-re nyert Panama ellen a Bécsújhelyen lejátszott barátságos mérkőzésen.

Az amerikai válogatott kezdőcsapatának átlagéletkora 22 év 154 nap volt. Ennél fiatalabb kezdővel csak egyszer, 2018. november 20-án, Olaszországban játszott a tengerentúli együttes, amelynek kezdőjében akkor 22 év 71 nap volt a játékosok átlagéletkora.

Giovanni Reyna a walesiek ellen még nem, Panama ellen viszont már a kapuba tudott találniForrás: AFP/Geoff Caddick

Az Egyesült Államok 2017 októberében kikapott Trinidad és Tobagótól, amelyet követően biztossá vált, hogy nem vehet részt a 2018-as, oroszországi világbajnokságon. Az amerikai gárdánál azt követően nagy átalakítás, illetve fiatalítás vette kezdetét: azóta 91 labdarúgó lépett pályára a válogatottban, közülük 53 újoncként. Mindezt úgy, hogy a pandémia miatt az elmúlt egy évben mindössze a harmadik mérkőzésüket játszhatták, a tavaszi leállási utáni folytatásban a másodikat. Négy napja Wales vendégeként értek el gól nélküli döntetlent.

A Panama elleni mérkőzésen az egyaránt 20 éves Nicholas Gioacchini és Sebastian Soto duplázott, mindkét játékos másodosztályú klubban szerepel. A találkozón büntetőt is rontó Gioacchini a francia SM Caen, míg az őt váltó, 14 percnyi játék alatt duplázó Soto a holland Telstar játékosa. Előbbinek ez volt a második válogatott fellépése, utóbbinak az első.

Az amerikaiak első gólját a dortmundiak nagy tehetsége, Giovanni Reyna szerezte a 18. percben - csapata azzal egyenlített -, aki szintén Wales ellen mutatkozott be. Reyna először volt eredményes a nemzeti együttesben, amelynek újkori történelmében így 18 évesen és 3 naposan minden idők harmadik legfiatalabb gólszerzőjévé vált. Csak Christian Pulisic (17 év 253 nap) és Juan Agudelo (17 év 359 nap) előzi őt meg ebben a rangsorban.

Az amerikaiak hatodik találatát Sebastian Lletget szerezte. A kezdőben lehetőséget kapott a valenciai légiós, a szintén Wales ellen debütáló Yunus Musah, a válogatott történetének első olyan játékosa, aki 18. születésnapja előtt többször viselhette már a nemzeti együttes szerelését.

Az amerikai válogatott az első félidőben 72 százalékban birtokolta a labdát - amely 60 százalékra csökkent a végére -, míg 15 kapura lövésével szemben az ellenfél csupán 8 alkalommal próbálkozott. A kaput eltaláló lövések száma nyolc, illetve három volt.