Alattomos betegség, a demencia fenyegeti a focistákat

Meghalt Nobby Stiles, a Manchester United legendája
Vágólapra másolva!
Az 1966-os, világbajnok angol csapatból már öt játékost is diagnosztizáltak demenciával, a nemrég elhunyt Nobby Stiles is küzdött a betegséggel.

A Manchester United és az angol válogatott korábbi játékosa októberben veszítette életét, 78 éves volt. Stiles az ötödik egykori angol világbajnok, akit diagnosztizáltak a betegséggel, a családja szerint pedig lépésekre lenne szükség, ugyanis egy kutatás szerint a focisták körében három és félszer nagyobb az esély a betegség kialakulására.

Nobby Stiles, a Manchester United legendája 78 évet élt Forrás: Twitter

„A régi játékosokat gyakran elfelejtik és sokan betegen élnek, miközben a ligának hatalmas vagyona van. A Premier League rengeteg pénzzel rendelkezik, miközben több világbajnok is relikviákat adott el, hogy meg tudjon élni" – olvasható a család közleményében.

Bobby Moore, Alan Ball, Ray Wilson, Gordon Banks, Martin Peters és Jack Charlton után Nobby Stiles a hetedik, aki az angolok világbajnok kezdőjéből már nem él.

A profi játékosok szövetsége is reagált, ebben az áll, hogy együttműködnek az Alzheimer-kór és a demencia kapcsán több alapítvánnyal is, és folyamatosan keresik a lehetőségeket.

Kutatások szerint a korábbi focisták akár ötször nagyobb eséllyel halnak meg az agy valamilyen degeneratív betegségének következtében, mint egy átlagos ember, ami a sok fejelésnek köszönhető.