Társoldalunk:

Szenzáció! A magyar válogatott csoportgyőztes és feljutott a Nemzetek Ligája A osztályába!

2020.11.18. 22:56

A 2020-as év utolsó mérkőzésén a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénban Sigér Dávid és Varga Kevin góljaival 2-0-ra verte Törökországot, ezzzel megnyerte a Nemzetek Lilgája B osztályának 3. csoportját és feljutott a legjobbak közé, az A osztályba!

Nem mondhatjuk, hogy hagyott bennünket, illetve a szurkolókat unatkozni a magyar válogatott: november 12-én még Európa-bajnoki pótselejtezőn léptek pályára a fiúk, amit Nego Loic és Szoboszlai Dominik góljaival meg is nyert, kivívva ezzel a szereplés jogát a jövő nyári, részben hazai rendezésű tornán. Három nappal később Kalmár Zsolt nagyszerű góljának köszönhetően Szerbiával játszott 1-1-es döntetlent a Puskás Arénában a csapat a Nemzetek Ligájában, szerda este pedig lezárva az erőltetett menetet Törökország ellen léptek pályára ugyancsak a Nemzetek Ligájában, annak is az utolsó, hatodik fordulójában. 

Ezúttal sem lehettek sajnos szurkolók a Puskás ArénábanFotó: Csudai Sándor - Origo

És, ahogy a korábbi mérkőzéseknek, úgy ennek a találkozónak is volt tétje, nem is kicsi: tudtuk, ha több pontot szerzünk, mint a Belgrádban pályára lépő oroszok, akkor megnyerjük a B osztály 3. csoportját, feljutva ezzel az A osztályba, azaz Európa legjobb csapatai közé.

Marco Rossi, aki továbbra is csak otthonából követhette a mérkőzést,  ezúttal is folyamatos telefonos, illetve videokapcsolatban volt a kispadon ülő asszisztensével, Giovanni Costantinóval, illetve Gera Zoltánnal, ezúttal is számos meghatározó játékost nélkülözve kellett, hogy összeállítsa a csapatot, amelyik végül ezzel a kezdő 11-el futott ki a pályára: 

A kapitány ezúttal két klasszikus, egyaránt erős, agresszív támadót, Nikolics Nemanját és Könyves Norbertet küldött csatába. Az előző két meccsen remekül játszó Holender Filip a padról várt bevetésre, ahogy Botka Endre és Bese Barnabás is, akiknek szintén volt már bőven kilométer a lábukban. A középpályáról ezúttal Hangya Szilveszterre várt a feladat, hogy visszazárjon védelmi vonalba Lang Ádám, Szalai Attila és Fiola Attila mellé. 

Kollégája, Senol Günes is igyekezett a legjobbjait felküldeni a pályára, így ott volt a kezdőben a Juventus védője, Merih Demiral, az AC Milan középpályása, Hakan Calhanoglu és az Everton támadója, Cenk Tosun is.

A meccs előtt a törökök is elmondták, hogy győzni – és biztosak vagyunk benne, hogy visszavágni a szeptemberi isztambuli 0-1-ért – érkeztek Budapestre, azaz garantált volt, hogy nem fogunk unatkozni a 90 perc során.

Első félidő

Megszokhattuk már, hogy a magyar csapat nem kezdi ijedten a mérkőzéseket, és ezúttal is támadólag lépett fel: rögtön az első percben láthattuk ugyanazt a Nikolics-Kalmár kényszerítőt, amiből a szerbek elleni egyenlítő gólunk született, ezúttal azonban a DAC középpályásának nem jött olyan tökéletes ütemben a passz, így nem tudott a kapu felé indulni a labdával.

A törökök főleg a jobb oldalon, Irfan Kahveci révén vezettek gyors támadásokat, Dibusz Dénes azonban először egy szabadrúgás után kellett védenie: Hakan Calhanoglu 30 méteres kísérlete után fogta másodjára a labdát. A török kapusnak, Mert Günoknak a 9. percben kellett először védenie, amikor Nikolics lőtt nagyjából a tizenhatos bal sarkáról. Egy perccel később Kalmár próbálta meg lemásolni Szoboszlai Dominik Izland elleni gólját, a labdája azonban a török kapu fölé-mellé ment. Ha passzolt volna a labdát vár Nikolicsnak, vagy Könyvesnek, talán jobban jártunk volna.

Nikolics Nemanja (23) nevéhez fűződött az első kaput eltaláló magyar lövésFotó: Csudai Sándor - Origo

Közben a 11. percben Szerbia megszerezte a vezetést Oroszország ellen, azaz a mieink ekkor a csoport élére álltak.

Mezőnyfölényben játszottunk, és veszélyesebbek voltunk támadásban, ha pontosabb egy-két passz a török térfél utolsó harmadában, akkor több támadásunk is ziccerig futhatott volna. Jól mozogtak el a csatáraink helyet csinálva a felfutó középpályásoknak, Nagy Ádám újra a 2016-os önmagát idézően segítette középen a támadásokat, Kalmár Zsolt pedig szemmel láthatóan élvezte, hogy felelősség van a vállán. 

A 23. percben Nego vette át rosszul a labdát a tizenhatos vonalán, így oda lett az ígéretes lehetőség, két perccel később viszont ő adott remekül középre, az érkező Könyves pedig csak centikkel maradt le a labdáról – ez már egy igazi ziccer volt!

Könyves Norbertnek nem sok hiányozott, hogy második gólját is megszerezze a nemzeti csapatbanForrás: Origo

Válaszul az öt és felesen kellett blokkolniuk a védőinknek egy török próbálkozást, majd Dibusz védte nagyon magabiztosan Calhanoglu újabb lövését. Ezzel egy időben Luka Jovics is betalált Belgrádban, így a szerbek már 2-0-ra vezettek az oroszok ellen. Pár percig tudták csak komolyabban védekezésre kényszeríteni a mieinket a törökök, ezt követően ismét kijöttünk a szorításban, és kevés labdaérintéssel felépített akciókkal igyekeztünk eljtuni a vendégek kapujáig.

Védekezésben talán akadtak kisebb bizonytalanságok, de, amikor kellett, akkor például Lang remekül állította meg Karamant. A félidő hajrájában megint a törökök lettek aktívabbak, és, ha Karaman nem rúg lyukat a tizenegyes ponton, bizony akár a vezetést is megszerezhették volna a vendégek. Mi erre egy újabb jobb oldali akcióval tudtunk válaszolni, de Nego beadása megint nem volt elég precíz, így gól nélkül ért véget az első 45 perc.

Második félidő

Kettős cserével kezdte a magyar stáb a második félidőt: a középpályára Cseri Tamás, míg a csatársorba Varga Kevin érkezett Kalmár Zsolt, illetve Könyves Norbert helyére. Varga rögtön egy kiharcolt sárgával, majd egy, a török védők által blokkolt beadással jelentkezet. Az 54. percben hatalmas lehetőséggel ajándékoztuk meg a törököket, óriási szerencse, hogy Cenk Tosun lövését sikerült blokkolnia Szalai Attilának.

És a Marco Rossi által olyan sokszor kiemelt harcosság meghozta a gyümölcsét: a mérkőzés 57. percében egy újabb gyors akció során Nikolics játszotta meg a jobb oldalon felfutó Varga Kevint, aki a tizenhatosra betörve lőtt, a labdát Günok kapus a jobb kapufa tövére ütötte, a visszapattanóra azonban érkezett Sigér Dávid, aki egy védővel a nyakán közelről a kapuba passzolt – 1-0.

Sigér Dávid (pirosban) nem féltette magát a vezető gól megszerzésének pillanatábanFotó: Csudai Sándor - Origo

A gól után a törökök feljebb tolták a védekezésüket, és elkezdtek agresszíven letámadni már a magyar tizenhatos előterében. Miután a szerbek ekkor már 4-0-ra vezettek az oroszok ellen, biztossá vált, hogy ebből a párharcból fog kikerülni a csoport győztese, de a törököknek erre csak győzelemmel lehetett esélyük.

Bő egy óra játék után a magyar stáb Nikolics Nemanját is lehozta a pályáról, a helyére a mozgékonyabb, szélsőként is használható, de a befejezések terén sem rossz Gyurcsó Ádám lépett pályára. A következő percekben ugyan jobbára védekezésre kényszerültünk, de komolyabb helyzetig egészen a 73. percig nem jutottak el a törökök, ekkor Lang Ádámnak kellett blokkolnia Yazici lövését. A törökök kezezést és büntetőt reklamáltak, de Kruzliak játékvezető nagyon határozottan jelezte, hogy nem történt szabálytalanság.

MA középpályás Negónak (balra) és a támadó Cseri Tamásnak (14) is ki kellett vennie a részét a védőmunkábólFotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar kispad gyorsan reagált a török rohamokra, és Hangya Szilveszter helyett a támadásainknak újabb lendületet adni képes Holender Filipet küldte pályára. Muszáj volt erőt mutatni elől, mert a törökök kezdtek vérszemet kapni. Játszottunk már az idővel is ekkor, amire a játékvezető egy Dibusznak adott sárga lappal válaszolt. Kellett, hogy maradjon még a tankban a hajrára, mert látszott, hogy nagyon kemény utolsó negyedóra vár a csapatra, ha nem tudunk még egy gólt lőni. Egyre több játékosunkon volt érezhető ekkor a fáradtság, azok a passzok, indítások, amik addig pontosak voltak, egyre többször tévesztettek célt.

A legfontosabb azonban az volt, hogy 1-0-s előnnyel vághattunk neki a rendes játékidő utolsó öt percének! Ekkor már az volt a legfontosabb, hogy ne vállaljunk fölösleges kockázatot, és próbáljuk a lehető legtöbbet a törökök térfelén tartani a labdát. Az utolsó percekre Botka Endre pályára  küldésével még egy picit próbáltuk stabilizálni a védelmünket, miközben elől Gyurcsó Ádám tudott szögletet kiharcolni, pont akkor, amikor letelt a 90 perc.  

És még hátra volt a csattanó: egy török szöglet után kivágott labdával Varga Kevin indult meg szélsebesen a felezővonalról, és meg sem állt a török kapuig, sebészi pontossággal kilőve a jobb alsó sarkot és pontot téve minden kérdés végére – 2-0-ra nyertünk, és a magyar válogatott ezzel megnyerte a csoportját, és feljutott a Nemzetek Ligája A osztályába! Ráadásul - ha a világbajnoki selejtezőkön nem sikerülne kiharcolni az első két hely valamelyikét - ez a csoportgyőzelem pótselejtezőt érhet a 2022-es vb-re.

Eredmény,
Nemzetek Ligája, B osztály, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország–Törökország 2-0 (0-0)
Puskás Aréna, zárt kapuk mögött, v.: Ivan Kruzliak (szlovák)
Magyarország: Dibusz - Fiola, Lang, Szalai A. - Hangya (Holender 74.), Kalmár (Cseri 46.), Nagy Á., Sigér, Nego (Botka 89.) - Könyves (Varga K. 46.), Nikolics (Gyurcsó Á. 64.); megbízott szakvezető: Gera Zoltán
Törökország: Mert Günok - Erkin, Demiral, Kabak, Sangaré - Takdemir (Ayhan 88.), Tufan (Özcan 71.) - Karaman, Calhanoglu, Kahveci (Yazici 55.) - Cenk Tosun (Torun 71.); szövetségi kapitány: Senol Günes
gólszerző: Sigér Dávid 57., Varga Kevin 90+3.

A csoport másik mérkőzésén:
Szerbia–Oroszország 5-0 (4-0)
gólszerzők: Radonjics 10., Jovics 25., 45+2., Vlahovics 41., Mladenovics 64.

A csoport végeredménye:1. (és feljutott az A osztályba) MAGYARORSZÁG 11 pont, 2. Oroszország 8. pont, 3. Szerbia 6 pont, 4. Törökország 6 pont