Vágólapra másolva!
2020. november 7-én a paksi Hahn János négy gólt rúgott a Puskás Akadémiának, ezzel pedig megkapta a Nemzeti Sporttól a legmagasabb, vagyis a 10-es osztályzatot. Hahn a 25. olyan futballista, aki a szaklaptól kiérdemelte a legmagasabb minősítést. Ennek kapcsán idézünk most fel néhány legendás meccset, elképesztő teljesítményt, amikor a sportlap 10-es osztályzattal honorált egy-egy produkciót.

Időrendi sorrendben haladva 1972. április 15. az első dátum, amikor egy magyar labdarúgó 10-es osztályzatot kapott az akkor még Népsport néven megjelenő sportnapilaptól. Ezen a napon a Ferencváros csapata Újpesten, a Megyeri úton 18 ezer néző előtt lépett pályára és 2-0-ra nyert.

A Fradi-védő Páncsics Miklós pedig egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ezzel kiérdemelve a legmagasabb osztályzatot.

„Páncsics, aki szinte hibátlanul szerelt és indított, a mezőny fölé emelkedett. Nemzetközi mércével mérve is rászolgált a teljes elismerésre" – írta másnapi összefoglalójában a Népsport.

Páncsics Miklós (sötét mezben) volt az első magyar futballista, aki megkapta a 10-es osztályzatot Arcanum - Képes Sport

Ami azért érdekes, mert magában a meccs tudósításában egyszer sem említették meg Páncsics nevét, de azt igen, hogy a mérkőzés végén az újpesti közönség is megtapsolta a pályáról levonuló Páncsics Miklóst. Akinek olyan zseniális csatárokat kellett megállítania, mint Bene Ferenc, vagy éppen Dunai Antal. Akik azt gondolják, hogy Páncsics rendkívüli teljesítményével volt tele a sajtó, tévednek. Hosszas böngészés után sem véltem felfedezni egyetlen interjút sem a kiváló védővel az újpesti teljesítménye után. Más idők jártak akkor.

1973. október 7-én a Ferencváros mindössze 10 ezer néző előtt fogadta a Pécset a Népstadionban. Az alacsony színvonalú mérkőzésen (két csillagos értékelést kapott a meccs) egyetlen kiemelkedő produkció akadt:

a pécsi kapus, Rapp Imre mindent kivédett,

amit csak lehetett, ezért ő volt az első kapus és az első vidéki játékos, aki megkapta a sportújság legmagasabb osztályzatát.

Rapp Imre a PMSC-Ferencváros meccsen védett 10-esre Forrás: pmfc.hu

Melyik volt a legnehezebb lövés? – tette fel a kérdést a Népsport. „Az első félidőben Kű Lajosé. Aztán a vége előtt nem sokkal, amikor Albert Flórián, Kű, majd Juhász szinte 10 másodperc alatt háromszor döngette meg a kaput.

- nyilatkozta a pécsiek kapusa.

Ha már a PMSC-nél tartunk, nem lehet szó nélkül elmenni idősebb Dárdai Pál egészen elképesztő teljesítménye mellett.

1975. február 22-én a Pécs hazai pályán 4-2-re legyőzte az Újpesti Dózsát, Dárdai pedig ezen a meccsen 4 gólt rúgott.

Ez – természetesen – 10-es osztályzatot ért. A dologban az volt a legérdekesebb, hogy a Dózsa veretlen csapatként érkezett Pécsre, s semmi előjele nem volt annak, hogy ez a meccs így végződik.

Idősebb Dárdai Pál, aki négy gólt rúgott az Újpesti Dózsának Forrás: nemzetisport.hu

- így nyilatkozott Dárdai, akinek a második gólja volt a legfontosabb, hiszen az 2-1-es Dózsa-vezetésnél született meg, s ez fordította meg a találkozó kimenetelét.

A 10-es osztályzatot kapó labdarúgók közül

a legismeretlenebb minden bizonnyal a békéscsabai Vágási Sándor,

aki az 1978. december 2-án lejátszott DVTK elleni összecsapáson 5 gólt rúgott a miskolciaknak. A dolog igazi szenzációja nem is ez volt, hanem az, hogy Vágási amúgy nem csatára, hanem védőjátékosa volt a Békéscsabának. Ezen a meccsen azonban Ondrik István edző előre vezényelte Vágásit a pályán. Az edzői húzás maximálisan bejött.

Úgy tudom, ez már nemzetközi mérce. De azzal is tisztában vagyok, ilyesmi csak egyszer történik meg az emberrel.

Vágási Sándor, a Békéscsaba egyetlen olyan futballistája, aki megkapta a 10-es osztályzatot Forrás: Békés Megyei Hírlap

Tudom, mert titokban számon tartom a sokgólos csatárokat. Tudom, hogy Bene és Albert is rúgott hat gólt, Szabó Feri pedig ötöt. És most közel kerültem hozzájuk, igaz, csak egy mérkőzés erejéig. Ismételni ezt szinte lehetetlen, megközelíteni is nehéz lesz.

A Békéscsabában is szereztem néhány fontosnak tartott gólt. Csepecz és Katzirz kapuját is bevettem, s azokkal a lövésekkel nyertük meg a meccseket. Egyébként nem kergetek hiú ábrándokat. Tudom, nem vagyok nagy játékos. Amit elértem, azt a szorgalmamnak köszönhetem. És ennek így kell lennie a jövőben is. A középcsatár kirándulás csak epizód az élelemben. Én leginkább beállóst szeretek játszani" – így hangzott Vágási Sándor monológja, aki tehát védőjátékosként rúgott öt gólt a DVTK-nak.

Nézzük most azt a futballistát, aki egyedüliként kétszer is megkapta a sportlap legmagasabb osztályzatát. Nyilasi Tiborról, a Ferencváros kitűnőségéről beszélünk.

Nyilasi előbb 1979. március 14-én a Tatabánya elleni 5-1-es győzelmet hozó mérkőzésen rúgott négy gólt, majd 1980. október 26-án a Budapesti Honvéd 4-2-es legyőzésekor hármat.

A tatabányai mérkőzést követően a Népsport is felismerte, hogy ez nem mindennapi produkció (meg azt se feledjük, hogy a Fradi tényleg legnépszerűbb játékosáról volt szó), ezért aztán a következő felhívás jelent meg a lapban:

Nos, ahogy akkoriban mondták, a vonalak szinte leégtek.
Három éve nem láttuk ilyen jól játszani. Remélhetően nem szándékozik a mostani négy gólból újabb három esztendeig „megélni". (Moldván Zoltán, Tököl.)
Természetesen nem. Ez a 10-es ugyanis a ma osztályzata, és, nem jogosít fel arra, hogy most hosszú ideig csak játszadozzam. Egyáltalán: semmi lezserkedésre nem ad okot.

Nyilasi Tibor az egyetlen olyan magyar futballista, aki kétszer is megkapta a 10-es osztályzatot Forrás: MTI/Németh Ferenc

A következő szezonban Nyilasi újra megkapta a 10-est a Honvéd elleni bajnokin. Ezt a meccset az Üllői úton, 28 ezer néző előtt játszották le, a Fradi Nyilasi 3 góljának köszönhetően 4-2-re nyert. Ám ez a teljesítmény közel sem kapott akkora visszhangot, mint az egy évvel korábbi.

Olyannyira nem, hogy a sportlap egyetlen interjút sem közölt Nyilasival, de a szurkolók sem telefonálhattak.

Legendás meccseken is születtek 10-es osztályzatok. Az 1976. május 15-i Ferencváros-Újpesti Dózsa (3-8) összecsapáson

Fazekas László rúgott 5 gólt a zöld-fehéreknek.

Ez a mérkőzés 5 csillagot kapott, a szaklap felejthetetlen, pompás meccsnek minősítette. Meg azt írták, hogy Fazekasnak már a harmadik gólja után (ekkor 3-2-re vezetett az Újpest) beírták a 10-es osztályzatot. Tehát, ha innentől kezdve semmit sem csinál, akkor is megkapta volna ezt az értékes érdemjegyet.

Fazekas László (szemben a képen) egy legendás meccsen, a Fradi elleni 8-3-as összecsapáson kapott 10-est az Újpesti Dózsa játékosaként Forrás: MTI/Petrovits László

Egy vidéki kapus önvallomása miatt érdekes a következő meccs. 1981. október 8-án a DVTK vendégszerepelt az Újpesti Dózsa stadionjában. A meccs végeredménye 1-1 lett, a Diósgyőr kapusa, Veréb György pedig megkapta a 10-es osztályzatot.

Létezik az, hogy lassan még a reményről is le kell mondanom, s nem védek többet a csapatban? Teltek a fordulók, jöttek a mérkőzések, én meg ültem a kispadon, tehetetlenül, kiszolgáltatottan, úgy, hogy nem tudtam segíteni. Éreztem, tudtam persze: előbb-utóbb azért rám kerül a sor. De vajon mikor, milyen szituációban, s vajon éppen akkor nem következik-e be nálam a betli? Az Újpest elleni idegenben, a Megyeri úton kapuba állni egyetlen kapusnak sem dédelgetett álma. Nekem sem, aki pedig megjártam már jó néhány futballpoklot. Érdekes módon mégsem éreztem különösebb szorongást, amikor megtudtam, hogy én váltom fel a kapuban Szabó Lacit. Sőt! Egyfajta, számomra is ismeretlen — s utólag bevallva, érthetetlen — nyugalom szállt meg.

Veréb György a DVTK kapusaként kapott 10-est egy Újpesti Dózsa elleni mérkőzés után Forrás: amigeleken.hu

Gondoltam, lesz, ami lesz, nincs különösebb veszteni valóm. Régi igazság: minden kapusnál alapvetően határozza meg a teljesítésszintet a labdával való első találkozás. A lelátóról biztosan másként látszott, de engem annak a lövésnek a hárítása nyugtatott meg igazán, amelyet Nagy Laci küldött a kapumra az első félidő elején. Állítom: ha az bemegy — simán kikapunk. Nem ment be, s a második félidőt én már transzban védtem végig. Képtelen lennék most hiteles pontossággal visszajátszani magamban a mérkőzés filmjét, arra emlékszem csupán, hogy megállás nélkül 18-20 játékos sürgött-forgott a 16-osunkon belül, a labdát többnyire akkor láttam meg, amikor már testközelbe ért.

S ha már a kapusoknál tartottunk, akkor említsük meg a szombathelyi Hegedűs Péter nevét, aki 1982. április 10-én az Üllői úton kapott 10-est, miután a Haladás 1-0-ra nyert a Ferencváros otthonában.

„Valaki Hegedűst, a mérkőzés hősét kereste. Miután nem találta, a többieknek is feltűnt, hogy gazdátlan az a hely, ahol vetkőzött.

Egy metrófogantyúval megdobták a Haladás kapusát, Hegedűs Pétert a (j2) Ferencváros-Haladás VSE labdarúgó-mérkőzésen az Üllői úton. A szombathelyi játékost Török Péter edző (b2) és a csapatkapitány Vörös Csaba (j1) kísérte le Forrás: MTI/Németh Ferenc

Már mindenki kifelé tartott a zuhanyozóból, amikor Hegedűs Péter fapapucsban befelé csoszogott, most már megnyugodva, fülig érő szájjal" – írta a Népsport. Majd átadta a szót a kapusnak.

Ki vitathatja. hogy szerencsém volt akkor is, amikor Pogány büntetőből a kapufának lőtte a labdát, vagy amikor elakadt bennem vert helyzetben Koch, majd Ebedli lövése. Igaz viszont, hogy ennek érdekében azért én is tettem valamit. Negyedóra volt már csak hátra a mérkőzésből, amikor egy pillanatra felvillant bennem: hátha nem kapunk gólt! Győzelem? Ki gondolt erre?"

1990 után ritkulni kezdtek a 10-es osztályzatok.

Ebből az időszakból talán Zoran Kuntics teljesítményét érdemes kiemelni, már csak azért is, mert ő az egyetlen külföldi játékos, aki megkaphatta a sportlap legmagasabb osztályzatát. 1995. május 10-én a Parmalat-Vác összecsapáson a székesfehérvári csapat 6-3-ra nyert, Kuntics pedig 4 góllal és 2 gólpasszal érdemelte ki a 10-est.

Zoran Kuntics az egyetlen külföldi játékos, aki megkapta a 10-es osztályzatot Forrás: Wikipedia

- így kommentálta saját teljesítményét a magyarul is kiválóan beszélő játékos, aki a következő idényben már a Ferencvárosban futballozott, és aki részese volt a Fradi nagy Bajnokok Ligája-menetelésének is.

Azzal, hogy Hahn János 2020. november 7-én 10-es osztályzatot kapott a Paks-Puskás meccsen, 9 éves szünet után adott a szaklap újra 10-est. Ilyen hosszú szünet amúgy korábban soha nem volt ebben a tekintetben.

A 10-esek listája

1. Páncsics Miklós (Ferencváros) 1972.04.15.
2. Rapp Imre (PMSC) 1973.10.15.
3. Szabó Ferenc (Ferencváros) 1974.09.25.
4. Dárdai Pál (PMSC) 1975.02.22.
5. Fazekas László (Ú. Dózsa) 1976.05.15.
6. Fekete László (U. Dózsa) 1978.11.04.
7. Vágási Sándor (Békéscsaba) 1978.12.02.
8. Nyilasi Tibor (Ferencváros) 1979.03.14.
9. Nyilasi Tibor (Ferencváros) 1980.10.26.
10. Veréb György (Diósgyőr) 1981.10.07.
11. Hegedűs Péter (Haladás) 1982.04.10.
12. Kiss Sándor (Ú. Dózsa) 1984.04.14.
13. Kakas László (Vasas) 1985.04.28.
14. Dr. Brezniczky Sándor (PMSC) 1986.03.05.
15. Kiprich József (Tatabánya) 1987.08.19.
16. Zsiborás Gábor (MTK) 1990.04.14.
17. Fischer Pál (Ferencváros) 1990.10.20.
18. Gregor József (Bp. Honvéd) 1990.11.25.
19. Sallói István (Kispest-HFC) 1993.09.11.
20. Végh Zoltán (ETO FC Győr) 1994.03.19.
21. Zorán Kuntics (Parmalat FC) 1995.05.10.
22. Illés Béla (MTK) 1996.09.22.
23. Waltner Róbert (ZTE) 2004.05.08.
24. Pál András (MTK) 2010.05.09.
25. Bajzát Péter (PMSC) 2011.11.26.
26. Hahn János (Paks) 2020.11.07.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.