Társoldalunk:

Szoboszlai Dominik hamarosan a világ legértékesebb focistái között lehet

2020.11.23. 09:24

Mennyit kereshet a Ferencváros Tokmac Nguenen, és meddig drágulhat a Red Bull Salzburg magyar válogatott játékosa, Szoboszlai Dominik? Többek között ezekről is kérdezte a Magyar Nemzet a Transfermarkt nevű német portál szakértőit. 

„Nehéz a jövőbe látni, de ha Szoboszlai így fejlődik tovább, és elkerülik a sérülések, legalább a duplájára vagy akár a triplájára is nőhet a jelenlegi értéke" – fogalmazott a lapnakChristian Schwarz, a Transfermarkt.com értékbecslésért felelős nemzetközi vezetője a Salzburgban futballozó, húszéves magyar középpályásról.

Szoboszlai Dominik jelenleg 25 millió eurót ér az oldal szerint, amivel már most a valaha volt legtöbbre tartott magyar, de a kijelentés alapján néhány éven belül a 75 milliót (forintban kifejezve a több mint 27 milliárdot) is elérheti.

„Óriási tehetség, nem véletlen, hogy ő az osztrák bajnokság történetének második legértékesebb játékosa Erling Haaland után, és a decemberi értékfrissítés még előttünk áll" – sejtette Schwarz, hogy újabb drágulásra lehet számítani Szoboszlai kapcsán. Haaland egyébként 45 millió eurót ért, amikor a Salzburgból Dortmundba szerződött januárban.

Szoboszlai ára akár 75 millió euróra is nőhetForrás: AFP/Gabriel Bouys

Érdekesség, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörébe 25 év után bejutott Ferencváros a 28 millió eurós keretértékével messze a legolcsóbb csapat a főtáblán, noha a selejtezők alatt a 75 milliós Dinamo Zagrebet és a 102 milliós Celticet is legyőzte. A Transfermarkt díjazta Szerhij Rebrov csapatának teljesítményét, hiszen magyar rekordot döntött a jelenlegi értéke, de még így is nagy a lemaradás a második legkisebb keretösszegű BL-klubhoz, a Midtjyllandhoz (41 millió) képest.

A dán futball és benne a Midtjylland még a magyar előtt jár, ezt bizonyítják az elmúlt évek átigazolási díjai, a sportsikerek és az öt évre visszanyúló UEFA-rangsor, ami a kiindulópontja az országok összemérésnek – állapította meg Martin Fieger, a Transfermarkt Magyarországért felelős adminisztrátora. – A Ferencváros csak az elmúlt két alkalommal jutott be nemzetközi kupa csoportkörébe a közelmúltban, előtte viszont többször kínos vereségeket szenvedett. Ugyan magyar viszonyokhoz képest tudott magas átigazolási díjakat generálni a Fradi, ám nemzetközi szinten még nem népszerű a piacon. De ha a klub sikerei folytatódnak, az értékek is tovább emelkednek."

Jelenleg a Ferencváros 27 éves norvég támadója, Tokmac Nguen az NB I legértékesebb labdarúgója, akit a Transfermarkt 2,5 millió euróra tart.

Tokmac Nguennel jó üzletet csinált a FradiForrás: AFP/Lluis Gene

„Ha értékesítik Tokmacot, a jelenlegi piaci áránál sokkal magasabb lehet az érte kifizetésre kerülő összeg – hangsúlyozta Fieger. – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntöttünk, hogy Tokmac értékét nem ugrásszerűen, hanem folyamatosan, egyik értékfrissítésről a másikra növeljük. Az NB I-ből Muhamed Besicen kívül senki sem igazolt el ennél magasabb összegért, ezért választottuk Tokmacnak a jelenlegi értéket."

Besicet 2014-ben 4,8 millió euróért adta el a Fradi az Evertonnak, amivel ő az NB I rekordere, de Manuel Fieger nem zárja ki, hogy előbb-utóbb lesz tízmillió eurós játékosa a magyar élvonalnak, ehhez azonban fontos, hogy az európai csoportkörös szereplés hosszabb távon állandósuljon, és mennyiségileg annyi nemzetközi szintű tehetséget neveljünk, mint a térségben Horvátország és Szerbia.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.