Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata kedden 21 órakor a Juventus otthonában lép pályára a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában Torinóban. Az FTC az 1965-ös, jó emlékű Vásárvárosok Kupája-finálé óta először lesz a Juventus vendége. 55 éve a magyarok nyerni tudtak a Juventus ellen, most egy döntetlen is csodálatos eredmény lenne.

Az 55 évvel ezelőtti, 1-0-ra megnyert találkozót

Fenyvesi Máté 74. percben szerzett gólja döntötte el,

egyben a 31-szeres magyar bajnok egyetlen nemzetközi kupagyőzelme született meg ekkor.

A mostani összecsapáson viszont óriási meglepetés lenne, ha vendéggyőzelemmel érne véget,

még akkor is, ha a Juventus ezúttal több kulcsjátékosát kénytelen nélkülözni sérülés miatt.

Szavazzon!

Mit vár a Juventus-FTC BL-meccstől?

A hírek szerint a nyáron kinevezett vezetőedző, Andrea Pirlo ezúttal a védő Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini, valamint a szélső Aaron Ramsey játékára sem számíthat.

Persze sztárokban így sem lesz hiány, ott lesz Alvaro Morata és az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo is.

A portugál világsztár ráadásul kezdi visszanyerni formáját koronavírusos megbetegedése után, a válogatott szünetet követően ő szerezte a Zebrák mindkét találatát a Cagliari ellen 2-0-ra megnyert szombati bajnokin.

A Juventus edzője, Andrea Pirlo kiemelte, hogy milyen fontos találkozó vár a csapatára:

„A lehető legjobban kell hozzáállnunk a mérkőzéshez,

A korábbi világbajnok edző az Origo kérdésére, hogy mik lehetnek a mérkőzésen a Fradi erősségei, azt válaszolta:

Cristiano Ronaldo és Andrea Pirlo a Juventus keddi edzésén Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Néhány héttel ezelőtt játszottunk ellenük,

nem szabad visszagondolnunk az akkori eredményre (akkor 4-1-re nyert a Juventus – a szerk.), veszélyes focit játszik az FTC,

és veszélyes helyzeteket tud kialakítani. Ugyanakkor a keddi mérkőzésen elsősorban csak magunkra kell majd koncentrálni és a saját játékunkkal foglalkozni."

A zöld-fehérek is győzelemmel melegítettek a torinói meccsre: a Budapest Honvéd otthonában 1-0-ra diadalmaskodtak, így idénybeli 19 tétmérkőzésükből csupán kétszer veszítettek: az FC Barcelona vendégeként és a Puskás Arénában a Juventustól kaptak ki a BL csoportkörében.

Szergej Rebrov vezetőedző vélhetően a magyar válogatott védőjére, Botka Endrére nem számíthat, mivel koronavírusos személlyel érintkezett, így ő házi karanténban van.

A játékosok pedig minden bizonnyal javítani szeretnének a három héttel ezelőtti teljesítményükön,

mivel akkor úgy kaptak ki 4-1-re a Zebráktól, hogy a csapatra egyáltalán nem jellemző koncentrációs hibák jellemezték a játékot, elsősorban a védelmet, így jószerivel két gólt ajándékba kapott a Juventus.

A Ferencváros vezetőedzője, Szergej Rebrov szerint magukra kell figyelniük a meccsen.

„Ezen a szinten, amikor egy

hogy a Ferencvárosért és Magyarországért játszhatunk, és most meg kell mutatni magunkat. De ehhez az kell, hogy higgyünk magunkban és merjünk futballozni."

Szergej Rebrov, a Ferencváros edzője nehéz meccsre számít Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ukrán szakember Ronaldo semlegesítésének kérdésére azt felelte: „Az olyan csapat, mint a Juventus, egyértelműen topcsapat,

van egy vezérük, mint jelen esetben Cristiano Ronaldo, de nekünk nem csak egy játékosra kell majd koncentrálni."

A vezetőedző az Origo kérdésére elmondta, hogy: „A Juventusnak a sérültek mellett olyan csereemberei vannak, akik nem rosszabbak, mint akiket helyettesíteniük kell a pályán.

Nekünk most magunkra kell fókuszálnunk, tíz játékosunk is valamilyen válogatott tagjaként futballozott, plusz itt van a Bajnokok Ligája és a bajnokság is, nagy a terhelés."

A meccs mindkét csapat számára fontos lesz,

mivel a hazaiak sikerükkel szeretnének versenyben maradni a csoportelsőségért az eddig százszázalékos FC Barcelonával, míg a rosszabb gólkülönbségével negyedik magyar együttes egy esetleges bravúros pontszerzéssel megelőzhetné a harmadik helyen álló Dinamo Kijevet.

Az olasz sportlapok kiemelt terjedelemben foglalkoznak a Juventus-Ferencváros mérkőzéssel. Van olyan újság, amely 9 oldalas felvezetőt írt.

Ugyanakkor nem minden lap tett így. A La Gazzetta dello Sportban és a Tuttosportban is inkább Zlatan Ibrahimovic sérülése a vezető hír, hogy az AC Milan 39 éves svéd sztárja három hetet lesz kénytelen kihagyni. A találkozó kapcsán is csak a Juventus kerül fókuszba, az FTC sajtótájékoztatójára például egyetlen olasz újságíró sem maradt. Maradjunk annyiban: ez szinte példátlan egy BL-meccs előtt, kissé talán a Fradi lenézése is benne van.

Ismét kiderült, hogy bizony Dybala fontos a Juventusnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Dybala ott van" - hirdeti öles betűkkel a címlapján a Tuttosport, amely nyolc oldalon számol be az összecsapásról, ebből egy kétkolumnás cikket szentel Szergej Rebrovnak, az FTC vezetőedzőjének és egy féloldalas anyagot általánosságban a magyar futballnak. Utóbbiból kiderül, hogy a Ferencváros "Magyarország Juventusa", azaz hazájában rekorder a bajnoki címeket illetően és rövid áttekintés olvasható a zöld-fehér klub történetéről. A cikkben két kép szerepel, az egyik Rebrovról, a másik

Szoboszlai Dominikről, mint a magyar futball hatalmas tehetségéről. Igaz, a Salzburg 20 éves középpályásának korát nem találták el, a képaláírásban 22 évesnek írják.

A legrangosabb európai kupasorozatban kilencszer döntős, ebből kétszer, 1985-ben és 1996-ban győztes Juventus története során

az FTC-n kívül további négy alkalommal találkozott magyar riválissal:

1973-ban a BEK negyeddöntőjében a torinói 0-0 után idegenben szerzett gólokkal (2-2) búcsúztatta az Újpestet, 1979-ben a Kupagyőztesek Európa Kupája első fordulójában a Győri ETO-t ejtette ki 3-2-es összesítéssel (2-0, 1-2). A Ferencváros a Juventuson kívül kétszer mérte össze tudását olasz ellenféllel, 1966-ban a BEK negyeddöntőjében az Internazionaléval szemben maradt alul 5-1-es összesítéssel (0-4, 1-1), majd a VVK-ban 1967/68-as szezon elődöntőjében a Bolognát verte 5-4-es összesítéssel (3-2, 2-2).

A Juventus múzeuma is bezárt a járvány miatt. Forrás: Origo

Torinóban rendkívüli a helyzet. A korlátozó intézkedések miatt csak nagyon indokolt esetben mehetnek ki az itt élők az utcákra,

ez pedig meglátszik a városon is. A torinóiak szerint szinte teljesen kihalt a város azóta, hogy a vörös zónába került. Kedden este kilenckor ezért nem mindennapi körítés mellett fogadja a Juventus a Ferencvárost az üres Allianz Stadionban.

A kedden 21 órakor kezdődő zárt kapus összecsapást, amelyen

a német Daniel Siebert fújja majd a sípot.

A G csoport másik keddi találkozóján a Barcelona a Dinamo Kijev vendége lesz. A meccs esélyesei azzal együtt is a katalánok, hogy a spanyol bajnokságban csak bukdácsolnak, nyolc kör alatt mindössze 11 pontot gyűjtöttek, így jelenleg csupán a 12. helyen állnak a La Ligában, az ukránok viszont tíz forduló után vezetik hazájuk bajnokságát. Még akkor is,

ha Lionel Messi és Frenkie de Jong sem lép pályára kedden az FC Barcelonában.

Lionel Messi nem lép pályára a Dinamo Kijev ellen Forrás: AFP/Lluis Gene

Az FC Barcelona százszázalékos teljesítménnyel vezeti a Ferencvárost is felvonultató G csoportot a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének felénél. Három forduló után a Juventus hárompontos hátránnyal a második,

a magyar bajnok pedig ugyanúgy egy pontot gyűjtött, mint a Dinamo Kijev, amely jelenleg jobb gólkülönbségével előzi meg a négyesben.

Bajnokok Ligája, G csoport 4. forduló:
kedd:
21.00: Juventus (olasz)-FERENCVÁROS
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)-FC Barcelona (spanyol)

A G csoport állása:
1. FC Barcelona 3 3 - - 9- 2 9 pont
2. Juventus 3 2 - 1 6- 3 6
3. Dinamo Kijev 3 - 1 2 3- 6 1
4. Ferencváros 3 - 1 2 4-11 1

Korábbi eredmények:
1. forduló (október 20.):
Barcelona (spanyol)-FERENCVÁROS 5-1 (2-0)
Dinamo Kijev (ukrán)-Juventus (olasz) 0-2 (0-0)
2. forduló (október 28.):
FERENCVÁROS-Dinamo Kijev 2-2 (0-2)
Juventus-FC Barcelona 0-2 (0-1)
3. forduló (november 4.):
FC Barcelona-Dinamo Kijev 2-1 (1-0)
FERENCVÁROS-Juventus (olasz) 1-4 (0-1)

A további program:
5. forduló (december 2.):
21.00: Juventus-Dinamo Kijev
21.00: FERENCVÁROS-FC Barcelona
6. forduló (december 8.):
21.00: Dinamo Kijev-FERENCVÁROS
21.00: FC Barcelona-Juventus