Vágólapra másolva!
Kedden este hét órától két mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája 4. fordulójában. Az E csoportban a Frank Lampard vezette Chelsea 2-1-re győzött a francia Rennes otthonában, míg az Európa-liga-győztes Sevilla szintén 2-1-re nyert az orosz Krasznodar vendégeként, így az angol és a spanyol csapat két fordulóval a csoportkör vége előtt bebiztosította a továbbjutását a nyolcaddöntőbe.

Az E csoportban a lényegi kérdések kis túlzással már mostanra eldőltek, mivel a Chelsea és a Sevilla egyaránt 7 pontot szerzett, míg a Krasznodar és a Rennes 1-1 ponttal a harmadik és a negyedik helyen állt a csoportban. A Chelsea Franciaországban, míg a Sevilla Oroszországban lépett pályára abban a tudatban, hogy elegendő egy döntetlen ahhoz, hogy bebiztosítsa a nyolcaddöntőbe jutását.

Frank Lampard csapata bombaformában futballozik Forrás: AFP/Damien Meyer

A Chelsea volt a Stade de la Route de Lorient-ban rendezett találkozó esélyese, ugyanis a Rennes sorozatban három meccset vesztett el, míg Frank Lamprad csapata a legutóbbi öt találkozóján győztesen hagyta el a pályát, ráadásul kilenc mérkőzés óta nem talált legyőzőre. A londoni csapat sikersorozatának egyik főszereplője a pont a Rennes-től igazolt kapus, a szenegáli Edouard Mendy, aki eddig kilenc mérkőzésen védte a Chelsea kapuját, ez alatt pedig csak két gólt kapott – a Bajnokok Ligájában egyelőre érintetlen volt a hálója.

Az angol csapat remekül kezdte a mérkőzést, már az ötödik percben megszerezhette volna a vezetést, de a német válogatott Timo Werner óriási ziccerben a kapu fölé lőtt.

Ezt követően is támadásban maradt a Chelsea, amely a 22. percben a második ziccerét már kihasználta. Mason Mount hosszú indítása után Callum Hudson-Odoi lépett ki ziccerben, és a kivetődő Alfred Gomis mellett a bal alsó sarokba lőtt.

Callum Hudson-Odoi lőtte a Chelsea első gólját Forrás: AFP/Damien Meyer

A 20 éves Callum Hudson-Odoi 2018 októberében mutatkozott be a Chelsea csapatában, azóta hat gólt lőtt az európai kupasorozatokban. Nála csak a francia világbajnok Olivier Giroud (11) szerzett több gólt ez idő alatt.

Hét perccel később újabb gólt lőhetett volna a londoni csapat, de Mason Mount közeli lövésébe Gomis kapott bele egy elképesztő mozdulattal, ezzel meccsben tartva csapatát. Az első játékrész hajrájában a Rennes egyre feljebb merészkedett, és több nagy helyzetet is kialakított, de Edouard Mendy ezúttal is bombaformában védett, így a francia csapat nem tudott egyenlíteni. A második félidőt az angol csapat kezdte jobban.

A 47. percben Cesar Azpilicueta beadása után Timo Werner fejelt öt méterről a jobb alsó sarokba, de a játékvezető les miatt nem adta meg a német támadó gólját.

Edouard Mendy elképesztő megnyúlása Forrás: AFP/Damien Meyer

Ez után a Chelsea nem sokat tett az újabb gólért, megpróbálta lehozni a meccset a legkevesebb erőbedobással, ehhez pedig tökéletes partner volt a Rennes, amely sokáig veszélytelenül futballozott. A Rennes legnagyobb helyzete a 75. percben maradt ki. Ekkor egy baloldali szöglet után Gerzino Nyamsi fejelt öt méterről kapura, de Mendy egy gyors reflexmozdulattal leért a jobb alsóba tartó labdára.

A hajrára a Chelsea már teljesen belealudt a meccsbe, amit a Rennes a 85. percben kihasznált. Benjamin Bourigeaud jobboldali szöglete után Sehrou Guirassy emelkedett a legmagasabbra, és öt méterről a léc alá fejelt.

Olivier Giroud volt a Chelsea nyerőembere Forrás: AFP/Damien Meyer

Amikor már úgy tűnt, hogy marad az 1-1-es döntetlen, a hosszabbítás első percében eldöntötte a meccset a Chelsea. A csereként beálló Hakim Ziyech tökéletes ütemben ugratta ki Timo Wernert, akinek a ziccerét Gomis védeni tudta, de a magasan felpattanó labdára egy másik cserejátékos, Olivier Giroud érkezett, és a védőjét túlugorva kilenc méterről a léc alá fejelt.

A Chelsea ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, és 2015 decembere után nyert sorozatban három Bajnokok Ligája-mérkőzést.

Bajnokok Ligája, 4. forduló, E csoport
Rennes (francia)-Chelsea (angol) 1-2 (0-1)
gólszerzők: Guirassy (85.), ill. Hudson-Odoi (22.), Giroud (90+1.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az orosz Krasznodar csapatáról nem mondható el, hogy bombaformában várta volna a Sevilla elleni összecsapást. A hétvégén ugyan a bajnokságban legyőzte Tambov csapatát, előtte azonban sorozatban öt meccset vesztett el. Az Európa-liga-győztes andalúz csapat azonban remekel. A legutóbbi három meccsét megnyerte, a Bajnokok Ligájában pedig egy pontot kellett szereznie a továbbjutáshoz.

A spanyol csapat nem sokat teketóriázott, azonnal el akarta dönteni a továbbjutás sorsát, és már a negyedik percben megszerezte a vezetést egy csodaszép góllal. Lucas Ocampos jobboldali beadását Kaio Pantaleao rossz helyre fejelte ki, a második hullámban érkező Ivan Rakitic pedig 17 méterről, kapásból a jobb alsó sarokba lőtt.

A Barcelonával korábban BL-t nyerő Ivan Rakitic hatalmas gólt lőtt Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A horvát vb-ezüstérmes középpályás gólja 3 perc 52 másodperc után született, ez volt a Sevilla történetének leggyorsabb gólja a Bajnokok Ligájában.

A folytatásban is a spanyol csapat akarata érvényesült. Julen Lopetegui együttese közel 60%-ban birtokolta a labdát, és kétszer annyi kaput eltaláló lövése volt, mint az orosz csapatnak. A második félidőben sebességet váltott az orosz csapat, amely két nagy helyzetet is kialakított, de mindkettőt elpuskázta. A Sevilla az 55. percben eldönthette volna a találkozót, de a holland válogatott Luuk de Jong egy kipattanó után a kapu fölé lőtt.

Az 56. percben összejött a Krasznodar gólja.

Egy gyönyörűen kipasszolt támadás végén Kristoffer Olsson játszott Maciel Wandersonhoz, aki tolt egyet a labdán, majd hét méterről a kapu jobb oldalába lőtt.

A brazil Maciel Wanderson az első gólját lőtte a BL-ben Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A folytatásban ismét a Sevilla akarata érvényesült, Lopetegui csapata több nagy helyzetet is kialakított, és végül a hosszabbításban megnyerte a meccset. A 95. percben Munir El Haddadi lövésébe még beleléptek, de a labda visszakerült a korábbi Barca-csatárhoz, aki tíz méterről, ráfordulásból kilőtte a jobb alsó sarkot.

A Chelsea után ezzel az andalúz csapat is biztosította a helyét a legjobb 16 között.

Bajnokok Ligája, 4. forduló, E csoport
Krasznodar (orosz)-Sevilla (spanyol) 1-2 (0-1)
gólszerzők: Wanderson (56.), ill. Rakitic (4.), El Haddadi (90+5.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY