Vágólapra másolva!
Kedden este a labdarúgó Bajnokok Ligájában papírforma eredmények születtek, egyedül a Juventus-Ferencváros találkozó hozott izgalmakat a G csoportban. A Fradi remekül játszott az olasz rekordbajnok Juventus otthonában, sokáig pontszerzésre állt a végső győzelemre is esélyes torinói csapat ellen, végül a 92. percben egy balszerencsés góllal kapott ki. A találkozó után az olasz lapok és a Juventus sztárjai is kiemelték, hogy nem ez volt a csapat legjobb mérkőzése, azt viszont mindenki elismerte, hogy ebben komoly szerepet játszott a Ferencváros, amely elképesztő szervezettséggel futballozott Torinóban. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Percek hiányoztak ahhoz, hogy a Ferencváros óriási bravúrt hajtson végre Torinóban. A magyar bajnok Myrto Uzuni góljával vezetett az első félidőben, de Cristiano Ronaldo egyenlített tudott egy átlövésből. A második félidőben a Juventus fölényben játszott, lőtt is két kapufát, de egészen a 90. percig nem tudta belőni a második gólt. A hősiesen küzdő Fradi néhány perccel a lefújás előtt kapta a második gólt, ezzel pedig 2-1-es vereséget szenvedett.

A 92. percben elmúlt a varázspor hatása

Az olasz La Gazzetta dello Sport a találkozó után kiemelte, hogy a Juventus edzője elégedett lehet az eredménnyel, mert a továbbjutásnak hála végre a bajnoksággal foglalkozhat, azonban a mutatott játékot tekintve nem lehet nyugodt. Az olasz lap a győztes gólt fejelő Álvaro Moratának adta legjobb, 7,5-ös osztályzatot, és egészen odáig merészkedett, hogy a világ három legjobb középcsatárának egyikének nevezte. A Ferencvárosból Dibusz Dénest emelték ki. A magyar válogatott kapus több nagy védést is bemutatott a meccsen, azonban az olaszok megjegyzik, hogy a varázspor hatása elmúlt a 92. percben, és Morata góljánál minden visszatért a normális kerékvágásába – utalva arra, hogy a Juventus két kapufát is lőtt a meccsen.

Az olaszok szerint Dibusz volt a Fradi legjobbja Forrás: AFP/Miguel Medina

Corriere dello Sport inkább a Lazio Zenit feletti győzelmével foglalkozott a címlapon, a Juventus kapcsán pedig azon szörnyülködött, hogy Andrea Pirlo egyetlen olasz játékost sem nevezett a védelembe, ilyenre pedig nem volt még példa a klub 123 éves történetében. Magáról a találkozóról azt írták, hogy a küldetés teljesítve. A legfontosabb, hogy a Juventus bejutott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe, és a Barcelonával játszhat a csoportgyőzelemért. Kiemelték, hogy a Fradi megnehezítette a Juventus dolgát, az olasz csapat pedig sokáig nem tudott igazi helyzetet kialakítani. Ronaldo gólja adott lökést a Juventusnak, majd Pirlo második félidőben végrehajtott cseréi miatt megnőtt az iram, és agresszívabbá vált az olasz csapat.

A szerencse kellett a Juventus győzelméhez

A Fradi ezzel ugyan a csoportja utolsó helyén áll, azonban nem árt megjegyezni, hogy a magyar csapat eddig minden Bajnokok Ligája-mérkőzésén lőtt gólt, és ha csak egy kicsivel több szerencséje lenne, most az Európa-liga szereplést érő harmadik helyen állna a Dinamo Kijev előtt, amely sima vereséget szenvedett az FC Barcelona B csapatától.

Álvaro Morata bombaformában játszik a BL-meccseken Forrás: AFP/Miguel Medina

A lefújás után a Juventus győztes gólját fejelő Álvaro Morata is azt mondta, csapata a szerencsének köszönheti a győzelmet.

„Szerencsém volt. Néha nincs velünk, most velünk volt. A legfontosabb, hogy megvan a három pont és a győzelem. Ha pontokat vesztettünk volna, lehet, hogy nem tudtam volna aludni.

Amikor náluk volt a labda, érezhető volt, hogy képzett csapat, de ez nem meglepő, hiszen a Bajnokok Ligájába csak a legjobb csapatok juthatnak be" – nyilatkozta a spanyol támadó, aki négy meccsen már az ötödik gólját lőtte az idei BL-szezonban.

A Ferencváros kapusának nincs szerencséje a Juventusszal. Három héttel ezelőtt a Puskás Arénában kapott két elkerülhető gólt az olasz csapattól, most pedig a hosszabbításban vették be a kapuját.

„Szerencsétlen szituáció volt. Morata a mozgásommal ellentétes irányba fejelte a labdát, ennek ellenére elakadt bennem, de mögém került, és így végül besodortam a kapuba. Mérges vagyok, és csalódott, hogy ilyen góllal kaptunk ki.

Ami munkát beletettünk ebbe a meccsbe, az alapján megérdemeltük volna az egy pontot. Teljes mértékben felvettük a versenyt a Juventusszal.

Az első félidőben voltak lehetőségeink, megvalósítottuk, amit elterveztünk. A második játékrészben beszorítottak minket, komoly lehetőségeket dolgoztak ki, két kapufát is rúgtak. Az utolsó percekben viszont már nem volt szerencsénk. Az eredmény miatt lehetünk bosszúsak, de erre a teljesítményre büszkék lehetünk" – mondta az M4Sport kamerája előtt Dibusz Dénes, aki számított rá, hogy a Ferencváros a Dinamo Kijevvel lesz versenyben a harmadik helyért a csoportban. De hangsúlyozta, hogy a sorsdöntő meccs előtt még bajnoki mérkőzések és a Barcelona elleni BL-találkozó vár a csapatra.

Dibusz Dénes rengetet tett azért, hogy most itt tart a Fradi Forrás: AFP/Miguel Medina

„Ez volt a negyedik Bajnokok Ligája mérkőzésünk a szezonban és a mostani meccsen próbáltuk elkerülni azokat a hibákat, amelyek az előző mérkőzéseken becsúsztak a játékunkba. A védő harmadban kevesebbet hibáztunk, nem vállaltunk felesleges kockázatokat, amik az előző két-három BL-találkozón benne voltak a játékunkban.

– ezt már az Origónak mondta a Fradi a kapusa a lefújás után.

Szergej Rebrov, a Ferencváros edzője a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy nyilván nagyon rossz, hogy az utolsó percekben kaptak gólt, de nagyon büszke a csapatára, és ezt a játékosoknak is elmondta a lefújás után.

Az ukrán vezetőedző az Origo kérdésére, hogy mely periódusokkal volt elégedett a csapatánál a mérkőzésen, így válaszolt:

„A Juventus ellen léptünk pályára idegenben, ami nagyon komoly feladat volt és nagy nyomással is járt. Nem tudnék kiemelni külön periódust a meccsen, mert kilencven percen keresztül jól játszottunk. Úgy gondolom, az egész csapat egy egységként működött. Fontos volt a szélső védőink teljesítménye, de ettől függetlenül annak örültem, hogy mindenki értette a saját szerepét a pályán. A Juventus ellen, idegenben így tudtunk játszani és védekezni a Bajnokok Ligájában, akkor az NB I-ben is így kell majd" – mondta a Fradi edzője.

Andrea Pirlo (jobbra) egy pillanatra sem kezelte le a Ferencvárost Forrás: AFP/Miguel Medina

„Ahogy korábban is mondtam, most is az a véleményem, a Ferencváros egy nagyon jó csapat, amely kiválóan mozog a pályán és dinamikus játékosai vannak.

Végül jól reagáltunk és a lefújásra meg tudtuk nyerni a meccset, és ami ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy hivatalosan is továbbjutottunk a Bajnokok Ligája csoportköréből az egyenes kieséses szakaszba" – mondta a mérkőzés után Andrea Pirlo, a Juventus edzője, aki a győztes gólt fejelő Álvaro Moratát a világ egyik legjobb támadójának nevezte, aki bármire képes, ha fizikailag és mentálisan is jól van.

A magyar válogatott Botka Endre kiválóan szállt be a mérkőzésbe, annak ellenére, hogy pár napja az sem volt biztos, hogy ott lehet a csapattal Torinóban.

„Nem voltak olyan veszélyes helyzeteik, amely alapján azt mondanám, hogy megérdemelten nyerték meg ezt a találkozót. Inkább a döntetlen lett volna a reális, sajnálom, hogy a végén ilyen gólt kaptunk.

Nagyon jól védekeztünk az első játékrészben, jól zártuk le a széleket, nem tudtak veszélyeztetni. A második játékrészben már megvoltak a lehetőségeik, de ebből is tanulnunk kell.

Ez volt eddig a legjobb meccsünk a Bajnokok Ligájában. A hazai bajnokikon nem vagyunk védekezésre kényszerítve, most muszáj volt kontrákra játszanunk" – mondta Botka Endre az M4Sport kamerája előtt, akinek még az utazása sem volt biztos Torinóba, mivel koronavírusos személlyel találkozott. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy az elmúlt pár napban öregedett pár évet, de az a legfontosabb, hogy játszhatott végül.

Myrto Uzuni gólöröme a Juventus ellen Forrás: AFP/Miguel Medina

A Fradi vezetőgólját a nyáron igazolt Myrto Uzuni lőtte, aki a Barcelona és a Dinamo Kijev elleni októberi mérkőzéseken nem léphetett pályára, mert megfertőződött a koronavírussal.

„Nagyon csalódottak vagyunk az eredmény miatt.

A csapat teljesítményével elégedett vagyok. Én is a legjobbamat nyújtottam a csapatért, jól érzem magam az együttesben" – mondta az M4Sport kamerája előtt az albán támadó.

Az olaszok úgy ünnepeltek, mintha BL-t nyertek volna


„A Juventus stadionjában a legfelső karéjon foglalhattak helyet az újságírók és a média munkatársai. A körülbelül 180 fős médiatribünön csak minden harmadik, negyedik székre lehetett leülni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt. Így, ha jól számoltam, nagyjából 50-60 kolléga lehetett a mérkőzésen, jórészt az olasz orgánumokat képviselve. Én ennek a lelátórésznek a tetején foglalhattam helyet, így kiválóan láthattam az olasz kollégák reakcióját, amikor a Ferencváros egy szép akció végén Uzuninak köszönhetően megszerezte a vezetést a mérkőzésen - írta Zámbó Istán, az Origo helyszíni tudósítója. - A legjobb szó talán a döbbenet volt és az a fajta arc, hogy erre nem számítottak, most akkor mi lesz. Aztán Ronaldo egyenlítésénél már kicsit megkönnyebbültek, ugyanakkor, ahogy közeledtünk a rendes játékidő végéhez és még 1-1 volt az állás, egyre kevésbé voltak nyugodtak a helyiek. Ebből adódóan a 92. percben született Morata gólnál felszakadt bennük a feszültség és úgy örültek, mintha nem is a csoportkörből jutottak volna tovább, de minimum a döntőbe kerültek volna ezzel a sikerrel."

„Nagyon nehéz meccs volt, mert a Ferencváros remekül lezárta a területeket, szorosan védekezett, így nehéz volt a vonalak között szabad embert találni. Tudtuk, hogy nagyobb tempóban kell játszanunk, gyorsabban kellett járatnunk a labdát. Mentünk előre végig, mert technikailag remek csapatunk van, és szerencsére sikerült egy nagyon fontos győzelmet aratnunk" – mondta a meccs után Matthijs de Ligt, a Juventus holland válogatott védője, aki nemrég tért vissza egy sérülésből, és a Fradi elleni volt a második meccse a szezonban.

A Bajnokok Ligája-csoportkör sorsolásakor sokan azt mondták, hogy a Ferencváros gólt sem fog tudni lőni a főtáblán, ehhez képest viszont ott tartunk, hogy a Fradi egyik sztárcsapat ellen sem játszott alárendelt szerepet, mindig lőtt legalább egy gólt a legrangosabb európai kupasorozatban, és továbbra is versenyben van az Európa-liga-szereplést érő csoportharmadik helyért,

Lapozzon, és kiderül, mi történt a játéknap többi meccsén.