Társoldalunk:

6-3-ra legyőzték az angolokat, majd metróval hagyták el a Wembley-t

2020.11.25. 07:43

67 évvel ezelőtt, 1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott 6-3-ra nyert Anglia ellen az Évszázad mérkőzésén a londoni Wembley stadionban. Ezzel Puskásék 90 éves hazai veretlenségüktől fosztották meg az angolokat. A meccs az Évszázad mérkőzéseként vonult be a sporttörténelembe. Mi most egy olyan epizódot idézünk fel, amelyet talán még soha nem írt meg senki.

Szepesi György amellett, hogy a Magyar Rádióban közvetítette a mérkőzést, a kor egyik napilapjában, az Esti Budapestben is beszámolt a londoni eseményekről. Az Arcanum segítségével most mi is belelapoztunk az Esti Budapest 1953. november 26-i számába, ahol a következőket olvastuk: 
"Néhány órával a mérkőzés után megismerkedtünk az igazi londoni köddel. A köd kivárta, míg befejeződik az évszázad mérkőzése és szürke gomolyagként borult rá a városra. A gépkocsiforgalom úgyszólván teljesen leállt és a magyar csapat tagjainak nagy része földalattival utazott vissza a Wembleyböl a város központjába" - írta Szepesi.

Erről azért megnéztem volna egy filmet. A Wembley magyar hősei átöltöznek, kisétálnak a földalattihoz, elvegyülnek az utasok között, majd a metróval visszamennek a szállodába. Csodálatos történet, annyi szent.

Az Esti Budapest beszámolója, Szepesi György jelentése LondonbólForrás: Arcanum

A magyar riporter még egy érdekességről beszámolt az Esti Budapest hasábjain. A szerdán este megjelent londoni lapok közül az Evening News magyar címet adott a mérkőzésről szóló tudósításának. „Micsoda csapás!'' így hangzik magyar nyelven az angol lap nagybetűs címe. A lap alján közlik a magyar mondat angol fordítását. Arra még soha nem volt példa az angol sajtóban, hogy egy lap idegen nyelvű címet adott volna cikkének." - írta Szepesi.

A cikket elolvasva az is kiderült, hogy az angol-magyar futballmeccs után szinte azonnal Anglia-Magyarország asztalitenisz-mérkőzést rendeztek a Wembley csarnokban.

Az olaszok sztáredzője, Vittorio Pozzo is ott volt a Wembley-benForrás: AFP

Szepesi itt találkozott Vittorio Pozzóval. Az akkori korszak legismertebb olasz edzője, a világbajnok itáliai csapat mestere szerint az angolok veresége már régen érett. Pozzo azt mondta, hogy a magyar csapat képes lesz megnyerni az 1954-es labdarúgó-világbajnokságot. Ebben sajnos, tévedett.

Ne feledjék, hogy szerdán este az Évszázad mérkőzését - a televíziózás történetében első alkalommal - színesben is megtekinthetik. A kiszínesített, digitálisan felújított mérkőzést a Super TV2-n november 25-én este 18 órától láthatják a nézők.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.