Megmenekült a Real Madrid a Bajnokok Ligájában

fbl Horizontal
Inter Milan's Slovak defender Milan Skriniar (L) and Inter Milan's Danish midfielder Christian Eriksen go for the ball during the UEFA Champions League Group B football match Inter Milan vs Real Madrid on November 25, 2020 at the Giuseppe-Meazza (San Siro) stadium in Milan. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai játéknapja nem hozott túl sok izgalmat. Többnyire papírforma eredmények születtek, egyedül csak a Liverpool hazai veresége sorolható a meglepetés kategóriába, de ha megnézzük, hogy Jürgen Klopp milyen összetételű csapatot küldött ki a pályára az Atalanta elleni meccsen, akkor a végeredmény korántsem meglepő. A címvédő Bayern München és a Manchester City is bebiztosította a továbbjutását, míg a Real Madrid és a Borussia Mönchengladbach hatalmas lépést tett a legjobb 16 közé kerülésért. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

Verhetetlen Bayern München

Az A csoportban a címvédő Bayern München 3-1-re legyőzte a Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg csapatát az Allianz Arénában. A német rekordbajnok egymást követő 15. mérkőzését nyerte a sorozatban, mostani sikerével pedig már biztosította helyét a legjobb 16 között. Az eredmény simának tűnik, azonban a Salzburg remekül futballozott a mérkőzésen, az első félidőben Szoboszlai Dominik még ziccert is lőhetett 0-0-s állásnál, de túlságosan nagy gólt akart lőni Manuel Neuernek, és kulcspillanatban hibázott.

„Több volt ebben a meccsben, csak nem használtuk ki a helyzeteinket.

Manuel Neuer a világ legjobb kapusa, de ha egy kicsit jobban koncentrálunk, több gólt is lőhettünk volna" – mondta a mérkőzés után a Salzburg szépítőgólját lövő Mërgim Berisha.

A müncheni játékosok rettegtek Szoboszlai szabadrúgásától Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Marcel Engelbrec

„Megnehezítettük a Bayern életét. Vezetnünk kellett volna, aztán egy felesleges gólt kaptunk. A Bayern elöl-hátul remek minőségű játékosokból áll, így felemelt fejjel távozhatunk. Szeretnénk nyerni Moszkvában, aztán pedig otthon az Atlético ellen" – ezt a Puskás-díjra jelölt Zlatko Junuzović mondta, akinek a június 24-én szerzett gólja előtt Szoboszlai Dominik adta a gólpasszt egy tökéletesen lábra érkező szögletből.

Most nagyon magabiztos vagyok. Jó teljesítményt nyújtottam, de remek csapat áll előttem. Jól ismerjük egymást, működik a védekezésünk, így megkönnyítik a helyzetemet" – mondta Manuel Neuer, akiről a Bayern München edzője úgy vélekedett, hogy élete legjobb formájában véd, és hihetetlenül nehéz neki gólt lőni, mert remek reflexei vannak.

Neuer hatalmas védéseket mutatott be a meccsen Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Marcel Engelbrec

Ugyan Manuel Neuer volt a meccs legjobbja, de muszáj megemlíteni Robert Lewandowskit is, aki belőtte a 71. gólját a Bajnokok Ligájában, ezzel beérte az örökranglista harmadik helyén álló Raúl Gonzálezt, és már csak Lionel Messi (118) és Cristiano Ronaldo (131) vannak előtte.

A lengyel csatár az előző szezon kezdete óta 60 mérkőzésen 69 gólt lőtt a Bayern Münchenben, ebben benne van 18 BL-gól is, amit 14 meccsen szerzett.

A csoport másik mérkőzésén az Atlético Madrid gólnélküli döntetlent játszott a Marko Nikolics vezette Lokomotiv Moszkva ellen a Wanda Metropolitano Stadionban. A mérkőzésen lesgólt szerző Koke lett az Atlético Madrid történetének első játékosa, aki elérte a 100. mérkőzéses álomhatárt az európai kupasorozatokban.

A spanyol középpályás 69 meccset játszott a BL-ben, 29-et az Európa-ligában, kétszer pedig szerepelt Európai Szuperkupa-döntőben is.

A Gladbach a szezon szupercsapata, rangadót nyert a Real

A játéknap rangadóján az Internazionale 2-0-ra kikapott a Real Madridtól a San Siróban, így az olasz csapat a kiesés szélére sodródott, míg Zinédine Zidane együttese óriási lépést tett a továbbjutás felé.

A Real a hetedik percben szerzett vezetést Eden Hazard tizenegyeséből, a találkozó kulcspillanata azonban a 33. percben jött el, amikor az Inter középpályása, a chilei Arturo Vidal egy perc alatt kidumált magának két sárga lapot, így az olasz csapatnak közel egy órát emberhátrányban kellett játszania.

A chilei Arturo Vidal reménytelen helyzetbe hozta a csapatát Forrás: AFP/Miguel Medina

„Mindig nehéz olyan csapatok ellen játszani, mint a Real Madrid. Aztán ha bekapsz egy gólt, majd az egyik játékosodat is leküldik a pályáról, akkor lehetetlennek tűnik a hegymászás.

Látjuk magunk előtt az utat, amit választanunk kell. Szorgalmasnak és szerénynek kell lennünk. Nem hagyhatjuk, hogy a kívülről jövő hangok eltereljék a figyelmünket. Az egyetlen előrelépés kemény munkával valósítható meg" – értékelt önkritikusan Antonio Conte, az Inter edzője, aki kiemelte, hogy mindkét Real Madrid elleni meccsen sokat hibáztak a játékosai, márpedig a Real sztárjai mindig kihasználják az ilyen ajándékokat.

Patrick Vieira és Zlatan Ibrahimovic után Arturo Vidal lett a Bajnokok Ligája-történelem harmadik játékosa, aki három különböző csapat színeiben is piros lapot kapott. A chileit korábban kiállították a Bayern München és a Barcelona játékosaként is.

„A csapat nagyon jól teljesített, és három fontos pontot szereztünk. Két meccs még hátra van, és minden lehetséges pontra szükségünk van. A gólszerzés fontos volt számomra, de a győzelem sokkal fontosabb. Több meccsre, több játékidőre van szükségem az önbizalmam visszaszerzéséhez, de a mai este jól sikerült" – nyilatkozta a belga válogatott Eden Hazard, aki három év után lőtt ismét gólt a Bajnokok Ligájában. Legutóbb 2017. november 22-én, az azeri Qarabag ellen volt eredményes a Chelsea játékosaként.

Eden Hazard úgy játszott, ahogy Madridban várják tőle Forrás: AFP/Miguel Medina

„Az elejétől a végéig nagyszerű, intenzív teljesítményt nyújtottunk.

A legfontosabb, hogy mindenki mindent beleadjon, ahogy azt a legutóbbi két meccsünkön tettük. Teljesen megérdemeltük a győzelmet. A végső sípszóig a kezünkben tartottuk a meccset" – mondta Zinédine Zidane, a Real Madrid edzője.

A csoport másik mérkőzésén a Mönchengladbach 4-0-ra legyőzte az ukrán Sahtar Donyeck csapatát a Borussia-Parkban, így nyolc ponttal, veretlenül vezeti a B csoportot. A német együttes két meccsen 10 gólt lőtt az ukrán csapat ellen, és egyedül csak a címvédő Bayern München tudott eggyel több gólt lőni, mint a Mönchengladbach.

Lars Stindl higgadtan értékesített egy büntetőt Forrás: AFP/Ina Fassbender

„Az tetszett a legjobban, hogy végrehajtottuk, amit elterveztünk. Ugyanolyan elánnal játszottunk, mint a három héttel ezelőtti ukrajnai meccsen, és ma este megtérült a kemény munkánk.

Keményen küzdöttünk azért, hogy megszerezzük a helyünket a Bajnokok Ligájában, nem véletlenül vagyunk itt.

Ez különleges dolog számunkra. Ambiciózusak vagyunk, és nyolc ponttal erős helyzetbe kerültünk, de továbbra is a maximumra törekszünk" – nyilatkozta Lars Stindl, a Mönchengladbach csapatkapitánya, aki két meccs két gólt lőtt és két gólpasszt adott a Sahtar Donyeck ellen.

A semleges szurkolók, akik a játék szépségéért nézik a focit, biztosan örülnek a Borussia Mönchengladbach felemelkedésének, mert a kontinens klubfutballjának egy régi nagy csapata térhetne vissza az őt megillető helyre. Ennek Európa minden olyan fociszurkolója örülne, aki a nagy pénzekkel felpumpált, múlt nélküli csapatokkal szemben szereti a tradicionális klubokat.

Guardiola és a Marseille is rekordot döntött

A C csoportban a lényegi kérdések már korábban eldőltek. A Manchester City első helyét semmi sem veszélyeztette. Pep Guardiola csapata szerdán este is győzni tudott 1-0-ra az Olimpiakosz otthonában, így az angol csapat négy meccs után már biztos továbbjutó, a katalán edző pedig új Bajnokok Ligája-rekordot állított fel.

Guardiola eddig 12 szezonban szerepelt a csapatival a BL-ben, és mind a 12 alkalommal továbbjutott, erre pedig még soha egyik edző sem volt képes.

„A mérkőzés előtt először is Sergio Agüerót kellett támogatni, mert a fiának Diego volt a nagyapja. Argentínában egyszer volt egy transzparens, amelyet évekkel ezelőtt elolvastam, és így szólt:

A futballtörténelemben kevés hihetetlen játékos van, de ő egy közülük. Az 1986-os mexikói világbajnokságon nyújtott teljesítményével jobbá tette ezt a sportot a nemzedékünknek. A Manchester City nevében egy hatalmas ölelést küldünk az egész családnak" – mondta Pep Guardiola, aki a találkozó hajárjában pályára küldte Diego Maradona egykori vejét, de Agüero nem tudott gólt lőni.

Pep Guardiola gyönyörű idézettel búcsúzott Diego Maradonától Forrás: AFP/Handout

„Hihetetlenül jól játszottunk. Sajnos nem tudtunk több gólt szerezni, de

Tudom, hogy a gólok is hamarosan jönni fognak" – mondta Guardiola, akinek a csapata 21 kapura lövéssel kísérletezett az Olimpiakosz otthonában, míg a görög csapat kilencven perc alatt egyszer sem tudta veszélyeztetni a City kapuját.

A C csoport másik mérkőzésén az Olympique de Marseille 2-0-ra kikapott az FC Portótól a Stade Vélodrome-ban, így a francia csapat négy meccs után pont és rúgott gól nélkül áll a csoportja utolsó helyén. A francia csapat ráadásul egy negatív rekordot is felállított. Sorozatban a 13. mérkőzését vesztette el a Bajnokok Ligájában.

Három héttel ezelőtt a francia csapat edzője, André Villas Boas kendőzetlen őszinteséggel beszélt csapata teljesítményéről.

„Ahhoz, hogy gyenge és szar legyél a Bajnokok Ligájában, ahhoz itt kell lenned. Mi itt vagyunk, és szar teljesítményt nyújtunk"

– mondta a portugál tréner arra utalva, hogy azért voltak olyan jók, hogy a főtáblára valahogy bejutottak. Villas Boas ezúttal visszafogottabban nyilatkozott.

A Marseille még gólt sem lőtt a Bajnokok Ligája idei szezonjában Forrás: AFP/Nicolas Tucat

„Úgy gondolom, az első gólnál nem volt szerencsénk, pedig addig elég kiegyenlített volt a mérkőzés. Amikor ilyen negatív sorozatban van egy csapat, akkor ilyen dolgok történnek. A továbbjutást el kell felejtenünk, de remélem, sikerül kiharcolnunk, hogy bejussunk az Európa-ligába. Keményen fogunk dolgozni, és megpróbáljuk kiharcolni az első győzelmünket" – mondta a portugál tréner.

Két év után kikapott a Liverpool az Anfielden

A D csoportban a listavezető Liverpool hazai pályán kapott ki 2-0-ra az Atalantától, így 2018 szeptembere után a bergamói csapat lett az első, amelyik győzni tudott az Anfielden rendes játékidőben. Ez legutóbb a Chelsea-nek sikerült az angol Ligakupában. Az angol bajnok Liverpool hazai veresége akár meglepetésnek is számíthatna, de ha megnézzük, hogy Jürgen Klopp milyen összetételű csapatot küldött ki a pályára az Atalanta elleni meccsen, akkor a végeredmény korántsem meglepő.

Curtis Jones, Rhys Williams és Neco Williams szerepeltetésével a Liverpool lett a második olyan csapat, amelyben legalább három brit tinédzser is szerepet kapott egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

Legutóbb ilyenre 2009 decemberében volt példa, amikor az Arsenalban Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Kyle Bartley és Tom Cruise is szerepet kapott egy Olympiakosz elleni csoportmeccsen.

Nem volt jó mérkőzés. A két csapat az első gól megszületése előtt nem sokat csinált. Voltak jó pillanataink, de valós esélyünk nem volt a győzelemre" – mondta a találkozó után Jürgen Klopp, aki hat alapemberére nem számíthatott sérülés miatt.

Jürgen Klopp csapatát nem szokás legyőzni az Anfielden Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool teljesítményéről mindent elmond, hogy az Atalanta elleni meccs első félidejében csak egyszer lőtt kapura. Ilyenre legutóbb 2017 januárjában volt példa egy Anfielden rendezett Chelsea elleni meccsen.

Nyertünk egy hihetetlenül jó csapat ellen, fontos pontokat szereztünk. Remek meccsünk volt ma este, úgy érzem, sikerült fociznunk, és jobban játszottunk. Minőségi játékot nyújtottunk, valamint hátul is szilárdak voltunk végig" – nyilatkozta Gian Piero Gasperini, az Atalanta edzője, akinek a csapata a legutóbbi két szezonban a legtöbb gólt lőtte a Serie A-ban.

A csoport másik mérkőzésén az Ajax gólnélküli első félidő után 3-1-re legyőzte a dán Midtjylland csapatát a Johan Cruyff Arénában.

„Megkaptam a labdát Dusan Tadicstól, majd arra gondoltam, miért ne lőhetném el? Ez az első gólom a szezonban, ezért még gyönyörűbb, hogy pont a Bajnokok Ligájában lőttem. Nagyon örültem, amikor a léc alá bevágódott a labda" – nyilatkozta a bombagólt lövő Ryan Gravenberch, aki 18 évesen és 193 naposan Nigel de Jong és Patrick Kluivert után az Ajax történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki gólt lőtt a BL-ben.

de nem számít, mert nekünk kell megmutatnunk, mit tudunk, ahogy azt az elmúlt két meccsen is tettük" – tette hozza az Ajax U21-es holland válogatott középpályása.

Ryan Gravenberch hatalmas gólt lőtt a Midtjyllandnak Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az Ajaxnak így hét megszerzett pontja van, akárcsak az előző szezonban negyeddöntős Atalantának, azonban a rosszabb gólkülönbsége miatt a csoport harmadik helyéről várhatja a folytatást. A végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény számít, december 9-én pedig Ajax-Atalanta meccset rendeznek Amszterdamban, ami minden bizonnyal a hatodik játéknap legszórakoztatóbb mérkőzése lesz.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Liverpool hat év után először került kétgólos hátrányba az Anfielden. A 2014 októberében rendezett Real Madrid elleni BL-meccset végül a spanyol csapat nyerte 3-0-ra.
  • Phil Foden 2020-ban minden sorozatot figyelembe véve már a 10. gólját lőtte a Manchester Cityben. Ha a tizenegyeseket nem számítjuk, akkor ez a legtöbb találat, amit Premier League-csapat középpályása elért a naptári évben.
  • 11 év után Eden Hazard tizenegyesgólja volt az első olyan madridi büntető, amit nem Cristiano Ronaldo vagy Sergio Ramos értékesített. Aki előtt legutóbb büntetőből volt eredményes, az a brazil Káká volt 2009 szeptemberében egy Marseille elleni csoportmeccsen.
    Ronaldo és Ramos mellett ritkán lehetett tizenegyest rúgni Forrás: AFP/Dominique Faget
  • Jürgen Klopp irányítása alatt ez volt a Liverpool első olyan meccse, amit kaput eltaláló lövés nélkül zár.
  • A Liverpool 137 mérkőzés óta először vesztett több mint egy góllal hazai pályán. A Liverpool legutóbbi legsúlyosabb hazai veresége egy 2015-ös West Ham elleni 0-3-as zakó volt, amikor még Brendan Rodgers irányította a csapatot.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:

A csoport:
Bayern München (német)-Salzburg (osztrák) 3-1 (1-0)
gól: Lewandowski (42.), Wober (52., öngól), Sané (68.), illetve Berisha (73.)
kiállítva: Roca (66., Bayern München)

Atlético Madrid (spanyol)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 0-0

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Atlético Madrid 5, 3. Lokomotiv Moszkva 3, 4. Salzburg 1

B csoport:
Internazionale (olasz)-Real Madrid (spanyol) 0-2 (0-1)
gól: Hazard (7., 11-esből), Rodrygo (59.)
kiállítva: Vidal (33., Internazionale)

Borussia Mönchengladbach (német)-Sahtar Donyeck (ukrán) 4-0 (3-0)
gól: Stindl (17.), Elvedi (34.), Embolo (45+1.), Wendt (77.)

A csoport állása: 1. Borussia Mönchengladbach 8 pont, 2. Real Madrid 7, 3. Sahtar Donyeck 4, 4. Internazionale 2

C csoport:
Olympique Marseille (francia)-FC Porto (portugál) 0-2 (0-1)
gól: Sanusi (39.), Sergio Oliveira (72., 11-esből)
kiállítva: Balerdi (70.), illetve Grujic (67.)

Olimpiakosz (görög)-Manchester City (angol) 0-1 (0-1)-
gól: Foden (36.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Manchester City 12 pont, 2. FC Porto 9, 3. Olimpiakosz 3, 4. Olympique Marseille 0

D csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Midtjylland (dán) 3-1 (0-0)
gól: Gravenberch (47.), Mazraoui (49.), Neres (66.), illetve Mabil (80., 11-esből)
kiállítva: Szvjacsenko (91., Midtjylland)

FC Liverpool (angol)-Atalanta (olasz) 0-2 (0-0)
gól: Ilicic (60.), Gosens (64.)

A csoport állása: 1. FC Liverpool 9 pont, 2. Ajax Amsterdam 7 (7-5), 3. Atalanta 7 (8-7), 4. Midtjylland 0