Társoldalunk:

Maradona korábban elmondta: a kokain miatt szörnyű pillanatai voltak

2020.11.26. 08:24

A szerdán 60 éves korában meghalt Diego Maradona ritkán beszélt őszintén a kábítószerhez való viszonyáról, a függőségéről. 1991-ben azonban a GAMMA hírügynökséggel kivételt tett. 29 évvel ezelőtt egy hosszú interjúban vallott életéről, nehézségeiről, szörnyű pillanatairól. Most ezt az interjút idézzük fel.

Próbált már lemondani a drogokról?
Nagyon sokszor, de már az is komoly erőfeszítést jelentett, hogy rászánjam magam. A legfontosabb, hogy találj valakit, aki segíteni tud ebben, miközben te egyre mélyebbre csúszol. Ha ugyanis már rátértél erre az útra, egyedül nem tudod magadat levezetni onnan. Sokáig tartott, amíg mindezt felismertem.

Azért nem talált segítőre, mert drogos közegben élt?
Nem. A drog használatára senkit sem lehet kényszeríteni. Ha akarod, kipróbálod. Engem biztattak, próbáljam ki, de senki sem szegezett fegyvert a homlokomhoz, hogy éljek a kábítószerrel. Miért várt közel három évet arra, hogy elfogadja a segítő kezeket?
Mert nem ismertem fel időben, milyen veszély leselkedik rám. Egyszerűen nem fogtam fel. Ma már van elég bátorságom ahhoz, hogy szembenézzek vele. Ez nagyon fontos a további életem szempontjából, csak így lehetek boldog.

Nem volt az?
Voltak nagyon szép pillanataim, de rengeteg szomorúságban is részem volt. Ma már azt gondolom, más lennék ezen sötét pillanatok nélkül. Most úgy érzem, fontos, hogy a fiataloknak elmondjam, min mentem keresztül. Az én szörnyű tapasztalataim segíthetik azokat, akik még nem tudtak kikecmeregni a bajból. Azt akarom, hogy ők Diegót lássák, s ne Maradonát, a futballsztárt. Diegót, aki maga is szedett drogokat, de ki tudott lépni ebből. Aki ugyan megnyert mindent, de megjárta a börtönt is, s most itt ül előttük.

Mi a különbség Maradona és Diego között?
Maradona meg tudja tanítani őket arra, hogyan kell nyesni egy szabadrúgást. De azt megteheti Enzo Francescoli is, aki soha nem volt drogos. Vagy akárki más. Diego viszont mást is át tud adni nekik. Ő az, aki mindennap harcolt magával a drog ellen, s ő az, aki másokért is harcolni akar.

Mi volt az, ami a legjobban bántotta drogos korszakában?
Egyszer csak azt vettem észre, hogy nem érdekelnek a gyerekeim. Attól is féltem, hogy Claudia el fog hagyni ezért. Féltem. Ez volt az egyik fő oka, hogy elhatároztam, szakítok a drogokkal. Tudtam, hogy csak akkor szokhatok le, ha segít valaki.  De az első lépést magamnak kell megtennem.

Saját maga határozta el, hogy leszokik a kábítószerekről?
Igen, saját elhatározásom volt. Teljes egészében. Egyre lejjebb csúszol, állsz a tükör előtt, s azt kérdezed magadtól: mi a csudát csinálsz?

Mit veszített kábítószer-élvezőként?
Rengeteget. Temérdek csodás pillanatot a lányaimmal: elfelejtettem megünnepelni a születésnapjukat, vagy annyira be voltam lőve, hogy semmit sem élveztem belőle. Elveszítettem sok éjszakát Claudiá- val, mert nem mentem haza. Mindezt a kokain miatt.

Ön mindig a kokainról beszél. Marihuánát nem is szívott?
Nem, azt soha nem próbáltam. Voltam olyan „okos", hogy a legerősebbel kezdtem. A csúcson.

Mennyi pénzt költött drogokra?
Soha nem számoltam, de rengeteget. Viszont temérdek pénzt is kerestem a futballal.

Nyilvánosságra hozott elhatározása után egyesek éljenezték bátorságát, mások bírálták, mondván, nem igazán ön a megfelelő ember, hogy a gyerekeknek papoljon...
Az Egyesült Államokban Magic Johnson felállt, kimondta, hogy HIV-pozitív vagyok, s tenni akarok azért, hogy másokat megóvjak ettől. S senki nem bírálta őt. De engem „ütnek" miatta.

Azt mondta, ez élete legfontosabb bajnoksága... Miért?
Mert ez nem „csak" a világbajnokság, ez az életem bajnoksága. Úgy érzem, ez lesz a legnehezebb mérkőzés.

Szeretne javítani az image-án?
Nem érdekel. Nem akarok sem politikus, sem polgármester lenni. Egyszerűen a srácokat akarom meggyőzni arról, hogy ne szedjenek drogokat. S ha csak egyetlen gyerek is azt fogja mondani, Diego, te segítettél nekem, le tudtam szokni a drogokról, az életem teljes lesz.

Mit üzenne a világ gyermekeinek?
Soha ne nyúljanak drogokhoz, mert a gödörből iszonyatosan nehéz kimászni.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.