A világ egyik legjobb csatára, a világ egyik legnagyobb vesztese

124529688 Horizontal
Bayern Munich's striker Mario Gomez celebrates after scoring the 2-0 during the Champions League group A match of German first division football club Bayern Munich against England's Premier League club Manchester City on September 27, 2011 in Munich, southern Germany. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha csak néhány olyan nevet említünk meg nagy elődei közül, mint Uwe Seeler, Gerd Müller, Karl-Heinz Rummenigge, Rudi Völler, Jürgen Klinsmann vagy Miroslav Klose, akkor jogosan tehető fel a kérdés: mit keresett ez a fickó a német válogatott csatársorában?

Ha a manapság már ismert utódai közül megemlítjük Sandro Wagner, Nils Petersen, Timo Werner vagy Luca Waldschmidt nevét akkor viszont elképzelhető, hogy évek múlva úgy emlékszünk majd rá, mint az utolsó minőségi német csatárra. Mindig jó helyre érkező góllövő volt, vagy bénázó falábú? Díjakat érdemtelenül begyűjtő mázlista, vagy a létező legnagyobb sikerről óriási balszerencsével lemaradó lúzer?

Mario Gomez a 21. század labdarúgásának egyik legellentmondásosabb támadója.

Az biztos, hogy ideális csatáralkat. És a hölgyek szerint jóképű. Ez utóbbi tulajdonságát több fiatalkori nyilatkozatában is az édesanyjától származtatja, ezzel magára haragítva apai nagyapját. A kis spanyol faluban lakó nagypapa ugyanis erre úgy reagált, hogy látták volna őt délceg, fiatal korában. Volt mit örökölnie tőle külsőre a kis Mariónak. Gomez ugyanis apai ágon spanyol és anyai ágon német.

Latin sárm, német céltudatosság: a 20 éves Mario Gomez a Vfb Stuttgart mezében 2005-ben Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Weiëbrod

A nem tudni melyik ágról örökölt külsejét valószínűleg nem tudta úgy kihasználni a magánéletben, ahogy azt talán sokan megtették volna a helyében. Ugyanis tinédzser éveitől 27 éves koráig Silvia Meichel volt a barátnője, majd őt váltotta az a Carina Wanzung, aki ma is a felesége.

A magánéletéről nem cikkeztek sokat, annál inkább a játékáról.

Németországban nőtt fel, itt tanult meg focizni és lett ismert játékos. BL-győztes, aki összesen három BL-döntőben lépett pályára, háromszoros Bundesliga bajnok, török bajnok, Eb-ezüst- és -bronzérmes, vb-bronzérmes. Ugye, mennyire meglepő ez a dicsőséglista? 78-szor szerepelt a német válogatottban, csak 27 olyan honfitársa van, aki nála is többször. Abból a 27-ból csak hét nem világbajnok, és csak kettőnek nincs vb-ről sem arany, sem ezüstérme.

Úgy húzta magára 78-szor a német válogatott mezét, hogy alig valaki tud egyetlen komolyabb momentumot is mondani tőle.

Mégis, válogatott karrierjét inkább balszerencsésnek lehet mondani, de erről majd később. Előtte rögzítsük, hogy 2004. március 9-én, egy Bajnokok Ligája nyolcaddöntőben mutatkozott be a VfB Stuttgart csapatában. Londonban, a Chelsea ellen, 18 évesen. Felix Magath volt az a merész edző, aki bízott benne.

„Gyors volt, erőszakos, és remek fejjátékkal rendelkezett már fiatalon is" – emlékezett vissza a Magath idén nyáron, amikor Gomez 35 évesen abbahagyta a profi futballt. Még abban a szezonban a Bundesliga1-ben is mélyvízbe dobta az ifjút, ám Gomez pechére az idény végén Magath a Bayernhez távozott.

A sokak által rettegett Felix Magath nem félt megadni a lehetőséget a tehetséges ifjúnak Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Ingo Wagner

Utódjánál, Matthias Sammernél csak ötödik számú csatár volt.

Akkor még Szabics Imre, Cacau, Streller és a példaképe, Kevin Kurányi is előtte volt a rangsorban.

Így abban az évben egy percet sem játszott. A 2005-06-os szezonban viszont már számolt vele az edzői poszton Matthias Sammert váltó Giovanni Trapattoni, majd Armin Veh. Szerencséjére egyszerre távozott Kurányi és Szabics. Így megnyílt előtte az út. Csak négy meccsről hiányzott a bajnokságban, ám egyet sem játszott végig.

Egy évvel később viszont már abszolút alapember lett a nagy meglepetésre bajnoki címet szerző Stuttgartnál.

A 2006-07-es szezonban a Bundesliga legjobbjának választották a Kicker szakírói.

A bajnoki címet hozó évadban 14-szer, egy évvel később 19-szer, majd 24-szer mutatta be sajátos gólörömét. Sokáig mindenki azt hitte, hogy kenuzást utánoz a karjaival, ám ő elárulta, hogy egészen másról van szó. Amikor először vett részt a felnőtt csapatnál év eleji fotózáson, akkor mindenki kapott valamilyen jelmezt. Őt a spanyol édesapja miatt torreádornak öltöztették. Ezért nem evezett a góljai után, hanem egy képzeletbeli leplet lengetett. Elég gyakran. Mert akkoriban gerdmülleri erényeket csillogtatott: minden porcikájáról bepattant a labda az ellenfél kapujába. Egyszer még azzal a testrészével is szerzett gólt, mely megkülönbözteti a férfiakat a nőktől. 2007. november 10-én volt az a találkozó, és Magnin baloldali beadása után annak a Bayernnek a kapujába juttatta így labdát, amelyben Oliver Kahn állt. Érdekes, hogy a német statisztikák,

melyek megkülönböztetnek jobb lábbal, bal lábbal, fejjel és egyéb módon szerzett találatot, ezt a fejesgólok közé sorolták.

Rossz magyar szóviccel élve ezzel tökfejűnek titulálták őt. Nem a különleges gólja miatt, de ekkoriban hívta többek között a Juventus, a Milan, az Arsenal, a Manchester City és a Barcelona. Bajnok lett, lőtte a gólokat és a válogatottban is bemutatkozhatott.

A videón 2:19-től látható a legendás gól:

2007 elején kapott meghívót a már akkor is szövetségi kapitány Joachim Löwtől. Ám ezt a meghívást a gólérzékenységén túl annak is köszönhette, hogy már akkoriban is nagyítóval kellett keresgélni a minőségi német támadókat. Miroslav Klose és Lucas Podolski mellett olyanok jöhettek szóba, mint Jan Schlaudraff, Mike Hanke, Kevin Kurányi, Marko Marin, Cacau. Erre mondhatta volna a pályafutását a válogatottban Gerd Müller árnyékában töltő Jupp Heynckes vagy Klaus Fischer: de kár, hogy nem később születtem!

Löw azzal főzött, amije volt, és Gomez a 2008-as Eb mindhárom csoportmeccsén szerepelt. Botrányosan. Az osztrákok ellen olyan ziccert hagyott ki, amelyről 2017-ben ezt mondta:

Félő, hogy annak a mozdulatnak alapján emlékeznek majd rám! Azóta is igyekszem bizonyítani, hogy nem ez a jellemző rám."

Valóban szinte hihetetlen, hogy ezt ki tudta hagyni:

A csoportmeccsek során a német válogatott egy klasszikus irányítóval, Michael Ballackkal és három csatárral, Kloséval, Podolskival és Gomezzel játszott. Az említett hiba után áttért a kétcsatáros szisztémára. Gomez nélkül. A döntőben kapott még 13 perc lehetőséget, de ennyi idő alatt nem tehetett csodát. Viszont mivel klubjában rendre eredményes volt (és nem nagyon akadt jobb) Löw nem hagyta ki a továbbiakban sem a keretből.

A 2010-es vb-n négy meccsen játszott, mint hajrában beálló cserejátékos. Két évvel később az Eb-n viszont már többször kezdő volt. Mert a Löw által a mai napig követett „30 feletti focista nem focista" elv szerint az egyetlen vetélytársának, Klosenak már csak a kispadon jutott hely. Más konkurens meg továbbra sem jött.

Mario Gomez (23) akcióban az Ausztrália elleni csoportmérkőzésen a 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokságon Forrás: AFP/John Macdougall

Ezeken a világversenyeken már nem a Stuttgart, hanem a Bayern focistájaként szerepelt. 2009-ben, Louis van Gaal edzővel együtt érkezett Münchenbe. 30 millió euróért, ami akkor nagyon nagy pénz volt. Berti Vogts, aki játékosként világbajnok, kapitányként pedig Európa-bajnok volt, ekkor azt mondta róla, hogy

24 éves volt ekkor.

Négy évet töltött a rekordbajnoknál, és nem csak két bajnoki címet szerzett ezen idő alatt, hanem háromszor játszott a Bajnokok Ligája döntőjében. 2010-ben csereként érkezett a hajrában, amikor már nem volt esély a győzelemre. A 2012-es vesztes finálé mind a 120 percét végigjátszotta, és a büntetőpárbajban eredményes volt. Míg a 2013-as diadal idején időhúzó csereként jött néhány másodpercre.

Mario Gomez talán élete legjobb formájában játszott a Bayern Münchenben Forrás: AFP/Christof Stache

2010-ben sokan a Bayern történetének legdrágább tévedésének nevezték. Ám a második ottani évében 28, a harmadikban 26 gólt lőtt a bajnokságban. Előbbivel gólkirály lett 2011-ben. Ekkor már a Bayern szurkolók sem beszéltek tévedésről, ám a helyzetkihasználásáról sokat elmond, hogy érkezett a posztjára a vele egykorú Mandzukic és az öreg Pizarro. Löw viszont szuperlatívuszokban beszélt róla 2011-ben:

Valószínűleg kulcsszerepet szánt volna neki a 2014-es vb-n is. Ám itt jön az a mérhetetlen balszerencse, amiről már szó volt korábban. Gomez a Bayernnel való 2013-as triplázás után Olaszországba igazolt. És ennél rosszabb dolgot nem is tehetett volna. Pedig óriási várakozással néztek ottani játéka elé. Mikor bemutatták új csapatában, a Fiorentinában a 20 millióért vett (10-et bukott rajta a Bayern) csatárt 15 ezer néző volt a stadionban.

Ám hamar megsérült és csak 9 mérkőzésen játszott a 2013-14-es idényben.

És a sérülésre ráment a világbajnoki szereplése. Amikor Löw kihirdette a nevezett játékosok névsorát Gomez keserűen ezt írta közösségi oldalán: „Ez egy olyan döntés a kapitány részéről, ami nagyon fáj nekem. Egészen idáig azt gondoltam, hogy beférhetek, de sajnos a sérülések ismét hátráltattak. Ez volt életem legszörnyűbb szezonja, és a befejezés sem túl szép. Sajnálom, hogy nem lehetek ott a srácokkal, amikor felemelik a trófeát."

Jósként kiválóan teljesített, ugyanis a német válogatott világbajnok lett. Nélküle. Még minden focirajongó élénken emlékszik a hat évvel ezelőtti eseményekre. Volt, aki azt mondja, hogy Gomez hiányzott abból a válogatottból? Vagy aki a kerethirdetéskor a szívéhez kapott, hogy mi lesz a németekkel Gomez nélkül?

Akárhogy nézzük, erről a képről bizony nem hiányzik Mario Gomez Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A sok-sok elvehetetlen nagy siker mellett is nehéz őt a korszakos zsenik közé sorolni. A vb utáni évben, immáron egészségesen is csak alig tudta góljaival segíteni a Fiorentínát. Így az olasz klub kölcsönadta a török Besiktasnak. 30 éves volt akkor. Jól játszott és aranyérmes lett. A bajnoki döntőben a Galatasaray otthonában ő szerezte az egyetlen gólt, az sem zavarta, hogy támadás közben egy szurkoló is a lelkesen rohangált a pályán.

4:05-től érdemes nézni a videót:

A szezon után szerepelhetett a 2016-os Eb-n is. Rajta kívül csak az addigra leeresztett Götzét és Podolskit lehetett bevetni csatárként, úgyhogy játszhatott. Ám az olaszok elleni negyeddöntőben súlyos sérülést, combizomszakadást szenvedett.

Így az akkor hivatalosan 12 milliót érő csatárt már ezer euróért árulta a Fiorentina.

A Besiktasnak ennyit megért volna, hogy maradjon, ám a politikai helyzet miatt Gomez nem ment vissza Törökországba. Hazaköltözött. Másfél évet Wolfsburgban játszott, majd 2018 telén visszament kedvenc csapatához, a Stuttgarthoz. Még a 2018-as vb-n is helye volt a válogatottban. Mindhárom meccsen csereként lépett pályára. 2007 és 2018 között öt világeseményen szerepelt a lehetséges hatból.

Csak a 2014-es világbajnoki győzelemből maradt ki.

Az oroszországi kudarc után nem várta meg, hogy Özilhez, Müllerhez, Boatenghez, Hummelshez hasonlóan őt is kitegye a válogatottból a kapitány, hanem írt egy levelet: „A nemzeti csapatban eltöltött időm nem volt mindig könnyű és sikeres, de így is csodás volt. Itt van azonban az ideje, hogy helyet adjak a sok fiatal és tehetséges játékosnak, lehetőséget biztosítva számukra, hogy megvalósítsák az álmaikat, bizonyítsanak, tapasztalatot gyűjtsenek és a lehető legjobb eredményeket érjék el a Németország válogatottban."

A németek számára történelmi bukást hozó vb utáni szezonban a Stuttgarttal kiesett a Bundesliga1-ből.

A másodosztályban is kitartott a Vfb Stuttgart mellett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Ennél ellentmondásosabb karrier elképzelhetetlen. Ugyanis az említett dicsőséglistával a háta mögött a Bundesliga2-ben fejezte be pályafutását. De legalább feljutással. Első felnőttkori edzője, a már idézett Felix Magath amikor megtudta, hogy befejezi karrierjét, ezt mondta:

Én érzem kellemetlenül magam, hogy egy ilyen sikeres játékosnak a Darmstadt 98 elleni másodosztályú mérkőzésen kell búcsúznia egy koronavírus miatt üres stadionban."

Az a gyönyörű Mercedes Benz Aréna szombat délután is üres lesz, amikor Mario Gomez pályafutása két legmeghatározóbb csapata, a Stuttgart és a Bayern München vív immáron ismét elsőosztályú meccset. Gomez 10 szezonban lépett pályára a két csapat egymás elleni találkozóján. Hat évadban a sváb, négyben a bajor mezében. Most pedig a világjárvány miatt valószínűleg a nézőtéren sem lehet ott.

Bármennyire is nehéz válaszolni a bevezetőben feltett kérdésekre karrierjével kapcsolatban, az biztos, hogy Mario Gomeznek nem egy világjárvány okozta csendes bezárkózás közepette kellett volna eltűnnie a világ labdarúgásából.