Gulácsiék és a Bayern győzött, a Dortmund otthon kapott ki a Bundesligában

RB Leipzig - Arminia Bielefeld Sports soccer --- Bundesliga
28 November 2020, Saxony, Leipzig: Football: Bundesliga, RB Leipzig - Arminia Bielefeld, 9th matchday in the Red Bull Arena. Dani Olmo (M) from RB Leipzig and Ritsu Doan (r) from Arminia Bielefeld fight for the ball. IMPORTANT NOTE: According to the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used in the stadium and/or from the game taken photos in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
A címvédő Bayern München megdolgozott a három pontért, de végül 3-1-re verte idegenben a Vfb Stuttgartot a Bundesliga 9. fordulójában. Az RB Leipzignek sem volt könnyű dolga, a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt végig a soraiban tudó lipcsei csapat csak 2-1-re tudta megverni a Bielefeldet. A bajnokság eddigi talán legnagyobb meglepetése Dortmundban született, ahol a kieső helyen álló 1. FC Köln tudott győzni.

A címvédő Bayern München az előző forduló pontvesztése (1-1 otthon a Werder Bremen ellen) mindenképpen győzni szeretett volna az ellen a Vfb Stuttgart ellen, amelyik az első fordulóban elszenvedett vereség óta egyszer sem kapott ki a bajnokságban.

A két csapat 55 éve és egy napja találkozott először, és nyomasztó Bayern-fölényt mutat a mérleg. A két csapat, ahogy az elmúlt napokban a világ összes futballcsapata, egyperces gyászszünettel kezdte a mérkőzést, a szerdán meghalt Diego Maradonára emlékezve. A stuttgarti Mercedes-Benz Stadion ráadásul különleges helyszín az argentin legenda életrajzában: 1989-ben az akkor még Neckarstdion nevű arénában nyerte meg a Napolival az UEFA-kupát.

A Bayern kapujában természetesen ezúttal is Manuel Neuer állt, akinek ez volt a 414. bajnoki fellépése, amivel már egyedül tartja az aktív játékosok Bundesliga-rekordját.

És - stuttgarti szempontból nem érdemtelenül - ő kapta a mérkőzés első gólját, miután egy mintaszerű jobboldali akció végén Tanguy Coulibaly passzolt a müncheni kapuba a 20. percben.

Rákapcsolt a Bayern, és a 38. percben Kingsley Coman révén ki is egyenlíett.

Egy perc sem telt el, amikor úgy tűnt, hogy újra megszerzi a vezetést a Stuttgart, azonban a videoszobában kiszúrták, hogy a gól előtt szabálytalankodott az egyik hazai játékos Neuerrel szemben. A félidő utolsó percében így aztán a Bayern nem az újabb egyenlítő gólt szerezte meg, hanem a vezetést vette át Robert Lewandowski nagyszerű lövésével.

A második félidő kiegyenlített játékot hozott, és bár a Stuttgart a mezőnyben egyenlő partnernek bizonyult, Hansi Flick még így is nyugodt szívvel pályára küldhette a 18 éves francia Tanguy Nianzou-t, akinek ez volt az első mérkőzése a nagyok között.

Az utolsó negyedórában a Stuttgart mindent megtett az egyenlítésért, a gólt azonban már megint nem ők rúgták, hanem a Bayern: a 88. percben Douglas Costa állította be a 3-1-es végeredményt.

A két magyar válogatott játékossal, azaz Gulácsi Péterrel a kapuban és Willi Orbánnal a védelemben felálló RB Leipzig az első félóra végén Angelino góljával szerezte meg a vezetést az Arminia Bielefeld ellen.

A második félidő elején a vendégek nem bírták a lipcsei letámadást, egyszerűen oda passzolták a labdát a hazaiknak, Nkunku pedig megszerezte a Leipzig második gólját.

A vendégek a 75.percben ugyan szépítettek, de egyenlíteniük már nem sikerült.

A Borussia Dortmund a szinte már megszokott teljesen kiszámíthatatlan formáját vette elő a Köln ellen. A nyolc forduló után még nyeretlen, három döntetlennel és öt vereséggel a 17. helyen álló vendégek a 9. percben Ellyes Skhiri góljával szereztek vezetést, amit a szünetig meg is tudtak tartani.

Sőt, a 60. percben csak fokozódott a dortmundi szurkolók zavarodottsága, ugyanis a tunéziai csatár a második gólját is megszerezte, ami kísértetiesen hasonlított az első találatra.

A Dortmund Thorgan Hazard révén ugyan szépített a 75. percben, az egyenlítés azonban nem jött össze, így megszületett a forduló legnagyobb meglepetése.

Az Union Berlin a 6. percben már 2-0-ra vezetett az Eintracht Frankfurt ellen, azonban a vendégek André Silva két góljával még a szünet előtt egyenlíteni tudtak. A második félidőben Bast Dost révén pedig rövid ideig még vezettek is a vendégek, a vége azonban egy hatgólos döntetlen lett.

A magyar válogatott támadó, Sallai Roland nélkül felálló Freiburg Vincenzo Grifo góljával 1-0-ra vezetett az Augsburg otthonában, végül azonban meg kellett elégednie az egyik ponttal.

Eredmények, Bundesliga, 9. forduló:
Vfb Stuttgart–Bayern München 1-3 (1-2)
RB Leipzig–Arminia Bielefeld 2-1 (1-0)
Borusssia Dortmund–1. FC Köln 1-2 (0-1)
Union Berlin–Augsburg 3-3 (2-2)
Augsburg–Freiburg 1-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 24 20 0 4 61-16 45 64
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Bayern München 24 17 4 3 65-28 37 54
GY
V
V
GY
D
I
3.
VfB Stuttgart 24 16 6 2 55-31 24 50
GY
GY
GY
D
GY
I
4.
Borussia Dortmund 24 12 4 8 48-30 18 44
D
GY
D
V
GY
I
5.
RB Leipzig 24 13 7 4 53-31 22 43
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Eintracht Frankfurt 24 9 5 10 38-31 7 37
V
D
D
D
GY
I
7.
Hoffenheim 24 9 9 6 43-44 -1 33
D
D
V
GY
GY
I
8.
Freiburg 24 8 10 6 32-44 -12 30
V
V
D
V
D
I
9.
Werder Bremen 24 8 10 6 33-37 -4 30
GY
V
GY
D
V
I
10.
Augsburg 24 7 9 8 39-41 -2 29
D
D
V
GY
GY
I
Teljes lista