Társoldalunk:

A német futball legendás alakja nem félt kritizálni Diego Maradonát

2020.11.28. 15:42

Franz Beckenbauer, a német és a világ labdarúgásának ikonja elismeréssel és kritikával emlékezett a szerdán 60 éves korában elhunyt argentin világklasszisra, Diego Maradonára.

A 75 éves Beckenbauer – aki 1974-ben játékosként, majd 1990-ben szövetségi kapitányként is világbajnok lett a nyugatnémetekkel – a Bild című német lapnak elmondta: személyes találkozásaik alkalmával Maradona mindig "kedves és barátságos" volt, ami szimpatikussá tette számára az argentint.

  Egy olyan zseni volt, aki nyilvánvalóan elveszítette a kontrollt a saját élete felett az elmúlt években, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni vele kapcsolatosan

– mondta Beckenbauer. Hozzátette: Maradonát egész életében olyan fokú rajongás vette körül, amit Németországban ők el sem tudnak képzelni.

Franz Beckenbauer soha nem tartotta magában a kritikus szavakatForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ina Fassbender

"Ahogy viszonyultak hozzá, az több volt, mint egyszerű lelkesedés, az már inkább hisztéria volt. Úgy Argentínában, mint Nápolyban" – fogalmazott.

Beckenbauer 1986-ban és 1990-ben is szövetségi kapitánya volt a világbajnokságon döntős NSZK válogatottjának, amely a fináléban előbb 3-2-re alulmaradt a Maradona vezérelte argentinokkal szembe, majd négy évvel később 1-0-val visszavágott.

"Két világbajnoki döntő Argentínával, amely során mindkétszer Diego volt a legnagyobb problémám. Mexikóban a csúcson volt, és tényleg megállíthatatlanul játszott. Csak Lothar Matthäusban bíztam, hogy képes felvenni vele a küzdelmet, ezért ő a védekezésben kapott nálunk szerepet. Maradona nem is csillogott annyira, mint általában, viszont Lothar közben nagyon hiányzott a támadójátékunkból" - emlékezett.

Beckenbauer szerint nem szabad összehasonlítani a különböző korok futballistáit.

"Pelé háromszoros világbajnok, de nálam közvetlenül utána Maradona következik. Több volt, mint egy labdarúgó, ő művész volt!" – nyilatkozta.

Maradona, a Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címig vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de később egészségi, alkohol- és drogproblémákkal küszködött. Szerdán szívroham következtében hunyt el.