Társoldalunk:

Újabb nyomozásokat indított a svájci ügyészség Sepp Blatter és Michel Platini ellen

2020.11.30. 07:45

A Le Monde című francia lap arról számolt be, hogy a svájci ügyészség új, az eddigieknél sokkal kiterjedtebb nyomozást folytat a FIFA volt elnöke, Joseph Blatter és az UEFA volt első embere, Michel Platini ellen.

A svájci ügyészség jelezte, hogy az eddigi nyomozásokhoz képest eltérő, fontos információk bukkantak fel, ezek miatt pedig új vizsgálatokat rendeltek el. A vizsgálódások középpontjában még mindig az a 2 millió svájci frankos összeg áll, amelyet Sepp Blatter Michel Platininek adott. 

Joseph Blatter (balra) és Michel Platini most újra a svájci ügyészség célkeresztjébe kerültForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marcus Brandt

Az ügyészség azt írta, hogy Blatter ellen most csalás és tisztességtelen gazdálkodás a gyanúja miatt folytatnak nyomozást. Ami Platinit illeti, őt június óta értékpapír-hamisítás gyanúja és tisztességtelen kezelésben való részvétel miatt vizsgálják.

"Tiszta a lelkiismeretem és nincs miért szemrehányást tenni magamnak" - mondta Sepp Blatter a Le Monde hasábjain. "Ez a bírósági zaklatás túl sokáig tartott" - így vélekedett Platini. A legnagyobb erővel és minden eszközzel megtámadjuk ezeket az új vádakat, amelyek pusztán sejtéseken alapulnak."

Sepp Blattert 2015-ben 6 évre tiltotta el a FIFA minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Michel Platini ugyanekkor 4 éves eltiltást kapott. Platini eltiltása tehát már lejárt.