Cristiano Ronaldo távozása óta átok ül a Manchester United legendás mezszámán

MANCHESTER UNITED-BENFICA Horizontal
Manchester United's Cristiano Ronaldo (L) vies with Benfica's Petit (R) during the second round Champions League Group D football match between Manchester United and SL Benfica at Old Traford stadium in Manchester 27 September 2005. AFP PHOTO/ NICOLAS ASFOURI (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester United minden kétséget kizáróan a világ egyik leghíresebb futballklubja. 20-szoros angol bajnok és a nemzetközi porondon is komoly eredményeket ért el. Ugyanakkor több mint 11 éve, Cristiano Ronaldo Real Madridba távozása óta nem tudott egy olyan klasszist felmutatni, aki legalább annyira méltó lett volna a hetes mezszámhoz, mint a portugál ikon. Az is a teljes igazsághoz tartozik, hogy már az Európa-bajnok labdarúgó előtt is igazi nagyságok húzhatták magukra a legendás mezt, mint például George Best vagy David Beckham.

Diego Armando Maradona halála után ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek azt szeretnék, hogy az egykori argentin világbajnok klasszis 10-es mezszámát vonultassák vissza a világ futballjában. Természetesen az ötletből nem lett valóság, de ez is rendkívül jól mutatja, milyen fontos szerepe van egy legendás mezszámnak a labdarúgásban.

A Manchester United csapatánál, ha csak egy ilyen számot kellene mondani, akkor valószínűleg elsőre a 7-es ugrana be mindenkinek.

Olyan futballóriások léptek ebben a mezben pályára az angol klubnál, mint George Best, David Beckham, Eric Cantona vagy éppen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo.

Utóbbi 18 éves tinédzserként érkezett Manchesterbe, ahonnan aztán igazi világsztárként, fantasztikus eredmények után a Real Madridba igazolt, de ne siessünk ennyire előre.

Cristiano Ronaldo a portugál Sporting csapatától érkezett Manchesterbe a legendás skót edző, Sir Alex Ferguson keze alatt 2003 nyarán.

A klubtól ekkor igazolt el a Real Madridba az akkor a csapatnál a hetes számot viselő világsztár, a milliók által körberajongott David Beckham.

A ma már dúsgazdag üzletemberként élő korábbi angol válogatott játékos hat Premier League bajnoki cím és egy Bajnokok Ligája címmel a zsebében hagyta ott a szigetországot.

A rendkívül fiatal, mindössze 18 éves portugál tehetség éppen ezért először nem akarta, hogy ő örökölje meg ezt a számot és az ezzel járó magasabb szurkolói elvárásokat is. Hogy teljesen megértsük Ronaldo akkori hezitálását, elég még csak annyit hozzátennünk a dologhoz, hogy

közvetlenül Beckham előtt a kimagasló eredményei mellett a balhéiról is híres Eric Cantona futballozott ebben a mezben, de még korábban például George Best is hetesben játszott.

Cristiano Ronaldónak (bal oldalon) nem jött gyorsan a siker Angliában. Forrás: AFP/Paul Ellis

Ronaldo teljesítményére aztán valószínűleg az új közeg mellett a vele szemben támasztott elvárások is rányomták a bélyegüket, így az első angliai évei nem voltak túl produktívak. A 2003-ban kezdődött idénytől a 2006-ban véget ért szezonig, összesen négy idény alatt „mindössze" 27 gólt szerzett 128 PL-meccsen (időrendben 4, 5, 9 és 9 gólt lőtt szezononként).

Igazán a 2006/2007-es bajnoki kiírásban robbant be a portugál válogatott játékos, ekkor már 17 gólig jutott, majd rá egy évre rekordot jelentő 31 találatot szerzett a PL-ben.

A 2007/2008-as szezonban gyakorlatilag mindent elért, amit csak lehetett, mert a PL mellett megnyerte a Manchesterrel a BL-t és a klubvilágbajnokságot is.

Emellett beérte a Newcastle United legendáját, Alan Shearert az egy idényen belül lőtt gólok számában, a 38 fordulót számláló bajnoki rendszerben. Ezt a rekordot aztán a 2017/2018-as szezonban a Liverpool sztárja, Mohamed Salah 32 rúgott góljával megdöntötte.

Ronaldo a következő két évében sem állt le Angliában, és úgy igazolt 2009 nyarán a Real Madridba, hogy

196 PL-meccsen 84 gólt szerzett és mellette még 34 gólpasszt is kiosztott a társaknak.

Ennél az adatsornál már csak az a megdöbbentőbb, hogy a portugál klasszist követő 11 évben öt különböző sztár viselhette a csapatnál a hetes számot, akik összesen mindössze 14 PL-gólig jutottak ez idő alatt.

2009 nyarán Sir Alex Ferguson nemcsak Cristiano Ronaldót, hanem Carlos Tevezt is elveszítette, ezért gyorsan új támadó után kellett néznie. A United végül a karrierje csúcsán már túllevő Michael Owent igazolta le, aki korábban a Liverpoolban és a Real Madridban is játszott.

A 2001-ben aranylabdát nyert csatár nem igazán tudott kiteljesedni Manchesterben, ebben azért a sérüléseinek is nagy szerepe volt, mindenesetre egy PL-címet azért nyert a klubbal az ott töltött három éve alatt.

Mondjuk mindössze öt góllal tudott hozzájárulni a csapata sikereihez összesen a bajnokságban.

Owen után az angol válogatott futballistával ugyanazon a nyáron érkezett Antonio Valencia kapta meg a hetest. Egyébként az ecuadori labdarúgónak ajánlották fel először a legendás mezt 2009-ben, de Valencia nem szerette volna magának ezt a plusz terhet akkor. Owen után azonban nála „landolt", és mint kiderült, ő sem bírt a mágikus számmal. Pedig

az előjelek jók voltak, a 2011/2012-es kiírás zseniálisan sikerült neki a klubnál, ekkor meg is kapta az év játékosa díjat Manchesterben.

Ehhez képest mindössze egy gólig jutott a 2012/2013-as szezonban, a PL-ben, bár a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy akárcsak Owent, őt is sérülések hátráltatták. Nem is csoda, hogy ezek után kérvényezte, hogy ismét a korábbi, 25-ös mezszámban léphessen pályára.

A harmadik focista, aki megörökölte a mezt, az iskolapéldája lett annak, miért nem szabad csak és kizárólag anyagi okok miatt csapatot váltani.

2014 nyarán több mint 75 millió euróért (nagyjából mai árfolyamon 26,7 milliárd forintért) érkezett Manchesterbe a Real Madridban kiválóan játszott és ott BL-t nyert Angel Di María.

Az argentin válogatott futballista már a kezdetekben sem úgy nézett ki, mint akinek élete vágya teljesült volna azzal, hogy Angliába igazolt. A pályán nem mutatott a tudásából szinte semmit, ha a számokat nézzük, 27 bajnoki mérkőzésen mindössze háromszor volt eredményes.

Michael Owen (balról a második) nem élete legjobb éveit töltötte Manchesterben. Forrás: AFP/Adrian Dennis

A mindenki számára csalódást keltő idény után Di María a PSG-be igazolt, ahol aztán visszatalált önmagához és a labdarúgáshoz. A napjainkban 32 éves játékos négyszeres francia bajnoknak mondhatja magát, ráadásul az ő aktív közreműködésével jutott be a párizsi klub a 2019/2020-as kiírásban a BL döntőjébe, ahol végül alulmaradt a Bayern Münchennel szemben.

2015 nyarán újra egy fiatal tehetséggel próbálkoztak az Old Traffordon, a PSV csapatától 34 millió euróért (kb. 12 milliárd forintért) megvásárolták Memphis Depay-t.

Az akkor 21 éves holland válogatott labdarúgónak minden képessége megvolt ahhoz, hogy igazi sztárrá nője ki magát Manchesterben.

Gyors volt, kreatív és tényleg „szeme" volt a gólhoz, ezért sokan úgy gondolták, megoldódnak a United gondjai a fiatal játékossal.

Az élet azonban másképp alakult, Depay egész egyszerűen nem találta a helyét a csapatban, ez pedig a teljesítményén is látszódott, 33 bajnokin csak két gólt szerzett. Nem is maradt sokáig Angliában, 2017 telén Franciaországba igazolt, ahol azóta remekel.

A mostani, 2020/2021-es Ligue 1 szezonban az Olympique Lyon színeiben 12 meccsen már ötször volt eredményes és mellette négy gólpasszt is adott.

Depay után az egyik legnagyobb hazai riválistól, az Arsenaltól érkezett az új hetes, miután Alexis Sánchez aláírt a klubhoz. Ha Di María kapcsán azt mondhatjuk, hogy finoman fogalmazva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nos, akkor a chilei válogatott focistánál elmondható, hogy

totális katasztrófa volt minden egyes perce a Manchesternél.

Alexis Sancheznek (bal oldalon) gyakorlatilag semmi sem sikerült Manchesterben. Forrás: AFP/Paul Ellis

32 bajnoki meccsen csak három gólt szerzett, ráadásul a rossz teljesítménye mellett egy vagyonba került a fizetése. Annyira nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hogy már 2019 nyarán kölcsönadták az Internek, az olaszok pedig ingyen meg is szerezték idén szeptember 1-én Sánchezt. Ma már a statisztika szerelmeseinek köszönhetően azt is tudjuk, hogy

minden egyes manchesteri labdaérintése több mint 11,5 millió forintjába került az angol klubnak, lényegében bármilyen felmutatott eredmény nélkül.

Ilyen előtörténet után Edinson Cavani kapta meg érkezése után, 2020 októberében a hetes mezt. A PSG-ből érkezett veterán támadó sajtóhírek szerint nem kevesebb,

mint heti 200 000 fontos (kb. 80 millió forintos) fizetésért írt alá Manchesterbe 2021. június 30-ig.

A párizsi klubban igazi ikonná vált az Uruguay nemzeti csapatát erősítő válogatott játékos, aki hatszoros francia bajnokként érkezett Angliába. A pályafutása végén járó futballistával kapcsolatban voltak kétségek, hogy mennyire lesz majd motivált, egyesek attól tartottak, hogy csak az óriási anyagi juttatás hozta Cavanit Manchesterbe.

Edinson Cavani (bal oldalon) rendkívül motiváltnak tűnik az első meccsei alapján a csapatban. Forrás: AFP/Mike Hewitt

A rutinos futballista azonban nem kezdett rosszul a csapatnál, első öt bajnokiján három gólt szerzett, ráadásul a Southampton ellen a második félidőben lőtt két góljával gyakorlatilag megnyerte a meccset a Unitednek.

Cavanival kapcsolatban azonban érdemes valamit megjegyezni. Februárban már 34 éves lesz, így nem valószínű, hogy ő lehet hosszabb távon a manchesteri hetes számú mez sikerességének a záloga.

Egy dolog azonban biztos, mióta Cristiano Ronaldo elment a klubtól, azóta nem talált magának méltó utódot a legendás hetes számú mez Manchesterben.