A PSG a továbbjutás közelébe jutott, Gulácsiéknak nehéz lesz az utolsó forduló

fbl Horizontal
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) challenges Dynamo Kiev's Ukrainian midfielder Serhiy Sydorchuk during the UEFA Champions League Group G football match Juventus vs Dynamo Kiev on December 2, 2020 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencvárossal azonon Bajnokok Ligája-csoportban szereplő Juventus hazai pályán 3-0-ra legyőzte az ukrán Dinamo Kijevet a csoportkör 5. fordulójában, így biztossá vált, hogy a magyar bajnok a jövő héten az Európa-liga-szereplés kiharcolásáért léphet pályára az ukrán fővárosban. A Paris Saint-Germain idegenben győzte le 2-1-re a Manchester Unitedet, így a H csoportban három csapat is 9 ponttal várhatja az utolsó fordulót.

A Ferencváros és a Barcelona csoportjának másik két résztvevője, azaz a Juventus és a Fradihoz hasonlóan szintén egy ponttal álló Dinamo Kijev Torinóban találkozott egymással. Andrea Pirlo szinte a fél csapatot kicserlte a Fradi elleni meccshez képest, elől Dybala és Bernardeschi helyett ezúttal a Budapesten győztes gólt szerze Álvaro Morata és Federico Chiesa kezdett, míg hátul visszakerült a csapatba Bonucci és Demiral is.

Ahogy az várható volt, a Juventus az első perctől kezdve támadólag lépett fel, Cristiano Ronaldo már a 3. percben kapura lövéssel jelentkezett, majd a nyolcadik percben Chiesa 16 méterről leadott, egy ukrán védőn megpattanó lövése ment nem sokkal a jobb kapufa mellé.

A mérkőzést Stéphanie Frappart vezette, így a francia játékvezető lett az első nő, aki a férfiak Bajnokok Ligájában fújhatta a sípot, és csöppet sem volt megilletődve, amikor a 10. percben Rodrigo Bentancourt-nak felmutatta a mérkőzés első sárga lapját.

Stéphanie Frappart (középen) történelmet írt Torinóban Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A 17. percben egy szöglet után a fiatal amerikai Weston McKennie fejese után kellett mentenie az ukránok kapusának, majd újra csak Chiesa lövését kellett testel blokkolnia egy kijevi védőnek. Egy perccel később Morata kanalazott kapura egy szögletet, jött Ronaldo, de a portugál nem tudta jól eltalálni a kellemetlenül pattanó labdát, így nem született gól a találkozó addigi legnagyobb helyzetéből.

A következőből viszont már megszerezte a vezetést a Juventus: Alex Sandro beadása Chiesa érkezett remek ütemben, a földre bólintott labdáját pedig nem tudta védeni Buscsan kapus (1-0). Ez volt a fiatal támadó első gólja a BL-ben.

A következő nagy olasz helyzetre a 31. percig kellett várni, ekkor Ronaldo találta telibe a felső lécet tíz méterről. Azt a helyzet(ek) ellenére sem lehetett mondani, hogy a Juventus megszakadt volna az újabb gólért, így hébe-hóba már az ukránok is eljutottak a hazai tizenhatosig, olyannyira, hogy a 41. percben Szczesnynek kellett egy remek ütemű kilépéssel mentenie Cigankov lövésénél.

A második félidőt is igen visszafogottan kezdte a Juventus, nem is lehetett csodálkozni, hogy ukránok 50-50 százalékra tudták kihozni a labdabirtoklási arányt. Helyzet azért így is adódott mindkét kapu előtt: előbb Chiesa beadása után Ramsey elől takarítottak az ukrán védők,

majd Szczesnynek kellett bravúrral kitolnia a bal alsóból Cigankov tekerését.

Az 55. percben egy Juve-kontra végén Morata passzolt balra Ronaldónak, aki a tizenhatos vonaláról lőtt, Buscsan pedig szép mozdulattal tolta a léc fölé a labdát. Két perccel később Chiesa húzta meg a jobb összekötő helyén, középre adott, ahol Morata belepöccintett a labdába, az érkező Ronaldo pedig egy lépésről a kapuba passzolt (2-0). Ez volt a portugál sztár 132. gólja a Bajnokok Ligájában.

Federico Chiesa (szemben) akivel csak tudott rúgatott egy gólt Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Tíz perc sem telt el, amikor Federico Chiesa egy újabb remek megmozdulásával ezúttal Álvaro Moratát hozta gólhelyzetbe, a spanyol csatár pedig nem hibázott, és hét méterről megszerezte a Juve harmadik gólját.

A harmadik Juve-gól után Andrea Pirlo már inkább azzal törődött, hogy cserékkel minél több játékosának adhasson minél több pihenőt. Helyzetek ettől még mindkét oldalon adódtak, főleg azért a vendégek kapuja előtt, de már látványosan nem vette komolyan egyik csapat sem a találkozót.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A H csoport rangadóján a Manchester United ellen az első körben elszenvedett a hazai 2-1-es vereségtől nyilvánvalóan felpaprikázott Paris Saint-Germain már a 6. percben megszerezte a vezetést, miután Kylian Mbappé lövése után Neymar vágta a kapuba a kipattanót.

Neymar (jobbra) gyorsan megadta a meccs alaphangját Forrás: AFP/Oli Scarff

A gól után is veszélyesebb maradt a PSG, a 10. percben Florenzi lövését piszkálta ki a sarokból De Gea, majd Neymar lövését is védte a spanyol kapus. A 23. percben egy kőkemény belépő után kellett videoznia Daniele Orsatónak, de a játékvezető végül piros helyett csak sárga lapot adott a manchesteri Frednek.

A 33. percben aztán egyenlített az egyre többet támadó United: Martial lövését ütötte oldalra Keylor Navas, amiből újabb lövéshez jutottak az angolok, Marcus Rashford pedig egy megpattanó lövéssel betalált a párizsiak kapujába. A csapatok döntetlennel mehettek szünetre, pedig az RB Leipzig kora esti isztambuli győzelme miatt ez az eredmény egyiküknek sem volt igazán jó.

A 47. percben Cavani indította sarokkal Rashfordot, aki remekül adott középre, az érkező Martial azonban középről, senkitől sem zavartatva a kapu fölé bombázott. Az 56. percben Cavani emelése után jött vissza a labda a kapufáról, míg a túloldalon Marquinhos hagyott ki egy óriási helyzetet a 64. percben. Öt perccel később viszont már újra vezetett a PSG, Abdou Diallo passza után már nem hibázott Marquinhos (1-2).

Fred (szemben) kiállítása megpecsételte a Manchester United sorsát Forrás: AFP/Oli Scarff

És, hogy még nehezebb legyen a Manchester United helyzete, a 70. percben Fred megkapta a második sárga lapját, azaz kiállította őt Orsato játékvezető. A 90. percben Mbappé még kihagyott egy ziccert egy 70 méteres sprint után, Neymar viszont csak belőtte a harmadik francia gólt, így az egymás elleni eredmények tekintetében már jobbak a franciák. A PSG győzelme azt jelenti, hogy a MU, a PSG és az RB Leipzig is 9 ponttal várja az utolsó fordulót, amikor majd a németek az angolokat fogadják, míg a franciák a már biztos kieső Basaksehirt.

Sevillában az E csoportban a két 10 pontos csapat egymással mérkőzött a csoportgyőzelem eldöntéséért, és efelé a Chelsea tette meg az első lépést, amelyik a nyolcadik percben Olivier Giroud góljával szerezte meg a vezetést. A francia sorozatban a hetedik idegenbeli BL-meccsén volt eredményes.

Olivier Giroud (szemben) mindenhol érzi a kaput Forrás: AFP/Cristina Quicler

A 20. percben Pulisic ért kézzel a labdához a tizenhatoson belül, legalábbis a spanyolok ezt reklamálták. A játékvezető némi videozás után azonban jelezte, hogy mehet tovább a mérkőzés.

A második félidő első negyedóráját újabb góllal zárta a magabiztosan játszó angol csapat, megint Giroud érkezett pontosan, ezúttal Mateo Kovacic precíz beadását lőtte a kapuba a francia csatár (0-2).

A francia csatár a mérkőzés utolsó bő negyedórájában még két gólt lőtt, amivel ő lett a BL történtetének legidősebb játékosa, aki mesterhármast szerzett, ha pedig a jogelőd BEK-et is figyelembe vesszük akkor csak Puskás Ferenc volt hasonlóra képes ennél idősebb korban.

Az F csoportban az éllovas Borussia Dortmund és a Lazio mérkőzésén egy eseménytelen első félidő (a vendégek részéről Joaquin Correának, a hazaiaktól Marco Reusnak volt egy nagyobb helyzete) utolsó előtti percében Raphael Guerreiro érkezett jó ütemben egy labdára és szerezte meg a vezetést a német csapat számára.

Az olaszok a második félidőben komoly erőket mozgósítottak az egyenlítésért, ami végül a 67. percben Ciro Immobile értékesített büntetőjével össze is jött nekik.

A csoport másik mérkőzésén a Club Brugge 2-0-ra legyőzte az orosz Zenitet, így eldőlt, hogy a szentpéterváriak számára a jövő héten véget ér az európai kupaidény, míg a belgák számára a Lazio döntetlenjével a továbbjutás is elérhető közelségbe került. Az utolsó fordulóban Zenit–Dortmund és Lazio–Brugge meccseket rendeznek.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
E csoport:
Sevilla (spanyol)–Chelsea (angol) 0-4 (0-1)
gólszerző: Giroud 8., 54., 74., 82. (11-esből)
korábban:
FK Krasznodar (orosz)–Rennes (francia) 1-0 (0-0)
gólszerző: M. Berg 71.
a csoport állása: 1. Chelsea 13 pont, 2. Sevilla 10, 3. Krasznodar 4, 4. Rennes 1

F csoport:
Borussia Dortmund (német)–Lazio (olasz) 1-1 (1-0)
gólszerző:
Raphael Guerreiro 44., ill. C. Immobile 67. (11-esből)
Club Brugge (belga)–Zenit (orosz) 3-0 (1-0)
gólszerző:
De Keteleare 33., Vaneken 58. (11-esből), Lang 73.
a csoport állása: 1. Borussia Dortmund 10, 2. Lazio 9, 3. Brugge 7, 4. Zenit 1

G csoport:
Ferencváros–FC Barcelona (spanyol) 0-3 (0-3)
gólszerzők:
Griezmann 14., Braithwaite 20., O. Dembélé 26. (11-esből)
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán) 3-0 (1-0)
gólszerző: Chiesa 21., C. Ronaldo 57., Morata 66.
a csoport állása: 1. FC Barcelona 15, 2. Juventus 12., 3. Dinamo Kijev 1, 4. Ferencváros 1

H csoport:
Manchester United (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 1-3 (1-1)
gólszerzők: Rashford 32., ill. Neymar 6., 90+1., Marquinhos 69.
piros lap: Fred 70. (Manchester United)
korábban:
Istanbul Basaksehir (török)–RB Leipzig (német) 3-4 (1-2)
gólszerzők:
Kahveci 45+3., 72., 85., ill. Poulsen 26., Mukiele 43., Dani Olmo 66., Sörloth 90+2.
a csoport állása: Manchester United 9 (13-7), 2. Paris Saint-Germain 9 (8-5), 3. RB Leipzig 9 (8-10), 4. Istanbul Basaksehir 3