Gulácsiék az utolsó percben lőtt góllal győztek a Bajnokok Ligájában

fbl Horizontal
RB Leipzig's Spanish forward Daniel Olmo (C) celebrates with his teammates after scoring his team's third goal during the UEFA Champions League Group H football match between Istanbul Basaksehir and RB Leipzig at the Basaksehir Fatih Terim stadium in Istanbul, on December 2, 2020. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gulácsi Péterrel a kezdőjében felálló RB Leipzig már 2-0-ra és 3-1-re is vezetett az Istanbul Basaksehir otthonában, végül azonban csak a rendes játékidő ráadásában szerzett góllal tudott 4-3-ra győzni a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó előtti, 5. fordulójában. A német csapat így már 9 pontos, amivel nagy lépést tett a továbbjutás felé. Az E csoportban az orosz Krasznodar egy nagyon kevés eseményt hozó mérkőzésen győzte le 1-0-ra a francia Rennes-t.

A lipcseiek azzal a tudattal léptek pályára a török bajnok otthonában, hogy egy győzelemmel nagy lépést tehetnek a csoportból való továbbjutás felé, különösen, ha a csoport másik mérkőzésén a Manchester United legyőzi a Paris Saint-Germaint. Viszont nem ártott az óvatosság, hiszen a törökök két fordulóval korábban legyőzték a csoport élén álló angolokat.

Julian Nagelsmann két magyar válogatott futballistája közül ezúttal csak Gulácsi Pétert nevezte a kezdőbe, míg Willi Orbán a kispadon várt bevetésre.

A Basaksehir sem tett le a továbbjutásról, hiszen három győzelemmel és az eredmények szerencsés alakulásával akár még a törökök is ott lehetnek a legjobb 16 között.

Érdekesség, hogy két nagyon fiatal klub csapott össze a Fatih Terim Stadionban: míg az RB Leipzig 11, addig a Basaksehir hat éve működik ezen a néven. De már mindkét csapatnak vannak komoly eredményei, a németeknek bajnoki érmeik, és egy BL-elődöntő az előző kiírásból, míg az isztambuliaknak az idén nyárom megnyert bajnoki cím jelenti a csúcsot. Most viszont tíz forduló után csak a 9. helyen állnak, míg a Leipzig kilenc forduló után a második hazája bajnokságában a Bayern München mögött.

A lipcseiek kezdték lényegesen veszélyesebben a mérkőzést: Emil Forsberg már az első percben lejutott az alapvonalig az öt és feles sarkánál, a harmadik percben pedig ugyancsak a svéd támadó lőhetett, de szemben a kapuval 11 méterről a jobb kapufa mellé gurított.

Veszélyesebben kezdte a mérkőzést a fehér mezes német csapat Forrás: AFP/Ozan Kose

A következő percben a török kapusnak, a mieink elleni budapesti válogatott meccsen is pályára lépő Mert Günoknak kellett óriásit védenie egy szöglet után – a levegőben lógott a németek vezető gólja.

A 12. percben jött az újabb hatalmas német helyzet, Forsberg oldalról betekert szabadrúgása után Yussuf Poulsen belsőzte kapura a labdát, Günok megint óriásit védett, majd Martin Skrtel vágta ki a labdát.

Negyedórát kellett várni az első török lehetőségre, ekkor Irfan Kahveci cselezgetett a lipcsei tizenhatos vonalán, majd lőtt is, de a labda a kapu fölött hagyta el a pályát – Gulácsi Péternek csak biztosítania kellett.

A 26. percben aztán a nagy helyzetek után egy szerencsés szerzett végül vezetést a Lipcse: Sabitzer lőtt kapura 20 méterről, a Martin Skrtel mellett kilépő Yussuf Poulsen pedig olyan szerencsésen ért a labdába, hogy Mert Günoknak esélye sem volt védeni a bal alsóba tartó labdát – 1-0 az RB Leipzig javára. Ez volt a dán klublegenda első BL-gólja a 17. mérkőzésén a sorozatban.

A szlovák védőnek a továbbiakban sem volt szerencséje, a 30. percben Angelino lövése után a szintén menteni igyekvő Bolingolival csúszott össze, de rövid ápolás után folytatni tudta a játékot, igaz percekkel később mégis a belga csapattársát kellett lecserélni.

A 37. percben Gulácsi Péter is bemutatkozott a mérkőzésen, miután óriási bravúrral tolta szögletre Demba Ba az öt és feles sarkáról a hosszú sarok irányába küldött bombáját.

A németek igazán nem panaszkodhattak a szerencséjükre, a félidő lefújása előtt percekkel szerzett második góljuk ugyanis legalább olyan szerencsés volt, mint az első: Forsberg addig botladozott a labdában, míg estében valahogy középre kanalazta, Mukiele pedig belsővel ugyan nem a legjobban találta el, de ahhoz éppen elég jól, hogy a jobb alsó sarokban kössön ki a labda.

A 23 éves francia védőnek ez volt az első nemzetközi kupagólja.

Gulácsiék mégsem mehettek kétgólos előnnyel a szünetre, ugyanis fél perccel az első félidő lefújása előtt egy szögletvariáció után Visca passzából Kahveci lőtt egy óriási gólt (1-2). Gulácsi előtt hárman is takarták a kilátást, repült ugyan, de nem volt esélye hárítani a nagyon jól eltalált lövést.

Jó kis kávé lehet...

A második félidő elején Okan Buruk kettőt is cserélt, egyet a középpályán, egyet pedig a védelemben, Skrtel nem tudta folytatni a játékot. Nagelsmann is cserélt egyet, egyetlen német játékosát, Kevin Kamplt az amerikai Tyler Adams váltotta.

Az első lehetőség a törökök előtt adódott az 50. percben, amikor egy szöglet után a Skrtel helyére beálló Epureanu fejelhetett bántóan tisztán, de nem találta el a kaput. Az első félidőben látottnál sokkal aktívabb volt a török csapat, nyoma sem volt már a német mezőnyfölénynek. Sőt! Az 55. percben Chadli verte meg a lipcsei védelem jobb oldalán Angelinót, középre adását Gulácsi nem érte el, Visca azonban az öt és felesről az üres kapu fölé vágta a labdát – óriási gólhelyzet volt.

Mert Gunok (szemben) hiába volt a mezőny egyik legjobbja Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Kate Green

A 60. percben viszont már Günöknak kellett védenie Angelino közeli lövését, majd Mukiele beadásába nyúlt bele jól, hogy aztán Forsberg lapos lövését védje lábbal óriási bravúrral – mindezt nagyjából egy percen belül.

A 66. percben az addig szinte észrevétlen Dani Olmo kapott egy remek átadást Angelinótól, nagyszerűen vette át, egy csellel tisztára játszotta magát, és tíz méterről a jobb alsó sarokba gurított, ismét két góllal vezetett az RB Leipzig (1-3).

A meccsnek azonban nem volt vége, mert a 72. percben megint jött Irfan Kahveci, aki Demba Ba passza után tolt egyet a labdán jobbról befelé, majd 18 méterről gyönyörűen tekert Gulácsi kapujának jobb alsó sarkába, a magyar válogatott kapusnak megint nem volt esélye hárítani.

Gulácsi Péter egyik kapott gólról sem tehetett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Pörgött a meccs, a törökök mentek előre az egyenlítésért, ami viszont kimondottan feküdt a remekül kontrázó németeknek, akik többször is eljutottak a Basaksehir tizenhatosáig. A 77. percben Poulsen adott be az alapvonalról, egy védő (Türüc) beleért, a labda pedig Günok kapus fölött átpördülve a bal kapufa tövéről pattant ki.

A kihagyott lehetőség pedig megbosszulta magát, a 85. percben egy 20 méterről elvégzett szabadrúgást ki más, mint Irfan Kahveci tekert mesterien a sorfal fölött a léc alá – Gulácsi megint tehetetlen volt.

A 90. percben Sabitzer bal oldalról belőtt szabadrúgását Günok ütötte rá Sörlothra, a Lipcse norvég csatáráról pedig a felső lécre vágódott a labda, centikre volt az újabb góltól a német csapat. A norvég azonban végül mégis nyerőember lett, miután a rendes játékidő ráadásában 18 méterről leadott lövése megpattant Ponckon, és a tehetetlen Günok mellett a kapu közepébe vágódott a labda.

Az utolsó percre még maradt egy török helyzet, a Gulácsiról kijövő labdából elvégzett szöglet után azonban tisztázott a hazai védelem, az erre a fél percre beálló Willi Orbánnal a soraiban. Az RB Leipzig 4-3-ra nyert az Istanbul Basaksehir otthonában és nagy lépést tett a továbbjutás felé.

E csoport

A kvartettben négy mérkőzés után egyaránt 1 ponttal álló két csapat – egymással játszottak 1-1-es döntetlent Rennes-ben – mérkőzésének tétje a harmadik hely, így a tavaszi Európa-liga-indulás elcsípése volt.

Az első helyzet a franciák előtt adódott, amikor Benjamin Bourigeaud közeli fejesét kellett blokkolniuk az orosz védőknek. A 16. percben Adrian Honou került helyzetbe, de ő sem találta el a kaput jó helyzetből. A félidő közepe csak a mezőnybeli hadakozásról és a sárga lapos szabálytalanságokról szólt.

A 27. percben Hamari Traoré kezezése után reklamáltak büntetőt a hazaiak, de a játékvezető és a VAR-szobában ülők sem látták úgy, hogy szabálytalanság történt volna. A 37. percben Marcus Berg lőhetett jó helyzetből, de a franciák kapusa védeni tudott.

Volt azért foci is pályán Forrás: Sputnik via AFP/Vitaly Timkiv

A második félidő elején Jeremy Doku lövését kellett védenie a Krasznodar kapusának, Matvej Szafonovnak, de ettől függetlenül továbbra sem záporoztak a helyzetek az orosz pályán.

A 71. percben aztán a ritka lehetőségek egyikéből csak megszületett a találkozó első gólja, Marcus Berg vett le egy pontos átadást a franciák tizenhatosán belül, és precízen lőtt a jobb alsó sarokba. A 83. percben biztosíthatta volna győzelmét a Krasznodar, de Claesson beadása után Berg nagy helyzetben a kapu mellé lőtt. A Krasznodar azonban enélkül is megnyerte a mérkőzést, amivel minden bizonnyal biztosította helyét az Európa-ligában.

Eredmények, BL-csoportkör, 5. forduló:
H csoport:
Istanbul Basaksehir (török)–RB Leipzig (német) 3-4 (1-2)
gólszerző:
Kahveci 45+3., 72., 85., ill. Poulsen 26., Mukiele 43., Dani Olmo 66., Sörloth 90+2.

E csoport:
FK Krasznodar (orosz)–Rennes (francia) 1-0 (0-0)
gólszerző:
Berg 71.