Vágólapra másolva!
A Ferencváros hazai pályán, azaz a Puskás Aréna üres lelátói előtt 3-0-ra kikapott a különösen az első félidőben rettentően agresszív Barcelonától, azonban miután a Dinamo Kijev is hasonlóan járt a Juventus otthonában, Szergej Rebrov csapata egy hét múlva a tavaszi Európa-liga-szereplés kiharcolásáért léphet pályára az ukrán fővárosban. A játéknap legfordulatosabb meccsét a Gulácsi Péterrel a kapuban felálló RB Leipzig játszotta, amelyik a Manchester Uniteddel és a Paris Saint-Germainnel azonos pontszámmal várhatja a továbbjutásról döntő utolsó fordulót. A nap hőse a Sevilla ellen mesternégyest szerző Chelsea-csatár, Olivier Giroud volt.

Az eseményekben bővelkedő szerdai játéknapon mi természetesen a Ferencváros–FC Barcelona találkozót vártuk a legnagyobb izgalommal. A Juventus ellen az előző fordulóban – ráadásul idegenben, Torinóban – mutatott játék alapján egyáltalán nem volt ördögtől való gondolat, hogy a tartalékos katalán sztárcsapat ellen akár meglepetést is okozhatnak Dibusz Dénesék.

A Barca Budapestre érkező keretéből hiányozott Lionel Messi, Philippe Coutinho, Ansu Fati, Sergi Roberto és Gerard Piqué is,

azonban a barcelonai 1-5 jól mutatta, hogy a katalánok nem csak szóban veszik komolyan a Fradi elleni csoportmeccseket.

Ronald Koeman kezdője végül nevezhető volt "erősen tartalékos"-nak, de azért csak helyet kapott benne két francia világbajnok, Ousamane Dembélé és Antoine Griezmann személyében, ahogy a 70-szeres spanyol válogatott Jordi Alba is, azaz érdemes volt óvatosnak lenni.

Nem véletlen, hogy Szergej Rebrov a Torinóban látotthoz hasonlóan öt védővel küldte pályára a csapatát, amelyben Isael, Uzuni és Tokmac személyében ezúttal csak három igazán támadó szellemű játékos kapott helyet.

Azonban ezen az estén talán akár tíz védővel is felállhattak volna a zöld-fehérek. A Barca ugyanis - ahogy a Martin Braithwaite a találkozót követő villáminterjúban elmondta - tudatosan hajtotta meg az első félidőt.

"Nagyon jó első félidőt produkáltunk, mert tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs, úgyhogy ennek megfelelő intenzitással kezdtünk" – mondta a dán támadó, aki a 20. percben már a Barca második gólját szerezte, miután Griezmann az első negyedóra végén vezetéshez juttatta a katalánokat.

A dánról még annyit, hogy úgy lett nyerőember a góljával és a gólpasszával, hogy az első 45 percben nála kevesebb alkalommal egyetlen mezőnyjátékos sem ért labdába. Ezt hívják hatékonyságnak? Meglehet. A szünet előtt a dán kiharcolt még egy büntetőt is, amiből Dembélé lőtt gólt, így 3-0-s katalán vezetéssel mehettek a szünetre a csapatak.

A Fradi kikapott a Barcelonától, az utolsó meccsen dől el a tavaszi Európa-liga szereplés

Szerdán este a Ferencváros labdarúgócsapata 3-0-s vereséget szenvedett a Puskás Arénában az FC Barcelona ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában. Szergej Rebrov együttese már az első félidőben nagy hátrányba került, ugyanis Antoine Griezmann, Martin Braithwaite és Ousmane Dembélé is betalált.

Meglehetősen demoralizáló volt, hogy akkor kerültek helyzetbe, amikor csak akartak. Messi és Coutinho nélkül is nagyon veszélyesek tudtak lenni támadásban" – értékelt a lefújást követően Dibusz Dénes, aki hozzátette, hogy a második félidőben már sikerült valamelyest féken tartaniuk a Barcát, de most pontosan láthatták, hogy "hol van a helyük a sorozatban".

A háromgólos különbség egyelőre a realitás a két csapat játékereje között, azonban, ahogy arra a Szergej Rebrov a lefújás után rámutatott, a játékosai egyöntetűen vallották, hogy még egyetlen csapat ellen sem volt annyira nehéz futballozniuk, mint a Barcelona ellen.

Rettentő nehéz egy olyan gyors és technikás csapat ellen játszani, mint a Barcelona Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Ez egy különleges szint, amelyből csak profitálhatnak a játékosok. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a tapasztalatokat hasznosíthatják a jövőben.

– mondta az ukrán szakvezető.

Ronald Koeman az első félidővel maradéktalanul elégedett volt, a második 45 perc azonban hagyott benne hiányérzetet annak ellenére is, hogy a lefújás után elismerte, már a hétvégi bajnokijukra is gondolniuk kellett a játékosainak. A Barca a mezőny egyetlen hibátlan csapat, ráadásul három meccset is kapott gól nélkül hoztak le, a 16-2-es gólarányuk pedig több mint imponáló. Jogos a kérdés:

Krízis? Milyen krízis?

A Fradinak nincs szégyenkeznivalója, ez egészen biztos, még úgy sem, hogy az idei kiírásban ez volt ez első csoportmérkőzés, amikor nem tudtak Tokmacék gólt rúgni. A WhoScored statisztikai oldal adatai szerint Isael volt a Fradi legjobbja (6,5-es osztályzattal a tízes skálán). A zöld-fehérek a kiegyenlítettebb második félidőnek köszönhetően 37,4%-ban birtokolták a labdát, és volt tízszer próbálkoztak kapuralövéssel, mindkét adatnál láttunk már rosszabbat nevesebb csapattól is a katalánok ellen.

A legfontosabb tényt azonban Botka Endre, a Ferencváros válogatott védője fogalmazt meg a lefújást követően:

Ott ugyanis az lesz a tét, hogy a Fradi és a Dinamo Kijev közül melyik szerepelhet tavasszal az Európa-ligában. A két csapat a Groupama Arénában 2-2-es döntetlent játszott, azaz ezúttal egy ennél is gólgazdagabb döntetlen, vagy egy győzelem a Fradi csoportbeli harmadik helyét, egyúttal El-szereplést érne. Ilyen bravúrra magyar csapat korábban még nem volt képes.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik a játéknap többi mérkőzésének összefoglalójával!