Az Arsenal és az AS Roma is csoportelsőként jutott tovább az Európa-ligában

fbl Horizontal
Arsenal's Spanish manager Mikel Arteta congratulates Arsenal's English defender Calum Chambers (L) on the pitch after the UEFA Europa League 1st Round Group B football match between Arsenal and Rapid Vienna at the Emirates Stadium in London on December 3, 2020. - Arsenal won the game 4-1. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Bebizotsította továbbjutását és csoportelsőségét az Arsenal és az AS Roma is a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 5. fordulójában aratott győzelmével. A Lang Ádámot végig a soraiban tudó ciprusi Omonia 2-1-re legyőzte a görög PAOIK csapatát. Közel került a továbbjutáshoz a BL-selejtezőben a Ferencváros által legyőzött norvég Molde.

Az Arsenal a továbbjutásért lépett pályára az Emirates Stadionban a norvég Molde mögött, de azzal azonos pontszámmal a csoport harmadik helyén álló Rapid Wien ellen. Mikel Arteta most egy viszonylag rutinosabb csapatot állított ki – legalábbis ahhoz képest, amit az El-ben szokott –, de a kapuban azért az az izlandi Rúnar Alex Rúnarsson állt, akinek a Dundalk elleni 3-0 után ez volt a második tétmérkőzése a londoniak mezében.

A gólokat viszont a rutin hozta, így Alexander Lacazette és Pablo Marí találataival a 18. percben már 2-0-ra vezetett az angol csapat. A francia támadó majd' 30 méterről bombázott az osztrákok kapujába. Szünetre pedig már háromgólos előnnyel mehetett az Arsenal. A Rapid fordulás után szépíteni tudott, de a londoniak újabb gólja lezárta az izgalmakat, és biztossá tette az Arsenal csoportelsőségét.

A csoport másik mérkőzésén a BL-csoportkörbe jutásért a Ferencváros által búcsúztatott norvég Molde Magnus Wolff Eikremés Ohi Omoijuanfo révén a szünetre kétgólos előnyt szerzett az ír Dundalk ellen. Fordulás után is a Molde lőtte az újabb gólt, így győzelmével a norvég csapat nagyon közel került a továbbjutáshoz.

Az A csoportban az AS Roma is bebiztosíthatta a továbbjutást, sőt a csoportgyőzelmet is elintézhette magának a svájci Young Boys ellen. Ehhez képest baseli csapat szerzett vezetést, amit az olaszok csak közvetlenül a szünet előtt tudtak kiegyenlíteni Borja Mayoral révén. Fordulás után a Roma újabb gólokat szerzett, és lerendezte a csoportgyőzelmet.

A C csoportban Nizzában a már biztos továbbjutónak tekintehtő, a német rekordot jelentő 40. El-meccsét játszó Leverkusen Moussan Diaby szép góljával szerzett vezetést, amire Hassane Kamara válaszolt egy nem kevésbé látványos góllal.

És a sorminta folytatódott, a Bayer újra megszerezte a vezetést, amit a franciák a szünet utáni percekben ismét kiegyenlítettek, hogy a németek négy perc múlva harmadszor is megszerezzék a vezetést. A németek a Hapoel Beer-Sevát legyőző Slavia Prahával együtt továbbjutottak.

A D csoportban az éllovas Benfica a papírformának megfelelően győzte le a lengyel Lech Poznant. A Rangers viszont fordulatos mérkőzést játszott a belga Standard Liége-zsel. A MOL Fehérvárt búcsúztató belgák kétszer is vezettek az első félidőben, azonban a skótok – akik 12. hazai meccsükön először kerültek hátrányba az Ibrox Parkban – mindkétszer egyenlítettek, másodjára már a ráadás perceiben egy büntetőből.

A fordulást követően a 63. percben a mérkőzésen először szerezte meg a vezetést a Rangers.

Az E csoportban a Lang Ádámmal a kezdőben felálló ciprusi Omoniának két győzelemmel akár még a továbbjutás is elérhetőnek tűnt. Az első lépést gyorsan meg is tették, hiszen Andronikosz Kakulisz révén már a 9. percben vezettek a görög PAOK ellen. A vendégek azonban kevéssel a szünet előtt egyenílteni tudtak Hrisztosz Tcolisz bombagóljával. A ciprusiak végül 2-1-re győztek ugyan, de mivel a PSV győzött a Granada otthonában eldőlt, hogy a spanyolok mellett a hollandok jutnak tovább.

Az F csoportban a Napoli már a hatodik megszerezte a vezetést Dries Martens góljával az Alkmaar otthonában, a hollandok azonban a második félidő elején egyenlíteni tudtak, sőt a 60. percben a vezetést is megszerezhették volna, ha nem hagyna ki egy tizenegyest. Végül azonban maradt a döntetlen, ami azt jelenti, hogy a Napoli még nem jutott tovább.

Eredmények, csoportkör, 5. forduló:
A csoport:
CFR Cluj (román)-CSZKA Szófia (bolgár) 0-0
piros lap:
Chipciu 85. (CFR Cluj)
AS Roma (olasz)-Young Boys (svájci) 3-1 (1-1)
gólszerző:
B. Mayoral 44., Calafiori 59., Dzeko 81., ill. J. P. Nsame 34.
piros lap: M. Camara 84. (Young Boys)
a csoport állása: 1. AS Roma 13. (már továbbjutott), 2. Young Boys 7, 3. Cluj 5, 4. CSZKA Szófia 2 pont
B csoport:
Molde (norvég)-Dundalk (ír) 3-1 (2-0)
gólszerző:
Wolff Eikrem 30., Ohi Omoijuanfo 40., Ellingsen 68., ill. J. Flores 90+5.
Arsenal (angol)-Rapid Wien (osztrák) 4-1 (3-0)
gólszerzők: Lacazette 10., Pablo Marí 18., Nketiah 44., Smith-Rowe 66., ill. Kilagawa 47.
a csoport állása: 1. Arsenal 15 (már továbbjutott), 2. Molde 9, 3. Rapid Wien 6, 4. Dundalk 0 pont
C csoport:
Nice (francia)-Bayer Leverkusen (német) 2-3 (1-2)
gólszerző: H. Kamara 26., Ndoye 47., ill. M. Diaby 22., Dragovics 32., Baumgartlinger 51.
Slavia Praha (cseh) - Hapoel Beer-Sheva (izraeli) 3-0 (2-0)
gólszerző:
A. Sima 31., 85., Stanciu 36.
a csoport állása: 1. Slavia Praha 12 (már továbbjutott), 2. Bayer Leverkusen 12 (már továbbjutott), 2. Nice 3, 4. Hapoel Beer-Sheva 0 pont
D csoport:
Glasgow Rangers (skót)-Standard Liege (belga) 3-2 (2-2)
gólszerző: Goldson 39., Tavarnier 45+2. (11-esből), Arfield 63., ill. Lestienne 6., Cop 41.
Benfica (portugál)-Lech Poznan (lengyel) 4-0 (1-0)
gólszerző: Verthongen 36., Darwin Nunez 57., Pizzi 59., Weigl 89.
a csoport állása: 1. Rangers 11 (már továbbjutott), 2. Benfica 11 (már továbbjutott), 3. Lech Poznan 3, 4. Standard Liége 3 pont
E csoport:
Granada (spanyol)-PSV Eindhoven (holland) 0-1 (0-1)
gólszerző: D. Malen 38.
Omonia (ciprusi)-PAOK (görög) 2-1 (1-1)
gólszerző: Kakulisz 9., J. Gómez 84. (11-esből), ill. Tcolisz 39.
a csoport állása: 1. Granada 10 (már továbbjutott), 2. PSV 9 (már továbbjutott), 3. PAOK 5, 4. Omonia 4 pont
F csoport:
AZ Alkmaar (holland)-SSC Napoli (olasz) 1-1 (0-1)
gólszerző: Martens Indy 54., ill. D. Mertens 6.
Real Sociedad (spanyol)-Rijeka (horvát) 2-2 (0-1)
gólszerző:
Jon 69., N. Monreal 79., ill. Velkovszki 37., Loncar 73.
a csoport állás: 1. Napol 10, 2. Real Sociedad 8, 3. Alkmaar 8, 4. Rijeka 1 pont