Vágólapra másolva!
Nem, nem őrültünk meg, a cikk címe teljesen fedi a valóságot. A labdarúgó vb-selejtezők hétfői, zürichi sorsolása alkalmával az F-csoportban egymás mellé került a dán és a feröeri válogatott. Mivel a Feröer-szigetek Dániához tartozik (igaz, teljeskörű autonómiával rendelkezik), így a Dánia-Dánia összecsapás az összes selejtezők közül az egyik legérdekesebb meccs lesz.

A dán válogatottat az első, a feröerit az ötödik kalapba sorolták, de egészen biztosak vagyunk abban, hogy mindkét országban felszisszentek, amikor egymás mellé kerültek. A két ország válogatottja amúgy nem túl gyakran játszik egymással. Amikor a Feröer-szigetek először nevezett az Európa-bajnoki selejtezőkre (ez az 1992-es svédországi Eb-re kvalifikáló sorozat volt), akkor is azonos csoportba kerültek.

Ez volt az a sorozat, amelyben a Feröer-szigetek-Ausztria összecsapást a skandináv kiscsapat 1-0-ra megnyerte a svédországi Landskronában.

Szóval, akkor is azonos csoportban voltak és a későbbi Eb-aranyérmes dánok Koppenhágában 4-1-re, Tórshavnban pedig 4-0-ra nyertek.

2020 október 7-én a piros mezes dán válogatott 2-0-ra nyert Feröer ellen a herningi barátságos mérkőzésen Forrás: AFP/Henning Bagger/Henning Bagger

E két tétmeccs mellett kétszer barátságos összecsapáson is találkoztak: 2000. augusztus 16-án Feröeren 2-0-ra nyertek a dánok, idén, október 7-én pedig Herningben 4-0-ra szintén a dánok.

Hogy a skandináv élvezeteket még fokozzuk: a feröeri csapat szövetségi kapitánya egy svéd szakember, Hakan Eriksson. Ő készítheti most fel együttesét a dánok elleni vb-selejtezőre. Meg a skótok, az osztrákok, az izraeliek és a moldovaiak elleni összecsapásra is.