Vágólapra másolva!
Egyre több Premier League-edző borul ki azon, hogy a következő 23 napban embertelen terhelés alatt játszanak majd az angol bajnokságban a csapatok. Jürgen Klopp, a Liverpool edzője már a nyilvánosság előtt kritizálta a programot, ugyanígy tett az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate is. Egy biztos: az előttünk álló időszak sok mindent eldönthet a Premier League végkimenetele szempontjából.

23 nap alatt 6 fordulót rendeznek a Premier League-ben 2020. december 11. és 2021. január 2. között.

Elképesztően sűrű időszak ez, és embert próbáló feladat sikerrel teljesíteni. Az a csapat, amelyik mindegyik meccsét meg tudja nyerni, vagy a megszerezhető 18 pontból minél többet begyűjt ez idő alatt, legyen szó a bajnoki cím megszerzéséről, európai kupaszereplést érő pozíció eléréséről vagy éppen a kiesés elleni menekülésről, jó eséllyel elérheti célját. Persze ehhez sok mindennek teljesülnie kell. Ilyenkor derül ki, hogy milyen hosszú egy csapat kispadja, hány bevethető játékosa van az edzőnek, tud-e megfelelően rotálni, elkerüli-e a balszerencse és megússza sérülések nélkül ezt az időszakot. Ezek a tényezők mind-mind szerepet játszanak abban, hogy ki milyen eredménnyel hagyhatja majd maga mögött ezt a sűrű decemberi hónapot.

Jelenleg arról beszélhetünk, hogy a bajnoki cím legnagyobb esélyese a listavezető Tottenham és a szorosan a nyomában lihegő, címvédő Liverpool együttese. 11 mérkőzés után mindketten egyaránt 24 ponttal, 7 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség mutatóval rendelkeznek.

José Mourinho alakulata jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg Jürgen Klopp csapatát,

tehát a verseny rendkívül kiélezett és szoros.

Jelenleg a Mourinho vezette Tottenham hátát nézi a mezőny Forrás: AFP/Paul Childs

Ami a tradicionálisan nagy klubokat illeti, a vezető duó mögött 2 ponttal lemaradva a Chelsea található. A két manchesteri csapat, az egy meccsel kevesebbet játszó és az utóbbi időben jobb formába lendülő United és City is megkezdte a felzárkózást, jelenleg a 6. és 7. helyeket foglalják el a tabellán.

Az Arsenal viszont borzalmas formában van, története legrosszabb PL-rajtját produkálta,

csupán a 15. pozícióban vergődik. Ha a londoni klub nem esik át formajavuláson, könnyen elképzelhető, hogy a bennmaradásért kell majd küzdenie.

A szezont remekül indító kisebb csapatok egyelőre úgy tűnik, nem tesznek csodát. Az Aston Villa a 12., az Everton a 9. helyre csúszott vissza.

A 2016-ban váratlanul bajnoki címet szerző Leicester City viszont továbbra is jól szerepel, 21 ponttal BL-indulást érő 4. helyen áll ebben a pillanatban.

Brendan Rogers csapata okozhat még meglepetést, az előző szezont is remekül zárta, 5. lett.

Ami a kiesőjelölteket illeti, leginkább a győzelem nélkül álló, eddig csupán 1 pontot összekaparó Sheffield United számára égető fontosságú, hogy minél több pontot szerezzen az elkövetkezendő hetekben, mert ha így folytatja, 2021-re nem sok esélye marad a bennmaradásra. A Sheffielddel nagyot fordult a világ, hiszen amíg az előző idényben várakozásokon felül teljesítve a 9. lett, addig a 2020/2021-es évadban mindössze 5 rúgott és 18 kapott góllal a legutolsó helyen szenved.

Úgy néz ki, a Sheffield United nem tudja megismételni az előző szezonban nyújtott teljesítményét Forrás: AFP/Nick Potts

Milyen meccsek és rangadók várhatóak ebben a három hétben?

Szinte minden körben lesz legalább egy rangadó, bár ez talán nem számít meglepőnek, ha az angol bajnokságról van szó. A 12. fordulóban rögtön egy Manchester United-Manchester City városi derbit rendeznek meg, valamint az Everton-Chelsea sem ígérkezik kis csatának, hiszen Carlo Ancelotti korábbi csapata és játékosa, Frank Lampard ellen meccselhet majd.

A következő forduló a jelenlegi erőviszonyok legnagyobb ütközetét hozza, ugyanis

összecsap egymással a Liverpool és a Tottenham az Anfield Roadon.

A vörösök otthonában lejátszandó mérkőzés előtt mindkét csapatra egy-egy kötelező idegenbeli győzelem vár, szóval valószínűsíthető, hogy ugyanígy fej-fej mellett vágnak neki a rangadónak. Azt talán túlzás lenne kijelenteni, hogy ez a meccs dönt majd a bajnoki cím sorsáról, de ha visszatekintünk a 2018/2019-es idényre, akkor megfigyelhetjük, hogy a bajnok Manchester City és a második Liverpool között mindössze egyetlen pont különbség döntött előbbi együttes javára. Emellett felettébb érdekes, hogy Klopp csapata az egyetlen vereségét éppen Pep Guardiola együttesétől szenvedte el, tehát abban a szezonban bizony kritikus jelentőséggel bírt az a találkozó.

Az biztos, hogy lélektanilag sokat profitál majd belőle az a csapat, amelyik nyerni tud (ha nem lesz döntetlen), de még egy alkalommal a Spurs stadionjában is megmérkőznek a felek.

Pikáns rangadónak ígérkezik a Liverpool és a Tottenham összecsapása Forrás: AFP/Glyn Kirk

A következő körben a Tottenham a Leicester Cityt fogadja, és kijelenthető, hogy egy fokkal nehezebb a sorsolása ebben az időszakban, mint a Liverpoolnak.

Több csapat számára is lesznek kőkemény ütközetek ebben a három hétben, de az említett rangadókon kívül még a január 2-ai Chelsea-Manchester City összecsapás számít kifejezetten érdekesnek.

Brutális időszak elé néz majd a 20 csapatos mezőny, fejenként hat mérkőzés 23 nap alatt már-már nem egészséges, de a versenynaptár nem fog változni, ezt muszáj elfogadnia mindenkinek.

A menedzserek közül többen is hangot adtak elégedetlenségüknek,

kifogásolva a jelenlegi rendszer működőképességét. Jürgen Klopp - amellett, hogy legutóbb a Brexit kedvezőtlen hatása miatt aggodalmaskodott - többször szóvá tette, hogy igazán engedélyezhetné az angol szövetség azt, hogy meccsenként ne három, hanem öt játékost is lehessen cserélni.

- mondta korábban a német tréner.

Jürgen Klopp többször is hangot adott elégedetlenségének Forrás: AFP/Clive Brunskill

A címvédő tényleg nincsen könnyű helyzetben, az angol élvonal csapatai közül a legtöbb sérült játékossal rendelkezik.

Többek között Alisson Becker, Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold, Thiago Alcántara, Joe Gomez, Naby Keita, Xherdan Shaqiri és Alex Oxlade-Chamberlain sem bevethető.

"Nincs elég játékosom ahhoz, hogy egyik vagy másik sorozatot előtérbe helyezzem. Legutóbb is azok játszottak, akik a legjobb erőállapotban voltak" - véleményezte a történteket Klopp. Hozzátette, nem tökéletes a helyzet, de tudják, hogy senki nem fog könnyíteni a labdarúgók terhein, így amennyire lehet, alkalmazkodniuk kell a szituációhoz.

- jelentette ki a szakvezető.

A Manchester City edzője, Pep Guardiola is osztotta Klopp véleményét. "Ez így nagyon megterhelő a játékosok számára.

Egyszerűen nem értem a Premier League-et és azokat az embereket, akiknek ezekről a dolgokról kell döntést hozniuk"

- szögezte le.

Pep Guardiola nem ért egyet a Premier League döntéshozóival Forrás: AFP/Michael Regan

Az angol bajnokság végeredményének szempontjából tehát nagy jelentőséggel bír a december 11-től január 2-ig tartó zsúfolt, ünnepi időszak. Hogy ez mennyire lesz egyben futballünnep is, azt még nem tudni, de ismerve a liga csapatait, senki sem fog lazítani, a szokásos nagy iramú, sodró lendületű mérkőzések jönnek majd egymás után, aminek a drukkerek fognak csak igazán örülni. Főként annak tükrében, hogy

decembertől már ugyan korlátozott számban, de legalább jelen lehetnek nézők a stadionokban,

amely plusz motivációt adhat a minél jobb helyezésért hajtó kluboknak.

A korábbi tapasztalatokból kiindulva valóban kulcsfontosságú lehet az idénynek ez a sűrű periódusa, még a bajnoki cím szempontjából is. Korábban Sir Alex Ferguson a Manchester Uniteddel és Arséne Wenger az Arsenallal nem egy alkalommal köszönhette annak a végső győzelmet, hogy csapatával kiemelkedő teljesítményre volt képes a decemberi-januári szakaszban.

Az idő eldönti, hogy José Mourinho, Jürgen Klopp, Pep Guardiola vagy talán másik tréner csapata fog örülni majd a szezon végén, de bármi is lesz a végkifejlet, a következő hat meccsen elért eredmény nagy szerepet fog játszani benne.