A csodaősz után az ukrán télben harcolhatja ki a tavaszi folytatást a Fradi

Kijev, 2020. december 7. A Ferencváros edzése a kijevi Olimpiai Stadionban 2020. december 7-én. A csapat másnap a Dinamo Kijev ellen játszik a labdarúgó Bajnokok Ligájának csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában az ukrán fővárosban. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában még van esélye arra a Ferencváros labdarúgócsapatának, hogy megszerezze a csoportja harmadik helyét, ezáltal tavasszal az Európa-ligában folytathassa szereplését. Szergej Rebrov csapatának ehhez győznie kell, vagy minimum 3-3-as döntetlent játszania a Dinamo Kijev vendégeként.

Mindkét csapat egy pontot gyűjtött eddig, méghozzá éppen egymás ellen, amikor a második fordulóban 2-2-vel zárult a találkozójuk a Groupama Arénában, azaz kettejük párharcának győztese lesz a továbbjutó. Mivel a Fradi gólkülönbsége rosszabb, mint a vele azonos pontszámmal álló ukrán együttesé, ezért a 2-2-es döntetlen még a Kijevnek kedvezne,

a 3-3 vagy még több gólt hozó döntetlen viszont már a Fradinak..

Az újabb nagy siker egyébként anyagi szempontból is jól fizetne a Fradinak.

A Fradi hazai pályán 2-2-s döntetlent játszott a Dinamo Kijev ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A Bajnokok Ligája idei kiírásában szereplő magyar bajnok, a Ferencváros 15,25 millió eurót kapott a főtáblára kerüléssel. Az UEFA egy csoportkörös győzelem után 2,7 millió eurót, a Dinamo Kijev ellen döntetlen után majdnem egymillió eurót (0,9 millió euró) fizetett a zöld-fehéreknek. Ehhez hozzájön még egy, az UEFA rangsorában elfoglalt helyezés alapján kiosztott támogatás (minimum 1,1 millió euró.). A főtábláról kiesett csapatok között 30 millió eurót osztanak szét, fejenként 5 millió eurós díjazással vigasztalódhatnak.

Az Európa Liga egyenes kiesésés szakaszába való bejutásért 500 ezer eurót kaphat a Ferencváros. Így a Fradi eddig összesen 25,5 millió euróhoz juthatna,

ha kedd este Kijevben győzni tudna.

A Ferencváros harmadik helye már csak azért is lenne óriási bravúr, mert magyar csapat 17 éve nem érte meg a tavaszt a nemzetközi porondon. Akkor a Debreceni VSC az UEFA Kupa 2003/04-es kiírásában a harmadik körig menetelt, s februárban végül a belga FC Bruges búcsúztatta.

A Ferencváros hétfőn érkezett meg Kijevbe. A zöld-fehéreket szállító busz helyi idő szerint 14 órakor, rendőri felvezetéssel érkezett meg a szállodához,

ahol nagyjából tíz ukrán futballrajongó várta az együttest plakátokkal és autogramkártyákkal felszerelkezve.

A többnyire fiatal szurkolók az MTI-nek úgy nyilatkoztak, minden szimpatikus együttest kedvelnek, a magyar bajnok pedig ezek közé tartozik. Szerintük a Dinamo jelenleg önmagához képest gyengébben játszik, ezért szoros és izgalmas összecsapást várnak, melyen egy gólon múlik majd, hogy melyik gárda szerzi meg az Európa-ligás folytatást érő harmadik helyet a csoportban.

A lelkes rajongók ezúttal nem jártak szerencsével, mert a járványhelyzetre való tekintettel az FTC játékosai a biztonsági szolgálat kérésére nem osztottak aláírásokat, pedig Abraham Frimpongot, Lovrencsics Gergőt, Sigér Dávidot, Tokmac Nguent, Bogdán Ádámot és Marcel Heistert személyre szóló, üdvözlő feliratokkal várták. Botka Endrét például azzal fogadta két tinédzser, hogy az álmuk egy tőle kapott mez.

A buszról elsőként leszálló ukrán vezetőedző, Szergej Rebrov örök emléket adott a fiataloknak,

akik közül néhány szerencsés egy szelfit csinálhatott a Dinamo Kijev legendásnak nevezhető korábbi játékosával és edzőjével.

A Ferencváros edzése a kijevi Olimpiai Stadionban 2020. december 7-én Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A párosítás legérdekesebb szereplője is Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője,

aki ezúttal ellenfélként tér vissza korábbi sikerei színhelyére. A 46 éves szakember a pályán és a kispadon is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az ukrán klubnál. Rebrov futballistaként 1992 és 2000, valamint 2005 és 2008 között erősítette a kijevieket, akikkel kilenc bajnoki címet nyert, az 1998/99-es idényben pedig az elődöntőig jutott a legrangosabb európai kupasorozatban. Az ukrán szakember vezetőedzőként 2014 és 2017 között irányította az együttest, amellyel egymást követő két évben is elhódította a bajnoki címet, és a BL-ben is eljutott az egyenes kieséses szakaszig.

Szavazzon!

A Ferencváros megszerzi az Európa-liga indulást jelentő 3. helyet?

Utóbbi időszakban Rebrov és a Dinamo Kijev legfőbb riválisa a Sahtar Donyeck volt, amelyet akkor a kijeviek jelenlegi vezetőedzője, Mircea Lucescu irányított. A román trénerrel kilenc alkalommal került szembe, ezeken a találkozókon három győzelem, két döntetlen és négy vereség Rebrov mérlege.

Rebrov a meccsnapon sem hagyta pihenni a játékosokat:

Szergej Rebrov szerint ki-ki mérkőzést játszik majd kedden a Ferencváros és a Dinamo Kijevvel, de egyik csapatnak sincs oka tartania a másiktól.

"A Barcelona és a Juventus ellen ugyanazzal a problémával szembesült a két gárda. Ilyen sztárklubok ellen fontos elérni, hogy a játékosok félelem nélkül lépjenek pályára. De

- jelentette ki az ukrán szakember. Rebrov a kollégájáról úgy nyilatkozott, hogy jól ismeri és tiszteli Mircea Lucescut, akinek kinevezésével szervezettebbé vált a Dinamo Kijev, de nem kívánt belemenni a régi párharcaikba, amikor még ő ült a Dinamo és a román tréner a Sahtar Donyeck kispadján.

Szergej Rebrov optimistán várja a Dinamo kijev elleni meccset Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

"Otthon érzem magamat, de úgy látom, némi felújítás is volt, mióta nem jártam itt. Számomra

nem lesz egyszerű a Dinamo elleni találkozó, de egy ilyet már átéltem, szóval nem lesz ismeretlen. Minden tőlem telhetőt megteszek majd a Ferencváros sikeréért"

- jelentette ki Rebrov azzal kapcsolatban, hogy ezúttal ellenfélként tér vissza korábbi sikerei helyszínére, ahol futballistaként és edzőként is dolgozott.

Magyarországi beilleszkedéséről úgy beszélt, hogy nem okozott neki problémát, mivel a zöld-fehéreknél minden játékos beszél angolul, "a szurkolókat pedig nem lehet becsapni", velük csakis jó eredményekkel tudja megkedveltetni magát az ember.

Mindkét csapat kifejezetten jó formában várja az összecsapást,

ugyanis a Dinamo a legutóbbi három, az FTC pedig az elmúlt négy mérkőzését megnyerve vezeti hazája bajnokságát. Szombaton egyik csapatnak sem volt igazán nehéz dolga, mivel a mezőny hátsó feléhez tartozó ellenféllel játszott: a kijeviek 2-1-re győztek a Mariupol otthonában, míg a Ferencváros 3-1-re a Diósgyőr vendégeként.

Olekszandr Zubkov szerint eljött a döntő pillanata Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

"Az első perctől maximális erőbedobással kell játszani" - vonta le a legfőbb tanulságot Olekszandr Zubkov a Dinamo ellen októberben 2-2-re végződött mérkőzésből. "Akkor csak a második félidőben játszottunk jól, most ezt nem engedhetjük meg magunknak. Mindenkinek a legjobb játékát kell mutatnia".

A magyar bajnok ukrán csatára szerint a Ferencváros meccsről meccsre fejlődött

a BL-ben a tapasztalatok által és nagyon várja a keddi összecsapást, mert "eljött a döntő pillanata".

Így telt a Fradi kijevi napja:

A Ferencvárosnál tulajdonképpen mindenki bevethető lesz az Olimpiai Stadionban, az ukránoknál viszont több sérült is van, de

számukra a legfájóbb a középpályás Vitalij Bujalszkij kiesése, aki bordatörést szenvedett egy hete a Juventus otthonában.

Mircea Lucescu, aki véletlenül többször is Fenerbahcénak nevezte a Ferencvárost, kijelentette, hogy a Dinamo számára hiába lenne elegendő a döntetlen a harmadik hely megszerzéséhez, mindenképpen győzelemre tör majd.

"Ha döntetlenre játszol, soha nem éred el" - jelentette ki egyértelműen a 75 éves tréner.

Az első összecsapást felelevenítve úgy fogalmazott, ő is hibázott abban, hogy a Ferencváros kétgólos hátránya ellenére fel tudott állni és végül 2-2-re mentette az összecsapást, de kifejtette, hogy ehhez a játékvezető hibája is kellett, aki nem vette észre Cigankov lekönyöklését. Lucescu nagyon jó mérkőzést vár, és annak a reményének adott hangot, hogy a tanítványai a tapasztalt játékosokból álló Ferencváros legyőzésével bebizonyítják, felnőtté váltak.

A Dinamo Kijev edzője, Mircea Lucescu nem becsüli le a Fradit Forrás: AFP/Jasper Jacobs

A két csapat korábban kétszer találkozott egymással:

a Kupagyőztesek Európa Kupájának 1975-ös döntőjében a legendás Valerij Lobanovszkij által dirigált Dinamo 3-0-ra diadalmaskodott, illetve a az október 28-i, budapesti 2-2-s BL-döntetlen.

A találkozó összefoglalóját a linkre kattintva tekinthetik meg.

A kijeviek ezen kívül magyar csapattal még egyszer játszottak a nemzetközi kupaporondon, 1989-ben az UEFA Kupa első fordulójában az MTK-t kettős győzelemmel búcsúztatták.

A svéd Andreas Ekberg vezeti a Fradi BL-meccsét Forrás: AFP/Paul Ellis

A mérkőzést a svéd Andreas Ekberg vezeti majd. A 35 éves svéd bíró ebben az idényben a negyedik BL-meccsére készül.

Ekberg 2013-ban a Fehérvárnak az Európa-ligában (OFK Titograd, 21), 2017-ben a Budapest Honvédnak a Bajnokok Ligájában (Hapoel Beer-Seva, 1-2) vezetett nemzetközi kupameccset.

A Ferencváros játékosai a szurkolókért is küzdeni fognak Kijevben:

A csoport másik mérkőzését a már továbbjutott két sztárcsapat, a Barcelona és a Juventus vívja egymással. A katalánok hárompontos előnnyel várják a rangadót, Ronaldóék csak akkor előznék meg őket, ha legalább kétgólos különbséggel, de minimum három szerzett góllal nyernek a Camp Nouban.

Bajnokok Ligája, G csoport, 6. (utolsó) forduló:
kedd:
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)-FERENCVÁROS
21.00: FC Barcelona (spanyol)-Juventus (olasz)

A G csoport állása:
1. FC Barcelona 5 5 - - 16- 2 15 pont - már továbbjutott
2. Juventus 5 4 - 1 11- 4 12 - már továbbjutott
3. Dinamo Kijev 5 - 1 4 3-13 1
4. Ferencváros 5 - 1 4 5-16 1

Korábbi eredmények:
1. forduló (október 20.):
Barcelona-FERENCVÁROS 5-1 (2-0)
Dinamo Kijev-Juventus 0-2 (0-0)
2. forduló (október 28.):
FERENCVÁROS-Dinamo Kijev 2-2 (0-2)
Juventus-FC Barcelona 0-2 (0-1)
3. forduló (november 4.):
FC Barcelona-Dinamo Kijev 2-1 (1-0)
FERENCVÁROS-Juventus 1-4 (0-1)
4. forduló (november 24.):
Juventus-FERENCVÁROS 2-1 (1-1)
Dinamo Kijev-FC Barcelona 0-4 (0-0)
5. forduló (december 2.):
Juventus-Dinamo Kijev 3-0 (1-0)
FERENCVÁROS-FC Barcelona 0-3 (0-3)