Társoldalunk:

Tele van a múltja sötét foltokkal a rasszizmussal vádolt román bírónak

2020.12.09. 09:30

Kedden este példa nélküli módon a 22. percben a játékvezető lefújta a Paris Saint-Germain–Istanbul Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzést, miután a török csapat szakmai stábjának egyik tagja rasszizmussal vádolta meg a találkozó negyedik számú román játékvezetőjét.

Mint azt kedden este mi is megírtuk, a botrány a meccs 14. percében történt, amikor Sebastian Coltescu jelezte Hategan játékvezetőnek, hogy valakit ki kell állítani a törökök szakmai stábjából. Honfitársának arra a kérdésre, hogy kit, az asszisztens azt találta mondani, hogy "azt a feketét", ami románul "negru", amin az érintett, Pierre Webo felháborodott, heves szóváltás kezdődött, majd a csapatok az öltözőbe vonultak.

De ki az a Sebastian Coltescu? Nos, a 43 éves játékvezető lassan tizenöt éve van a szakmában, de a pedigréje nem mondható éppen makulátlannak. Már pályája elején is annyi és olyan súlyos hibákat követett el, hogy 2007-ben nem csak a FIFA-keretből került ki, hanem még a román élvonalból is száműzték, és egy szezonon át csak a másodosztályban vezethetett. 2008-ban nyert bűnbocsánatot, ezt követően mindkét korábbi helyét visszakapta, írja róla az AS spanyol sportlap.

Nagy mérkőzéseket azért nem bíztak rá, nemzetközi szinten leginkább korosztályos Eb-selejtezőket, vagy BL- és Európa-liga-selejtezőket vezetett. Az idei szezonban a moldáv Petrocub Hincesti és a vajdasági Topolya El-selejtezőjét bízták rá.

Vajon hányszor kap még újabb esélyt Sebastian Coltescu?Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

Coltescu megítélését mutatja, hogy az ellentmondásos, olykor egészen bizarr esetekben bővelkedő román futballban sem örvend nagy megbecsülésnek. A bukaresti FCSB (korábban Steaua Bucuresti), a román fociban már-már mindenhatónak számító tulajdonosa még 2015-ben egy meccset követően ezt mondta róla: El kellene zavarni a fenébe. Ennél az embernél még én is jobb bíró vagyok.

De a szabadszájú Becalinál sokkal megfontoltabb emberek is hasonló véleményen vannak. Legutóbb november 23-án az élvonalbeli Gazmetan Medias–FCSB meccsen került a középpontba Coltescu, amikor a találkozó utolsó percében megadott egy olyan tizenegyest a vendégeknek, amin még ők maguk is csodálkoztak talán. 

Az egész pályafutása teli van sötét foltokkal – mondta Coltescuról a '90-es években szintén FIFA-bíró, jelenleg az FC Vaslui klubigazgatójaként dolgozó Adrian Porumboiu. – Lehet, hogy tehetséges, de talán mégis más szakmát kellett volna választania, lehetne, mondjuk zenész vagy táncos. A játékvezetőnek pártatlannak kell lennie. Mindenki megérti, hogy követhet el hibákat, de, hogy valaki éveken át folyton hibázzon... Nem volt olyan meccse, ahol ne követett volna el az eredényt befolyásoló hibát – fogalmazott nagyon keményen az egykori FIFA-bíró.

A nagy port kavart kedd esti ügyben még a francia sportminiszter is megszólalt: a korább kiváló úszó, a román származású Roxana Maracineanu "történelmi jelentőségű"-nek nevezte a pályáról levonuló csapatok döntését, az UEFA-tól pedig vizsgálatot követelt a történtek miatt.

A PSG–Istanbul Basaksehir BL-csoportmérkőzést szerdán 18.55-ös kezdéssel fogják befejezni. A találkozó a 14. perctől fog újraindulni. A hírek szerint Sebastian Coltescu eredeti pozíciójában, negyedik játékvezetőként vesz részt a mérkőzésen.