Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája A csoportjában a Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg 2-0-ra kikapott az Atlético Madridtól, ezzel a spanyol csapat bejutott a legjobb 16 közé, az osztrák együttes pedig az Európa-ligában folytathatja. A B csoportban a Real Madrid hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Borussia Mönchengladbach csapatát, így Zinédine Zidane együttese az utolsó fordulóban kiharcolta a továbbjutást és a német alakulat is továbbment ugyanis a csoport másik mérkőzésén az Internazionale 0-0-s döntetlent játszott a Sahtar Donyeckkel a San Siróban, és ez volt az egyetlen eredmény, ami kedvezett a Gladbachnak.

A legnagyobb izgalommal a B csoport együttesei várhatták a szerdai zárást, tekintve, hogy ott mindegyiküknek maradt még matematikai esélye. Külön érdekessé tette a végkifejletet, hogy a Borussia Mönchengladbach (8 pont) és a Sahtar Donyeck (7) állt továbbjutó helyen, viszont szerdán mindkét gárda vendégként lépett pályára, ráadásul az előzetesen biztos továbbjutónak tartott két favorit, a Real Madrid (7) és az Internazionale (5) otthonában. A képlet az olaszok szempontjából végtelenül egyszerű volt: nekik mindenképpen nyerniük kellett, illetve azért szurkolniuk, hogy ne szülessen döntetlen Madridban. Utóbbi esetben ugyanis a Mönchengladbach megelőzné őket, a Real Madriddal pedig azonos pontszámmal végeznének, és az egymás elleni összevetésben alulmaradnának, tekintve, hogy mindkétszer kikaptak a spanyoloktól. Abban az esetben viszont, ha valamelyik fél győzni tud a spanyol fővárosban, akkor továbbjutnak, hiszen megelőzik a vesztest: a spanyolokat pontszámmal, a németeket az egymás elleni eredménnyel.

Sergio Ramos visszatért a Real Madridba Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Jürgen Fromme

A statisztika és a forma viszont némi aggodalommal töltheti el az olaszokat, legalábbis a spanyolországi mérkőzést illetően. A Real Madrid és a Mönchengladbach is hullámzó teljesítményt nyújt az elmúlt hetekben, a legutóbbi hat tétmeccsükön megszerezhető 18 pontból a spanyolok hetet, a németek nyolcat tudtak begyűjteni, egymás elleni találkozóik során pedig háromszor nem bírtak egymással - például a most zajló sorozatban sem -, egy-egy alkalommal viszont a házigazda négygólos különbséggel kerekedett felül.

A Real Madrid remekül kezdte a mérkőzést, és a kilencedik percben megszerezte a vezetést.

A jobbszélen felfutó Lucas Vázquez beadására Karim Benzema érkezett középen, és hat méterről a kapu jobb oldalába fejelt.

Benzema 2009 nyara óta futballozik a Realban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
  • A francia támadónak ez volt az 527. meccse a Real Madridban, ezzel beérte a klub örökranglistáján a brazil világbajnok Roberto Carlost, aki légiósként a legtöbb meccsen lépett pályára a madridi csapatban.

A gól után támadásban maradt a Real Madrid, a 25. percben mégis a Mönchengladbach egyenlíthetett volna. Egy kontratámadás végén Alassane Pléa lépett ki ziccerben, a francia támadó elpöckölte a labdát a kifutó Thibaut Courtois mellett, de labda a kapu mellé gurult.

És ahogy lenni szokott, ami az egyik oldalon kimarad, abból a másik oldalon azonnal gól lesz, így a 32. percben növelte az előnyét a Real Madrid. A brazil Rodrygo futott be egy labdát a jobbszélen, majd néhány biciklicsel után középre tekert, a berobbanó Benzema pedig hat méterről a jobb felső sarokba fejelt.

Karim Benzema két klasszisgólt fejelt Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ezek azok a különbségek, amik megkülönböztetik a kiscsapatokat a nagycsapatoktól. A Real Madrid rosszul kezdte a szezont, jelenleg is hullámzó teljesítményt nyújt, de ha kell, akkor megrázza magát. A Gladbach pedig hiába az idei BL-szezon legszimpatikusabb csapata, a legfontosabb pillanatokban csődölt be – múlt héten az Inter ellen hazai pályán, és most Madridban.

A 39. percben a szezon legjobb játékát nyújtó Real Madrid majdnem eldöntötte a meccset.

Egy jobboldali beadás után az aranylabdás Luka Modric lőtt kapásból, de Yann Sommer elképesztő bravúrral kiszedte a labdát a bal alsó sarokból. A horvát középpályás két perccel később még ennél is jobban célzott. Egy visszafejelt labdát 10 méterről bebombázott a bal felső sarokba, de a játékvezető les miatt érvénytelenített a gólt.

A csoport másik mérkőzésén az győzelmi kényszerben futballozó Inter a kapujához szögezte a Sahtar Donyecket a San Siróban, de nem tudta tudta megszerezni a vezetést, így egy félidőnyi játék után a Real Madrid és a Mönchengladbach volt a B csoport két továbbjutója.

Az Internek a saját kezében volt a sorsa, de nem tudott gólt lőni az első félidőben Forrás: AFP/Marco Bertorello

A második félidő elején a Real ismét pontot tehetett volna a történet végére, de Benzema közeli fejese ezúttal elkerülte a kapu bal oldalát. Eközben a milánói mérkőzésen az Inter majdnem megszerezte a vezetést a Sahtar Donyeck ellen, de Romelu Lukaku közeli fejesét Anatolij Trubin gyönyörű reflexmozdulattal védte.

A madridi pályán is egy elképesztő kapusbravúr következett.

A 63. percben a német világbajnok Toni Kroos 22 méteres bombáját szedte ki Sommer a jobb felső sarokból. A Real Madrid teljesen kontrolálta a játékot, a Mönchengladbach pedig egyáltalán nem tudott felpörögni. Mintha a németek abban bíztak volna, hogy az Inter-Sahtar meccs végig döntetlen marad.

Marcus Thuram veszélytelenül futballozott Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A 64. percben a Sahtar Donyeck is közel került a továbbjutáshoz, de a brazil Maycon bombáját az Inter csapatkapitánya, Samir Handanovic védte. Tíz perccel később Sommer mutatott be egy újabb bravúrt Madridban. Egy baloldali beadás után Sergio Ramos fejelt kapura, de svájci kapus gyönyörű vetődéssel tisztázott, a kipattanót pedig Benzema öt méterről a felső lécre lőtte.

A 78. percben újabb Real-ziccer maradt ki.

Ezúttal a jobbhátvéd poszton futballozó Lucas Vázquez kapott remek ütempasszt Benzemától, de a 13 méteres lövése a bal kapufán csattant.

A hajrában az Inter mindent megtett az egyenlítésért, a 88. percben a csereként érkező Alexis Sánchez fejese elakadt a kapu előtt álló Lukakuban. A hosszabbításban az eredmény már nem változott, így Inter a csoport utolsó helyén végzett, míg a nyolcpontos Sahtar Donyeck az Európa-ligában folytathatja, mert kétszer is kikapott a Gladbachtól, amely így a jobb egymás elleni mutatójának köszönheti a továbbjutását a madridi kudarc ellenére is.

Mivel Madridban öt perccel korábban lett vége a meccsnek, a német csapat játékosai a pálya szélén elhelyezett monitoron követték az Internazionale-Sahtar Donyeck meccs végét.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az A csoportban a címvédő Bayern München a szerdai eredményektől függetlenül már biztos csoportelsőként volt, mögötte helyzeti és pontelőnyben az Atlético Madrid (6 pont) volt a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Salzburggal (4) szemben. Miután a továbbjutásban még reménykedő két együttes egymással mérkőzik meg, minimális matematikára volt szükség: az osztrákoknak nyerniük kellett, hogy az egyenes kieséses szakaszba jussanak, a bajnoki és a BL-szezonban összesen egyszer vesztes spanyoloknak – Münchenben szenvedtek vereséget – ehhez elég volt nem kikapniuk.

Ez volt Szoboszlai utolsó meccse a Salzburgban? Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A magyar válogatott Szoboszlai Dominiknek azért is lehetett különleges a találkozó, mert a The Athletic értesülése szerint december 15-ig, azaz jövő keddig kell bejelentenie a Salzburgnál, ha a téli átigazolási időszakban más csapathoz kíván szerződni, az ajánlatnak pedig december 30-ig meg kell érkeznie. Így egy esetleges salzburgi kiesés előrevetítené a Szoboszlai távozását.

A találkozó első félidejében a Salzburg nekirontott az Atléticónak, és közel állt a vezetést megszerzéséhez. A harmadik percben Mergim Berisha került helyzetbe, de a német csatár lövése a bal kapufán csattant. A 16. percben Szoboszlai is megszerezhette volna a vezetést, de a magyar középpályás 16 méteres bombáját Jan Oblak elképesztő védéssel szedte ki a bal alsó sarokból.

A folytatásban kiegyenlített volt a játék, majd a 39. percben az Atlético a semmiből szerzett vezetést.

Yannick Carrasco szabadrúgásra Mario Hermoso érkezett, és három méterről a bal felső sarokba csúsztatott.

Mario Hermoso védhetetlen fejesgólja Forrás: AFP/Joe Klamar

A második félidőt remekül kezdte a Salzburg, és Szoboszlai révén majdnem kiegyenlített. Egy kényszerítő után már csak Oblak volt a magyar középpályás előtt, a szlovén kapus leült a földre, de Szoboszlai szemben a kapuval nyolc méterről a bal kapufa mellé gurított.

A folytatásban a Salzburg mindent megtett a fordításért. Jesse Marsch csapata 18-szor lőtt kapura, a 77. percben Enock Mwepu 16 méteres lövése még a kapufát is súrolta, de mintha el lett volna átkozva az osztrák csapat.

Szoboszlai Dominik óriási helyzete Forrás: AFP/Joe Klamar

A 86. percben újabb gólt lőtt az Atlético Madrid, és bebiztosította a továbbjutását. Angel Correa jobboldali beadására Carrasco érkezett a hosszú oldalon, és 11 méterről, kapásból a bal alsó sarokba lőtt.

Győzelmével az Atlétcio Madrid az A csoport második helyén jutott tovább, a Salzburg pedig az Európa-ligában folytathatja miután a csoport másik mérkőzésén a Marko Nikolics vezette Lokomotív Moszkva 2-0-ra kikapott a címvédő Bayern München otthonában, így az orosz csapat végzett az utolsó helyen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló:

A csoport:
Bayern München (német)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 2-0 (0-0)
gól: Süle (63.), Choupo-Moting (80.)

Salzburg (osztrák)-Atlético Madrid (spanyol) 0-2 (0-1)
gól: Hermoso (39.), Carrasco (86.)

A csoport végeredménye: 1. Bayern München 16, 2. Atlético Madrid 9, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotiv Moszkva 3

B csoport:
Internazionale (olasz)-Sahtar Donyeck (ukrán) 0-0

Real Madrid (spanyol)-Borussia Mönchengladbach (német) 2-0 (2-0)
gól: Benzema (9., 32.)

A csoport végeredménye: 1. Real Madrid 10, 2. Borussia Mönchengladbach 8, 3. Sahtar Donyeck 8, 4. Internazionale 6

C csoport:
Olimpiakosz (görög)-FC Porto (portugál) 0-2 (0-1)
gól: Otvio (10., 11-esből), Uribe (77.)
kiállítva: Semedo (79., Olimpiakosz)

Manchester City (angol)-Olympique Marseille (francia) 3-0 (0-0)
gól: Torres (48.), Agüero (77.), Sterling (90.)

A csoport végeredménye: 1. Manchester City 16 pont, 2. FC Porto 13, 3. Olimpiakosz 3, 4. Olympique Marseille 3

D csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Atalanta (olasz) 0-1 (0-0)
gól: Muriel (85.)
kiállítva: Gravenberch (79., Ajax Amsterdam)

Midtjylland (dán)-FC Liverpool (angol) 1-1 (0-1)
gól: Scholz (62.), illetve Szalah (2.)

A csoport végeredménye: 1. FC Liverpool 13 pont, 2. Atalanta 11, 3. Ajax Amsterdam 7, 4. Midtjylland 2

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Basaksehir (török) 5-1 (3-0)
gól: Neymar (21., 38., 50.), Mbappé (42., 62., az elsőt 11-esből), illetve Topal (57.)

A csoport végeredménye: 1. Paris Saint-Germain 12 pont, 2. RB Leipzig (német) 12, 3. Manchester United (angol) 9, 4. Basaksehir 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

A csoportok első két helyezettje a BL-nyolcaddöntőbe jutott, a harmadikok az Európa-ligában folytatják.