Reszkethet a Real Madrid: a bombaformában lévő Atlético Zidane csapatát is legyőzheti

Soccer Champions League / FC Bayern Munich-Atletico Madrid 4-0. MATCH international jersey GAME SP PROFESSIONAL Saison2020 21 CHAMPION football football 20 club club jersey club dress CL League club team UEFA Germany 2020 FCB European competition 2021 Ger
Diego Simeone (coach Atletico), gesture, gives instructions, single image, trimmed single motif, half figure, half figure. FC Bayern Munich-Atletico Madrid 4-0, Soccer Champions League, Group A, Group stage, 1st matchday, on October 21, 2020 ALLIANZAREN A. DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND / OR QUASI-VIDEO. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Diego Simeone csapata remekül kezdte a spanyol bajnokságot, 10 mérkőzést követően vezeti a tabellát. Jelenleg 1 ponttal többet gyűjtött, mint a második helyen álló, két meccsel előrébb tartó Real Sociedad. A madridi csapat még veretlen, míg legfőbb riválisai, a címvédő Real Madrid már 3, míg a Barcelona 4 alkalommal is kikapott már ebben a szezonban. Az Atlético továbbra is remekül védekezik, de szokásától eltérően helyenként kifejezetten látványos támadójátékot produkál, a liga csapatai közül a második legtöbb gólt szerezte eddig. Ezek alapján jó esély van arra, hogy ez lesz a csapat nagy éve, és a 2013/2014-es szezon után ismét megnyerheti a La Ligát, és akár a Bajnokok Ligájában is maradandót alkothat.

Ki tudja, talán még a triplázás is összejöhet a szezon végén, de erre csak a legvérmesebb Atlético-drukkerek számítanak. Az viszont kijelenthető, hogy a klub minőségi változáson esett át, remek játékosokat igazolt, és legnagyobb reménysége, a szupertehetséges portugál Joao Félix is kezdi bebizonyítani, hogy megérte kifizetni érte 2019 nyarán azt a 127 millió eurót.

A csalódást keltő előző szezon

Az Atlético Madrid a 2019/2020-as idényben a két óriás mögött

jócskán lemaradva, 70 ponttal a harmadik helyen zárt,

a negyedik Sevilla is éppen ennyi pontot gyűjtött. A bajnok Realtól 17, míg a második Barcelonától 12 ponttal szedett össze kevesebbet, szóval nem igazán tudott beleszólni a nagyok dolgába. Ugyan csak 4 vereséggel zárta az idényt, de 16 alkalommal játszott döntetlent, ez okozta a tetemes hátrányt. A 38 meccsen rúgott 51 gól szintén nagyon kevés, ilyen vérszegény támadójátékkal Spanyolországban (de másutt se nagyon) nem lehet bajnokságot nyerni.

A Király-kupában már a legjobb 32 csapat között kiesett, miután hosszabbításban 2-1-es vereséget szenvedett a harmadosztályú Cultural Leonesa együttesétől.

A Bajnokok Ligájában még a pandémia előtti szünetet megelőzően szenzációs teljesítményt nyújtva kettős győzelemmel kiejtette a címvédő Liverpoolt a legjobb 16 között, viszont augusztusban, amikor egymeccses rendszerben Portugáliában folytatódott a torna, 2-1-re kikapott a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzigtól, és kiesett.

A Leipzig jelentette a végállomást az előző BL-szezonban Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Sven Sonntag

A szezont így trófea nélkül zárta, egyik sorozatban sem állt közel a végső győzelemhez. Az idei biztató idénykezdet viszont reménykedésre adhat okot a csapat szurkolói számára.

Remek szezonkezdet

A 2020/2021-es idényt kiválóan indította a fővárosi klub, a bajnokságban szárnyalni kezdett. Az első két fordulója elmaradt, a 3. körben szállt be, mindjárt egy tőle szokatlan, kiütéses 6-1-es győzelemmel a Granada ellen.

A Barcelonától elűzött Luis Suárez egyből két góllal jelezte, hogy hiba volt tőle megválnia a katalán sztárcsapatnak.

A következő két meccsét amolyan „Atléticósan" 0-0-ra hozta le, az előző idényben is rengeteg gól nélküli döntetlent játszott, melynek nagyban köszönhette azt, hogy korán kiszállt a bajnoki címért folytatott harcból.

Talán sokan azt hitték, hogy ez majd most is így lesz, de eddig Simeone csapata rácáfolt a kétkedőkre.

A 6. forduló óta ugyanis kivétel nélkül az összes meccsét megnyerte.

A Celta Vigo, a Real Betis, az Osasuna, a Cádiz, a Barcelona, a Valencia és a Real Valladolid voltak a szenvedő felek. Szenzációs adat, hogy a jelenleg 7 meccse tartó győzelmi széria ideje alatt mindössze egy gólt kaptak csak, és az egész bajnokságban is csupán kettőt szedett be az alakulat, amellyel magasan a legjobb a mezőnyben. A szériát tovább nyújthatja a csapat, bár nem lesz könnyű dolga, a Real Madrid otthonába utazik városi rangadót játszani december 12-én. A jelenlegi forma alapján talán így is Simeone együttese számít esélyesnek, ha a Realt is felülmúlja, akkor egyértelműen a La Liga legfőbb várományosa lesz.

Már a Barca legyőzése is kuriózum, hiszen 10 éve történt meg utoljára, hogy a katalán csapat ellen győztesen hagyhatta el a pályát.

A másik fő rivális megverése egyazon szezonban csak tovább tetőzné a szurkolók örömét.

A Barcelonát 10 év után sikerült legyőzni a bajnokságban Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az Atlético a BL-ben is ott van a legjobb 16 csapat között, így izgatottan várhatja a tavaszi folytatást, és azt, kit kap ellenfélnek a nyolcaddöntőben. A legrangosabb európai kupában ugyan nem villogott úgy, mint a hazai színtéren, de legalább a címvédő Bayern München mögött a második továbbjutó helyet elcsípte.

Nem indult a legjobban számára a BL-szezon, rögtön egy már-már megalázónak számító 4-0-ás vereséggel indított a Bayern ellen, ahol esélye sem volt a pontszerzésre. A második fordulóban aztán javított, egy őrült meccsen

Joao Félix 85. percben szerzett góljával sikerült 3-2 arányban felülmúlnia a Szoboszlai Dominikkel a soraiban felálló, nagyot küzdő Salzburgot.

A következő két meccsen csak szenvedett, a Lokomotív Moszkvát idegenben és otthon sem bírta legyőzni, aztán a Bayern ellen egy hazai iksz következett. Az Atlético számára az utolsó forduló döntötte el a továbbjutást, egy döntetlen is elegendő lett volna a Salzburg ellen, de Simeone csapata jól sáfárkodott helyzeteivel és győzelmet aratott, így 9 ponttal végülis magabiztosan, az osztrákoknál 5 ponttal többet gyűjtve lépett tovább a csoportkörből.

Ennek valószínűleg a többi csoportelső kevésbé örül, mindenki legszívesebben elkerülné a kellemetlen ellenfél hírében álló spanyol csapatot.

A sikerek kulcspontjai

  • Jan Oblak és a betonvédelem

Ugyan az Atlético látványosabb támadófocival rukkolt elő már többször is ebben a szezonban, a csapat legnagyobb erőssége továbbra is a betonstabil védekezés. A La Ligában lejátszott 10 meccséből csupán 2 alkalommal kapott 1-1 gólt, azok is győztes meccseken voltak. Nyolcszor tehát lehúzta a rolót a világ talán legjobb kapusa, a szlovén Jan Oblak, aki megbízhatóságáról és fantasztikus bravúrjairól egyaránt híres. A múlt idényben a Liverpool elleni BL-nyolcaddöntőben kivédte Mohamed Szalahék szemét is, és idén sem romlott a teljesítménye, sőt.

Jan Oblak világklasszis kapus Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Természetesen az előtte futballozó védelem sem kispályás, tulajdonképpen Európa legfélelmetesebb hátvédsora. Hiába távozott 2019 nyarán Diego Godín, a másik uruguayi vezér, José María Giménez is világklasszisnak számít a posztján, valamint Sztefan Szavics, Felipe, Mario Hermoso mind-mind remek játékosok, akiket rendkívül nehéz átjátszani, lefejelni, egy az egyben megverni.

Simeone számára mindennek az alapja a stabil védekezés,

és remek érzékkel szerzi meg a játékrendszerébe leginkább illeszkedő futballistákat, akikből aztán rendre a lehető legjobbat hozza ki az argentin mester. A jobb oldali mindenes, Kieran Trippier is remek fogás volt a Tottenhamtől, míg az általában balhátvédként vagy bal oldali középpályásként szerepeltetett fiatal Renan Lodi is kiváló labdarúgó.

  • Marcos Llorente, a bombaigazolás

A középpálya tele van válogatott kiválóságokkal. A régi motoros Koke (aki Giménezzel együtt azon két játékos egyike, akik a 2014-es bajnoki cím idején is kerettagok voltak), Saúl, Carrasco, Kondogbia, Torreira remek játékosok, akik több poszton is bevethetőek, szóval a mesternek megvannak a maga variációs lehetőségei is, ráadásul a játékoskeret is van elég bő ahhoz, hogy egy sérüléshullám esetén se törjön ki pánik a Wanda Metropolitanóban.

A középpálya legnagyobb csillaga és legkellemesebb meglepetése a 2019 nyarán szerződtetett Marcos Llorente.

A városi rivális Real Madridnál létszámfelettivé vált játékos – ahol többnyire csak Toni Kroos cseréjeként számoltak vele – megmutatta, hogy jóval több van benne, mint egy egyszerű, jól passzoló focista. Sokoldalúságával, gólérzékenységével egy teljesen új oldaláról mutatkozott meg, valószínűleg Simeonét is lenyűgözve ezzel.

Llorente a középpálya egyik kulcsfigurája Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Míg a Realban szinte mindig védekező középpályásként kapott lehetőséget, addig az Atléticóban kiderült, hogy kifejezetten gyors, így a jobb szélen is megállja a helyét, és a kapu közelében sem jön zavarba, ha kell, visszavont csatárt is képes játszani. Érdemes újfent a Liverpool elleni év eleji BL-nyolcaddöntő párharchoz visszatérni gondolatban, Llorente számára annak a visszavágója volt élete egyik, ha nem a legjobb mérkőzése.

Liverpoolban csereként szállt be, és a hosszabbításban lőtt két remekbe szabott góljával eldöntötte a továbbjutást.

Ebben az idényben is kiemelkedően futballozik, fontos láncszeme a fővárosi csapatnak.

  • Joao Félix és a többiek

A csatársor lehetne az Atlético Achilles-pontja, legalábbis korábban az volt. Hiába szeretné szinte minden meccsét gyakorlatilag 1-0-ra megnyerni, ez természetesen nem mindig lehetséges. Kellenek a gólok, amelyek ebben a szezonban egyre inkább jönnek. A bajnokságban 10 találkozón 21-szer talált be, tehát a meccsenkénti 2 gól átlagban legalább megvan. Ezt a termést a szokásos hatékony védekezéssel kombinálva valóban sikerre lehet vinni. A csatársor, különösen a klubrekordért leigazolt Joao Félix, szintet lépett.

Az ifjú portugál csillag félelmetesen tehetséges, minden labdaérintése élményszámba megy, rendelkezik azzal a plusszal, amire csak a legnagyobbak képesek.

Az eredményessége, helyzetkihasználása sokat fejlődött, hiszen az előző szezonban 27 bajnoki meccsen mindössze 6 gólt lőtt, a mostaniban 10 találkozón 5-nél jár, valamint 3 gólpassza is van már, tavaly összesen 1 volt. A támadó nemrég töltötte be 21. életévét, tehát rendkívül fiatal, bőven van ideje fejlődni, és ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, aranylabdás lehet a jövőben.

Joao Félixtől (balra) nem könnyű elvenni a labdát Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A támadósorban ott van még a szintén tehetséges Ángel Correa, az elnyűhetetlen Diego Costa, aki mindig képes borsot törni az ellenfél orra alá, és 2020 nyara óta a keret tagja Luis Suárez is.

A Barcelonától szerződtetett uruguayi csatár jelentős erősítés,

Joao Félix-szel veszélyes párost képesek alkotni. Koronavírus-fertőzése miatt a 33 éves játékos ugyan nem léphetett minden meccsen pályára, de 7 bajnokin már 5 gólt így is szerzett. Ha rendszeresen hadra fogható lesz, minden bizonnyal a kezdő 11-ben kap majd lehetőséget, és bebizonyíthatja, hogy gólerős futballista, akit korai lenne még leírni.

Mindent figyelembe véve, mikor, ha nem most jön el az Atlético Madrid ideje.

Diego Simeone személyében a társaságnak olyan inspiráló, karizmatikus trénere van,

amilyen még talán sohasem volt korábban, ráadásul már 2011 óta a fővárosiak vezetőedzője. Nála jobban senki sem ismeri a klubot, mindig képes megújulni, és most olyan játékoskerettel rendelkezik, amely minden poszton hemzseg a klasszisoktól és a nagy munkabírású labdarúgóktól.

A Bajnokok Ligájában rendkívül erős a mezőny, de ott sem esélytelen a csapat, bárki ellen képes a továbbjutásra, de az igazán nyerő terepnek a spanyol bajnokság tűnik számára. A Real Madrid és a Barcelona gyengélkedése, és az, hogy maga a csapat kirobbanó formában van - immár nem csak a védekezés, hanem a góllövés is egyre jobban megy neki - a La Liga legnagyobb esélyesévé lépteti elő, és hét idény után ismét bajnoki címmel koronázhatja meg remek teljesítményét.