Újabb amerikai proficsapat válik meg a nevétől

Miami Marlins v Cleveland Indians GettyImageRank2 BASEBALL american league national league
CLEVELAND, OH - APRIL 24: Jefry Rodriguez #68 of the Cleveland Indians pitches against the Miami Marlins during the first inning at Progressive Field on April 24, 2019 in Cleveland, Ohio. Ron Schwane/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Washington Football Teamre átkeresztelt egykori Washington Redskins után újabb amerikai proficsapat válik meg az őslakosok által sértőnek érzett nevétől.

Az ESPN amerikai sportlap a klubhoz közeli forrásokból úgy értesült, hogy a Cleveland Indians még ezen a héten bejelenti, hogy megválik a nevétől, amelyet 1915 óta, azaz 105 éve visel. A csapat ezt megelőzően Cleveland Napolenosnak, vagy röviden csak Napsnek, csakhogy 1914-ben, mit ad isten, leigazoltak egy játékost, akinek a neve Napoleon (röviden nyilván Nap) Lajole volt, így a klub elnöke megkérte a helyi sportújságírókat, hogy találjanak új nevet a csapatnak. Így tért vissza az Indians becenév: a szurkolók ugyanis a 19. század végén így kezdték becézni az akkor még Cleveland Spider néven szereplő csapatot, miután leigazoták az őslakos Louis Sockalexist, aki gyorsan közönségkedvenc lett.

Az Indiansre – ahogy több másik proficsapatra, így a Kansas City Chiefsre, a Cleveland Brownsra, az Atlanta Bravesre, vagy a Chicago Blackhawksra – már évek óta erős nyomást helyeztek az őslakos jogvédő szervezetek, akik sértőnek találták az elnevezést. Az Indians logóját, Wahoo törzsfőnököt már tavaly "száműzték".

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a klub azonnal megválik-e az Indians névtől, amely alatt közel 17 ezer mérkőzést játszott, vagy megvárja vele a szezon végét. Ahogy még új név sincs a láthatáron, elképzelhető, hogy a Washington Football Teamhez hasonlóan, ők majd Cleveland Baseball Team (vagy hasonl) néven fognak szerepelni.

Az Indians ezen a néven kétszer nyerte meg a bajnokságot (World Series), legutóbb 1948-ban, azaz 72 éve, ilyen több idő az MLB, azaz a profi baseball-liga egyetlen csapatánál sem telt el két bajnoki cím között.