Vágólapra másolva!
2020-ban a magyar válogatott Marco Rossi vezetésével felejthetetlen pillanatokat okozott minden magyar szurkolónak, hiszen Bulgária és Izland legyőzésével kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra. Sőt, a Nemzetek Ligájában megelőzve az előrébb rangsorolt szerb, orosz, és török csapatot 11 ponttal végzett a csoportja élén, így feljutott Európa legjobb tizenhat csapatát magába foglaló A-csoportba. A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) a világ legjobb kilencedik szövetségi kapitányának választotta az olasz edzőt, Magyarország válogatottja pedig 12 helyet lépett előre a FIFA világranglistáján, így 2020-as év legtöbbet fejlődött csapata lett.

Az 56 éves Marco Rossi három évvel ezelőtt a Kispest-Honvéd csapatát vezette bajnoki címig a magyar bajnokságban, amivel a Honvéd huszonnégy év után ismét bajnok lett. Az olasz edző egy év dunaszerdahelyi kitérő után vállalta el a magyar válogatott vezetését, és több taktikai elemet sikeresen átemelt és meg is valósított a nemzeti csapatban. Pedig voltak aggodalmaskodó hangok a Nemzetek Ligája csoportjainak sorsolásánál, mivel a válogatott egy nagyon erős csoportba került Oroszországgal, Szerbiával, és Törökországgal.

– mondta Marco Rossi a sorsolást követően. Az Európa-bajnoki pótselejtezőben Bulgáriát kapta a magyar csapat, később pedig kiderült, hogy Izland legyőzése árán juthat ki Magyarország az Európa-bajnokságra.

Az év elején az olasz kapitány azt is elmondta, hogy a keret összeállítása a szokásosnál is nehezebb lesz majd ősszel Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Sercan Kucuksahin

Az év elején az olasz kapitány azt is elmondta, hogy a keret összeállítása a szokásosnál is nehezebb lesz majd ősszel, mert vannak játékosok, akik nem kezdők rendszeresen a klubjaikban, és a világméretű koronavírus-járvány miatt ekkor nem lehetett tudni, hogy az adott bajnokságok mikor indulnak újra.

Az első őszi tétmeccsét idegenben játszotta a magyar válogatott szeptember elején, méghozzá Törökország ellen a Nemzetek Ligája B osztályának első fordulójában. Marco Rossinak többféle gonddal is meg kellett küzdenie,

mivel különböző okokból 15 játékosról kellett lemondania meccs előtt, és főleg a hátvédsorban voltak hiányzók.

A kapitány a Kispest Honvédnál már bevált háromvédős rendszerben küldte fel a csapatot. A három belső védő Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila volt, de a két szélen játszó Holender Filip és Fiola Attila gyakran visszazárt. A kapuban Gulácsi Péter védett, Nagy Ádám és Sigér Dávid volt a két középpályás a védelem előtt. Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, Holender Filip és Szalai Ádám pedig leginkább a támadások építéséért felelt.

A magyar csapat nagy bravúrt vitt véghez idegenben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Sercan Kucuksahin

– mondta a meccs után Szoboszlai Dominik. A törökök némi meglepetésre visszafogottan játszottak, a magyar csapat pedig egyre inkább átvette az irányítást. Már a meccs első perceiben Sallai pöckölésébe a török kapus bele tudott kapni, majd nemsokkal később Holender csavarását tolta ki. Később Szoboszlai Dominik lövésébe Sallai sarokkal beleért és a labda a bal kapufán csattant.

A magyar válogatott kilencszer próbálkozott az első félidőben, míg a törökök csak háromszor, egyértelműen mi irányítottuk a meccset.

A második félidőben a török csapat többet birtokolta a labdát, de a magyar játékosok továbbra is sok helyzetet tudtak kialakítani. A meccs legnagyobb helyzete a 66. percben érkezett: Szoboszlai szabadrúgása után Orbán érkezett kitűnő ütemben és az RB Leipzig játékosának fejesét a török Cakir csak óriási bravúr után tudta szögletre menteni.

A 80. percben viszont már góllá értek a folyamatos magyar rohamok: a török kaputól 30 méterre szabadrúgáshoz jutott a vendégcsapat, és Szoboszlai Dominik bődületesen nagy kapufás gólt rúgott a török kapu bal felső sarkába, Cakir mozdulni sem tudott a lövésre.

Szoboszlai gólja három pontot ért Törökországban Forrás: AFP/Ozan Kose

A török válogatott a bekapott gól után sem tudott felpörögni,

így a magyar csapat 1984 óta először tudta legyőzni Törökországot idegenben.

Marco Rossi meccs utáni nyilatkozatában kiemelte, hogy a törökök több játékost nem ismertek, így talán le is becsülték a magyar válogatottat. A második félidőre már fáradt volt a csapat, a védekezés sok erőt kivett a játékosokból. A háromvédős rendszerről azt mondta, hogy kétszer már játszottak ilyen hadrendben, és csak két gólt kaptak. Szerinte ebben a felállásban kevesebb helyzetet tudnak engedni majd az ellenfeleiknek. A következő feladat a szerbeket 3-1-re legyőző Oroszország volt hazai pályán, zárt kapuk mögött. Rossi elmondta, hogy az orosz válogatott ellen sokkal nehezebb meccsre számít, mert náluk már lement hat forduló a bajnokságból, így fizikailag igen jó állapotban lesznek.

Rossi az oroszok elleni hazai meccs előtt kiemelte,

hogy életében először érzi úgy, hogy a teljesítmény fontosabb, mint maga az eredmény.

Később kiegészítette ezt azzal, hogy a Bulgária elleni Eb-pótselejtező szempontjából meghatározó lesz, hogy az orosz válogatott ellen milyen játékot tud felmutatni a magyar válogatott. Az olasz kapitány a sérült Fiola Attila helyére a belga bajnokságban játszó Bese Barnabást tette be jobbhátvédnek, a magyar csapat kezdője így nézett ki: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Bese, Sigér, Nagy Á., Szoboszlai, Holender – Sallai R. – Szalai Á.

Szoboszlaival szemben sokszor szabálytalankodtak az oroszok Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az orosz csapat felállása 4-3-3 volt, ahol a kezdőben Sunyin – Fernandes, Szemjonov, Dzsikija, Kudrjasov – Ozdojev, Zobnyin, Ionov – An. Mirancsuk, Dzjuba, Kuzjajev kapott helyet. Az orosz szövetségi kapitány Sztanyiszlav Csercseszov a zárt védekezésből indított gyors ellentámadásokra készítette fel a csapatát. Az orosz válogatott nem mindig szoktak vacakolni a lapos passzokkal, sokszor hosszú ívelésekkel keresik a középcsatárt. Így történt az 5. percben is: Dzsikija rúgta előre a labdát, amit Dzjuba megcsúsztatott, így az Mirancsuk elé került, aki szerencsénkre kihagyta a helyzetet.

A 12. percig kellett várni az első magyar lehetőségre: Szoboszlai Dominik jobb külsővel passzolt Sallai elé, de az orosz kapus Sunyin nagy helyzetben mentett a magyar csatár elől. A Fiolát helyettesítő Bese támadásban erősebb, mint a Fehérvár védője, így Nagy Ádám és Szoboszlai Dominik gyakran kereste őt passzokkal a jobb oldalon. Sajnos Bese előre húzódásait felismerte az orosz kapitány is,

és sokszor a jobb oldalon volt gondja a magyar csapatnak az orosz támadókkal.

Az első negyedóra végén Dzjuba a félpályán kapta meg a labdát, majd egyből indította felfutó Zobnyint, aki a rosszul helyezkedő magyar védők közé belépő Kuzjajevhez passzolt. Utóbbi hozta óriási helyzetbe a lendületesen érkező Mirancsukot, aki nem hibázott. Innentől kezdve mintha megszeppent volt a magyar csapat, és egy újabb hibából, egy orosz szabadrúgást követően Szemjonov elpiszkálta Szalai elől a labdát, Ozdojev már kettőre növelte a különbséget.

Oroszország ellen a második félidőben pörgött fel a magyar csapat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A szünetben Marco Rossi változtatott, Kalmár Zsolt érkezett Sigér Dávid helyére Sajnos a második félidő elején az orosz csapatnak újra sikerült zavart okoznia a kapu előtt elcsúszott magyar védelemben. Kuzjajev beadása után Dzjuba egy hidegvérű csellel lefektette Gulácsit, és Mario Fernandeshez passzolt, akinek a lövése a védők lábai között utat talált a magyar kapuba. Marco Rossi a mérkőzés után elmondta, hogy

nagyon bosszantó volt, hogy ilyen hibákból gólokat kaptunk: az okok közé sorolta a fáradtságot és a taktika gyakorlásának a hiányát.

Hiányzott 3-4 játékosnak az összhangja és szerinte sok volt a helyezkedési pontatlanság. Bár a két kapott gól után a magyar csapat padlóra került, de nem adta fel a küzdelmet. Sőt, egyre jobban felpörögtek a hazai játékosok.

A második félidőben Rossi áthelyezte a támadásaink nagy részét a jobb oldalunkra. A szépítő gólunk is innen indult: az akció az oldalvonal mellől, Besétől indult, majd Szalai Ádám és Kalmár is egyérintővel passzolt a végül középen kiugró Sallai elé. A második gólja a válogatottnak megmutatta, hogyha Szalai hiányzik, akkor Nikolics képes pluszt hozzátenni a magyar csapat támadásvezetéseihez. Volt még lehetőség, egyenlíteni azonban nem sikerült a világbajnoki negyeddöntős ellen, így kikapott a csapat a Puskás Aréna első tétmeccsén.

Az oroszok ellen egyébként legutóbb 1978-ban tudott nyerni a magyar válogatott.

Bár Rossi csak kisebb utalásokat tett erről, de a törökökkel játszott 3 nappal korábbi meccshez képest az oroszok sokkal élesebbek voltak, a magyar játékosok pedig fáradtabbak.

Nagy harc folyt a középpályán Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

Lang Ádám, Szalai Attila, Bese Barnabás és Sigér Dávid volt az, aki már játszott bajnokin, kupában, EL- vagy BL-selejtezős meccseken, Gulácsi Péter, Orbán Willi, Nagy Ádám, Holender Filip, Sallai Roland, Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik viszont tétmeccs nélkül kellett helytállnia a csütörtök-vasárnap ritmusban. A Fradi középpályása, Sigér Dávid augusztus 14. óta játszik a bajnokságban és a BL-selejtezőben szerda-szombat ritmusban, három hét alatt a hatodik tétmeccsén lépett pályára, így nem volt túl sok ereje az oroszok ellen. Szalai Ádám pedig valószínűleg egy kemény alapozás után engedtek vissza a válogatottba, a fáradtság látszott a magyar középcsatáron.

Korábban Dárdai és Storck is számított Szalaira, és Rossi is tudta, hogy később is fontos lehet a csatár játéka, bár ő nem félt másokat is egyből a mélyvízbe dobni. Rossinak ez a mérkőzés megmutatta, hogy az európai színvonalhoz mérten is kiváló Szoboszlai-Sallai párosa van a magyar csapatnak. Ráadásul

ezek a fiatal játékosok győztes típusúak és kudarckerülők, és a legtöbbjük játszik a klubcsapatában.

A magyar csapat következő mérkőzése a Bulgária elleni Eb-pótselejtező volt október nyolcadikán. A magyar válogatott 45 éve nem győzte le Európa-bajnoki pótselejtezős ellenfelét, a bolgár csapatot.

Vendégként a nemzeti tizenegy legutóbb 1957-ben győzött Bulgáriában.

Bulgária ezt megelőzően tizenhat meccsen csupán egyetlenegyszer nyert, így a magyar csapat esélyesként léphetett pályára Szófiában. Rossi a két korábbi szeptemberi meccshez hasonlóan nem változtatott a taktikán, így maradt a 3-5-2. Az év egyik legfontosabb meccsén Marco Rossi az alábbi játékosokkal kezdett Szófiában: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Sigér, Kalmár, Holender – Sallai, Szalai Á.

Sigér Dávid jó játékára is szükség volt Bulgária ellen Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Sajnos Szoboszlai Dominiket nem engedte el az RB Leipzig vírushelyzetre hivatkozva, így helyette a DAC játékosára, Kalmár Zsoltra várt a feladat, hogy a támadások gyakori kiindulópontja legyen a középpályán. Kalmár sokkal nagyobb területen játszhatott, de kevésbé tudott abban segíteni, hogy kihozzuk a labdát a bolgár letámadás alatt. Nagyon középre szorítkoztunk a támadások felépítésénél, Szalai Attila a hátvéd poszton sokszor csak hosszú indításokkal próbálkozott. Többet volt nálunk a labda, de csak hat lövésig jutottunk el. Amit viszont itt ki kell emelni,

hogy ebből a kevés kísérletből sikerült három gólt rúgnunk az ellenfélnek, a helyzeteink kihasználásának hatékonysága az átlagosnál is jobb volt ezen a meccsen.

Bulgária 11 lövést engedett el, amiből 5 találta el a magyar kaput. A bolgár csapat a széleken vezette a támadásainak nagy részét, gyors és lendületes befutásokkal zavarták meg a magyar védelmet. A szépítő bolgár gól is egy gyors labdajáratás után született a bal oldalon, de szerencsére a többi kísérletükben nem volt átütőerő, hiányoztak a klasszismegoldások.

Megnyertük a fejpárbajokat a bolgárok ellen Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Rossi válogatott játékosai egymásért küzdve játszottak a 3-1-es győzelmet hozó meccsen, és az orosz meccshez képest több párharcot nyertek meg. Ha akadtak is hibák a védekezés során, mindig akadt egy besegítő ember vagy a labda útját álló csapattárs, és ha már ez sem segítette, akkor Gulácsi Péter védései segítették ki a nehezebb helyzetekből a magyar csapatot.

A fejpárbajok 64 százalékát nyerte meg a magyar válogatott.

A meccs előtt többen kiemelték, hogy Bulgária a rögzített játékhelyzetekben gyengébb, és itt fejjel verhető a bolgár csapat. A szöglet utáni Orbán gól és Nikolics fejese igazolta ezeket az előrejelzéseket. A magyar válogatott Bulgáriában nem játszott hibák nélkül, a kelleténél több gólhelyzetet is engedett a hazai csapatnak. Ennek ellenére a tét nagyságának tudatában sem idegeskedett. Rossz játékkal nyerni a nagycsapatok ismérve. Bár Marco Rossi válogatottja még nem tartott itt, de nagy sikert aratott a 3-1-es szófiai győzelemmel, ami lendületet adhat az Izland elleni meccsre. Rossi viszont tudta, hogy játékban mindenképpen többet kell majd nyújtani. Marco Rossi a meccs után elmondta,

hogy nagyon boldog a továbbjutás miatt, de annak nem örült, hogy a megbeszéltektől eltérő stílusban játszott a magyar csapat.

Októbert 11-én Szerbia várt a magyar válogatottra idegenben a Nemzetek Ligájában. Nikolics Nemanja és a bal szélen játszó Holender Filip mellett egy harmadik szerbiai magyar, a Topolyán született Könyves Norbert is szerepet kaphat a meccsen Rossi tervei szerint.

– mondta a magyar válogatott olasz kapitánya.

Szerbia ellen idegenben nyert a magyar válogatott Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Rossi hat helyen változtatott a magyar válogatott kezdőcsapatán a Bulgária elleni győztes meccshez képest. Gulácsi – Botka, Lang, Szalai A. – Bese, Kalmár, Nagy Á., Gazdag, Hangya – Nikolics, Könyves kezdővel vágott neki a kilencven percnek. Sokak meglepetésére a kezdőbe rakta a korábban egyszer sem pályára lépő Könyves Norbertet, akinek harciassága sokat ért a szerbek ellen.

Így is történt, mivel a 20. percben ő szerezte meg a vezetést a magyar csapatnak. A biztonságra játszó magyar csapat a második félidőben egy nagyon elánnal érkező szerb csapattal találkozott, amely egyre nagyobb nyomás alá helyezte a vendégek kapuját.

Könyves Norbert szerezte meg a vezetést a szerbek ellen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A szerencse is a magyar csapat mellett volt, mivel a szerbek csak egy kapufát tudtak lőni, több találat már nem született a meccsen.

A magyar labdarúgó-válogatott 1961 óta először győzött Belgrádban.

Az idegenbeli győzelemmel a válogatott a második helyen várja az oroszok elleni következő meccset a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában. A csoport utolsó helyezettje kiesik a C divízióba, míg az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni. A két legjobb olyan csoportgyőztes ugyanis ha a vb-selejtezőkön nem végez az automatikus kijutást jelentő első vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen, pótselejtezőt játszhat a 2022-es katari vb-re.

A magyar válogatott moszkvai vendégjátékától sokan tartottak, de ha visszavágni nem is sikerült a budapesti 3-2-es vereségért, azért egy pontot tudott szerezni a csapat október 14-én, így megőrizte a második helyét a csoportjában. Rossi a meccs előtt elmondta, hogy az első budapesti összecsapáson a csapat teljesítményével nem volt gond. A háromgólos orosz vezetés után a válogatott vissza tudott jönni a meccsbe, mert fegyelmezetten betartotta a taktikai utasításokat.

Szerinte főleg az önbizalom terén lépett előre a csapat, és hogy ezen a meccsen egyik csapat sem fogja tudni meglepni igazán a másikat.

Külön kiemelte, hogy nagyon fontos lesz a játékosok hozzáállása az oroszok ellen.

Bár Rossi azt nyilatkozta a meccs előtt, hogy nem olyan bő a keret, hogy több helyen tudjon változtatni, azért egy-két cserét végrehajtott. A szerbiai meccshez képest csak öten maradtak a kezdőben: Botka Endre, Szalai Attila, Kalmár Zsolt, Gazdag Dániel és Nikolics Nemanja. A hazai pályán játszó orosz válogatott meglepő módon visszafogott volt, de a magyar csapat is inkább biztonsági játékot játszott. A meccsen rengeteg hiba volt, de az orosz válogatott a második félidőben feljebb kapcsolt. Dzjuba megpattanó lövését kellett védenie Dibusznak, később Ionov rúgott egy hatalmas kapufát. A labda szerencsére kifelé pattant, így a magyar csapat megúszta a gólt.

Rossival óriásit fejlődött a magyar válogatott Forrás: AFP/Pavel Golovkin

A meccs utolsó részében nagy fölényben fociztak a hazaiak, de nem tudták begyötörni a győztes találatot. A legutóbbi 16 tétmeccsén nem játszott döntetlent a magyar válogatott, most Moszkvában összehozott egy nagyon fontos döntetlent.

A találkozó után Rossi elmondta, hogy az elmúlt tíz napban ez volt a legkeményebb meccsük.

Kiemelte, hogy a magyar játékosok oroszlánként küzdöttek, és nagyon elégedett az eredménnyel, mert ez több volt, mint amire számíthattak idegenben. Ezen a meccsen lépett pályára előszőr a Fehérvár játékosa, Loic Nego is, aki az edző elmondása szerint az utolsó húsz percben vette fel játékával azt a fonalat, amit megkívánt a csapat taktikája.

Dibusz nagy védései is kellettek az oroszok ellen Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

Az orosz meccs után sokat kérdezték Rossit az Izland elleni Eb-pótselejtezőről. A válogatott edzője ekkoriban nyilatkozta,

hogy már 6-8 hónapja elemzi az északiak játékát, és tisztában van vele, hogy milyen taktikával fognak pályára lépni.

Izland támadásban és védekezésben is a jól megszokott 4-4-2-es felállásban játszik, egy nagyon összeszokott csapat. Inkább átengedik a labdát is az ellenfélnek és inkább a pálya közepét igyekeznek levédeni. Felállt védelem ellen nem szeretnek játszani, inkább szélső beadásokkal keresik a csatárt vagy az üres területeket, ahova beléphet valaki. Nagyon jók a rögzített helyzetekben (szabadrúgás, szöglet).

Marco Rossi viszont bízhatott a győztes mentalitású játékosaiban, akik közül többen folyamatosan játszanak a klubjaikban. Sajnos Rossi koronavírus-fertőzés miatt karanténba került, így a másodedzőjével, Cosimo Inguscioval Facetime-on tartotta a kapcsolatot. A magyar csapat maradt a 3-5-2-es felállásnál: bal oldalra Holender Filipet rakta, jobb szárnyvédőként pedig a védekezésben jobb Fiola Attilát választotta. Középpályán a rengeteg dolgozó Nagy Ádám mellé két, hasonló stílusban focizó játékost, Szoboszlait és Kalmárt játszatta.

Izland ellen szükség volt a hitre és az egységességre Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A meccs elején Izland nagyon letámadta a magyarokat, és így nehezebben sikerült kihozni a labdát. A 11. percben az izlandi csapat legjobbjának, Gylfi Sigurdsson 17 méterről elvégzett szabadrúgását sajnos beejtette Gulácsi, de ez nem törte meg a magyar csapatot. Izland természetesen visszaállt mélyen védekezni, a magyar játékosok csak pontrúgásokkal és fejesekkel tudtak veszélyt teremteni: kilenc kísérletből csak öt ment kapura. A meccsen a támadások vezetéséért felelős Szoboszlai és Kalmár itt még nem találta a ritmust.

A DAC játékosa kevesebb labdát (1) vesztett, mint a Salzburg focistája (12), pontosabban passzolt, de kevesebb rizikót is vállalt, kockázatosabb átadásokra nem vállalkozott.

Rossi lecserélte Kalmárt a Ferencváros játékosára, Sigér Dávidra és Fiolát pedig a támadásban jobban használható Lovrencsics Gergőre a 61. percben. Félő volt, hogy Izland egy kontratámadással lezárhatta volna a továbbjutás kérdését, de nem így történt. Izland egyre jobban fáradttá vált a védekezés során, és az egyenlítő gólt a két fehérvári cserejátékos, Nikolics és Nego össze is hozta némi szerencsével.

A gól új lendületet adott a magyar válogatottnak, és a 92. percben egy kivédekezett izlandi helyzetet követően Szoboszlai Dominik egy felejthetetlen szóló után lőtte ki a vendégek kapujának bal alsó sarkát, miközben Könyves Norbert keresztmozgásával nagyszerűen magára vonta az északi védők figyelmét.

– nyilatkozta a meccs hőse a lefújás után.

Szoboszlai gólja a legjobb pillanatban érkezett Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Egyetlen szépséghibája volt annak a csodálatos győzelemmel zárult estének, hogy Marco Rossi nem lehetett a pályán ünneplő játékosokkal, pedig százszázalékig megérdemelte volna. A másodedző Cosimo Inguscio a meccs után elárulta,

hogy a szünetben átbeszéltek mindent Rossival. Beleértve a mérkőzés állásának megfelelően a szükséges cserék ütemezését is.

Talán az égben sem lehetett ennél szebb befejezést írni a meccsnek. A magyar csapat a címvédő Portugália és a világbajnok Franciaország ellen is a Puskás Arénában játszhat, a harmadik ellenfél pedig a korábbi vb-győztes Németország lesz, akivel Münchenben játszhat majd.

Ezzel azonban még nem ért véget a meseszerű 2020-as futballesztendő.

Hatalmas öröm a lefújás után Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Izland elleni csodálatos fordítás után Szerbia várt a magyar válogatottra. Marco Rossi a koronavírus-fertőzése után szerencsére már tünetmentes volt, és feldobottan nyilatkozott a szerb meccs előtt. Az edző elmondta, hogy most könnyebb dolga lesz motiválni a játékosait az eb-kijutás után. Azt is kiemelte, hogy a szerb focisták nagyon jók, de csapatként felvehetik velük a versenyt. Főleg, ha betartják a taktikai utasításokat és helyt tudnak majd állni a nehezebb helyzetekben is.

– méltatta a csapategységet meccs előtt Kalmár Zsolt, a DAC középpályása. A Ferencváros és a magyar válogatott egykori kiváló játékosa, Gera Zoltán ült le a kispadra, mivel Rossi segítője. Cosimo Inguscio is koronavírusos lett.

Magyarország kijutott az Eb-re az Izland ellen győzelem után Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A csapat hat helyen változott, és Kecskés Ákos személyében egy újoncot is avatott a válogatott, amely az alábbi kezdővel állt fel: Dibusz – Kecskés, Botka, Lang – Bese, Nagy Á., Sigér, Kalmár, Holender – Szoboszlai – Nikolics. A szerb Radonjic góljával hamar hátrányba került a hazai csapat, de a 25. perctől már felpörögtek a magyarok: Szoboszlai szabadrúgását és veszélyes fejesét még megúszták a szerbek, de Nikolics kiváló passza után Kalmár már berúgta az egyenlítő találatot.

A második félidőben Könyves állt be a Fehérvár csatára helyett, aki többször is tudott veszélyeztetni, de az utolsó passzokba mindig hiba csúszott. Szerbia a meccs vége felé okozott némi riadalmat a magyar kapu előtt, de Jovic kihagyta a helyzeteit, maradt a döntetlen.

Rossi csapata négy pontot szerzett a szerbek elleni két meccsen a Nemzetek Ligájában,

és az utolsó, törökök elleni összecsapáson a magyar válogatott akár fel is juthat az A-osztályba.

Szerbiával itthon döntetlen lett az eredmény Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

November 18-án a törökök elleni meccsen abban a tudatban léphettek pályára a játékosok, hogy ha több pontot szereznek a Puskás Arénában, mint a szerbek ellen pályára lépő orosz válogatott, akkor az első helyet a magyar csapat szerzi meg. Marco Rossi nem lehetett a kispadon, az edző televízión keresztül figyelte a történteket, és közben telefonon keresztül volt kapcsolatban a szakmai stábbal.

A törökök edzője, Senol Günes igyekezett a legjobbjait bevetni a magyarok ellen: ott volt a kezdő csapatban Merih Demiral, a Juventus védője, Hakan Calhanoglu, az AC Milan középpályása, és az Everton csatára, Cenk Tosun is. Az első félidőben a törökök rendre lefülelték a magyarok kulcspasszait, a hazai támadásokban nem volt elég átütőerő. A szünetben kettős cserét hajtott végre a magyar csapat: bejött a mezőkövesdi Cseri Tamás és a Törökországban játszó Varga Kevin. Később mindketten szerepet vállaltak a két magyar gólban.

Varga Kevin a második magyaar gólt lövi a török kapuba Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A félidő közepe körül a török kapus rossz kirúgása után Cseri adott egy remek passzt Nikolicsnak, aki egyből letette a labdát a lendületesen érkező Varga Kevinnek. A ex-debreceni játékos lövését a kapufára tolta Gönuk kapus, de szerencsére a becsúszó Sigér bepöckölte a labdát a kapuba. A vezetés után a magyar csapat visszaállt, és bár támadásban kevés kockázatot vállaltunk, a védelem stabilan állt a török rohamokat. A hosszabbításban egy török szöglet után Varga Kevin iramodott meg a labdával, és pontos lövésével lezárta a meccset.

Hiába hiányoztak a kulcsemberek a csapatból, sikerült nyerni.

A másik összecsapáson Szerbia ötgólos sima győzelmet aratott Oroszország felett. Ez azt jelentette, hogy Magyarország csoportelsőként jutott fel a Nemzetek Ligája következő kiírásába az A-osztályba.
Marco Rossi a török meccs után elmondta, hogy a játékosok akaratban és fizikai teljesítményben vették fel a versenyt a jobb képességű török focistákkal szemben, ennek eredménye a győzelem.

– emelte ki a magyar válogatott olasz edzője.

A magyar válogatottnak hét tétmeccse volt ősszel,

ezek közül négyet megnyert, kétszer döntetlent ért el és csak egyszer, az oroszok elleni Nemzetek Ligája-találkozón szenvedett vereséget.

Jól működött Rossi három belső védős rendszere, mivel a hét meccsből csak egyszer fordult elő, hogy egynél több gólt kaptak, 2019-ben pedig hatszor.

Rossival remekül szerepelt ősszel a magyar válogatott Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Sercan Kucuksahin

A B-ligás csoportgyőzelem után Marco Rossi csapata az A-osztályban fog szerepelni jövőre, vagyis Európa legjobb tizenhat csapata között. Az olasz edző remekül illesztette be a focistákat a játékrendszerbe, miközben sikerült jól kihasználnia a játékosok képességeit, és azokat a csapat szolgálatába állítania. Rossi olaszos taktikai érzéke és a válogatott játékosokkal kialakított viszonya miatt a magyar csapat edzője a legjobb helyen van a nemzeti tizenegy élén.

Az olasz edző úgy gondolja, hogy ahhoz,

hogy jobb csapatok ellen eredményes lehessen a magyar válogatott, mindenképpen szükséges fizikai teljesítményben és akaraterőben többet nyújtani.

A kapitány szerint ez mindvégig megfigyelhető volt, amikor pályára lépett a magyar válogatott, és talán

ez lehet a legfontosabb dolog, amiből a válogatott meríthet a következő időszakra.

A jövő évi Európa-bajnokságon, ha kitart a hit és a lendület, még ennél több örömet okozhat nekünk az ő vezényletével a magyar válogatott.