A masszőrszobában zokogott a világ egyik legjobb focistája

fbl Horizontal
Juventus' Spanish forward Alvaro Morata lookson after falling during the Italian Serie A football match Juventus vs Atalanta on December 16, 2020 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Ferencváros a Bajnokok Ligájában az egyik legjobb teljesítményét mutatta az olasz bajnok Juventus otthonában, még novemberben. A végig bátran játszó zöld-fehérek Uzuni góljával vezetést szereztek, de a többszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo jött és egyenlített. A hazaiak győztes gólját pedig az az Alvaro Morata szerezte a hosszabbításban, aki az utóbbi évtizedben minden nagyobb európai fociklubnál megfordult, és most újra a Juventus csapatát próbálja segíteni a régóta áhított BL-győzelemhez.

Alvaro Morata 1992. október 23-án született Madridban. Már 3 éves korától csak a labda érdekelte, szerencsére a szülei mindenben támogatták. Morata a spanyol főváros két legpatinásabb stadionjának közelében nőtt fel: a Vicente Calderón stadion az Atletico Madridé, a Santiago Bernabeu pedig a Real Madrid csapatáé volt. A két klub hamarosan a fiú édesapját hívogatta, hogy a serdülő játékos hozzájuk igazoljon.

– mondta a csatár.

Morata kedvenc klubjában, az Atletico Madridban is pályára léphetett Forrás: AFP/Ander Gillenea

Pedig a Real Madrid csapata körül mozgolódott már három éves kora óta, mivel a szülők kisgyerekként eleinte a fővárosi csapat akadémiájára járatták. Itt lehetősége volt pici gyerekként

olyan klasszisokat csodálni a pályán, mint Raúl, Iván Zamorano, Roberto Carlos, vagy Morata gyermekkori kedvence, Fernando Morientes.

Az ő játéka miatt választotta magának is a csatár posztot, és már gyerekként is megmutatta, hogy nagyon jól mozog ebben a szerepben és eredményesen fejezi be az akciókat. Az Atletico Madridnál töltött egy év után még egy évet töltött a Getafe ifjúsági akadémiáján, majd 2008-ban már a Real Madrid növendéke volt. A szülők ekkoriban nagyon fontosnak tartották, hogy a fiúkból ne csak profi sportoló legyen, hanem tanuljon is. Szerintük az iskolai végzettség megszerzése mellett lehet Moratának egy sikeres pályafutása focistaként is. Nagyon szerették volna, ha orvosnak vagy sebésznek tanult volna.

– mondta el a spanyol támadó.

A játékos ebben az időszakban fordult a teniszezés felé, mivel focizni nem járhatott el. Morata, ha nem a profi labdarúgást választja, akkor teniszezni kezdett volna, bár szerinte túl türelmetlen lett volna ebben a játékban.

Morata játéka mindig gólveszélyt rejt magában Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

2008 nyarán igazolta le a Real Madrid U18-as csapata a Getafe csapatától, majd végigjárva a szamárlétrát 2010 júliusában a Real Madrid Castillához került. Egy hónappal később José Mourinho, a madridiak akkor edzője már elvitte egy amerikai túrára a csapattal. Decemberben már Di Maria cseréjeként lépett pályára a Real Zaragoza elleni győztes meccsen. 2012 novemberében szerezte meg első gólját a Real Madrid színeiben a Levante ellen a spanyol bajnokságban. 2013 tavaszán pedig már végigjátszotta az El Clásicót,

a győztes meccsen egy gólpasszt adott Karim Benzemának.

A francia csatárt cserélte le a 2014-es Bajnokok Ligája döntőben is, az Atletico Madrid ellen tíz percet játszhatott Morata.

A Levante elleni gólját ünneplik a Real Madridnál Forrás: AFP/Jose Jordan

2014 júliusában a Juventus húsz millió euróért igazolta le a húszéves játékost egy ötéves szerződés keretében azzal a kitétellel, hogy a Real Madrid visszavásárolhatja őt a jövőben. Az az Antonio Conte igazolta le, aki abban az évben távozott a Juventustól az olasz válogatott élére, amikor a támadó megérkezett a csapathoz. Első szezonjában rögtön remek játékot mutatott:

betalált a BL-elődöntő mind a két meccsén, és a 2015-ös Bajnokok Ligája döntőjében is, ahol végül elbuktak a Messi-Neymar-Suarez vezette Barcelona ellen.

Az olasz Juventusnál a közönség kedvence volt: jól használta ki a testi erejét a párharcoknál, a labdával gyorsan meg tudott indulni, és az összjátékban sem volt gyenge. 93 meccsen csak 27 gólt lőtt, de mindig veszélyt teremtett a kapuk előtt, és lekötötte a védők figyelmét. A második szezonja már nem sikerült ilyen jól, száz nap telt el anélkül, hogy gólt szerzett volna, és mindent megtett, hogy jobban érezze magát Olaszországban.

A 2015-ös BL-döntőben a Barcelona ellen Forrás: Sputnik via AFP/Anton Denisov

Megváltoztatta a frizuráját, másik kocsit vett magának. A dolgok nem mentek jól, és ő sem volt lelkileg rendben.

- nyilatkozta még 2017-ben a csatár. Az egyik borzalmasan sikerült edzés után még el is sírta magát az egyik kezelőágyon a masszőrszobában, de a mellette lévő Gianluigi Buffon félrehívta és azt mondta neki:

Hiába volt viszonylag két jó idénye Olaszországban, a Real Madrid elnöke visszahívta Spanyolországba, aminek nem tudott ellenállni. A spanyol fővárosban, Madridban Bajnokok Ligája-győzelem lett a jutalma, de ismét a kispadon találta magát Cristiano Ronaldo mögött. Tisztában volt vele, hogy Karim Benzema, Ronaldo és Gareth Bale is előtte van a sorban. Morata nagyon szeretett volna játszani Zidane alatt,

de kegyvesztetté vált, mert Ronaldo miatt nem volt esélye bekerülni a kezdőbe,

na meg a taktika sem az ő játékának kedvezett a Real Madridnál. Szeretett volna Mourinho csapatához, a Manchester Unitedhez igazolni, de a portugál edző belefáradt a madridiak elnökének, Florentino Péreznek játszadozásaiba.

– mondta a spanyol támadó ekkoriban. Számára ez egy mindig is nehéz helyzet volt, de együtt kell élnie vele egészen addig, amíg meg nem változik.

Morata Zidane edzősége alatt nem volt mindig boldog Forrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Guillermo Martinez

Ezért is jött kapóra a Chelsea ajánlata: Alvaro Morata az angol klub rekordigazolása volt 2017 nyarán, a csatárért 60 millió fontot fizetettek ki. A spanyol csatár remekül kezdte az idényt.

Első hat meccsén hat gólt szerzett,

és elmozgásaival sok üres területet szabadított fel Pedrónak és Hazardnak. Emellett pontosan érkezett a bepasszolt labdákra is. A londoniak akkori edzője, Antonio Conte a rövid passzos játékot erőltette a csapatára, amiben Morata nagyon is jól működött. Bár fizikailag kicsit gyengébb típusú játékos volt, és kevesebbet védekezett, mint elődje és válogatottbeli csatártársa, Diego Costa. Nem beszélve arról, hogy Morata kevesebb piros lapot kapott, mint a sokszor butaságokat csináló Costa. Ekkoriban egyébként nagy harc volt a Manchester United és a Chelsea között Moratáért és Romelo Lukakuért, utóbbit a Vörös Ördögök igazolták le. Morata az előző idényben 15 góllal zárt a Real Madridnál. Morata gyakran visszavontabban árnyékcsatárt játszott az első számú támadók mögött a legtöbb csapatánál. A 2017-es idényben a spanyol csatár góljainak nagy részét a tizenhatoson belül szerezte, és gyakrabban vállalkozott lövésre is.

15 gólja mellett 5 gólpasszt is kiosztott a bajnoki idényben lejátszott huszonhat meccsén, amiből tizenkétszer csereként állt be.

A fejjátéka ekkoriban viszont furcsa mód gyenge volt, átlagosan másfél párharcot nyert meg a levegőben csatázva a védőkkel. Ennek ellenére Alvaro Morata 72 meccsen 24 gólt rúgott a Chelsea csapatában, és ebből furcsa mód 10 gól fejesből született. Sajnos Maurizio Sarri lett az új edző Conte helyett, ő pedig nem kedvelte a sok beadást a meccseken. Ennek ellenére kedvelte Moratát, mivel úgy gondolta, hogy jól fogja összekötni a középpályát a támadósorral. Kényszerítőkben és egyérintős játékokban erős volt, és sokszor visszalépett a labdákért. A Sarri-féle felfogásban nagyon jól tudott volna játszani.

Londonban gyakran jól ment neki a játék Forrás: AFP/Glyn Kirk

Sajnos az erősségei nem jöttek ki Sarri csapatában, mivel kevés beadással játszottak a londoniak. Másik ok az volt,

hogy Morata nem túl hatékonyan használta ki a helyzeteit, főleg a kapus ellenieket.

Pedig a Chelsea elsősorban Morata kreativitása miatt igazolta le a játékost. A spanyol focista viszont a legtöbb csapatában másodhegedűsként játszott, így kérdéses volt, hogy bírni fogja ezt a nyomást Abramovics csapatánál. Morata visszatért kölcsönbe az Atletico Madridhoz, majd a londoni csapat eladta Diego Simeone csapatának. A spanyol klubnál nem sokat volt, mivel ők 2020 őszén ismét kölcsönadták a Juventusnak 2021 júniusáig.

Morata sokat segített Ronaldonak a gólszerzésben Forrás: AFP/Curto De La Torre


Alvaro Morata korábban többször is elmondta, hogy a Juventusban találta meg a magabiztos játékát, na meg itt találkozott a feleségével is először. A torinói klub Andrea Pirlo edzősége alatt sok előnyt szerez idén is a spanyol játékos képességeiből,

főleg hogy Cristiano Ronaldo mellett rá is figyelnie kell a védőknek.

Moratát többféle taktikai felállásban is jól tudják használni a Juventusnál, képes megtartani a labdákat, és rengeteg gólszerzési lehetőséget kialakítani, legyen az egy lövés, gólpassz, vagy kulcspassz.
Maximilliano Allegri, a Juventust a 2015-ös BL-döntőig vezető edző mondta még Moratáról:

A Juventus vezetőedzőjével, Andrea Pirloval csapattársak is voltak a 2014/2015-ös menetelés során, így az olasz világbajnok Pirlo sokat tud Alvaro Morata alázatos játékának előnyeiről.

Az olasz bajnokságban eddig tíz meccsen négy gól és hat gólpassz a mérlege,

a Bajnokok Ligájában hatszor talált be és egy gólpasszt adott már. Morata a Ferencváros elleni őszi BL-meccs előtt egy rádióinterjúban kiemelte, hogy nagyon fontos számára a válogatott, ahol 26 meccsen 18 gól lőtt, de neki igazából az Atletico Madrid a szívügye.

mondta az interjúban a csatár. A 28 éves játékos még messze áll a visszavonulástól, de elmondta, hogy annál az egyesületnél fejezné be a pályafutását, ahol elkezdte:

– mondta a spanyol támadó, Alvaro Morata.