Vágólapra másolva!
1983. december. 21-én, napra pontosan 37 évvel ezelőtt játszották minden idők legnagyobb bundameccsét, amikor is a spanyol labdarúgó-válogatott 12-1-re legyőzte a máltai csapatot. A kiütéses győzelemmel a spanyoloknak az utolsó pillanatban pont jobb lett a gólkülönbsége, mint a csoport élén álló hollandoknak, így ők jutottak ki az Európa-bajnokságra, amelyen végül a második helyen zártak.

1983. december 21-én sorsdöntő Eb-selejtezőt játszott a spanyol és a máltai labdarúgó-válogatott. A csoport élén ekkor Hollandia állt 13 ponttal és 22-6-os gólkülönbséggel, Spanyolországnak 11 pontja és jóval gyengébb, 12-7-es gólkülönbsége volt. Vagyis a spanyolok csak akkor juthattak tovább a franciaországi Európa-bajnokságra, ha legalább 11 góllal nyernek.

Azt még a hollandok sem gondolhatták, hogy ez bekövetkezik, főleg, hogy az első félidő után a hazaiak még csak 3-1-re vezettek a szigetországiak ellen. A második játékrészben azonban összeestek a máltaiak, a spanyolok pedig pont 11 góllal, 12-1-re győztek, és kijutottak az Eb-re, ahol végül egészen a döntőig meneteltek.

A találkozó után a holland válogatott szövetségi kapitánya, Kees Rijvers azt mondta, a második félidőben a spanyolok annyi gólt rúghattak volna, amennyit akarnak, ha húsz kellett volna a továbbjutásukhoz, akkor húszat.

2018-ban a spanyol Movistar tv-társaság forgatott riportot Máltán, ahol felelevenítette a történteket. A találkozó után állítólag voltak vizsgálatok, de a bundára nem találtak bizonyítékot. A máltai csapat gólszerzője, Michael Degiorgio viszont azt mondta, a spanyolok megmérgezték őket.

Semmi szükségük nem lett volna a spanyoloknak, hogy ilyen eszközökhöz nyúljanak" – idézte a Marca Victor Scerri, a máltai csapat akkori szövetségi kapitánya.

A meccs előtt nem sokan fogadtak volna a spanyolok Eb-szereplésére Forrás: as.com

"Miután a citromot elszopogattuk, egyre furcsábban éreztük magunkat,

Habzott a szájuk, és vedelték a vizet" - elevenítette fel a történetet a máltai csapat egykori csatár, Silvio Demanuele, aki így doppingolással is megvádolta a spanyolokat.

A spanyolok és a hollandok így 13-13 ponttal végeztek a selejtezőcsoportjuk élén, a gólkülönbségük is egyforma volt, így a több lőtt gólt döntött a kijutásról, abban pedig így a spanyolok kettővel jobban álltak, így ők mehettek a franciaországi Eb-re.

1983. december 21., Eb-selejtező
Spanyolország-Málta 12-1 (3-1)
Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán-stadion 25 ezer néző
Játékvezető: Erkan Göksel (török)
Spanyolország: Francisco Buyo Sanchez - Juan Antonio Senor Gomez, José Camacho, Antonio Maceda Frances, Andoni Goicoechea, Rafael Gordillo Vazquez, Francisco Carrasco, Victor Munoz Manrique, Carlos Santillana, Manuel Sarabia Lopez, Hipólito Rincón Povedano (Marcos Alonso, 86.). Szövetségi kapitány: Miguel Munoz Mozun
Málta: John Bonello - Emanuel Farrugia, Alexander Azzopardi, Simon Tortell, John Holland, Norman Buttigieg, Silvio Demanuele, Raymond Farrugia (Mario Farrugia, 70.), Ernest Spiteri Gonzi, Emanuel Fabri, Michael Degiorgio. Szövetségi kapitány: Victor Scerri
gólszerzők: Santillana (15., 26., 28., 75., 77.), Rincon Povedano (46., 55., 63.), Maceda Frances (60., 62.), Sarabia Lopez (79.), Senor Gomez (88.), illetve Degiorgio (24.)