Vágólapra másolva!
Szombat este a Premier League 15. fordulójának rangadóján az Arsenal 3-1-re legyőzte a Chelsea csapatát az észak-londoni Emirates stadionban, így Mikel Arteta együttese hét nyeretlen meccs után tudott ismét győzni az angol bajnokságban.

A Boxing Day legnagyobb rangadóján az Arsenal az Emirates stadionban fogadta a Chelsea csapatát. Azonban az észak-londoni csapat hanyatlása miatt ez a találkozó csak a nevében volt rangadó, ugyanis az Arsenal hét mérkőzés óta nyeretlen volt a Premier League-ben, a 15. helyen állt a tabellán és a Fulham pontszerzése miatt már csak három pont választotta el a kiesőzónától. Ellenben a Frank Lampard vezette Chelsea az ötödik helyen állt, továbbra is harcban van a bajnoki címért, és hét közben úgy győzte le 3-0-ra a West Ham United csapatát, hogy az ellenfélnek még kapura lövést sem engedett a találkozón.

Az Arsenal lendületesen kezdte a mérkőzést, de az első tíz percben nem tudott helyzetet kialakítani a Chelsea kapuja előtt. A 13. percben aztán a vendégcsapaté volt az első helyzet. Az év Chelsea-játékosának megválasztott Mason Mount lőtt el 20 méterről egy szabadrúgást, de a kísérlete néhány centivel elkerülte a bal felső sarkot.

Emile Smith Rowe és N'Golo Kanté párharca Forrás: AFP/Andrew Boyers

A folytatásban feljebb merészkedett az Arsenal, és a 25. percben kis híján megszerezte a vezetést. Alexandre Lacazette-et borították fel a tízhatos előtt, a játékvezető azonban szabadrúgás helyett előnyszabályt alkalmazott, mert a lecsorgó labdával Héctor Bellerín lépett ki ziccerben, a spanyol válogatott jobbhátvéd viszont lövése helyett középre passzolt az érkező Emile Smith Rowe-nak, de a 20 éves középpályás egy ütemmel lekésett a labdáról.

A 33. percben tizenegyest kapott az Arsenal.

A balhátvéd Kieran Tierney verte meg a szélen Reece Jamest, a Chelsea védője pedig hátulról összekoccintotta a skót játékosnak a lábát. A labda mögé a francia Alexandre Lacazette állt oda, és a kapu bal oldalába lőtt a jobbra vetődő Édouard Mendy mellett.

  • Az Arsenal 2007 májusa óta először lőtt gólt tizenegyesből a Chelsea ellen egy Premier League-mérkőzésen. 13 és fél évvel ezelőtt a brazil Gilberto Silva értékesített egy büntetőt a londoni kékek ellen.

Tíz perccel később az Arsenal növelte az előnyét. A hárommeccses eltiltása után visszatérő Granit Xhaka végezhetett el 25 méterről egy szabadrúgást, a svájci válogatott középpályás pedig védhetetlenül lőtt a bal felső sarokba.

  • Thierry Henry óta Xhaka az első Arsenal-játékos, aki szabadrúgásgólt lőtt a Chelsea-nek. A francia világ- és Európa-bajnok 2004 decemberében lőtt gólt pontrúgásból a londoni kékeknek. A svájci középpályásnak egyébként ez volt a harmadik szabadrúgásgólja az Arsenal színeiben.

A félidőben Frank Lampard kettőt is cserélt. Lehozta a középpályása Mateo Kovecicet és az 53 millió euróért igazolt Timo Wernert, aki a legutóbbi tíz mérkőzésén nem tudott gólt lőni. A helyükre az olasz válogatott Jorginho és az angol válogatott Callum Hudson-Odoi érkeztek.

A Chelsea edzőjének a változtatásai azonban egyáltalán nem jöttek be, az 56. percben pedig álomgólt lőtt az Arsenal.

Smith Rowe átadása után Bukayo Saka tört be a tizenhatoson belülre, a 19 éves játékos benézett középre, de beadás helyett a jobb felső sarokba tekert a rosszabbik lábával.

A 60. percben újabb gólt lőhetett volna az észak-londoni csapat, Gabriel Martinelli ollózott két védő szorításában, de Mendy vetődve hárítani tudta a brazil támadó akrobatikus lövését. A 64. percben eldönthette volna a meccset az Arsenal. Tierney középre tett labdáját Martinelli lőtte el 13 méterről, de Mendy leérte a bal alsó sarokra tartó labdára, és hatalmasat védett.

Gabriel Martinelli visszatérésével megélénkült az Arsenal támadójátéka Forrás: AFP/Andrew Boyers

A meccs utolsó harmadában Frank Lampard mindent megpróbált, pályára küldte a 80 millió euróért igazolt Kai Havertzet is, de a német válogatott játékos mintha a pályán sem lett volna, de ez szinte a Chelsea összes játékosáról elmondható volt ezen az estén.

A hajrában Mendy még bemutatott két nagy védést, ezzel megmentette a Chelsea-t egy nagyobb arányú vereségtől, ráadásul a 85. percben az angol válogatott Tammy Abraham közvetlen közelről szerzett góljával még szépíteni is tudtak a londoni kékek, akik így vérszemet kaptak.

A hajrában a Chelsea izgalmassá tehette volna a meccset, ugyanis a 91. percben Pablo Mari vágta fel a tizenhatoson belül Mason Mountot, a jogosan megítélt tizenegyest azonban az olasz válogatott Jorginho kihagyta, így az Arsenal játékosai is fellélegezhettek.

  • Frank Lampard óta Jorginho az első Chelsea-játékos, aki egy szezonon belül kétszer is tizenegyest rontott.

Mikel Arteta csapata ezzel megszakította a hét mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát, míg a Chelsea a legutóbbi négy mérkőzéséből hármat elvesztett.

Premier League, 15. forduló:
Arsenal-Chelsea 3-1 (2-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista