Az uruguayi szövetség kritizálja az FA-t Cavani eltiltása miatt

Edinson Cavani Manchester United Premier League
Manchester United's Uruguayan striker Edinson Cavani (R) during the English Premier League football match between Manchester United and Wolverhampton Wanderers at Old Trafford in Manchester, north west England, on December 29, 2020. (Photo by Martin Rickett / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az Uruguayi Labdarúgó Szövetség (AUF) kritizálta az angol szövetség (FA) döntését, amellyel rasszistának minősített kifejezés használata miatt három mérkőzésről tiltotta el Edinson Cavanit.

Az AUF szerint a csütörtökön ismertetett ítélet "kirívó igazságtalanság, amely megsérti egy kifogástalan férfi morálját". Az uruguayi szövetség felszólította a szigetországi szervezetet, hogy vizsgálja felül a szankciót.

A Manchester United uruguayi válogatott csatára ellen azt követően indult eljárás "helytelen magatartás" miatt, hogy a 33 esztendős futballista november végén a United Southampton elleni 3-2-es sikerét - és a találkozón szerzett két gólját - követően az Instagramra feltöltött posztjának szövegében a "negrito" szót is leírta. Cavani azt állította, ez csupán "szeretetteljes üdvözlése" volt egy barátjának, az FA szerint viszont a játékos ezzel megszegte a szövetség vonatkozó előírásait.

Az uruguayi szövetség kritizálja az FA-t Cavani eltiltása miatt Forrás: AFP/Martin Rickett

Az FA ítélete szerint a szóhasználat "sértő, helytelen és rontotta a sportág jóhírét", így Cavanit az eltiltás mellett 100 ezer font (40,6 millió forint) pénzbüntetéssel is szankcionálták.

A Manchester United már az eljárás megkezdésekor hangsúlyozta, a törölt bejegyzésben - amely miatt Cavani bocsánatot is kért - nem volt rosszindulat. Közleményében a klub leszögezte, bíznak abban, hogy a vizsgálóbizottság nyilvánvalóvá teszi: Cavani nem rasszista, és a bejegyzésében nem volt rasszista szándék. A klub a döntést követően kiemelte, noha Cavani nem volt tisztában a szóhasználat félreérthetőségével, a rasszizmus elleni küzdelem és az FA iránt érzett tisztelet miatt nem fellebbez az ítélet ellen.

Az uruguayi válogatott több tagja is kiállt Cavani mellett a döntés kihirdetése után.

Cavani honfitársát, az akkor az FC Liverpoolban futballozó Luis Suárezt 2011 decemberében nyolc mérkőzésről tiltották el, miután mérkőzés közben ugyanezzel a kifejezéssel megsértette Patrice Evrát, a Manchester United francia légiósát. Suárez akkor kitartott amellett, hogy az általa használt szó nem számít sértőnek Uruguayban.