Vágólapra másolva!
Julian Nagelsmann a német Bundesliga történetének legfiatalabb edzője, már 28 évesen a Hoffenheim első csapatát irányította. 2019 óta az RB Leipzig trénere, az előző szezonban BL-elődöntőig jutott, a bajnokságban pedig harmadik lett az együttessel, nem csoda, hogy az UEFA "Év edzője" szavazásán dobogós helyezést ért el. A tehetséges, fiatal szakember saját elképzeléseivel új színt vinne a labdarúgásba, és álma, hogy a Leipziget nagy sikerekre vezesse. Azt a futballklubot, amelyben az évek óta vezéregyéniségnek számító Gulácsi Péter és Willi Orbán mellett immár a magyar labdarúgó-válogatott legnagyobb reménysége, Szoboszlai Dominik is szerepel. Nagelsmann a Bundesliga.com oldalnak adott nagyinterjút, amelyben a magyar válogatott legértékesebb játékosáról is beszélt.

Amikor néhány esztendővel ezelőtt Julian Nagelsmann a Hoffenheim ifjúsági csapatait irányította, talán még ő sem gondolta, hogy pár év múlva olyan futballklub edzője lesz, amely a Manchester United és a Paris Saint-Germain mellett is esélyes a továbbjutásra a Bajnokok Ligája csoportkörében.

Már pályafutásom elején, amikor jöttek szép sorban a sikerek, is azt mondtam, hogyha valaha Bundesliga-edző leszek, az egészen fiatalon fog bekövetkezni" - mondta Nagelsmann.

"Ezt követően a karrierem beindult, mert valódi sikereket értem el. Nehéz helyzetben vettem át a Hoffenheim első csapatának irányítását, de a dolgok jóra fordultak, az első két évben európai kupában tudtunk szerepelni. A harmadik szezon bizonyos okok miatt nem sikerült jól.

- tette hozzá.

Nagelsmann a bundesliga.com-nak elárulta, hogy pályája elején, ifjúsági edzőként nagyon fontos volt számára, hogy a játékosok személyiségével is foglalkozzon, és megértse őket.

hiszen rengetegen nem azt a karriert futják be, amelyre hivatottak. Ki kell szélesíteni a látókörüket, rá kell jönniük, hogy mi a legfontosabb az életükben, és mire kell fókuszálniuk. A szüleikhez való kötődésük természetesen rendkívül erős, ezért edzőként sokat kell beszélgetned velük is, és a fiatalokkal tanárként kell viselkedned. Az ifjú játékosok sok időt töltenek veled, különböző személyiségű labdarúgókat ismerhetsz meg. Ez velem is így volt, voltak pozitív és negatív kimenetelű beszélgetéseim, de mind segítettek abban, hogy trénerként fejlődjek. A fiatal labdarúgók világában tehát kulcsfontosságú az emberi oldalra odafigyelni" - osztotta meg tapasztalatait a gyakran "Mini Mourinhónak" becézett Nagelsmann.

Mindig is fontos volt számára, hogy odafigyeljen a fiatalokra Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A Német Labdarúgó-szövetség nagy figyelmet fordít az edzőképzésre, manapság egyre több klub élén tűnik fel viszonylag fiatal tréner, Nagelsmann is az alapos és precíz oktatás előnyeit élvezhette.

A most 33 éves szakember a futballedzőknél tapasztalható generációváltást a nyugdíjba vonuláshoz hasonlította.

"Amikor az emberek elérik a 65 éves kort, nyugdíjba mennek, és a helyükre fiatalok kerülnek.

Ugyanez történik jelenleg a labdarúgásban is.

Változik a társadalom, változnak a futballisták. A modern futballgeneráció játékosai olyan szlengeket használnak olykor, amelyet egy idősebb edző lehet, hogy nem is ért. A fiatalabb trénerek sok esetben jobban megértik magukat ezekkel a tinédzserekkel. Persze nem azt mondom, hogy a fiatal edzők a jobbak. Az, hogy ki számít jó szakembernek és sikeresnek, az nem kor kérdése" - mondta.

Nagelsmann úgy véli, nem volt különösebben nehéz edzői képesítést szereznie, viszont rendkívül sok időt és energiát emésztett fel, és számtalan lemondással járt, különösen a családjával tudott kevesebb alkalommal találkozni.

A német edzők közül a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp és lipcsei elődje Ralf Rangnick voltak rá nagy hatással.

Mindketten az intenzív nyomást (gegenpressing) és a védekezésből gyorsan támadásba lendülést alkalmazták kiválóan csapataiknál. Megítélése szerint a katalán Pep Guardiola a Bayern München edzőjeként magasabb szintre emelte a futballt a labdabirtoklásra épülő, domináns taktikájával.

Jürgen Klopp edzői felfogása közel áll hozzá Forrás: AFP/Stu Forster

Én nem hinném, hogy valaha is láttam olyan csapatot, amely kizárólagosan a labdabirtoklásra épített, vagy a presszingre, vagy a védekezésre. A legsikeresebb csapatoknak jól össze kell hangolniuk a játékfázisokat, és a pontrúgásokat" - fogalmazta meg véleményét a fiatal szakember.

A játékról alkotott felfogása szerint tökéletes futball nem létezik, ugyanis ha lenne ilyen, a meccseken nem látnánk gólokat.

mondta el meglátásait.

Csapatával, az RB Leipziggel szeretné már elhódítani az első címét, jelenleg még minden megszerezhető trófeáért harcban van ebben az idényben. A 2019/2020-as szezon kifejezetten jól sikerült a lipcsei együttes számára, a német bajnokságban a két topklub, a Bayern München és a Borussia Dortmund mögött a harmadik helyen végzett. A Bajnokok Ligájában meglepetésre az elődöntőig menetelt,

a legjobb 16 között a Tottenhamet, a negyeddöntőben pedig az Atlético Madridot búcsúztatta.

A PSG-n ugyan már nem tudott túljutni, de Nagelsmann így is büszke lehet csapata teljesítményére és önmagára, ő lett a futballtörténelem legfiatalabb edzője, aki trénerként ilyen sokáig jutott a legrangosabb európai kupasorozatban.

2020-ban volt oka az örömre, a Leipziggel a Tottenhamet és az Atléticót is búcsúztatta a BL-ben Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Jan Kuppert/Sven Simon

Az RB Leipzig a jelenlegi szezonban a Bundesligában 14 forduló után két ponttal az éllovas Bayern München mögött a második helyen áll, a német kupában pedig a jóval esélytelenebb Bochum ellen lép pályára legközelebb a nyolcaddöntőben. A BL-ben a csoportkörben a Manchester Unitedet is megelőzte és kiejtette, a legjobb 16 között éppen a Jürgen Klopp által irányított Liverpool vár majd rá.

A tavaszi megpróbáltatásokhoz és az idény hajrájához viszont Nagelsmann egy friss erőre is számíthat a középpályán, ugyanis

a magyar labdarúgás legnagyobb tehetségét, Szoboszlai Dominikot a télen a Salzburgtól szerződtette a lipcsei klub.

A 20 éves futballistára fontos szerep hárulhat, a tréner játékrendszerében egyébként is kulcskérdés a pálya közepének uralása.

Juilan Nagelsmann és Szoboszlai Dominik Forrás: Origo

A Leipzig előszeretettel alkalmaz magyar labdarúgókat, Gulácsi Péter és Willi Orbán után Szoboszlai a harmadik, aki két társához hasonlóan szintén vezéregyéniséggé válhat. Új edzője mindenesetre kifejezetten jó véleménnyel van róla, és leigazolását követően dicsérő szavakkal méltatta.

nyilatkozta róla Nagelmann.

Szoboszlai - aki a januári első, Stuttgart elleni meccsen még nem játszhatott - a teljesítményével is hamarosan igazolhatja a pozitív állításokat, január 9-én a Dortmund ellen már minden bizonnyal debütálni fog új klubjában.

Szoboszlai Dominik (középen) sokat tehet a Leipzig eredményes szezonjáért Forrás: AFP/Joe Klamar

Nagelsmann úgy látja, hogy csapata számára jók az esélyek ebben a szezonban egy trófea megnyeréséhez, hiszen még minden fronton harcban állnak, és Szoboszlai megszerzésével csak erősödött a játékoskeret.

"A hangsúly a következetességen van, erre kell összpontosítanunk.

Nehéz megjósolni a dolgokat, de minden versenysorozatban ezt az állandó, stabil formát igyekszünk fenntartani.

Az, hogy ez elég lesz-e egy címhez, nem tudjuk, attól is függ, hogy a Bayern München mennyire lesz jó szériában ebben az évben. Mi minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a siker érdekében" - összegzett.

Kiemelte, hogy a téli szünet hiánya ezúttal más megvilágításba helyezi a folytatást, ez a legtöbb játékos és edző számára újdonság. Kérdéses, hogy a labdarúgók hogyan fogják ezt fizikailag kezelni, hiszen megváltoztathatja egyesek biológiai ritmusát.

"Fenn kell tartanunk a következetességet és szerencsésnek kell lennünk a fontos pillanatokban ahhoz, hogy olyan meccseket megnyerjünk, amelyeket talán nem tudnánk, és olyan összecsapásokon is pontot szerezzünk, amelyeken máskor biztosan vereséget szenvednénk. Ha ez megtörténik, még sokáig számolni kell velünk a címekért folytatott harcban.

Úgy gondolom, hogy itt minden egyes játékos szeretne kupákat nyerni, és megvan az éhség, hogy ezt megtegyük.

A küzdőszellemünkkel nem lesz gond" - tette hozzá.

Ha a labdarúgók is ennyire elhivatottak és következetesek, mint Julian Nagelsmann, akkor előbb-utóbb beérik a fiatal edző munkája. A magyar szurkolók számára pedig külön öröm lesz, ha a német csapat Gulácsival, Orbánnal és Szoboszlaival a soraiban lép majd a sikerek útjára.

Forrás