A Bundesliga legnagyobb lúzere lehet a Schalke 04

FC Schalke 04 - Bayer Leverkusen Sports soccer Bundesliga Single THOUGHTFUL disappointed Disappointment
06 December 2020, North Rhine-Westphalia, Gelsenkirchen: Football: Bundesliga, FC Schalke 04 - Bayer Leverkusen, 10th matchday at the Veltins Arena. Schalke's Ozan Kabak (r) and Schalke's Benjamin Stambouli are on the pitch. Photo: Guido Kirchner/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to exploit or have exploited in the stadium and/or from the game taken photographs in the form of sequence images and/or video-like photo series.
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi tétje lesz a Bundesligában a hétvégén megrendezésre kerülő Schalke 04-Hoffenheim mérkőzésnek. Ha ugyanis a gelsenkircheni csapat nem tud nyerni, akkor beállítja a Tasmania Berlin eddig megdönthetetlennek hitt nyeretlenségi sorozatát. És ezt – bármilyen furcsa leírni – a jelenleg az ötödosztályban vergődő Tasmania szurkolói akarják a legkevésbé.

Schalke 04 – Tasmania Berlin 4-0

A gelsenkircheni stadion 8 ezer nézője akkor még nem tudta, csak sejtette, hogy történelmi találkozó szemtanúja. Ugyanis azzal a mérkőzéssel zárult minden idők legrosszabb Bundesliga csapatának dicstelen szereplése.

A Tasmania Berlin ezzel a súlyos vereséggel intett örökre búcsút a német élvonalnak egy botrányos szezon után.

A Schalke akkori játékosai és szurkolói közül a még ma is élők nem gondolták volna, hogy közel 55 évvel később csapatukkal kapcsolatban milyen sokszor kerül majd szóba az általuk legyőzött nyugat-berlini gárda. Akkor csak örültek, hogy a harmadik Bundesliga szezonban csapatuk a 14. helyen végzett. A Tasmania pedig az utolsón.

Utóbbi 2 győzelemmel, 4 döntetlennel és 28 vereséggel. Ez a csapat politikai döntés alapján került a legjobbak közé, ugyanis a szövetség vezetői ragaszkodtak, hogy az akkor az NSZK területén kívül található Nyugat-Berlin is képviseltesse magát a Bundesliga1-ben.

A Tasmania néhány nappal a szezon előtt tudta csak meg, hogy indulhat a Hertha helyett, de ennek ellenére remekül rajtolt.

81.500 néző előtt 1965. augusztus 14-én 2-0-ra legyőzte a Karlsruhét. Majd ezt követően a következő győzelmet az utolsó előtti fordulóban aratta a másik kieső, a Neunkirchen ellen. 1966. május 21-én.

A Schalke 14 forduló után győzelem nélkül, mindössze 4 ponttal áll a Bundesliga utolsó helyén. Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Jvşrgen Fromme/Firosportphoto

A két találkozó között 31 bajnoki és két Német Kupa találkozón maradt nyeretlen. (A kupa első fordulójában döntetlent játszott a Kölnnel, majd a megismételt mérkőzésen elszenvedett vereséggel esett ki onnan.) A két győzelem között 9 hónap és egy hét telt el.

A Schalke és a Tasmania meccsére 1966. május 28-án, a zárófordulóban került sor. Akkor már hetek óta biztos volt, hogy a nyugat-berlini gárda a következő évben nem szerepelhet a legjobbak között.

A 4-0-s diadalt arató csapatban voltak eredményes, jó játékosok. A legismertebb név Klaus Fichtelé, aki 552 találkozót vívott a Bundesliga1-ben. Nála többet csak hárman, Charly Körbel, Mani Kaltz és Oliver Kahn. Tagja volt az 1970-ben a világbajnokságon bronzérmet szerző német válogatottnak. De válogatott játékos (és vb-szereplő volt) Günter Herrmann is.

Friedel Rausch pedig eredményes edző lett később. Herrmann és Fichtel még ma is él és nyilván szégyenkezve nézi hétről hétre az utódok produkcióját.

Ugyanis a Schalke 2020. január 17. óta nyeretlen a Bundesligában. Majdnem egy éve. Vagyis az időt tekintve már most hosszabb a szégyenszériája, mint a Tasmania Berliné volt a hatvanas években. Igaz, a Schalke ezen idő alatt megnyert 3 Német Kupa találkozót.

Ám a bajnokságban már 30 mérkőzéses a nyeretlen sorozata. A berlini csapaté pedig 31 meccses volt.

Christian Gross 2020 decemberének végén vette át a kispadot a csapatnál. Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto

És egykori szurkolói ilyen távolságból már büszkék is arra a nehezen vállalható teljesítményre. A gelsenkircheni csapat múlt heti, berlini bajnoki mérkőzése előtt Tasmania drukkerek buzdították a Schalkét, hogy győzzön városuk elsőosztályú gárdájának, a Herthának az otthonában. És ezzel maradjon a Tasmania Berliné ez a szörnyű csúcs.

Valószínűleg úgy vannak vele, mint a mondabeli kiöregedő színésznő: mindegy, hogy miért, de beszéljenek róla.

A Tasmania jelenleg az ötödosztályban vergődik, senki nem emlékezne rá, ha nem produkálja azt a 31 meccses bajnoki nyeretlen szériát.

A Schalke a berlini kirándulása során nem tudta befejezni a kudarcsorozatát. Amely jelenleg 20 bajnoki vereségből és 10 döntetlenből áll.

Ha szombaton nem tud győzni a Hoffenheim ellen, akkor eléri zsinórban a 31. nyeretlen meccset, ezzel pedig holtversenybe kerül a nyugat-berlini szégyengárdával.

A Tasmania gólkülönbsége 31 találkozón 11-103 volt, a Schalke 04-é ezen a 30-on: 15-76.

A stadionjában ezúttal sem lehetnek nézők, és ennek nagyon örülhetnek a játékosok. Mert a gelsenkircheni rajongók igen kritikusak. Elég csak felidézni azt a dalocskát, amit énekeltek 2019 tavaszán.

Az olasz partizánének dallamára írt gúnyos szöveg megértéséhez nem kell különösebb nyelvtudás. Nagyjából ezt jelenti:

Az FC Schalke bajnok lesz... jövőre a másodosztályban.
Megyünk majd Drezdába, megyünk majd Bochumba,
Kielben a Balti-tengerbe ugrunk,
És Sankt Pauli vigalmi negyedében
Részegen énekelünk majd.

A Schalke szurkolók ezt a szöveget akkor írták, amikor a Schalke 7-0-ra kikapott a Manchester Citytől. Csakhogy azt a vereséget a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőben szenvedte el a csapat. Amikor 25 forduló után a 14. helyen állt. És amikor azt megelőzően 14 játéknap után 14 ponttal rendelkezett.

Most 14 meccs után 4 pontja van. És óriási szerencséje, hogy a szurkolóik nem lehetnek a stadionon belül szombaton.

Ám nem kizárt, hogy ezúttal hatalmas tömeg jön össze a gyönyörű létesítmény körül. Akik temetni jönnek a Schalkét, nem dicsérni.