Társoldalunk:

Első edzésére cipő nélkül ment, most egész Németország róla beszél

2021.01.18. 05:50

Ha létezik elcsépelt kifejezés a sport világában, akkor a csodatini mindenképpen az. Mégis van egy olyan focista, akire nagyon is illik. A Borussia Dortmund támadója, Youssoufa Moukoko ugyanis még csak 16 éves, de már a Bundesligában is a Bajnokok Ligájában is rekordot döntött. A kameruni származású, de német utánpótlás-válogatott labdarúgó az elmúlt években nála három-négy évvel idősebbek között is ipari mennyiségben termelte a gólokat, így nem annyira meglepő, hogy szinte az egész világ azt figyeli, mire lesz képes a szupertehetségnek kikiáltott ifjú futballista. Nem meglepő tehát, hogy Moukoko körül nagy a felhajtás, egy kis olvasás után pedig az is megérti majd miért, aki eddig nem hallott róla.

A BVB csillagának még focicipője sem volt Kamerunban

Moukoko 2004. november 20-án született Kamerun fővárosában, Yaoundéban, azaz nem is olyan régen töltötte be még csak a 16. életévét. Tízéves koráig ott nevelték a nagyszülei. Négy testvére van, közülük az egyik, Borel szintén focista. Igaz, közel sem annyira tehetséges, mint az öccse, a 20 éves játékos legutóbb az ötödosztályú Schwarz-Weiß Essen játékosa volt, jelenleg nincs klubja.

Édesapja, a 69 éves Joseph Moukoko a kilencvenes évek eleje óta Hamburgban dolgozik, német állampolgár is. A tehetséges labdarúgó hozzá költözött ki 2014 nyarán. Mivel az anyanyelve a francia, így németül csak azután tanult meg, hogy Németországba költözött az apjához. Kamerunban csak az utcán focizott a többi gyerekkel, méghozzá mezítláb.

Nagyon messziről indult Youssoufa MoukokoForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto

„Néha csak ülök a szobámban, és azon gondolkodom, hogyan kerültem ide, és milyen gyorsan történt minden. Jelenleg a Borussia Dortmund csapatában játszom, és Barcelonába, Milánóba vagy éppen Prágába utazom, miközben néhány évvel ezelőtt Kamerunban csak szórakozásból rúgtam a labdát a barátaimmal. Csak egy labdánk volt, és ha azt elrúgtuk, akkor vége volt a játéknak. Tudom, milyen nehéz még mindig sok embernek. Nem volt focicipőnk, vagy éppen mezünk. Gyakran beszélek a barátaimmal ezekről az időkről" – emlékezett vissza Youssoufa Moukoko a nem is olyan régi múltra a Borussia Dortmundnak adott nyilatkozatában.

Még Dortmundban sem mindenki hitt az életkorában

Németországban először a St. Pauliban kezdett el focizni. Az első próbaedzésére nem vitt magával focicipőt, az egyik csapattársa adott neki kölcsön. A hamburgi csapatban az U13-as együttes tagja lett, ahol 13 mérkőzésen 23 gólt szerzett. Erre fel is figyelt a Borussia Dortmund, amely utánpótlás szinten is sokkal erősebb volt ekkor is, mint a riválisa, így a fiatal támadó újabb szintet lépett.

Dortmundban pedig olyan sebességgel ívelt felfelé a pályafutása, amelyről talán nem is álmodott. Már az első idényében 33 gólt rúgott 21 meccsen, méghozzá 12 évesen az U15-ösök között, azaz három évvel idősebbekkel együtt futballozva. A teljesítményét, illetve a róla készült fotókat látva sokan megkérdőjelezték, hogy valóban annyi idős-e, amennyinek vallja magát. Valljuk be, egyáltalán nem példanélküli, hogy egy afrikai sportolóról kiderül, nem pontos adat szerepel az anyakönyvében.

„Nem vagyok annak a szakembere, hogy megállapítsam egy gyermek korát. El tudom azonban képzelni, hogy Youssoufánál csak megbecsülték a születési dátumát. Talán pár évvel idősebb lehet. Ha így is van, emiatt nem lenne szabad bántani, mert nem akar csalni" – mondta korábban a Timo Preus, a Borussia Dortmund U23-as csapatának edzője a spox.com-nak. Ebből is látszik, hogy még a Dortmundnál is akadtak olyanok, akik nem igazán hittek Moukoko korában.

Youssoufa Moukoko 13 évesen az U17-es csapatban játszott. Nem coda, hogy sokan kételkedtek az életkorábanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Peter Ludewig

Az édesapja azonban próbálta eloszlatni a kételyeket. „Egyből regisztráltattam a születése után a yaoundéi német nagykövetségen. Már csak azért sem lehet ennél idősebb, mivel az édesanyja, Marie is csak huszonnyolc éves" – nyilatkozta a klub hivatalos honlapjának Joseph Moukoko. A német hatóságok egyébként 2017-ben ellenőrizték az adatait, és mindent rendben találtak.

A kételkedés ennek ellenére a következő években pedig csak tovább erősödött, amikor a Transfermarkt adatai szerint 13 évesen az U17-esek között, majd az U19-esek között bizonyíthatott, és 88 mérkőzésen összesen 141 gólt szerzett és 27 gólpasszt is kiosztott minden sorozatot figyelembe véve. Egészen elképesztő és félelmetes statisztika, amely miatt sokan újra elővették a játékos korát. Az U17-esek között a bajnokságban egy 40, majd egy 50 gólos idény jött, majd a koronavírus miatt félbeszakadt idényben 20 forduló alatt 34 gólig jutott az U19-es bajnokságban, amelynél többet soha senki nem szerzett a korosztályban, még teljes idényben sem. A bajnokság első fordulójában hat találatot jutott a Wuppertaler SV elleni 9-2-re megnyert mérkőzésen.

10 ezer néző a korosztályos bajnoki döntőn Moukoko miatt

A 2017-2018-as idényben ő döntötte el a Bayern München elleni bajnoki döntőt, majd a 2018-2019-es szezonban már nagy volt a felhajtás Moukoko körül. Az 1. FC Köln ellen 3-2-re elvesztett finálét 10 ezer néző követett a helyszínen a dortmundi Rote Erde Stadionban a kameruni-német támadó miatt. A Dortmund akkor 14 éves szupertehetsége is betalált a meccsen.

Az első UEFA Ifjúsági Liga mérkőzését 2019. szeptember 17-én játszotta az FC Barcelona ellen, ezzel a kupasorozat legfiatalabb játékosa, majd október 23-án a legfiatalabb gólszerzője lett a sorozatnak, az Internazionale ellen szerzett találatának köszönhetően. Az Ajax játékosának, Youri Regeernek a rekordját adta át a múltnak.

Youssoufa Moukoko a Barcelona elleni ifjúsági BL-meccsenForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

Moukoko úgy döntött, hogy a német válogatott korosztályos csapataiban játszik a szülőhazája, Kamerun helyett. Az U16-osoknál debütált 2017. szeptember 11-én, méghozzá z Ausztria elleni 3-1-es győzelemmel. 12 évesen négy meccsen három gólt szerzett. Ezt követően egészen 2020-ig nem kapott újabb meghívót, ám ennek nem a teljesítménye volt az oka. Meikel Schönweitzet, a DFB utánpótlás-igazgatóját beszélt korábban a Bildnek a döntésről:

„Láttuk, hogy mekkora a felhajtás körülötte, így 2017-ben úgy döntöttünk, hogy nagyon megfontoltnak kell lennünk a következő lépéseknél vele kapcsolatban. Nem akartuk felesleges támadásoknak kitenni."

Tavaly szeptemberben, 15 évesen és 9 naposan az U20-asok között is bemutatkozott. Eddig két meccsen lépett pályára, gólja még nincs. Guido Streichsbier, az U20-as német válogatott szövetségi kapitánya szerint is elképesztő tehetség a támadó.

Hatalmas tehetség, lenyűgöző, milyen gyorsan hoz döntéseket játék közben. Elképesztő játékintelligenciával rendelkezik, így mindig megtalálja azokat a réseket, amelyekre nem is számítanak a védők. Korábban azt mondták, hogy a termete miatt hatékony, de már utolérték a társai fizikálisan, mégis termeli a gólokat."

Youssoufa Moukoko a német korosztályos válogatottat választottaForrás: AFP/Wildbild

Moukokóra egyébként az első pillanattól kezdve nagyon vigyáztak a BVB-nél.

"Szerettük volna a lehető legjobb védelmet nyújtani neki, és nem nagy terhet tenni rá." - mondja Lars Ricken, az BVB utánpótlásért felelős koordinátora, aki az 1997-es BL-döntőn emlékezetes gólt szerzett. Tudatos döntés volt a klub és a játékos családja részéről, hogy a tehetséges fiatalt óvják a rivaldafénytől.

"Nagyon tehetséges, ezzel kapcsolatban nem lehet kérdés" - mondja Ricken. „A tehetség azonban önmagában nem juttatja el a legjobbak közé. Youssoufa hihetetlenül szorgalmas. Sokat edz, nagyon ambiciózus és mindig nyerni akar és gólokat szerezni. Ráadásul mindig nagy örömét leli a játékban" – tette hozzá.

Lars Ricken ilyen gólokra volt képes, így nagyon jól tudja, ki a tehetséges:

Úgy néz ki tehát, hogy a 179 centis és 72 kilós támadó nem szürkül bele a mezőnybe, és nemcsak a fizikai tulajdonságai, hanem a gyorsasága, a technikai tudása és a játékintelligenciája miatt is kiemelkedik a korosztálya mezőnyéből.

A Bundesligában és a BL-ben is rekordot döntött

A Német Labdarúgóliga 2020 áprilisában határozott arról, hogy a 2020-2021-es idénytől szerepelhetnek a Bundesliga első- és másodosztályában a 16. életévüket már betöltő labdarúgók. Ennek pedig a legnagyobb nyertese Moukoko volt, aki így közel egy évvel hamarabb bemutatkozhatott a felnőttek között. A Dortmund már nyáron jelölte Moukokót a Bundesliga-keretbe, hogy november végétől pályára is küldhessék.

Youssoufa Moukoko először a Hertha ellen lépett pályára a BundesligábanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

A nagy pillanat pedig 2020. november 21-én jött el, amikor 16 évesen és egy naposan bemutatkozott a BVB-ben és a Bundesligában, aki a 85. percben a Hertha ellen négy gólt szerző Haalandot váltotta, így minden idők legfiatalabb játékosa lett a német élvonalban, megdöntve Nuri Sahin 16 éves 335 napos rekordját.

Erling Haaland sem győzte dicsérni a fiatal játékost.

„Sokkal jobb focista, mint amilyen én voltam az ő korában –mondta a BBC-nek az ugyancsak nagyon fiatal norvég támadó. – Soha senkit nem láttam még életemben, aki ennyire jó lett volna már 16 évesen" – tette hozzá.

A BVB-től idén kirúgott vezetőedző, Lucien Favre is nagyon jó véleménnyel volt Moukokóról.

Nagyon lenyűgözött, óriási potenciállal rendelkezik. Soha nem lehet tudni, melyik lábával lő. Nagyon fiatal, de nagyon hatékony. Nagyon jó látni. Igazi öröm együtt dolgozni vele" – árulta el korábban Favre. Moukoko azonban nem csak a korábbi edzőt, de a csapattársát is lenyűgözte. A csapatkapitány, Marco Reus azért próbált visszafogottan dicsérni.

„Youssoufa hihetetlen tehetség korához képest. De azt hiszem, nagy szívességet tennénk neki, ha nem mondanék többet."

A Zenit ellen debütált a BL-ben Youssoufa MoukokoForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Maksim Konstantinov

2020. december 8-án a Bajnokok Ligájában is régi rekordot adott át a múltnak, amikor 16 évesen 18 naposan, az 58. percben bemutatkozott a Zenit elleni meccsen, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb játékosa, aki a sorozatban pályára lépett. A korábbi csúcsot Celestine Babayaro 16 évvel és 85 nappal tartotta, amelyet még 1994-ben állított fel az Anderlecht csapatában.

És itt még nem volt megállás, a Bundesligában tovább írta a rekordokat. December 15-én Moukoko lett a legfiatalabb a bajnokság és a klub történetében, aki a kezdőcsapatban kapott lehetőséget, méghozzá a Werder Bremen ellen idegenben 2-1-re megnyert mérkőzésen

A bajnokság 13. fordulójában pedig meg is szerezte az első gólját a Bundesligában az Union Berlin ellen 2-1-re elveszített bajnokin. A 60. percben akkor még egyenlítést jelentő gólt lőtt a rövid felsőbe. Ezzel pedig a Bayer Leverkusenben futballozó Florian Wirtz rekordját megdöntve a Bundesliga legfiatalabb gólszerzője lett.

Érdekesség, hogy Wirtz az előző idény hajrájában, a 30. fordulóban talált a kapuba, így Moukoko nem is olyan régi csúcsot döntött meg. A Bayer fiatalja 17 éves és 34 napos volt, amikor betalált a Bayern München ellen.

„Berlinben debütáltam, most pedig itt meglőttem az első gólom. Leírhatatlan érzés. Az eredmény miatt viszont nagyon csalódottak vagyunk" – írta a találkozót követően az Instagram-oldalán Moukoko.

A csapattársak által csak „Moukinak" becézett játékosnak volt kitől ellesnie a góllövés tudományát, ugyanis négyéves kora óta Lionel Messi a példaképe, aki a 15. szülinapjára aláírt Barca-mezt is küldött neki.

A tehetségére pedig nemcsak a szakmán belül figyeltek fel, fiatal kora ellenére már milliárdos cipőszerződése van a BVB csodatinijének. Habár első németországi edzésére még focicipő nélkül ment, ma már a Nike sportszergyártó céggel van egy cipőszerződése, amely tíz év alatt 10 millió eurót (3,6 milliárd Ft) hoz a konyhájára. Ráadásul 2023-ig szóló szerződése értemében már most évi 350 ezer eurót (126 millió forintot, azaz havonta több mint kétmilliót) keres a német klubnál.

Moukoko tehát 16 éves korára nemcsak számos rekordot adott már át a múltnak, de már tiniként bebiztosította a megélhetését a jövőre nézve. Persze biztosak lehetünk benne, hogy a fiatal támadó nem fog megelégedni ennyivel, és még fogunk hallani róla. Hogy lesz-e belőle új Messi, C Ronaldo, vagy éppen Mbappé, az a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy a pályafutása szempontjából a legjobb helyen van Dortmundban, ahol bátran bíznak nagy feladatokat a fiatalokra.