Vágólapra másolva!
Szerdán este a spanyol Szuperkupa elődöntőjében az FC Barcelona rendes játékidőben 1-1-es döntetlent játszott a Real Sociedad csapatával, majd a gólnélküli hosszabbítást követően a katalán csapat 3-2-re megnyerte a tizenegyespárbajt, így Ronald Koeman együttese bejutott a döntőbe, ahol a Real Madrid-Athletic Bilbao párharc győztesével találkozik majd.

A találkozónak a Barcelona volt a toronymagas esélyese, ugyanis Ronald Koeman csapata nyolc mérkőzés óta veretlen volt, míg a Real Sociedad a legutóbbi 12 meccséből csak egyet tudott megnyerni. Az is a Barca mellett szólt, hogy a katalánok a legutóbbi 11 meccsükön veretlenek maradtak a baszkok ellen, ezekből kilencet megnyertek és csak kétszer játszottak döntetlent.

Messi a lelátóról nézte a meccset Forrás: AFP/Cristina Quicler

Ami a Real Sociedadnak bizakodásra adhatott okot, hogy egy kisebb izomsérülés miatt

nem volt ott a Barca keretében az ismét bombaformában futballozó Lionel Messi, aki pályafutása során 14 gólt lőtt 17 Szuperkupa-meccsen, ezzel pedig a sorozat történetének legeredményesebb játékosa.

A baszk csapat kezdte jobban a meccset, amely már a negyedik percben megszerezhette volna a vezetést, de a svéd Alexander Isak hatméteres fejese elkerülte a jobb felső sarkot. Nyolc perccel később újabb Sociedad-helyzet maradt ki, Portu került ziccerbe, de a nyolcméteres lövése elkerülte a jobb alsó sarkot. A 17. percben újabb nagy helyzetet hagyott ki a baszk csapat. Isak lépett ki egy az egyben, de a 21 éves csatár mellbe lőtte a labdával Marc-André ter Stegent.

A Real Sociedad remekül játszott az első féldiőben Forrás: AFP/Cristina Quicler

Az első félórában mintha pályán sem lett volna a Barcelona, a 39. percben aztán a semmiből szerzett vezetést. Martin Braithwaite tökéletes ütemű kiugratásával Antoine Griezmann lépett ki, a francia világbajnok középre nyesett labdájára holland Frenki De Jong érkezett, és hat méterről a léc alá fejelt.

A második félidőt jobban kezdte a Barcelona, az 50. percben mégis a Real Sociedad jutott a semmiből egy büntetőhöz. Mikel Oyarzabal baloldalo beadása a gólszerző De Jong kezéről vágódott le, a megítélt tizenegyest pedig Oyarzabal lőtte a bal alsó sarokba a jobbra vetődő Ter Stegen mellett.

A bekapott gól után szinte azonnal vezetést szerezhetett volna megint a Barcelona. Griezmann ugratta ki De Jongot, aki kapura tört, a tizenhatoson belül elfektetett egy védőt, azonban a hátrasprintelő Andoni Gorosabel elpöckölte a labdát a lőni készülő holland elől.

A 63. percben újabb nagy katalán-helyzet maradt ki.

A francia világbajnok Ousmane Dembélé cselezett balról befelé majd 16 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, azonban a labdája néhány centivel elkerülte a kapufát.

Dembélé sokat próbálkozott Forrás: AFP/Cristina Quicler

A folytatásban a Barcelona birtokolta többet a labdát, de nem tudott újabb komoly lehetőséget kidolgozni, így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. A ráadásban a baszk csapat majdnem megszerezte a vezetést, de Joseba Zaldua 94. percben megeresztett bombáját Ter Stegen kitolta a bal felső sarokból. A 112. percben a Barcelona is lőhetett volna egy gólt. Egy védelem mögé beemelt labdát Griezmann lőtt el félfordulatból, de a francia támadó szépségdíjas lövése elakadt a Real Sociedad kapusában.

A következő ziccer a Real Sociedad előtt adódott az 115. percben. A csereként beálló Adnan Januzaj egy óriási sprinttel betört a Barcelona tizenhatosára, a közeli lövésébe viszont Ter Stegen ujjheggyel belekapott, így a német kapus szögletre mentett.

A 118. percben Januzaj még ennél is közelebb jutott a Barcelona kapujához, amikor a 22 méteres szabadrúgása a balkapufán csattant.

Messi nélkül szenvedett a Barcelona Forrás: AFP/Cristina Quicler

  • A Sociedad kezdte a lövést, de Jon Bautista lövését Ter Stegen védeni tudta. Ezt követően Frenki De Jong érkezett, aki a jobb kapufát találta el.
  • A második körben a Sociedad gólszerzője, Oyarzabal érkezett, a jobbra tartó félmagas lövését Ter Stegen védeni tudta. A Barca részéről Dembélé jött, és higgadtan a bal alsó sarokba gurított. (0-1)
  • Harmadiknak Willian José érkezett, és telibe találta a bal kapufát. Míg a Barcától jött a bosnyák Miralem Pjanic, aki félmagasan a kapu jobb oldalába lőtt (0-2)
  • A negyedik körben Mikel Merino lőtt higgadtan a jobb felső sarokba, míg a Barcából Antoine Griezmenn méterekkel fölé lőtt (1-2)
  • Az ötödik Sociedad-rúgó Januzaj volt, aki a kapu bal oldalába lőtt. A Barca részéről Riqui Puig vállalta magára az utolsó lövést, és a bal alsó sarokba helyezett (2-3).

Spanyol Szuperkupa, elődöntő:
Real Socieadad-FC Barcelona 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 2-3