A csőd szélére került az egykori Német Kupa-győztes futballcsapat

Fuvuball, firo: 20.02.1993 Fuvuball, 1.Bundesliga, 1992/1993, 92/93 Rvşckrunde, 18th matchday, archive images, archive photo FC Bayern Mvşnchen - Bayer 05 Uerdingen 2: 0 archive photo 93.1992 archive pictures 92.1993 firo: 20.02.1993.1. Bundesliga Fuvubal
Fuvuball, firo: 20.02.1993 Fuvuball, 1. Bundesliga, 1992/1993, 92/93 Rvşckrunde, 18th matchday, archive images, archive photo FC Bayern Mvşnchen - Bayer 05 Uerdingen 2: 0 duels, Jan Wouters, versus, Markus Kranz | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A csőd szélére került a nagy múltú, korábbi Német Kupa-győztes futballklub, a KFC Uerdingen. A tulajdonos szerint legalább 3-4 millió euróra lenne szükség ahhoz, hogy ne legyenek a csapatnak kiesési gondjai a harmadosztályban, csakhogy ezt senki nem akarja kifizetni.

Mihail Ponomarjov hétfőn kétórás előadás kereteiben vázolta a játékosoknak és a klubalkalmazottaknak a harmadosztály (3. Liga) tizedik helyén álló Uerdingen gyakorlatilag kilátástalan helyzetét, írja a Kicker című német sportlap. A tulajdonos elismerte, hogy egyetlen befektetőt sem találtak, pedig csak ahhoz, hogy ne a kiesés elől kelljen menekülniük, mintegy 3-4 millió euróra lenne szükségük.

"Ne öljenek meg, de ez van. A KFC Uerdingen nem egy kívánatos hely a befektetők számára.

– mondta ki a szomorú szavakat Ponomarjov, aki a hírek szerint meglehetősen "kreatív" megoldásokk igyekszik betömni a klub költségvetésén tátongó lyukakat.

Miután a csapatnak semmilyen külső forrásból nincs bevétele, ő pedig nem tud több pénzt beleölni a működésbe, a legjobb esetben is talán be tudják fejezni a bajnokságot, majd a csapat visszacsúszik a Regionalligába, azaz a negyed-, sőt akár ötödosztályba. Ami egyébként nem ismeretlen terep a KFC Uerdingen számára, hiszen mióta 1996-ban utoljára kiestek a Bundesligából, már többször is megjárták a félamatőr régiót.

A régi szép idők, amikor a fehér mezes uerdingeniek még Bayer 05 Uerdingen néven harcoltak a Bayern Münchennel a Bundesligában Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto

Pedig az 1905-ben alapított klubnak egészen szép múltja van. 1979-ben jutottak föl először az élvonalba, és ugyan soha nem számítottak meghatározó csapatnak, a következő majd' két évtizedben csupán négy szezont töltöttek a másodosztályban. A klub aranykora az 1985-ös és az 1986-os szezonra tehető. Előbbiben megnyertéka Német Kupát, a müncheni döntőben 2-1-re legyőzve a bajnok Bayernt, a következő évben pedig úgy lettek bronzérmesek a Bundesligában, hogy közben az elődöntőig jutottak a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK). Ehhez a sorozathoz fűződik a klub történetének legnagyobb mérkzése: a negyeddöntőben az idegenbeli 0-2-es vereség után hazai pályán is 1-3-ra álltak a félidőben a Dyanom Dresden ellen, a második félidőben azonban szinte csoda történt, és 6-0-ra megnyerve a játékrészt 7-3-ra nyerték a meccset és továbbjutottak a legjobb négy közé.